Nagy összegű fejlesztési támogatást nyert el Szarvas

Több mint 2,5 milliárd forintból valósíthat meg nyolc fejlesztést a Békés vármegyei Szarvas - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Nagy összegű fejlesztési támogatást nyert el Szarvas

A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.

Idén év végéig lezárul a csapadékvíz-csatornahálózat fejlesztésének nyolcadik üteme, amelyre kétszázhatvankilencmillió forintot nyert el a tizenötezres lélekszámú település önkormányzata. Öt utcában, hatezer-egyszáz méteren építenek csatornát; az utcákban huszonöt méterenként víznyelőket alakítanak ki, és helyreállítják a bejárókat is.

A jövő év végéig kell négyezer-hétszáz méteren fejleszteni, építeni a kerékpárutat az Almafa utca - másodrendű védtöltés - Hármas-Körös töltés nyomvonalon. A beruházásra háromszázmillió forintot nyertek el; az átdolgozott tervek építési engedélyezés alatt állnak - közölték.

Ugyanez a határideje a belterületi utak fejlesztésének, amelyet négyszázhetvenkétmillió forintból valósíthatnak meg. Az összegből az Alkotmány utcát aszfalt burkolattal látják el és szélesítik ezerháromszáz méter hosszon; az utcában, a sportcsarnok előtt parkolót építenek; valamint új aszfalt burkolatot kap egy másik utca háromszázharminc méteren. E projektnél várhatóan januárban zárul a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztásával.

Szintén januárban döntik el, ki építheti a meg a Szarvasi Vízi Színház két bástyájára a tetőt, ahol páholyokat alakítanak ki. A beruházásra kétszázhuszonegymillió forintot nyertek el, a pályázat része a színház hang- és fénytechnikájának megújítása is.

A jövő év áprilisig építhetnek új, hatszázhetvenhat négyzetméteres ipari üzemcsarnokot háromszázhatmillió forintból. A terveket az Oros-Ház Kft. elkészítette.

2025. február végéig kell befejezni a könyvtár, a gyermekélelmezési konyha és a gyermekorvosi rendelő energetikai korszerűsítését. A hőszigetelést, a nyílászáró- és fűtéskorszerűsítést, továbbá a napelemes rendszerek telepítését tartalmazó pályázatra 448 millió forint támogatást kaptak. A közbeszerzést a hajdúböszörményi Tömb 2002 Kft. nyerte, december közepéig kell átadni a munkaterületet.

A korábbi földhivatali épület helyén 2026. év elejére kell négy fogorvosi rendelőt kialakítani bruttó háromszáztizenkilenc négyzetméteren négyszázhatvanegymillió forintból. A kiviteli tervek elkészültek. Az udvarban négy parkolót is építenek és a fogorvosi alapellátáshoz kapcsolódó eszközöket is vásárolnak.

Szarvas város önkormányzata elnyert kétszázötvennyolcmillió forintot zöldfelületi öntözőrendszer kialakítására is, e projektnél még az előzetes tervek átdolgozása, az engedélyeztetés zajlik - közölték.

Gondok akadtak azonban a városban egy TOP-os projekttel, amelyet idén november 30-ig kellen lezárni. Az Erzsébet ligeti Pavilon turisztikai fejlesztésére mintegy ötszáznegyvennégymillió forintot nyertek el, a beruházás készültségi foka az önkormányzat szerint kilencvennyolc százalék; hiányzik az eredményes műszaki átadás-átvétel és a használatbavételi engedély. A kivitelező kiskunmajsai Tele-Vill Trade Kft. eddig a munkálatok hetvenöt százalékáról adott számlát, csaknem százmillió forintot követel még.

A projektnél fellépett ötvenhatmillió forintnyi költségnövekmény is, amelyre az önkormányzat többlettámogatást kért. Az önkormányzatnál jelentkeztek alvállalkozók is, akiket nem fizetett még ki a kivitelező.

A Tele-Vill Trade Kft. azonban azt hangsúlyozza, hogy a létesítmény rendeltetésszerű használatra alkalmas, 2021. július 20-án készre jelentették a kivitelezési munkákat, a hibajavításokat is elvégezték, ezért kérik a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárását, akkor tudják kiállítani a végszámlát - olvasható az önkormányzat által küldött dokumentumokban, amelyben leírják: e projektnél "nem kizárt, hogy vissza kell fizetni a támogatásból".

Alvó Ethereum (ETH) bálna éled fel évek után, 50 ezer dollárt fektet be egy 25X-es árfolyamú tőzsdei tokenbe, a DTX-be

Időnként egy korai szakaszban lévő Ethereum (ETH) befektető tárcája feléled. Történelmileg ezek a tárcák fantasztikus követési lehetőséget biztosítottak, mivel a tulajdonosok előrelátó módon részt vettek az Ethereum (ETH) projektben jóval azelőtt, hogy bárki megértette volna a kriptovalutákban rejlő értéknövekedést.
2024. 04. 16. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a magyar tőzsdén is

Csökkenéssel indulhat a keddi kereskedés az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt.
2024. 04. 16. 08:31
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 16. 08:00
Megosztás:

Indul a parkolóépítés Kaposváron

Parkolóépítési programot indít Kaposvár: az önkormányzat 4 milliárd forintból ezer parkolóhelyet alakít ki a somogyi vármegyeszékhelyen - adta hírül a polgármester a Facebook-oldalán.
2024. 04. 16. 07:30
Megosztás:

A 2024-ben robbanásra kész Top 3 kriptodeviza; KangaMoon, Gala és Sui

A kriptodeviza-piacot erős verseny jellemezi az új kriptodevizák részéről, amelyek egyedi jellemzőkkel rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok és hatalmas potenciáljuk arra irányulnak, hogy megszerezzék a befektetők bizalmát és befolyásolják a piaci hangulatot. Évről évre egyre több új kriptoprojekt lép be a piacra, így a kriptobefektetőknek mindig nehézséget okoz a nagy potenciállal rendelkező legjobb kriptodevizák kiválasztása. A szakértők elemezték a piacot, és a KangaMoon (KANG), a Gala (GALA) és a Sui (SUI) kriptovalutákat választották ki, amelyek az év folyamán kiemelkedő emelkedésekre lehetnek képesek. Olvass tovább, hogy megtudd, miért ezek a legjobb kriptó befektetések most.
2024. 04. 16. 07:00
Megosztás:

AI-alapokra helyezte a casco-kötést követő járműszemlét az Allianz Hungária

2024 márciusa óta már az új, mesterséges intelligenciával vezérelt digitális gépjárműszemle segíti az Allianz Hungária ügyfeleit a casco-szerződésük megkötésének folyamata során. A casco így gyorsan, kényelmesen, akár teljes egészében az otthonunkból megköthető, míg a biztosítóoldali elbírálási folyamat két napon belül lezárulhat.
2024. 04. 16. 06:30
Megosztás:

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.
2024. 04. 16. 06:00
Megosztás:

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

A KSH adatai szerint mintegy 220 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Magyarországon, az üres álláshelyek aránya pedig 2,3 százalék. Ez utóbbi adat azonban sokat csökkenhetne, ha a kereslet és a kínálat megtalálná egymást, ennek azonban néha egészen banális akadályai vannak.
2024. 04. 16. 05:30
Megosztás:

Jókora nyereséget villantott a Goldman Sachs

A bank első negyedéves bevétele a tavalyihoz képest 16%-kal 14,21 milliárd dollárra emelkedett, több mint 1 milliárd dollárral meghaladva az elemzői várakozásokat.
2024. 04. 16. 05:00
Megosztás:

Egy nő keressen ugyanannyit mint a férfi kollégája - ezt akarja az Unió

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a férfi dolgozóik fizetéséről. Az Európai Bizottság döntése értelmében a kikért adatok alapján akár bírósági pert is indíthatnak majd a hátrányosan érintett alkalmazottak – hívja fel a figyelmet az EY. A tanácsadócég kollégái arra ösztönzik a társaságokat, hogy minél hamarabb világítsák át a szervezetüket, és szükség esetén tegyék meg a bérszakadék megszüntetéséhez vezető lépéséket.
2024. 04. 16. 04:30
Megosztás:

Ne vegyél ilyen autót, mert tuti átvernek!

A carVertical autóipari adatszolgáltató friss tanulmánya feltárta, hogy melyik autómárkát éri a legtöbb sérülés Magyarországon: a lista élén a BMW járművek állnak. Ez hasonló a többi ország trendjére is, azaz a BMW a leginkább sérült márka világszerte. A spektrum másik végén a Fiat áll, amelyet hazánkban a legkevésbé érnek közúti balesetek. 2023 káradatainak tanulmányozása alapján a kutatás azt is feltárta, hogy a Mercedes-Benz, a Kia és az Audi rendelkezik a legmagasabb kárértékkel.
2024. 04. 16. 04:00
Megosztás:

Vigyázat, csalók élnek vissza a kibervédelmi intézet nevével!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók - közölte a szakszolgálat hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 03:30
Megosztás:

Enyhült a német ipar anyaghiánya

Közel a koronavírus-járvány előtti szintre enyhült az anyaghiány a német iparban márciusban, a német feldolgozóipar egészét már szinte alig érintik az ellátási problémák - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.
2024. 04. 16. 03:00
Megosztás:

A K&H idén is támogatja a fiatal agrárszakembereket

Agrárképzésben tanuló hallgatókat támogat a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, amelyet 10. alkalommal hirdet meg a K&H - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 02:30
Megosztás:

Vigyázzunk! Nyugdíjas korban kockázatos a párkeresés!

A nyugdíjas évek gyakran hoznak magukkal egy új életszakaszt, amikor az embernek újra van ideje magánéleti kérdésekkel foglalkozni, köztük a párkereséssel is. Bár a társas kapcsolatok kiépítése életünk bármely szakaszában kulcsfontosságú lehet, az idősebb korosztály számára bizonyos egyedi kihívásokat és veszélyeket is rejt ez a folyamat.
2024. 04. 16. 02:00
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliség Törökországban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 9,0 százalék után februárban 8,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) hétfői közlése szerint.
2024. 04. 16. 01:30
Megosztás:

Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg egy piacon

Folytatódott a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusításának tavaszi ellenőrzése, az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron tartott akció során több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot kellett megsemmisíteniük az ellenőröknek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.
2024. 04. 16. 01:00
Megosztás:

Átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjait

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) Talentum-díjait - tájékoztatta a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány hétfőn az MTI-t.
2024. 04. 16. 00:30
Megosztás:

A Dogeverse előértékesítése már 4 millió dollárnál jár

Míg a kriptopiac közelmúltbeli volatilitása megijesztett néhány befektetőt, egy mém érme projekt ellenáll a zuhanásnak.
2024. 04. 16. 00:01
Megosztás:

Eddig lehet jelentkezni a Kerékpárral 7 határon át pályázatra

A határon átnyúló kerékpártúrák megvalósításához nyújt támogatást idén is a Kerékpárral 7 határon át pályázat, amelyre május 5-ig lehet jelentkezni - közölte a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 15. 23:30
Megosztás: