Mindenkit vár az Újbuda Jazz Fesztivál!

Mások mellett a dán Svaneborg Kardyb, a német Martin Kohlstedt, a Gyémánt Bálint trió és a Dresch Quartet is koncertet ad az idei Újbuda Jazz Fesztiválon szeptember 21-től 24-ig a Fonóban és az A38 hajón.

Mindenkit vár az Újbuda Jazz Fesztivál!

Immár tizennyolcadik alkalommal rendezik meg az Újbuda Jazz Fesztivált, amely a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutatja be a hazai közönségnek a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt - közölte a Fonó Budai Zeneház az MTI-vel.

A koncerteknek Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 hajó és a Fonó Budai Zeneház ad otthont, mindkét helyszínen három estén át szól a dzsessz.

A fesztivál első napján, szeptember 21-én csütörtökön Gyémánt Bálint gitáros fiatal zenésztársakkal, Bartók Vincével és Szabó Dániel Ferenccel lép színpadra a Fonóban. A trió friss albumának utolsó simításait végzi. Szintén látható és hallható aznap a Fonóban a NovaN x MnemonicKiss formáció, amelyet a Mörk zenekar billentyűse, ifj. Novai Gábor (Novan) vezet és mindig más vendégalkotókkal együtt hoz létre kötetlen zenei párbeszédet a színpadon. NovaN és Kiss Árpád MnemonicKiss már számos helyen lépett fel közösen a budapesti dzsessz és underground színterek vagy az Ozora fesztivál mellett a birminghami Symphony Hallban, a londoni St. James Church-ben és rotterdami kortárs elektronikus fesztiválon is.

A fesztivál szeptember 22-i fonós műsorában három produkció szerepel. Kováts Gergő szaxofonos számos szabad-, könnyű- és világzenei formációban közreműködés után saját csapatával, a Kovásszal mutatja be produkcióját, amely a népzene és a dzsessz között ingázik. Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara duója a progresszív dzsessz, a pop, az elektronikus hangzások és az improvizáció mentén halad, saját kompozícióik a billentyűs hangszer és énekhang köré épülnek. Az Intergeese-t három fiatal zenész, Horváth Áron, Mohácsy Lőrinc Ágoston és Fekete Zoltán alapította idén februárban. A tagok Budapesten tanulnak, repertoárjukat a magyar népzenéből táplálkozó saját kortárs kompozíciók képezik.

Szeptember 23-án a magyar dzsessz meghatározó zenekara, a Dresch Quartet lép színpadra a Fonóban. Az együttesben a nagyszerű fúvós, Dresch Mihály, valamint a lenyűgöző cimbalmos, Lukács Miklós mellett két fiatalabb zenész, Gyányi Marcell (nagybőgő) és Csizi László (dob) játszik. Különleges formációjával lép színpadra Borbély Mihály, a népzenében, dzsesszben és kortársban egyaránt otthonosan mozgó kiváló fúvós, aki az ismert néptáncossal, az ezúttal ritmushangszereket megszólaltató Farkas Zoltán Batyuval és Lőrinszky Attila bőgőssel fog trióban zenélni.

A fesztivál fonós része Burján Orsi népzenei ihletésű dalaival zárul. Az énekesnő hangszereléseiben a magyar népdalkincseit a török népzenei stílusjegyekkel ötvözi, miközben dzsesszes harmóniavilággal és lüktetéssel fűszerezi a népdalok eredeti dallamvilágát.

Az Újbuda Jazz Fesztiválon az A38 hajón szeptember 22-én pénteken a dán Svaneborg Kardyb duó ad koncertet, amelyben Nikolaj Svaneborg Wurlitzeren, Junón és zongorán, Jonas Kardyb pedig dobon és ütőhangszereken játszik. Tíz éve aktívak, a dán népzenéből és skandináv dzsessz hatásokból is merítő páros zenéjét gyönyörű dallamok, finom minimalizmus, fülbemászó groove-ok, laza elektronikus vibrálás, skandináv atmoszféra és az organikus összjáték elegye jellemzi. Az aznapi programban hallható Zalai Richárd Balázs zenész-producer a dermesztő, atmoszférikus hangulatú zenéiről ismert. Többnyire downtempo, ambient és modern klasszikus alapokra épít, első EP-jét 2021-ben adta ki a nieko nevű brit kiadó.

Szeptember 23-án szombaton a német neoklasszikus zongorista, Martin Kohlstedt játszik az A38-on. A meghitt, érzelmes játékmódjáról és nem mindennapi koncertterem-berendezéseiről ismert zeneszerző-muzsikus új lemezét mutatja be. A fesztivál zárókoncertjét szeptember 24-én vasárnap a New Fossils adja. Zenéjüket átszövi az elvágyódás, hangzásuk a kortárs, urbánus dzsessz legutóbbi vonulatához kapcsolódik. Dalközpontú szerzeményeiket hol elektronikával, hol improvizációval dúsítják. A tagok korábban a Dresch Quartetben és a Mörkben is játszottak, bemutatkozó lemezük idén áprilisában jelent meg. A felállás: Szabó Dániel Ferenc (dob), Gyányi Marcell (nagybőgő), ifj. Tóth István (gitár), Ocsovay Damján (zongora) és Varga Dániel (szaxofon).

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás:

Mire elég a 6 millió forintos Otthonfelújítási Támogatás?

Az ország lakásállományának több mint 60 százaléka 1990 előtt épült. Ezek az ingatlanok az épületjellemzőik alapján többségében várhatóan megfelelnek majd a kormány által bejelentett legfrissebb Otthonfelújítási Támogatás feltételeinek. A pályázat által előírt 30 százalékos hatékonyságnövelés azonban nem minden esetben lesz majd kivitelezhető tetőcsere nélkül. A cserére azonban már nem fogja futni a támogatás és a kedvezményes hitelkeret. Ennek ellenére megéri belevágni, az épület értéke ugyanis legalább 20 százalékkal nőhet a beruházást követően – véli Juhász László energetikai szakértő, a Landanatura Kft. ügyvezetője.
2024. 04. 18. 06:30
Megosztás:

Stratégiai tervek a NAVIGATOR-tól: ipari innovációs technológiákban élenjáró vállalatcsoport épül

A Budapesti Értéktőzsde XTEND szekciójában jegyzett NAVIGATOR Investments stratégiai céljai szerinti akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően 2026-ban 7,5-8 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5-2 milliárd forintos EBITDA és közel 1 milliárd forintos adózott eredmény elérését tervezi, ami 32-53% közötti éves növekedésnek felel meg a 2022-es bázisévhez viszonyítva.
2024. 04. 18. 06:00
Megosztás:

Mit hozhat a lakáspiacon és az építőiparban az otthonfelújítási program?

A magyar kormány április elején jelentette be a régóta várt új otthonfelújítási programot, mely mind az építőiparnak, mind a lakáspiacnak erős lökést adhat – hozzájárulva a negatív trendből való kilábaláshoz. A programmal kapcsolatban azonban kérdések is felmerülnek: lesz-e elég kapacitása az építőiparnak, ha valóban 20 000 lakást felújítanak? Emelkednek-e emiatt a lakásárak? Az MBH Bank elemzője többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.
2024. 04. 18. 05:30
Megosztás: