Nagy hazai borravaló-körkép: kinek, mennyit és miért jattolnak a magyarok?

A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is. A HelloPay országos, reprezentatív kutatása szerint a felnőtt lakosság körében megoszlanak a vélemények, hogy milyen szituációban, kinek és mennyit illik fizetni egy szolgáltatásért – különösen, ami a vendéglátóipart illeti. A megkérdezettek negyede mindig, 13 százalékuk viszont sosem ad borravalót, és a fiatalabb generációk is egyre öntudatosabbak a kiszolgálás díjazását illetően.

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek, mennyit és miért jattolnak a magyarok?

A 18-65 éves magyar internetezők 75 százaléka jár el valamilyen gyakorisággal különböző vendéglátóhelyekre, melyek között az éttermek (49%) és a cukrászdák, kávézók (44%) a legnépszerűbbek – derült ki a HelloPay kutatásából. Koncertre minden negyedik, fesztiválra minden ötödik, zenés szórakozóhelyre és sportrendezvényre körülbelül minden tizedik válaszadó megy el valamilyen gyakorisággal. Az ilyen típusú kikapcsolódás leginkább a legfiatalabb felnőtt csoportra, a magasabb jövedelemmel rendelkezőkre és a központi régióban élőkre jellemző.

Kötelező bérpótlék vagy nagylelkű gesztus?

Ami a borravalót illeti, a lakosság elképzelései és szokásai igencsak megoszlanak arról, hogy mikor és mennyit érdemes otthagyni a személyzetnek. Minden negyedik megkérdezett mindig és szívesen ad borravalót bárhol, ha elégedett a szolgáltatással. Minden ötödik válaszadót a szokás vezérli (20%), közel minden harmadik (30%) ugyan szokásalapon dönt, de csak akkor ad, ha elégedett a szolgáltatással. A megkérdezettek 13 százaléka egyáltalán nem ad jattot, egytizedük pedig az aktuális hangulata alapján dönt. A kiszolgálásért járó extra pénzt elsősorban az éttermi felszolgálóknak tartogatják a felmérésben résztvevők, de a futárok munkáját is egyre többen méltányolják ilyen módon.

A borravalót a vendégek teljesen önkéntesen adják a kiszolgálás színvonalának elismeréseként, és annak mértékét saját tetszésük szerint határozhatják meg. A szervizdíj ugyanakkor egy fix összegű rögzített tétel, amelyet egyre több helyen automatikusan hozzászámolnak a számla végösszegéhez. Ezt a pénzt kötelezően a munkabérek kifizetésére kell fordítania a szolgáltatónak, de ebből nem csak a pincérek részesülnek. A borravaló és a szervízdíj közti különbséggel saját bevallása szerint a megkérdezettek 75 százaléka tisztában van. Közel negyedük általában ad jattot a szervizdíjas helyeken is, de ugyanennyien sosem adnak, mert azt gondolják, hogy a szervizdíj egy az egyben a borravalónak felel meg.

A borravaló adását egyértelműen a szolgáltatással való elégedettség motiválja hazánkban. Abban az esetben, ha nem számolnak fel szervizdíjat, a többség 5-10%-os összegű borravalót ad, szervizdíj mellett pedig átlagosan 6%-ot. Érdekes módon a 18-29 évesek megfontoltabbak ebben a tekintetben, mint a többi korosztály. De nemcsak korosztályos különbségek mutatkoznak a borravaló megítélésében, hanem kulturálisak is: az Egyesült Államokban például szinte kötelező 20-25 százalékot hozzácsapni a számlához, míg Európa nagy részén a 10 százalék körüli borravaló már nagyvonalúnak számít. Ausztriában általános szokás 10-12 százalékot adni, akárcsak Szlovákiában, ahol jellemzően nem számítanak fel szervizdíjat. A szlovénoknál kevésbé jellemző a jattolás a nagyobb városokat és turisztikai célpontokat leszámítva, az olaszok és a görögök pedig belekalkulálják a szervizdíjat a végösszegbe.

Digitális borravaló egy érintésre

A felmérésből egyértelműen látszik, hogy a bankkártyás fizetési mód (70%) mára jócskán felülmúlta a készpénzes fizetést (59%) a vendéglátó- és szórakozóhelyeken. A papírpénzhez a keleti országrészben élők ragaszkodnak, míg a mobiltelefonos fizetés a fiatal felnőttek körében a legelterjedtebb: ebben a korosztályban szinte minden második megkérdezett él ezzel a lehetőséggel.

Bankkártyával való fizetéskor a megkérdezettek 71százaléka ad valamilyen módon borravalót – közülük a legtöbben (48%) készpénzben teszik hozzá a jattot a végösszeghez. Minden harmadik válaszadó a szolgáltatót kéri meg, hogy adja hozzá a számlához az extra díjat, 16 százalékuk pedig saját maga írja be a terminálba a pincérnek szánt összeget. Ez utóbbi elsősorban a legfiatalabbakra jellemző, akik feltehetően a digitális megoldások hatására szocializálódtak így.

A digitális borravaló fogalmát minden második megkérdezett ismeri, a negyedük pedig már gyakorlati tapasztalattal is rendelkezik. Az előnyét a bankkártyás alkalmazhatóságban és az egyszerű, gyors megoldásban látják leginkább a válaszadók. Varga Norbert, a HelloPay ügyvezető igazgatója szerint ez a lehetőség különösen kényelmes lehet az étterembe, kávézókba és koncertekre járók számára: „A HelloPay Direkt innovatív rendszere lehetővé teszi a borravaló mértékének diszkrét, egyszerű és kényelmes meghatározását. Ezáltal adó- és járulékmentesen úgy juttathatjuk el a bankkártyás borravalót a felszolgálónak, hogy azt nem kell beütni a pénztárgépbe.”

Négymillió eurós tőkebefektetéssel fokozza a nemzetközi terjeszkedést a Parkl

A Parkl Digital Technologies négymillió eurós befektetést kapott a kockázati tőkealapkezelő Lead Ventures-től. A tőkebefektetés célja a Parkl növekedési stratégiájának finanszírozása, amivel a magyar tech scale-up az irodapiac meghatározó digitális szolgáltatójává válhat külföldön is.
2024. 05. 19. 01:00
Megosztás:

A Sealana érme előértékesítése egyre csak duzzad

A Sealana ICO-ja eddig 1,366,148.52 dollárt gyűjtött össze, és szerencséjére a SOL mém érmék iránti kíváncsiság sem apad. Sokak szerint a Sealana lesz a Solana mém érmék következő tündöklő csillaga, és egyszerűen túl jó lehetőség ahhoz, hogy szem elől téveszd.
2024. 05. 19. 00:01
Megosztás:

A jövő zöldenergiáinak találkozóhelye lehetne Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot - írta a hirado.hu pénteken.
2024. 05. 18. 23:00
Megosztás:

Franciaországban stagnált a munkanélküliség az első negyedévben

Franciaországban az elemzők által várt csökkenés helyett stagnált a munkanélküliség az idei első negyedévben.
2024. 05. 18. 22:00
Megosztás:

Csökkent a Baidu negyedéves nyeresége

Hat százalékkal csökkent a Baidu kínai multinacionális technológiai vállalat bevétele az idei első negyedévben, amikor a korrigált nyeresége a vártnál kedvezőbben alakult.
2024. 05. 18. 21:00
Megosztás:

Márciusban stagnált a munkanélküliség az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség márciusban nem végleges adatok szerint, ami megegyezett a februárival - áll a párizsi székhelyű szervezet honlapján.
2024. 05. 18. 20:00
Megosztás:

Kínában élénkült a kiskereskedelem és az ipari termelés áprilisban

Kínában vegyes áprilisi makrogazdasági adatok láttak napvilágot pénteken: lassult a kiskereskedelmi forgalom, gyorsult az ipari termelés növekedése és esett a munkanélküliség.
2024. 05. 18. 19:00
Megosztás:

Korszerűsítések indulnak Medgyesegyházán

Két pályázaton csaknem 150 millió forintot nyert el a Békés vármegyei Medgyesegyháza, amelyből a helyi idősek klubját és az orvosi rendelőt korszerűsítik - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 18. 18:00
Megosztás:

Négy településen is turisztikai fejlesztések indulnak Komárom-Esztergom vármegyében

Félmilliárd forint értékű turisztikai fejlesztések kezdődnek Komárom-Esztergom vármegyében, négy Duna menti településen, Lábatlanon, Péliföldszentkereszten, Piliscséven és Tokodon - közölte a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-vel
2024. 05. 18. 17:00
Megosztás:

A tíz legjobb újító közé akarunk kerülni néhány éven belül Európában

A tudásszolgáltató rendszerek egybehangolása is azt a kormányzati célt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa 10 legjobb innovátora közé kerüljön - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 18. 16:00
Megosztás:

Elkötelezettek vagyunk hazánk védelme iránt is

A kormánynak költségvetési oldalon is fontos az ország védelme, ezért elkötelezett a védelmi kiadások emelése iránt a NATO elvárásainak megfelelő mértékben - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének konferenciáján.
2024. 05. 18. 15:00
Megosztás:

A tavalyi évben megnőtt a Bosch cégcsoport árbevétele Magyarországon

A Bosch cégcsoport 2023-ban kétbillió-kétszázhétmilliárd forint árbevételt ért el Magyarországon, beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét, és a saját vállalatok közötti kereskedelmet is, a tavalyi bevétel szinte megegyezik az előző évivel - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 14:00
Megosztás:

Az EU több mint ötvennégy védelmi ipari kezdeményezést támogat

Az Európai Bizottság az Európai Védelmi Alap (EFA) keretében 1,031 milliárd euró (mintegy 412,4 milliárd forint) uniós finanszírozást hagyott jóvá 54 védelmi célú kutatási és fejlesztési kezdeményezés támogatására - tájékoztatott az uniós testület csütörtökön.
2024. 05. 18. 13:00
Megosztás:

Penészes táplákékkiegészítőt vontak ki a forgalomból

Penészgombák és Bacillus cereus spórás baktérium jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Dragon Superfoods Bio In Shape Mix 200 grammos táplálékkiegészítő port a forgalmazója, a Culinaris Retail Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 12:00
Megosztás:

Észszerű döntés itt tartani a járműipari termelést

A hazai járműipar sikere világos üzenet a gyártóknak és a befektetőknek, hogy gazdaságilag racionális döntés a termelést Magyarországon tartani - mondta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a szervezet járműipari konferenciáján csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 18. 11:00
Megosztás:

Tovább gyarapodott az önkéntes pénztárak vagyona

Az idén is folytatódott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) nyugdíj- és egészségpénztárainak vagyongyarapodása, az összesített megtakarítás 2024. első negyedévében már meghaladta a 2000 milliárd forintot, ami egy év alatt több mint 440 milliárd forintos, azaz közel 28 százalékos növekedést jelent. Az összesített taglétszám 2,1 millióra emelkedett - közölte az szövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 10:00
Megosztás:

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében, a fiktív eladások hátterét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel.
2024. 05. 18. 09:00
Megosztás:

Több építkezést kezdtek meg áprilisban az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma csökkent, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma nőtt áprilisban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 05. 18. 08:00
Megosztás:

Kulcsfontosságú trendek, amelyeket figyelni kell a Cardano és a Polygon MATIC esetében, a KangaMoon célkeresztjében 7 millió dollár áll

A következő két hétben várhatóan átalakul a kriptopiac: a jelenlegi medvepiaci korrekcióból bikapiaci trendek alakulhatnak ki, ami reményt ad a befektetőknek a veszteségek visszanyerésére. Azonban ezen események előtt a Cardano és a Polygon tulajdonosainak figyelniük kell kulcsfontosságú trendekre, amelyek végül meghatározhatják, hogy melyik irányba mozdulnak a vezető kriptovaluták. Eközben a KangaMoon (KANG) gyorsabban halad a vártnál, és a következő hetekben célja a 7 millió dollár összegyűjtése az előértékesítés során.
2024. 05. 18. 07:00
Megosztás:

Nem érte meg befektetni a Dow Jones indexbe az elmúlt 25 évben

Történelmi jelentőségű nap volt a tegnapi. A Dow Jones Industrial Average index története során először járt a lélektaninak tekinthető 40.000 pont fölött. Annak idején a 10.000 pontot majdnem pontosan 25 éve, 1999 március 29-én érte el az index.
2024. 05. 18. 06:00
Megosztás: