Mit kell tudni a magyar Vodafone eladásáról? Számok, elemzés a gigaügyletről

Ma reggel jelentette be a 4iG, hogy a Magyar Állammal közösen megveszi a Vodafonemagyarországi leányvállalatát 715 milliárd forint cégértékkel, ami 7,7 EV/EBITDA szorzót jelent - olvashatjuk az ERSTE friss elemzésében.

Mit kell tudni a magyar Vodafone eladásáról? Számok, elemzés a gigaügyletről

A tranzakció idén év végéig zárulhat. A 4iG 51%-os, míg az állam a Corvinus Zrt-n keresztül 49%-os tulajdonrészt szerez a magyar piac második legnagyobb mobil szolgáltatójában, amely az UPC-vel való összeolvadásnak köszönhetően a távközlési szolgáltatások teljes spektrumát nyújtja.

A 4iG azt is elmondta, hogy a Vodafone a márciusban zárult 2020-2021-es üzleti évben 278 milliárdos árbevétel mellett 93 milliárd forint EBITDA-t termelt. Ugyanakkor a minisztériumnak megküldött jelentés szerint 284 milliárd forint volt a cég árbevétele, míg az EBITDA-ja 65 milliárd forint körül alakult, miközben veszteséges évet zárt, 1,4 milliárd forintos mínusszal. Mindeközben a hitelei 260 milliárd forintra, készpénze pedig 5 milliárd forintra rúgott.

Ez alapján a vételár 460 milliárd forint körül alakulhat, ami a könyv szerinti érték kb. háromszorosa lehet. (Időközben megjelent, hogy a vételár 715 Milliárd forint - szerk.)

Persze a fent említett eltérés azt mutatja, hogy ezek csak hozzávetőleges értékek lehetnek, hiszen valószínűleg a tisztított eredmény vagy az azóta bekövetkezett változások miatt lehet más az igazságügynek megküldött beszámolóban és a most napvilágra került adatokban. Ugyanakkor azért ezek a számítások azt mutatják, hogy nem túl olcsó a vétel. Igaz, nemzetközi összehasonlításban a 7,7 EV/EBITDA árazás nem tűnik drágának, de az Magyar Telekom 3,6-os értékeltségéhez képest már inkább a drága kategóriába esik, még akkor is, ha a potenciális szinergiák nettó jelenértéke 150 milliárd forint körül alakul.

Különben a 4iG az első negyedév végén 14,5 milliárd forintos EBITDA-val és 2 milliárd forintos eredménnyel büszkélkedhetett, na meg 104 milliárd forintos készpénzállománnyal, miközben a nettó adóssága kicsivel 380 milliárd forint fölött alakult, 150 milliárd forint körüli részvényesi tőke és 292 milliárd forintnyi teljes sajáttőke mellett (kisebbségekkel együtt).

Ez már elég magas, 56 százalék körüli eladósodottságot jelent, miközben a Vodafone 255 milliárd forint körüli anyavállalati hiteleit refinanszírozni kell (talán az új állami bankkal), s 230 milliárd 4iG-re eső tőkét kell kifizetni. Mivel 100-110 milliárd forint készpénze lehet a 4iG-nak, ezért az eladósodottság jelentős. már-már kritikus szintre való emelésével (még 130 milliárd forint hitelfelvétel), vagy pedig részvénykibocsátással lehet finanszírozni a hiányzó összeget, vagy éppen a kettő kombinációjával. Ugyanakkor a részvényfinanszírozás jelentős hígulást hozhat, hiszen 100 milliárd forint tőkebevonást jelentene 250 milliárd forint körüli piaci kapitalizáció mellett. Tehát ezen nyitott kérdések kapcsán nem árt az óvatosság.

Ugyanakkor a Magyar Telekom ezzel a piaci tranzakcióval egy jelentős, teljes telekommunikációs szolgáltatást nyújtó versenytársat kapna. A mobiltelefóniában a Vodafone-DIGI 29 százalék körüli részesedéssel rendelkezik, miközben az MTel 44 százalék körül áll. Ugyanakkor a jelentős eladósodottság azt sugallja, hogy erős árversenyre nagy valószínűséggel nem lehet számítani, legalábbis egy jó darabig. Mostanra az MTel állami megrendeléseinek éves összege picire zsugorodott. Így összességében a tranzakció hatása az MTel üzletmenetére és értékeltségére egyelőre valószínűleg nagyon limitált. (forrás: ERSTE Investment)

Új taggal bővül a Concorde Csoport: Record Alapkezelő

Október elején kezdi meg működését a Concorde Csoport új tagja, a Recorde Alapkezelő Zrt. (továbbiakban Recorde). Az új leánycég indítása illeszkedik a Concorde filozófiájába és hosszú távú stratégiájába, melynek célja, hogy a befektetési- és pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb körét nyújthassa ügyfeleinek. A társaság operatív irányításáért és szakmai munkájáért Kutas Gábor, mint az igazgatóság elnöke, ügyvezető felel majd.
2023. 10. 05. 01:00
Megosztás:

Péntektől nemzetközi a cappella fesztivált rendeznek Szegeden

Nemzetközi a cappella fesztivált kezdődik pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, a rendezvény házigazdája a Tisza-parti város népszerű vokálegyüttese, a Fool Moon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 10. 05. 00:50
Megosztás:

Mik azok a mém kriptók és miért vásárol belőlük mindenki?

A mém érmék alapjaiban eltérnek a hagyományos befektetési eszközöktől, sőt a legtöbb esetben még a nagyobb kriptóktól is.
2023. 10. 05. 00:01
Megosztás:

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom csökkent az előző évi időszakhoz viszonyítva

2023. augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 10. 04. 23:30
Megosztás:

Újabb bukkanó az úton

Ma reggel kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal az idei nyolcadik hónapra vonatkozóan.
2023. 10. 04. 23:00
Megosztás:

Szabálytalanságok miatt több millió forintos bírságot szabtak ki távol-keleti üzletekre

Profilt váltó, átalakuló tulajdonosi szerkezetű távol-keleti üzleteket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a mulasztó vállalkozásokra több millió forintos bírságot szabtak ki.
2023. 10. 04. 22:30
Megosztás:

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.
2023. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megdőltek a tavalyi és a 2019-es csúcsok a turizmusban nyáron

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat - értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 10. 04. 16:00
Megosztás:

Kiknek jó választás a fakitermelő képzés?

Iparági várakozások szerint idén nőhet a fakitermelő képzésekre jelentkezők száma. Az elmúlt években egyre nő a különféle mezőgazdasági képzések népszerűsége: ezek a tanfolyamok kiválóak azok számára, akik szeretnek a természetben dolgozni, és olyan új, piacképes szakmára vágynak, amely értékteremtő és fenntartható is egyben. Ezen kurzusok közé tartoznak a fakitermelő és a lakott területi fakitermelő képzések is.
2023. 10. 04. 15:45
Megosztás: