Milyen városfejlesztések emelhetik vagy csökkenthetik ingatlanunk értékét?

Általában úgy gondoljuk, hogy ha valamilyen fejlesztés zajlik a közelünkben, akkor az valamilyen hatással van ingatlanunk értékére, reményeink szerint persze emeli azt. Ez sok esetben valóban igaz, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű. De mitől függ az ingatlanárakra gyakorolt hatás?

Milyen városfejlesztések emelhetik vagy csökkenthetik ingatlanunk értékét?

Sok olyan városfejlesztési beruházás akad Budapesten, melyek szebbé, élhetőbbé, egészségesebbé teszik az adott környéket, és az ott élők azt remélik, hogy ezek dobnak majd valamit a lakásárakon. Azonban hamarosan kiderül, hogy mégsem hozzák azt az értéknövelő hatást, amit reméltünk tőlük. De akkor milyen fejlesztések, és miként mozgatják meg ingatlanunk értékét?
 
Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője rámutatott, hogy az ilyen fejlesztéseknél - legyenek azok ipari, kereskedelmi, kulturális vagy a városi környezetet javító beruházások - az adott terület ingatlanainak értéknövekedése az infrastruktúra fejlesztésének mértékével áll szoros összefüggésben.
 
Hiszen, ha egy terület fejlesztésre kerül, akkor az érinti a környék infrastruktúráját: utak, csatornák, kereskedelmi és szolgáltató létesítmények, stb. kialakításával jár. A kérdés általában az, hogy az infrastrukturális fejlesztés arányban van-e a fő fejlesztéssel, illetve jelentősebb-e annál. Optimális esetben a beruházások emelik a környék ellátottságát és színvonalát, ami viszont az ott található ingatlanok árának emelkedésében is jelentkezik.
 
A gyakorlatban olykor problémát okoz az, hogy ezek az infrastruktúra-fejlesztések nem mindig érik el a kívánatos szintet, és azt sem, hogy többletértéket biztosítsanak a környék ingatlanpiacának. Egyes beruházók ugyanis - és itt nem a nagynevű cégekről van szó, melyek már a presztízsük miatt is figyelnek erre - szeretnek spórolni, és ez többek között a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések minőségében csapódik le. Egyszerűbben fogalmazva: nem veszik figyelembe az adott környék elvárásait, igényeit - derült ki Nagy Csaba szavaiból.
 
De az infrastruktúra komolyabb erősítésének hiánya jelenik meg egy-egy városfejlesztés, egy park, egy sétálóutca, bármilyen zöld sáv, stb. esetében is. Habár ezek élhetőbbé, szebbé teszik a szűk környezetüket, jellemzően nem gyakorolnak jelentősebb hatást a környék ingatlanáraira. A szakértő tapasztalatai szerint legfeljebb csak közvetlenül a fejlesztés révén csendesebbé váló utcára vagy térre néző lakások árainál jelentkezik némi értéknövekedés.
 
Ezzel szemben például egy kereskedelmi fejlesztés, akár egy bevásárlóközpont építése még az építkezés indulása előtt érezhetően felhúzza a környék ingatlanárait. Ahogy az történt például a nem olyan régen megnyílt, XI. kerületi Etele Pláza esetében is, melyet már a beruházás megkezdése előtt beáraztak az ingatlantulajdonosok, azaz emelkedtek az ingatlanárak.
 
Ha most megnézzük az itt található ingatlanok hirdetéseit, akkor nagyon sok azzal kezdődik, hogy meghatározza, az adott ingatlan milyen közel található a plázához. Vagyis a bevásárlóközpont referenciaponttá vált, mivel többletértéket ad a környék ingatlanainak. Ezt egyébként lehet érezni az itt található lakások, elsősorban panellakások iránti fokozottabb keresletnél is.
 
Már csak azért is, mert a kész fejlesztés sem okozott csalódást, hiszen miközben a zavaró autós forgalmat nem növelte számottevően - vagy legalábbis okos közlekedésszervezéssel megoldották az elvezetését -, addig a bevásárlóközpont jól sikerült, komoly forgalmat bonyolít, népszerű, és javította a környék ellátottságának színvonalát.
 
Ami viszont biztosan nem növeli egy lakóingatlan értékét, azok az ipari fejlesztések vagy logisztikai központ építések - hívta fel a figyelmet a Balla Ingatlan régiós vezetője. Nem véletlen, hogy ezeket igyekeznek a lakóövezetektől minél távolabb elhelyezni. Ha nem így történik, akkor a környék lakossága általában tiltakozik, mert tart a növekvő forgalomtól, zajterheléstől, szennyezéstől, az életminőségük csökkenésétől és az ingatlanaik elértéktelenedésétől. Jogosan.
 
A szakértő szerint az ilyen ipari beruházások inkább csak akkor jelentenek pozitív fejleményt egy környék számára - azaz van értéknövelő hatásuk a lakóingatlanokra nézve -, ha egyrészt elég távol helyezkednek el a lakóövezettől, másrészt pedig nagy számú munkahelyet teremtenek. A munkahelyteremtés pozitív hatása azonban csak a fővárostól távolabb elhelyezkedő, kisebb méretű települések esetében mutatkozhat meg, Budapesten vagy más nagyobb városokban erről nemigen lehet szó - hangsúlyozta Nagy Csaba
 
Mint látható tehát, egy kereskedelmi fejlesztés jellemzően javuló infrastruktúrát jelent, így értéknövelő tényező egy környék számára, ahogy egy nagyobb közlekedési beruházás is, például egy metróépítés vagy akár egy villamosvonal-meghosszabbítás. Megjelenhet ugyanez ingatlanberuházások esetében is, amennyiben a fejlesztő komolyan veszi a környék infrastruktuális igényeit, ugyanakkor a kisebb városfejlesztések, zöldítések már nem feltétlenül járnak érezhető hatással az ingatlanárakra. Az ipari beruházások pedig - már amennyiben egy nagyváros lakóövezetének közelében jelennek meg és nem kisebb településeknél - kifejezetten csökkentik egy adott környék lakóingatlanainak értékét.

A nyugdíjakhoz is hozzányúlna kényszerből a kormány, mert nem jön pénz az Uniótól

A magyar kormány akár már egy adó- nyugdíjreformot is bevállalna mindannak érdekében, hogy hozzáférhessen a Covid-járvány utáni létrehozott helyreállítási alap (RRF) pénzeihez - írja a Népszavára hivatkozva a napi.hu. A cikk háttere a magyar RRF-tervhez készített bizottsági összefoglaló anyagok tartalma.
2022. 12. 07. 04:01
Megosztás:

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem? Tisztába tesszük!

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.
2022. 12. 07. 03:30
Megosztás:

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre - közölte az OTP az MTI megkeresésére kedden.
2022. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Új trolibuszok álltak forgalomba Budapesten

Öt új Solaris-Skoda Trollino 18 típusú trolibusz állt forgalomba Budapesten, a korszerű és alacsonypadlós járművek a 75-ös és a 80-as vonalon közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:30
Megosztás:

Korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi vízszolgáltató

Nyolcmilliárd forintból, európai uniós és kormányzati támogatás felhasználásával korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi önkormányzat tulajdonában álló térségi vízszolgáltató vállalat, a Tettye Forrásház Zrt. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:00
Megosztás:

A MET csoport belépett a román megújulóenergia-piacra

Belépett a romániai megújulóenergia-piacra a svájci központú MET csoport; az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Bukarestben gyanús postai küldemények miatt riasztották a hatóságokat

Bukarestben két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna nagykövetségéhez, miután múlt héten levélbomba robbant Ukrajna madridi nagykövetségén, és Kijev tájékoztatása szerint Európa-szerte több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok.
2022. 12. 07. 01:00
Megosztás:

A WHO szerint rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.
2022. 12. 07. 00:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az ingatlan.com a Hitelnet Kft.-vel

Az ingatlan.com csoport együttműködési megállapodást kötött a Hitelnet Kft.-vel, ennek részeként a money.hu közvetítői csapata csatlakozik a Hitelnet hálózatához, az ingatlan.com Zrt. pedig részesedést szerez a Hitelnetben - tájékoztatta az ingatlanhirdetési portál kedden az MTI-t.
2022. 12. 07. 00:05
Megosztás:

A Mol újraindította a Dunai Finomítót,

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
2022. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Romániában 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.
2022. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Konyhai eszköz hívott vissza a Pepco

Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban.
2022. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában

Magas hullámok és rossz látási viszonyok között navigáltak a pénzügyi szféra kockázatkezelői az elmúlt években, és a másodfokú viharjelzés még egy ideig érvényben marad – derül ki a KPMG kockázati vezetők körében végzett kutatásából. A felmérés szerint a bankok visszafoghatják a projekthitelezést, a biztosítók kevesebb lakásbiztosítási termékkel állnak elő, de preferálják a támogatott hitelkonstrukciókat, illetve a kockázati élet- és egészségbiztosításokat.
2022. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Az USA-ban terjeszkedik a magyar energetikai startup

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb szénhidrogénkészlettel rendelkező régiójában található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, OTC értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött az magyar Enerhash amerikai leányvállalatával annak érdekében, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.
2022. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Róka fogta csuka avagy a tőzsdék ismét esnek

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon.
2022. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.
2022. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Szolnokról Skandináviába: FLIRT vonatot szállíthat a Stadler Finnországba

A Stadler 20 darab FLIRT motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn VR Grouppal. A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 db kocsitestet gyártanak le 2024-től.
2022. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.
2022. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Veszteséggel zártak nyugat-európai piacok

A vezető nyugat-európai veszteséggel zártak kedden
2022. 12. 06. 18:30
Megosztás: