Moszkva a járvány újabb hullámára készül

Az orosz hatóságok arra készülnek, hogy a koronavírus omikron változatának terjedése miatt megugrik a Covid-19-megbetegedések száma az országban - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak szerdán Moszkvában.

Moszkva a járvány újabb hullámára készül

"A számok nagyon magasak lesznek, ez ennek az omikron vírusmutánsnak a sajátossága. Ugyanakkor előzetes adataink vannak arról, hogy a betegség enyhébb lefolyású, ami valószínűleg lehetővé teszi az egészségügyi rendszer terheinek csökkentését, de így is szükség lesz egy tisztességes biztonsági tartalékra" - mondta.
    
Peszkov szerint még nem dőlt el, hogy szükség lesz-e újabb zárlat vagy kényszerszabadság bevezetésére az omikron vírusmutáns miatt, de az már most világos, hogy a járvány leküzdéséhez védőoltásra van szükség.
   
Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány tagjaival folytatott szerdai tanácskozáson a járvány várható felerősödésével kapcsolatban azt hangoztatta, hogy erre fel kell készíteni a kórházi hálózatot és az ipart, valamint ki kell terjeszteni a tesztelést és az oltási műveletet. Nem részletezett adatokra hivatkozva azt állította, hogy az orosz Szputnyik V oltóanyag az omikron mutáns ellen "talán hatékonyabb", mint a világszerte alkalmazott többi vakcina.
    
Hasonlóképpen a SARS-CoV-2 omikron variánsának legjobban ellenálló vakcinának nevezte a Szputnyik V-t a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Központ igazgatója is. Az akadémikus szerint a Szputnyik V nagyobb változatosságot mutat az oltás által termelt antitestek tekintetében, mint az amerikai Pfizer és Moderna vakcinái. Mint mondta, a járványügyi szakemberek véleményére alapozva két héten belül eldől, hogy szükség van-e a Szputnyik V-nek az omikronhoz való igazítására. Gincburg szerint a laboratóriumi tesztek alapján ez nem szükséges.
   
Putyin értékelése szerint egyébként az országnak még "pár hete" van arra, hogy felkészüljön a járvány újabb hullámára. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes ígéretet tett rá, hogy a kormány a hét végig kidolgozza azokat az intézkedéseket, amelyeket a helyzet rosszabbra fordulása esetén kell majd bevezetni.
    
Golikova azt mondta, hogy az Oroszországban észlelt omikron fertőzéses esetek száma elérte a 698-at. Kedden Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi és egészségügyi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője még 305 esetről beszélt.
    
A miniszterelnök-helyettes szerint a járvány új hullámával elsőként Moszkvának kell megbirkóznia. Ez egybecseng Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin keddi prognózisával, amelynek értelmében a betegség előfordulása a következő 7-10 napban jelentősen megnövekszik a fővárosban. Golikova elmondta, hogy a Covid-19 előfordulása több héten át csökkenő tendenciát mutatott. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy az adatok "nem egészen reálisak", mivel a vizsgálati lefedettség csökkent, a tesztelések száma a vasárnapig tartó újévi ünnepek alatt az ország 85 régiójából 66-ban a normális szint alá esett vissza.
    
Az orosz operatív törzs szerdán közölt adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 17 946-tal 10 702 150-re emelkedett. A napi növekmény 0,17 százalék, a tünetmentes esetek aránya 14,8 százalék. Popova egy keddi tanácskozáson úgy vélekedett, hogy az események kedvezőtlen alakulása esetén a napi növekmény akár hatjegyű is lehet.
    
Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 745-en vesztették életüket, ezzel a halálos áldozatok száma immár 318 432-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 26 346-tal 9 758 364-re gyarapodott. Az országban 625 354 aktív esetet tartanak nyilván.
    
Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 244,3 millió, az elmúlt napon pedig 448 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 849 565 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
    
Golikova szerdai közlése szerint a kollektív védettség szintje 63,2 százalékos, négy régióban - Szevasztopolban, Szentpéterváron, Karéliában és Csukcsföldön - pedig meghaladja a 80 százalékot. 12 régióban az ünnepi vakáció alatt csökkent a kollektív immunitás szintje.
    

Peszkov szerdán azt is elmondta, hogy a Kreml nem készül távmunkára átállni az omikron vírusmutáns terjedése miatt, de minden szükséges lépést meg fog tenni Putyin elnök "járványügyi biztonsága" érdekében. Cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint február 1-től a védettséget igazoló QR-kód felmutatásához fogják kötni a tömegközlekedés igénybe vételét Oroszországban.

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás:

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására, a szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.
2022. 08. 11. 14:00
Megosztás:

Súlyos az aszály-helyzet Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.
2022. 08. 11. 13:00
Megosztás:

Erős eredményt közölt az OTP ma

Az OTP ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét, ami messze meghaladta a várakozásokat. A nettó eredmény 76 milliárd, míg a tisztított eredmény 162 milliárd forint volt, ami rendre 70 és 19 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.
2022. 08. 11. 12:00
Megosztás:

A pénzügyi appok a legnépszerűbbek a közösségi média után

A magyarok 73 százaléka használ valamilyen pénzügyi alkalmazást, amely így a második legnépszerűbb applikáció típus a közösségi média alkalmazások után – derül ki a Magyar Bankholding friss reprezentatív kutatásából[1]. Az online bankolás legnagyobb előnyeként a gyorsaságot és kényelmet nevezték meg, míg a személyes ügyintézésben leginkább a közvetlenséget és személyességet kedvelik. A válaszadók alig egyharmada jár rendszeresen bankfiókokba, viszont hiteltermékeket inkább személyesen szeretünk igényelni.
2022. 08. 11. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel nyugtázták a csütörtöki nyitásban az enyhülő amerikai inflációs adatokat a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 11. 10:00
Megosztás:

Bérfeszültséget és növekvő fluktuációt is okozhat a munkaerő-kölcsönzés megkönnyítése

Könnyebbé vált harmadik országbeli állampolgárok, így akár az ázsiai térségből érkező munkavállalók minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztüli alkalmazása. Azon túl, hogy egyes szektorok munkaerőhiánya, valamint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a munkáltatók számára egyre előnyösebb munkaerőt kölcsönözni, az új rendelet akár kedvezőtlen következményekkel is járhat a munkaerőpiacon: növekedhet a bérfeszültség és a fluktuáció – hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda a nemrégiben életbe lépett kormányrendelettel kapcsolatos aggályokra.
2022. 08. 11. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,3 milliárdos jóvátételt kap a Yettel közel 180 ezer ügyfele egy GVH-eljárás eredményeként

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében a Yettel több mint 1,3 milliárdos értékű jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál.
2022. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Komoly HR problémákat okoz az energia- és az inflációs válság a vállalatoknak

Habár Magyarországon már eddig is érezhetők voltak a háborús konfliktus hatásai, a közgazdászok szerint a komolyabb nehézségek még csak most kezdenek begyűrűzni a hazai gazdaságba, amelynek egyik sarokpontja a bérköltség növekedése lehet. „A nagymértékű infláció nagyon nehéz helyzet elé állítja a vállalatokat, hisz, ha emelik a béreket, a termékek előállítása drágul, ami miatt az eladási árakat is emelniük kell. Ez viszont a vevőknek vagy a végfogyasztóknak jelent majd plusz költségeket. Ez egy olyan öngerjesztő folyamat, amit nagyon nehéz megállítani, valahogy azonban kezelni kell, ha hazánkban szeretnénk tartani a nagyvállalatok gyártását.” - vázolta fel Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.
2022. 08. 11. 07:00
Megosztás:

Visszaesett az Erste Bank nyeresége

Jelentősen, 9,4 százalékkal 97,99 milliárd forintra nőtt az Erste Bank működési bevétele az első fél évben, ugyanakkor az adózott nyereség tizedére, 4,4 milliárd forintra esett vissza a rendkívüli tételek miatt - mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2022. 08. 11. 06:00
Megosztás:

Hogyan lehetne megmenteni még több hitellel terhelt házat?

Tízezrek rettegnek attól Magyarországon, hogy adósságaik miatt elveszíthetik otthonukat. Ilyenkor jobb gyorsan cselekedni, mielőtt teljesen összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Szakértő segít abban, hogy mi érdemes tenni ilyenkor.
2022. 08. 11. 05:00
Megosztás:

Így lehet trükközni a családi házak rezsijével, ha többgenerációs a ház

Mit lehet tenni egy többgenerációs családi ház esetében a változó rezsi-árak kapcsán, hogy megússzuk az akár több százezres számlákat? A rezsidíjak változásának bejelentését követően nagyon sok kérdés érkezett a többgenerációs házak villany-, és gázszámlájával kapcsolatban a Bankmonitor.hu-hoz. Nézzük, milyen megoldások vannak, mert vannak!
2022. 08. 11. 04:01
Megosztás:

Megkezdődött az energetikai takarékosság Olaszországban

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő.
2022. 08. 11. 02:00
Megosztás:

Elektronikusan is intézhetnek közigazgatási ügyeket a Sziget fesztiválozók

A Sziget Fesztiválon is biztosítják az elektronikus ügyintézés lehetőségét: egy mesterséges intelligencia alapú, érintőképernyős eszköz segítségével önállóan, tíz ügytípus közül választva intézhetnek ügyeket a kilátogatók - közölte NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 01:00
Megosztás:

Sok magyar cég hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben

A hazai cégek 39 százaléka hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2022. 08. 11. 00:05
Megosztás:

Így alakult a kínai és a japán infláció

Kína éves inflációs rátája júliusban 2,7%-ra emelkedett a júniusi 2,5%-ról, szemben a 2,9%-os piaci előrejelzésekkel.
2022. 08. 10. 23:00
Megosztás:

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás: