Nyugdíjemelés lesz novemberben - kiszámoljuk, mennyivel lesz több az Ön nyugdíja!

Hány forinttal számíthat többre egy átlagos nyugdíjas novemberben a visszamenőleges korrekció miatt? Ezt számolták ki az RTL Híradó által megkeresett szakértők. Mikor várható a nyugdíj emelés átutalása, és mennyivel lesz több a nyugdíj novemberben?

Nyugdíjemelés lesz novemberben - kiszámoljuk, mennyivel lesz több az Ön nyugdíja!

Magasabb inflációs prognózis, több nyugdíj

A kormány ebben az évben legalább két és fél százalékkal magasabb inflációt prognosztizál, mint amennyit korábban becsültek.

A friss előrejelzést Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit Fesztiválon ismertette, ahol bemutatta a legújabb előrejelzést. Ennek értelmében a pénzromlás üteme elérheti vagy akár meghaladhatja a 17,5 százalékot is az év során.

Ennek következtében a nyugdíjasok is számíthatnak egy korrekcióra, mivel a kezdeti 15 százalékos emelés helyett most akár 17,5 százalékos lehet a pénzromlás mértéke. Ha ez így történik, az átlagos nyugdíjas novemberben akár:

51 ezer forinttal többet is kaphat,

részben a korábbi években esedékes korrekció miatt.

Nyugdíj kalkulátorunkat ide kattintva indíthatja el.

rendkívüli nyugdíj emelés 2023 november

Az élelmiszerek ára is jelentősen emelkedik, például a sárgarépa ára júniusról júliusra 89 százalékkal (!!!) növekedett. Ugyanakkor a nyugdíjak hónapról-hónapra nem változnak, azaz nam tudják lekövetni a hirtelen áremelkedéseket. Legutóbb januárban kaptak emelést a nyugdíjasok, amely 15% volt. Ennek eredményeként a vásárlóerejük nem tudja tartani a lépést az inflációval.

Egy friss előrejelzés érkezett a gazdaságfejlesztési minisztertől az inflációról. A Tranzit Fesztiválon, ahol a független sajtó és az RTL Híradó sem lehetett jelen, Nagy Márton az állami hírügynökség beszámolója szerint közölte, hogy az árak növekedése az év további részében így alakul: augusztusban 16%, szeptemberben 11-12%, októberben 9-10%, novemberben 8%, decemberben pedig 7% várható.

Ezek alapján az éves átlagos infláció meghaladhatja a 17,5% -ot az idén. Tehát legalább két és fél százalékkal magasabb lehet, mint amit a kormány előzetesen prognosztizált.

Úgy tűnik, hogy a 15%-os inflációs célkitűzés is túlszárnyalható. Ha ennek a számnak felette lesz a ténylegesen mért infláció, akkor a nyugdíjasokkal pontos elszámolással tartozik a Kormány - nyilatkozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, június végén.

A törvény értelmében novemberben a nyugdíjasoknak jár a korrekció, ha az infláció magasabb a tervezettnél. A Nyugdíjas Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa azonban már a múlt hónapban visszamenőleges emelést követelt, mivel kiderült, hogy az infláció lassabban csökken, mint amire számítottak.

Az, hogy a nyugdíjasok hosszú ideig kölcsönöznek a kormánynak, elfogadhatatlan helyzet. Különösen azoknak a legkevesebbet kapóknak okoz ez problémát, akiknek nincs megtakarításuk, és hónapról hónapra élnek - mondta Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke az RTL Híradónak.

Nyugdíjak utalása 2024 időpontok cikkünkben bemutattuk, hogy mikor utalják a jövő évi nyugdíjakat, hónapról hónapra, miközben 2024 januári nyudíjemelésről itt írtunk.

Csúcson a BUX! Hogyan tovább?

Habár nem előszőr történik ilyen mostanában, de most valahogy nagyobb visszhangot kapott, hogy a BUX ismét új csúcsra emelkedett. A magyar piac alulértékeltségéről, s jó kilátásairól már többször írtunk.
2024. 07. 25. 20:00
Megosztás:

Felfüggesztette a boszniai szerb választási törvényt az ország alkotmánybírósága

Ideiglenesen felfüggesztette a boszniai Szerb Köztársaság áprilisban elfogadott választási törvényét a bosznia-hercegovinai szövetségi alkotmánybíróság szerdán - közölte a Klix.ba című szarajevói hírportál.
2024. 07. 25. 19:00
Megosztás:

A Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok - közölte a felsőoktatási intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 18:00
Megosztás:

Rekordszámú a pedagógusjelölt

Töretlen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) népszerűsége: az idei felvételi eljárás során az egyetem 11 960 jelentkezőt vett fel képzéseire, amelyek közül az elmúlt 15 év adatait tekintve pedagógusképzésen idén kezdi tanulmányait a legtöbb hallgató - közölte az intézmény szerda este az MTI-vel.
2024. 07. 25. 17:00
Megosztás:

Az energiaügyi tárca fokozott figyelemmel kíséri a kőolajszállítások helyzetét

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon.
2024. 07. 25. 16:00
Megosztás:

Elsősorban a bér alapján választunk munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 25. 15:00
Megosztás:

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az elmúlt egy évben

Javult a magyarok pénzügyi helyzete az előző évhez viszonyítva több ponton is: nőtt azok száma, akiknek marad valamennyi pénzük a hónap végén, és kevesebben vannak azok, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek; eközben többen érzik magukat magabiztosnak a pénzügyeikben - állapítja meg a Provident Pénzügyi Zrt. friss felmérésében, amelynek eredményéről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-vel.
2024. 07. 25. 14:00
Megosztás:

Csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban júniusban

Az Egyesült Államokban csökkentek a használtlakás-eladások júniusban, 19 hónapja a legnagyobb mértékben, a medián lakásár pedig rekordra emelkedett az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) keddi jelentése alapján.
2024. 07. 25. 13:00
Megosztás:

Továbbra is fontos a szigorú monetáris politika

A szigorú monetáris politika továbbra is kulcs a pénzpiaci stabilitás fenntartásához és az inflációs cél fenntartható eléréséhez - jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden, a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón.
2024. 07. 25. 12:00
Megosztás:

Energetikai korszerűsítés a városi sportcsarnokban Karcagon

Energetikailag korszerűsítik a városi sportcsarnokot a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Karcagon - közölte a projekt kommunikációjáért felelős kft. közleményben az MTI-vel.
2024. 07. 25. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A londoni FTSE-100 index 0,79 százalék, a frankfurti DAX30 index 0,97 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,37 százalék csökkenést jelzett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 25. 10:00
Megosztás:

Folytatódhat a negatív korrekció a tőzsdén

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt folytatódhat a negatív korrekció a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 25. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint árfolyama reggelre

Gyengült a forint csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda estéhez képest.
2024. 07. 25. 08:00
Megosztás:

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az EU-ban

Júliusban javult a fogyasztói hangulat az Európai Unióban és az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) rendszeres havi felmérése alapján.
2024. 07. 25. 07:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Dogwifhat (WIF) lemaradnak a mémversenyben: a DTX Exchange (DTX) 1 millió dollárt gyűjtött

A mém szektor növekedést mutat egy kisebb piaci értékemelkedéssel. A mémcoinok körüli optimizmus ellenére a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) továbbra is lemaradnak, a napi árfolyamok csökkenésével riasztó helyzetet idézve elő közösségeik számára.
2024. 07. 25. 06:29
Megosztás:

Csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 07. 25. 06:00
Megosztás:

Elvétve van hiba a nyári táborokban

Az ellenőrzések számához képest kevés hibát tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a nyári táborokra kiterjedő ellenőrzés során: hat esetben találtak kisebb hiányosságokat, és mintegy egymillió forint értékben szabtak ki bírságot.
2024. 07. 25. 05:00
Megosztás:

Ez a két autómárka tartja legjobban az árát Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy mekkora átlagárkülönbségek vannak a portálon található használt és új autók között. Kiderült, hogy a Suzuki Swift és az Opel Corsa tartja legjobban az árát.
2024. 07. 25. 04:00
Megosztás:

Változtattak a magyarok: egyre több nagybevásárlás jön online

Korábban elsősorban tartós élelmiszereket rendeltek a magyarok online, mára azonban egyre többen szerzik be a friss termékeket – például a zöldségeket és húsokat is – így. A kisebb, feltöltő bevásárlások mellett egyre többen intézik online a nagybevásárlást is – derült ki a foodora market adataiból. A foodora market Magyarországon öt városban szállítja házhoz a bevásárlást, és az évek alatt számtalan extrém rendelésre is volt példa. A legnehezebb rendelés 90 kg-os volt, a legnagyobb összegű pedig 632 ezer forintba került. Volt, aki hajnali 3-kor egy lazacos gourmet reggeli hozzávalóit rendelte meg, míg mások a másnaposságra készültek fel vízzel és proteinszeletekkel.
2024. 07. 25. 03:00
Megosztás:

Forint romlásra felkészülni! Érdemes betárazni eurót, dollárt!

A magyar gazdaság 2024-ben 2,5 százalék körüli mértékben bővülhet a fogyasztásnak és a reálbér-növekedésének köszönhetően, jövőre pedig akár 3,5 százalékra is gyorsulhat a növekedés további felfelé mutató kockázatokkal – vélik az OTP Bank elemzői.
2024. 07. 25. 02:00
Megosztás: