Mit hoz a jövő a kínai akkumulátorok gyártói számára?

Tavaly a Fidelity International közvélemény-kutatást végzett a kínai fogyasztók körében, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a fogyasztók csaknem 90%-a vagy biztosan, vagy valószínűleg fontolóra venné, hogy elektromos autót vegyen-e leközelebb. Ezt a kínai statisztikai adatok is alátámasztják, és az idén várhatóan még magasabb lesz ez az arány.

Jó pár komolyabb kínai akkumulátorgyártó külföldi terjeszkedésbe is kezdett, és a legtöbb szó a tengerentúlon a Debrecenben is beruházó CATL és a Ford szerződéséről esik. A befektetők nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek az együttműködések, mert precedenst teremthet a kínai akkumulátorgyártók megjelenésére az USA piacán. De a két ország politikusai is szorosan rajta tartják a szemüket a fejleményeken. Kínában amiatt aggódnak, hogy ezzel az USA-ba irányuló technológia transzferre kerülhet sor, az USA pedig nem szeretné, hogy az ország adódollárjai kínai zsebekbe vándoroljanak.

Az elektromos járművekben használt akkumulátorok kínai gyártói a hazai piacon kapacitásfelesleggel, külföldön pedig egyre erősebb versenytársakkal kénytelenek farkasszemet nézni. A Fidelity szerint ez persze jó hír is lehet – a zöld növekedés és a fogyasztók szempontjából.

A januártól márciusig terjedő időszak általában uborkaszezonnak számít az autóiparban. Az akkumulátorok iránti kereslet most alacsony, a kínálat viszont az elmúlt évben hirtelen megnőtt, mivel az elektromos járművek (EV-k) nagyon jól fogytak, és számos akkumulátorgyártó megnövelte a kapacitását. Ennek következtében most felduzzadt kínálatnak és meglehetősen lanyha keresletnek vagyunk tanúi. Megbillent a kereslet és a kínálat piaci egyensúlya, komoly árnyomás alakult ki, és többen aggódni kezdtek a kapacitásfelesleg miatt.

Az elektromos járművek akkumulátorai két fő típusba sorolhatók: lítium-vasfoszfát (LFP, közkeletű nevén lítium-ion), és nikkel-kobalt-mangán (NCM, ismertebb nevén nikkel-fémhidrid). A fő különbség az, hogy a lítium-ion akkumulátorokban a nagy mennyiségben rendelkezésre álló lítiumon és a vason kívül nincs más fém, míg a nikkel-fémhidrid akkumulátorokhoz kobaltra is szükség van, mely ritkább, és főleg csak Afrikából szerezhető be.

A fentiek miatt a lítium-ion akkuk jobban skálázhatók és olcsóbbak, mint a nikkel-fémhidrid változat, viszont a lítium-ion akkuknak kisebb az energiasűrűsége a nikkel-fémhidrid akkukénál – ez az oka annak, hogy a lítium-ion technológiával elsősorban tömeggyártású termékekben találkozhatunk.

A Kínában gyártott EV-akkumulátorok 70%-a a lítium-ion típusba tartozik, míg Koreában és Japánban a gyártók hagyományosan nikkel-fémhidrid akkukat állítanak elő, és nem sok minden ösztönzi őket arra, hogy ezen változtassanak.

Kína állami szinten támogatja az elektromosautó-gyártást, Európában és az Egyesült Államokban is beindították az EV-ellátási láncok kialakítását célzó támogatási programokat. Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy milyen jövő vár a kínai akkumulátorgyártókra a nemzetközi piacon?

Az USA inflációcsökkentési törvénye (IRA) mind a fogyasztókat, mind a gyártókat támogatja. Az akkumulátorgyártás terén ez kilowattóránként 35 dollárt jelent, ami lényegében több, mint a kínai gyártók által a kínai piacon termelt profit összege. Ezért az USA EV-gyártói számára komoly versenyhátrányt jelentene, ha Kínából vagy bárhonnan máshonnan importált akkumulátorokat használnának. Megéri nekik az USA-ba költöztetni a gyártást és ezért akad egyre több példa arra is, hogy koreai akkumulátorgyártók az USA-ban építenek gyártósorokat.

Sikerülhet megtörni Kína dominanciáját az elektromos járművek piacán?

Ez időt ad a világ többi piaci szereplőjének, hogy behozza a lemaradását. Jelenleg Kína élen jár az elektromos járművek elterjedtségében, míg arányuk az USA-ban egyelőre igen alacsony. Ha a többi gyártó időt nyer a termelés felfuttatására, akkor esélyük lesz arra, hogy legalább egyenlő feltételek mellett versenyezzenek Kínával.

„A fenti kérdésre ma még nem könnyű válaszolni. Sok minden múlik a költségeken, ám azok mértéke az USA-beli létesítmények esetében nem látható pontosan előre. A lényeg, hogy az akkumulátor egy jelentős tömegű alkatrész, így a helyben létrehozott ellátási lánc kulcsszerepet játszik majd a globális szereplők által az USA piacán elért sikerek szempontjából” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója

A fogyasztóknak ez egyértelműen jó hír. Már a Tesla és a kínai belföldi gyártók is komoly árcsökkentéseket hajtottak végre. Egyes fogyasztók kivárásra játszanak – megnézik, mennek-e még lejjebb is az árak.

A kínai fogyasztók számára hagyományosan az egyik legnagyobb akadályt az ár jelenti. Ha egy elektromos autót ugyanannyiért árulnak, mint egy belső égésű motorral szerelt típust, akkor a vásárlók jelentős része az elektromos autót választja, mivel annak jóval alacsonyabbak a fenntartási költségei. Kínában ráadásul különösen olcsó az elektromos áram.

Mekkora lakást tud most venni egy átlagbérből élő ember ha hitelt vesz föl?

A bérek növekedése, a hitelkamatok csökkenése és az ingatlanárak növekedésének megtorpanása miatt 30 százalékkal több négyzetméter finanszírozható a helyi átlagbérre felvett hitelből, mint egy évvel korábban – summázta a BiztosDöntés.hu felmérését Gergely Péter, a portál pénzügyi szakértője, jelezve, hogy vármegyénként drasztikus eltérések vannak.
2024. 04. 21. 06:00
Megosztás:

Utcajogász: a lakcímbejelentés nemcsak lakásoknál érvényes

A Belügyminisztérium (BM) állásfoglalása szerint a lakcímbejelentés érvényes olyan ingatlanok esetében is, amelyek nem minősülnek lakásnak - tudatta az Utcajogász Egyesület közleményben az MTI-vel pénteken.
2024. 04. 21. 05:00
Megosztás:

Ne rohanj a munkahelyi étkezéssel!

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása. A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük még 15 percet sem. A kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzák ki a napot és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben.
2024. 04. 21. 04:00
Megosztás:

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük

Beolvadás beolvadást követ a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknál, amelyek a több mint ötvenezer kitartó pénztártag csaknem 300 milliárd forintos vagyonát kezelik. Áprilistól már csak három működik, júliustól pedig kétszereplősre olvad a piac, mivel a legnagyobb vagyonú és létszámú Horizont beolvasztja a Szövetséget - írja a Bank360.hu.
2024. 04. 21. 03:00
Megosztás:

Gazdagság az égből: Heti horoszkóp a pénzről és szerencséről!

Fedezd fel, mit tartogatnak számodra a csillagok a következő hétre! A legfrissebb pénzügyi horoszkópunk segítségével megtudhatod, melyek lesznek a legjobb befektetési lehetőségek, szerencsejátékok, és mikor várhatók szerencsés találkozások. Tudd meg, mely napokon leszel a leginkább szerencsés, és mely számokat érdemes megjátszanod a lottón! Készülj fel a lehetőségekre és fordítsd előnyödre a csillagok üzeneteit!
2024. 04. 21. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjazás - honnan tudhatom, hogy hány évem gyűlt már összeg?

Az öregségi nyugdíjhoz az évek „összeszámolása” megtörténik kérés nélkül is, a hivatalból történő adategyeztetési eljárás során a jogszabály által előírt időpontban, de nincs akadálya annak sem, hogy valaki ezt korábban kérje. A kérelem évente csak egyszer nyújtható be. Mutatjuk, hogyan.
2024. 04. 21. 01:00
Megosztás:

Élesedik a TON token a Lucky Block-on, 200%-os üdvözlő bónusz jár a belépőknek

A Toncoin árfolyama idén erőteljesen felértékelődött, csak az elmúlt három hónapban 182 százalékot emelkedett. A token a kilencedik legértékesebb kriptopénz lett a Coinmarketcap kriptoadat-gyűjtő oldal szerint, és jelenleg 6,27 dolláron áll.
2024. 04. 21. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.
2024. 04. 20. 23:00
Megosztás:

A NATO további katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy további katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben.
2024. 04. 20. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 04. 20. 21:00
Megosztás:

Ez a legjobb megoldás a klímaváltozásra

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.
2024. 04. 20. 20:00
Megosztás:

A tehetségprogram célja a külföldön élő magyar fiatalok képzésének bővítése

A tehetségprogram elsődleges céljai között szerepel a külföldön élő egyetemista fiatalok megszólítása, és az, hogy hasznosítható képességeket nyújtson számukra - mondta a "Talent's Talk, a tehetségek fóruma" címmel megrendezett londoni program összegzéseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
2024. 04. 20. 19:00
Megosztás:

Mi lesz a Magyar Postával?

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 20. 18:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás: