Mit kell tudni a magyar Vodafone eladásáról? Számok, elemzés a gigaügyletről

Ma reggel jelentette be a 4iG, hogy a Magyar Állammal közösen megveszi a Vodafonemagyarországi leányvállalatát 715 milliárd forint cégértékkel, ami 7,7 EV/EBITDA szorzót jelent - olvashatjuk az ERSTE friss elemzésében.

Mit kell tudni a magyar Vodafone eladásáról? Számok, elemzés a gigaügyletről

A tranzakció idén év végéig zárulhat. A 4iG 51%-os, míg az állam a Corvinus Zrt-n keresztül 49%-os tulajdonrészt szerez a magyar piac második legnagyobb mobil szolgáltatójában, amely az UPC-vel való összeolvadásnak köszönhetően a távközlési szolgáltatások teljes spektrumát nyújtja.

A 4iG azt is elmondta, hogy a Vodafone a márciusban zárult 2020-2021-es üzleti évben 278 milliárdos árbevétel mellett 93 milliárd forint EBITDA-t termelt. Ugyanakkor a minisztériumnak megküldött jelentés szerint 284 milliárd forint volt a cég árbevétele, míg az EBITDA-ja 65 milliárd forint körül alakult, miközben veszteséges évet zárt, 1,4 milliárd forintos mínusszal. Mindeközben a hitelei 260 milliárd forintra, készpénze pedig 5 milliárd forintra rúgott.

Ez alapján a vételár 460 milliárd forint körül alakulhat, ami a könyv szerinti érték kb. háromszorosa lehet. (Időközben megjelent, hogy a vételár 715 Milliárd forint - szerk.)

Persze a fent említett eltérés azt mutatja, hogy ezek csak hozzávetőleges értékek lehetnek, hiszen valószínűleg a tisztított eredmény vagy az azóta bekövetkezett változások miatt lehet más az igazságügynek megküldött beszámolóban és a most napvilágra került adatokban. Ugyanakkor azért ezek a számítások azt mutatják, hogy nem túl olcsó a vétel. Igaz, nemzetközi összehasonlításban a 7,7 EV/EBITDA árazás nem tűnik drágának, de az Magyar Telekom 3,6-os értékeltségéhez képest már inkább a drága kategóriába esik, még akkor is, ha a potenciális szinergiák nettó jelenértéke 150 milliárd forint körül alakul.

Különben a 4iG az első negyedév végén 14,5 milliárd forintos EBITDA-val és 2 milliárd forintos eredménnyel büszkélkedhetett, na meg 104 milliárd forintos készpénzállománnyal, miközben a nettó adóssága kicsivel 380 milliárd forint fölött alakult, 150 milliárd forint körüli részvényesi tőke és 292 milliárd forintnyi teljes sajáttőke mellett (kisebbségekkel együtt).

Ez már elég magas, 56 százalék körüli eladósodottságot jelent, miközben a Vodafone 255 milliárd forint körüli anyavállalati hiteleit refinanszírozni kell (talán az új állami bankkal), s 230 milliárd 4iG-re eső tőkét kell kifizetni. Mivel 100-110 milliárd forint készpénze lehet a 4iG-nak, ezért az eladósodottság jelentős. már-már kritikus szintre való emelésével (még 130 milliárd forint hitelfelvétel), vagy pedig részvénykibocsátással lehet finanszírozni a hiányzó összeget, vagy éppen a kettő kombinációjával. Ugyanakkor a részvényfinanszírozás jelentős hígulást hozhat, hiszen 100 milliárd forint tőkebevonást jelentene 250 milliárd forint körüli piaci kapitalizáció mellett. Tehát ezen nyitott kérdések kapcsán nem árt az óvatosság.

Ugyanakkor a Magyar Telekom ezzel a piaci tranzakcióval egy jelentős, teljes telekommunikációs szolgáltatást nyújtó versenytársat kapna. A mobiltelefóniában a Vodafone-DIGI 29 százalék körüli részesedéssel rendelkezik, miközben az MTel 44 százalék körül áll. Ugyanakkor a jelentős eladósodottság azt sugallja, hogy erős árversenyre nagy valószínűséggel nem lehet számítani, legalábbis egy jó darabig. Mostanra az MTel állami megrendeléseinek éves összege picire zsugorodott. Így összességében a tranzakció hatása az MTel üzletmenetére és értékeltségére egyelőre valószínűleg nagyon limitált. (forrás: ERSTE Investment)

Gyengüléssel zárták a hetet a főbb nyugat-európai piacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Bukarestnek nincs gázellátási vészforgatókönyve

Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést, nem tudni, hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül - hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro hírportál az energiaválsággal foglalkozó pénteki összeállításában.
2022. 10. 07. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalom mellett pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 281,34 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel, 39 537,63 ponton zárt pénteken.
2022. 10. 07. 19:00
Megosztás:

Új raktárbázist avatott Üllőn a külügyminiszter

A SAG-Autonet csoport új raktára több mint 27 millió eurós beruházással, állami támogatással épült. A 130 új munkahelyet is teremtő, világszínvonalú, teljesen robotizált, 16 500 m2-es raktárkomplexumot október 7-én adták át Üllőn. A svájci központú, Európa egyik legnagyobb alkatrészellátójaként számontartott, itthon is több száz fős cég 6 különböző szervizhálózatot is működtet.
2022. 10. 07. 18:30
Megosztás:

Csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet szállított a Ganz egy franciaországi szélerőműhöz

Nagyteljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar társaság a közel 340 millió forint értékű megrendeléssel az első projektjét teljesítette Franciaországban az új Ganz érában. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.
2022. 10. 07. 18:00
Megosztás:

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás: