Nyakunkon a fűtés: bajban a gázzal és fával fűtők!

Bár az újépítésű lakások egy része már az energiatermelésben is mutat modernizációs mintát, még mindig túlnyomórészt a gáztól, és a fától függ a magyar otthonok melege.

Nyakunkon a fűtés: bajban a gázzal és fával fűtők!

Egyenetlen fűtési szokások Magyarországon

A népszámlálás legutóbb publikált adatai a fűtési szokások és lehetőségek megújulásának tempóját, valamint területi egyenetlenségeit is mutatják.

E szerint az ország legtöbb területén még beláthatatlan ideig része lesz a téli felkészülésnek a szezon előtti kazántisztítás, kéményellenőrzés, és esetleg a tüzelőfelhalmozás is. Holott a tiszta energiaforrások alkalmazása mellett ezek egyikére sem lenne szükség.

A legutóbbi népszámlálás friss adatai szerint a magyar lakások fűtésében a gáz dominál, 62,5 százalékos részesedéssel, fát az otthonok 31,8 százalékában használnak, s ezek mellett csak az áram érdemel külön említést a maga 9 százalékos részarányával.

(A szén, a palackos gáz és az egyéb fűtőanyagok alkalmazása együtt sem éri el a 3 százalékot. Egyszerre többféle fűtőanyag használata miatt nagyobb az összeg 100 százaléknál.)

Ide kattintva kiszámolhatod melyik fűtés a legolcsóbb!

Ám egyes területek, vármegyék fűtési gyakorlata igencsak eltér az átlagostól. Míg például Békésben a vezetékes földgázt használók aránya a 76 százalékot is meghaladja, addig Baranyában a 45 százalékot sem éri el. A fatüzelés leginkább Nógrádra jellemző, ahol 54 százalék a részaránya, míg a másik végletet – a főváros „szóra sem érdemes” 2,8 százaléka mellett – Csongrád-Csanád képviseli, 29,1 százalékkal.

Az árammal fűtés Pest vármegyében a legelterjedtebb (14%), mellette Komárom-Esztergomban, Fejérben és Budapesten haladja még meg súlya a 10 százalékot. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmárban fele annyit sem ér el (5%), és Borsod-Abaúj-Zemplénben is csak kevéssel elterjedtebb (5,8%).

Ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője fogalmaz: „nincs szabály, nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná e különbségeket”. Szerepet játszhat például az eltérő településszerkezet és lakásállományi összetétel, a gázhálózat kiépültsége, az erdők közelsége, mint ahogyan az is, hogy az utóbbi időben milyen lendülettel folyt az új lakások építése, és a régiek felújítása a környéken.

E hatásokra látványosan utal a már említett rekorderek néhány jellemzője. A gázfüggésben, illetve a mérsékelt fahasználatban kiemelkedő Békés és Csongrád-Csanád az ország három legurbanizáltabb vármegyéje közé tartozik (népességük 77, illetve 75 százaléka városlakó), ugyanakkor alig van erdejük. Az előbbi az első, az utóbbi a harmadik a népességéhez képest legkevésbé erdősült vármegyék között.

A fatüzelés favorizálása is erősen összecseng ezekkel az adottságokkal: Nógrádban a legalacsonyabb a városi népesség aránya (40%), viszont (Somogy után) ott jut a legtöbb erdő egy polgárra.
Ha csak a 2010 után épült lakásokat tekintjük, akkor élesebben rajzolódik ki, hogy éppen merre tart a magyar otthonok energetikai megújítása.

fatüzelés fafűtés

Az egyféle fűtőanyagot használók körében változatlanul dominál a vezetékes földgáz, átlagosan immár 73 százalékos részesedéssel. Az összállományhoz képest szintén magasabb az elektromos áram szerepe, kevéssel meghaladja már a 19 százalékot, viszont erős visszaesést mutat a fa, a maga 6 százalékával.

Trendváltás?

E trendváltásban is erősen megmutatkoznak az adottságokból fakadó különbségek. Nógrádban még az új házak 29 százalékában is a fatüzelésre építenek. A villamos fűtéssel szemben Fejérben és Tolnában a legnagyobb az újépítők bizalma, ami kereken 28 százaléknyi részesedést jelent.

Az ellenkező véglet Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol az új otthonoknak is csupán 8,7 százalékát fűtik árammal, viszont erősen támaszkodnak a vezetékes gázra (79,7%). Ennél is nagyobb arányú a földgázfelhasználás Győr-Moson-Sopronban (80,7%), ahol az elmúlt évek dinamikus fejlesztései elsősorban a fatüzelés erőteljes visszaszorításában (5,9%) mutatkoznak meg.

Három magyar vármegye kilóg a sorból

Három vármegye van, ahol a gázfűtés alkalmazása az új otthonoknál a hatvan százalékot sem éri már el: Nógrád (53,5%), ahol még a fa dominál, valamint Tolna (55,3%) és Somogy (58,9%), melyek viszont az elektromos fűtés nagy arányú használatával (28% illetve 24,8%) kompenzálják ezt.

A legkorszerűbb energetikai berendezések elterjedtségéről is szolgált adatokkal a népszámlálás, így azok is mutatják, hogy merre tart a lakásállomány megújítása. A 2010 után használatba vett otthonok 17,1 százalékában üzemel napelemes, 12,8 százalékában hőszivattyús energiatermelő berendezés. (Minden 23.-ban pedig mindkettő megtalálható.)

A napelemeket legnagyobb arányban Fejér (24%), Hajdú-Bihar (23%) valamint Békés és Csongrád-Csanád (21%) új lakásainál alkalmazták. A hőszivattyú-használatot tekintve két vármegye emelkedik ki a mezőnyből: Veszprém (22%) és Tolna (20%). Szabolcs-Szatmár-Bereg mindkét listán (14, illetve 7 százalékkal) az utolsó helyen szerepel. Talán meglepőbb ennél, hogy mindkét helyen az utolsó előtti (14, illetve 8 százalékkal) az a Győr-Moson-Sopron, amely lakásfejlesztés szempontjából az egyik legdinamikusabban fejlődő terület volt a közelmúltban. 

A népszámlálási adatbázis perspektivikusabb betekintést is enged az otthonfűtés stratégiájának négy évtizedes alakulásába.

Megmutatja például, miként alakult ki mára az a helyzet, amiben az otthonok 64 százaléka egyféle fűtőanyagtól függ, 21 százalékának a többféle tüzelő, míg 15 százalékának a távfűtés adja a biztonságot.

kandalló fafűtés

Az 1981-2000 között épült lakásoknál még jelentős, 20 százalékos a távfűtés aránya, majd ez a következő két évtized beruházásainál 4-5 százalékra olvadt. Ugyancsak „megy ki a divatból” a többféle tüzelő alkalmazása, az ezredforduló előtt ennek aránya még 25, a következő évtizedben 22, majd 2010 és 2020 között már csak 17 százalék.

Ezekkel szemben az egyféle fűtési mód elterjedtsége határozottan nőtt, a nagy ugrás 2000 és 2010 között következett be. Az ekkor épült lakásoknál – a korábbi 55 helyett – már 75 százalék volt az aránya, majd a következő évtizedben az még nőtt három százalékpontnyit.

Az egyedüliként alkalmazott fűtőanyagok között a gáz népszerűsége 2000 és 2010 között volt a csúcson az építkezőknél, az ekkor átadott otthonokban 85 százalék a részesedése. (Az előtte-utána épületeknél csak 71-73% ez az érték.)

A fa népszerűsége folyamatosan hanyatlik, az 1981-2000 közötti építéseket jellemző 24 százalékról a következő két évtizedben újra és újra megfeleződött, s lett mostanra 6%. Ezzel szemben a villamos fűtés tartós tetszhalálból támadt most fel: az 1981 és 2010 közötti építéseknél csak 3 százaléknyi szerepe volt és ez ugrott fel a 2010 után belakott otthonoknál 19 százalékra.

Ide kattintva kiszámolhatod melyik fűtés a legolcsóbb!

Az INA 240 millió euró osztalék kifizetéséről döntött

Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint) - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 15. 17:00
Megosztás:

Májusban 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon májusban 1,1 százalékkal, 175 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 793 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban- közölte a Bamosz pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 16:00
Megosztás:

Így ünnepelte Donald Trump 78. születésnapját

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.
2024. 06. 15. 15:00
Megosztás:

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás:

A 400 millió fős globális tartalomgyártói piacot hódítaná meg a RECnGO a vezető kínai videós hardvergyártóval karöltve

A RECnGO nevét ma már szinte mindenki ismeri, aki minőségi videós anyagok készítésével foglalkozik akár hobbi, akár profi szinten: a magyar startup forradalmi applikációja bármilyen okoseszközt képes egy gombnyomással profi videóstúdióvá változtatni. A kreatív tartalomgyártás mára egy több mint 400 millió fős globális iparággá nőtte ki magát, átlagosan pedig heti 17 órányi videót fogyasztunk a különböző platformokon. Az ebben rejlő üzleti lehetőségek szinte korlátlanok, ennek kiaknázásában pedig fontos együttműködést kötött a RECnGO. A kameratechnikai kiegészítők világpiacának 40%-át uraló kínai óriás, a SmallRig csúcskategóriás eszközei mostantól a magyar fejlesztésű alkalmazás tudásával felvértezve készíthetnek stúdióminőségű videókat bárhol, bármikor. A RECnGO ezzel közvetlen elérést kap a mintegy 70 millió kínai videós tartalomgyártóhoz, globálisan pedig még több kaput nyithat meg az együttműködés. A cél a 400 milliós globális piac minél nagyobb elérése.
2024. 06. 15. 13:00
Megosztás:

Nyílt nappal indítja a következő évadot a Radnóti Színház

Nyílt nappal indul a jövő évad szeptember 15-én a budapesti Radnóti Színházban, amely megtartotta évadzáró társulati ülését; Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, és kihirdette a következő szezon új bemutatóit.
2024. 06. 15. 12:00
Megosztás:

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Átlépte a 200 milliárd forintot a zöld lakáshitel állomány. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője szerint akár 2 millió forint is spórolható a fenntarthatóságot preferáló banki zöld hitel kamatkedvezménnyel. A bankok konstrukcióival kiegészíthető a júliusban induló otthonfelújítási program is.
2024. 06. 15. 11:00
Megosztás:

Elon Musk víziója: humanoid robotok

Mint a nagykönyvben, úgy viselkedett tegnap az S&P500 és a Nasdaq is. A tegnapelőtti szökési rés kialakulását követően napon belüli korrekciót láthattunk, azaz fekete gyertyákat, de a rések nem sérültek.
2024. 06. 15. 10:00
Megosztás:

Meglepő döntés a japán jegybanktól

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0-0,1 százalékos alapkamaton a japán jegybank, azonban a kötvényvásárlási programjával kapcsolatban meglepte a piacokat.
2024. 06. 15. 09:00
Megosztás:

Egyre növekvő HR-igények Baranyában – regionális központtá fejleszti pécsi irodáját az ország vezető HR-szolgáltatója

A Baranya megyei és régiós gazdasági fellendülés támogatása érdekében délnyugat-magyarországi regionális központtá alakítja Pécsett működő leányvállalata irodáját a Prohuman, Magyarország piacvezető és Közép-Kelet-Európa egyik leggyorsabban növekvő HR-szolgáltatója. A vállalat nemrég stratégiai megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, most pedig a térség gazdasági fellendülésére és az ezzel együtt megugró HR-igényekre reagálva régiós központtá fejleszti pécsi irodáját. Az ünnepélyes megnyitón a vállalat igazgatóságának elnöke mellett részt vett a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára is.
2024. 06. 15. 08:00
Megosztás:

Hosszú lesz a sárgabarack idei szezonja

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja az idén - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.
2024. 06. 15. 07:00
Megosztás:

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az Északi-tengeri hajózási útvonalról is tanácskoztak

A Roszatom részvételével tartott tanácskozáson a sarkvidéki teherflotta megújításáról, a műholdas adatszolgáltatásról és a Kínával folytatott logisztikai együttműködésről tárgyaltak.
2024. 06. 15. 06:00
Megosztás:

Erősebb autó = több baleset?

A kezdő vezetőknek általában azt tanácsolják, hogy amíg kellő tapasztalatot nem szereznek az utakon, lehetőleg olcsó és viszonylag kis teljesítményű motorral felszerelt autót vezessenek – így nagyobb eséllyel kerülhetik el a baleseteket. Ugyanakkor az is tény, hogy az erős járművek jobban irányíthatók, sőt a fékrendszerük is fejlettebb, ami viszont megkönnyíti a vezetést.
2024. 06. 15. 05:00
Megosztás:

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás: