Nyugodtabb évre számíthat a magyar mezőgazdaság

Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar nyugodtabb évre számíthat az idén, mint 2023-ban, főképp az állattartók kilátásai javultak, hosszabb távon kiegyensúlyozottabb időszak várható az agráriumban - mondták a szakértők az MBH Bank keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nyugodtabb évre számíthat a magyar mezőgazdaság

Az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója szerint fontos időszakhoz érkezett a magyar agrárium, hiszen úgy tűnik, kimozdulhat a stagnálásból, amikor leállt a hitelezés bővülése, a termelők jelentős részének pedig a túlélés volt a legfontosabb célja. Hollósi Dávid úgy véli, hogy 2024 bevezetője lehet egy tartós emelkedésnek, 2025-ben pedig már elérhető az egyensúlyi állapot.

A gazdasági környezet egyre kiszámíthatóbb, a műtrágya-, takarmány-  és energiaköltségek csökkennek, a vidékfejlesztési pályázatok fellendíthetik a fejlesztéseket, így az MBH Bank is arra számít, hogy az év vége felé közeledve egyre több beruházási kölcsönt folyósíthat, az agrárhitelezés stagnálása véget érhet. Az idei vidékfejlesztési pályázatokból jövőre lehetnek hitelszerződések, 2025 második felében várható az agrár- és élelmiszeripari beruházások komolyabb élénkülése - fejtette ki.

A szakértő szerint hosszabb távon a szántóföldi növénytermesztésben komoly átrendeződések várhatók, véget érhet az a korszak, amikor a magyar kivitel jórészt a gabonatermés alakulásától függ. A külföldi piacok jelentős részét az orosz és az ukrán gabona veheti át, a magyar gabonatermelőknek  javítaniuk kell a hatékonyságukon, nem alapozhatják a működésüket hosszú távon az állami és uniós támogatásokra. A magyar agrárium versenyképessége jelentős mértékben múlik az élelmiszeripari cégek megerősödésén is, a nagyobb szereplőknek nemzetközi szinten jelentős piacokat kell szerezniük. Sikerük a kistermelőknek is érdeke, ők ugyanis aligha maradhatnak fenn, ha nem csatlakoznak a nagyokhoz - tette hozzá.

Az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának agrár- és uniós kapcsolatokért felelős vezetője szintén az élelmiszeripar megerősödésében bízik, ugyanis ez a mezőgazdasági termékek legfontosabb felvevője. Mezei Dávid hangsúlyozta, hogy az élelmiszeripari cégek fejlesztései nélkül nincs erős agrárgazdaság, ezért is fontos, hogy a vidékfejlesztési forrásokból csaknem 1500 milliárd forint jut beruházásokra. A pályázóknak kedvez, hogy a teljes támogatási intenzitás 10 százalékát kitevő kamattámogatásra is számíthatnak, ennek részleteiről a bankok még egyeztetnek a kormánnyal.

Mezei Dávid közölte, hogy a fejlesztési pályázatoknak 2025-ben újabb fordulója kezdődhet meg, nem kizárt ugyanakkor, hogy a következő finanszírozási ciklusban jelentősen átalakul az uniós agrártámogatási rendszer. A mostani támogatásokat azért is érdemes kihasználni, mert lehet, hogy a 2027 utáni változások nem kedveznek majd a termelőknek. A terület- és állatlétszámalapú támogatások eddig is egyre csekélyebb mértékben fedezték a költségeket, a vidékfejlesztési uniós források visszaesése is csak a kormány kiegészítő finanszírozása miatt nem látszik - tette hozzá.

Héjja Csaba stratégiai elemző közölte, hogy az agrárhitel-ügyfelek visszajelzései alapján 2023 végére minden termékpályán javult a helyzetértékelés, a kilátások kedvezőek, különösen a sertés- és szarvasmarha-tartásban, ahol stabil ár- és jövedelmi viszonyok alakultak ki. A rangsor további vezető helyeire is az állati termékek előállítói kerültek, sorrendben a baromfihús-, a tojás- és a tejtermelők. A hajtatott és a szántóföldi zöldségek kilátásai valamivel kedvezőtlenebbek, a jelentős munkaigény miatt ebben az ágazatban a munkaerőköltségek emelkedése jelent komoly nehézséget, míg szántóföldi növénytermesztés helyzetértékelését a tartósan alacsony jövedelmezőség rontja. Legkevésbé a gyümölcstermesztők bizakodnak, ami a kiszámíthatatlan piaci körülmények mellett azzal magyarázható, hogy a belföldi ültetvények elöregedtek, korszerűtlenek, ezért a következő években struktúraváltás várható ezen a téren.

Héjja Csaba szerint a termelőknek a következő években a költségeik csökkentésére kell összpontosítaniuk, mert mozgásterük csak ebben van, az árak alakulásába nincs beleszólásuk. A kedvező folyamatok ellenére 2024 sem lesz még könnyű év az agráriumban, de a vidékfejlesztési pályázatok várhatóan jelentősen javítják majd a konjunktúraérzetet a következő hónapokban - tette hozzá.

A közel-keleti helyzetről tárgyalt az orosz és a török elnök

A közel-keleti helyzetről folytatott eszmecserét telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.
2024. 10. 08. 07:30
Megosztás:

Szeptemberben a tisztán elektromos személyautók darabszáma is meghaladta a hatvanezret

Szeptemberben a leginkább környezetkímélő, tisztán elektromos személyautók darabszáma meghaladta a hatvanezret - jelentette be hivatalos Facebook-oldalán hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 10. 08. 06:30
Megosztás:

Magyarországon elsőként hidrogénmeghajtású autóbuszt tesztel a BKV

Magyarországon elsőként a BKV teszteli a Mercedes-Benz új, elektromos-hidrogén hajtással rendelkező, városi csuklós autóbuszát, amelyen a tesztidőszakban ingyen lehet utazni - tudatta a BKV Zrt. közleményben az MTI-vel hétfőn.
2024. 10. 08. 06:00
Megosztás:

Nagy Márton: a versenyképességi fordulathoz pénz kell

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az OECD nagyköveteinek informális találkozóján tartott előadásában felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak fel kell vennie a küzdelmet az USA-val és Ázsiával szemben, ezért új versenyképességi paktumra van szükség, amely a soros magyar uniós elnökség napirendjének középpontjában áll.
2024. 10. 08. 05:30
Megosztás:

Az Airbnb szabályozás felülvizsgálata csak Budapestet fogja érinteni

A 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott közlemény kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) leszögezi, hogy Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat. Ezért a kormány az Airbnb-szabályozásának felülvizsgálatát - hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez - elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekinti - közölte az NGM hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 08. 05:00
Megosztás:

Augusztusban újra életjelet mutatott a kiskereskedelem

A havi alapú stagnálás megtört, és ismét a 2021-es szint fölé került a forgalom volumene. Legnagyobb mértékben az élelmiszer kereskedelem járult hozzá az éves bővüléshez, és havi alapon is csak ez a kategória tudott növekedni. A fogyasztói bizalom az augusztusi növekedés után szeptemberben hibahatáron belül csökkent. A nettó reálbérek növekedése továbbra is 9% felett alakult júliusban, várakozásunk szerint a többletjövedelem egyre nagyobb része csapódhat le a hazai kiskereskedelemben az év végéhez közeledve.
2024. 10. 08. 04:30
Megosztás:

Már egy éve folyamatosan nyer az állam a bankok elleni versenyben

Csaknem 330 milliárd forintot tettek félre a háztartások bankbetétben és értékpapírban augusztusban is. A kedvenc az állampapír volt, amelynek állománya immár egy éve meghaladja a teljes banki betétállományt - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 08. 04:00
Megosztás:

3+1 pont a lakhatási válság enyhítésére

Szeptemberben kismértékben tovább emelkedtek az átlagos budapesti bérleti díjak, és elérték a 250 ezer forintot – derül ki a Rentingo legfrissebb elemzéséből. Ezzel együtt tovább nyílt az árolló a kínálati és a keresleti oldal között: az elmúlt hónapban ismét visszaesett a bérlők fizetőképessége, átlagosan 219 ezer forintért kerestek kiadó lakást. A piacon meglévő feszültséget felismerve a Kormány is kiemelten kezeli a megfizethető lakhatás témakörét, és megvizsgálják a lakbérszabályozásra vonatkozó nemzetközi gyakorlatokat.
2024. 10. 08. 03:00
Megosztás:

Fizikai munkás vagy és jól fizető munkát keresel? Akkor most jól figyelj

A fizikai munkát végzők munkaerőpiaci lehetőségeit tekintve az elmúlt években jelentős változások mentek végbe.
2024. 10. 08. 02:00
Megosztás:

Pozsony támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, de ellenzi NATO-tagságát

Fico szavai szerint Szlovákia száz százalékban támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, de "hűvös" a hozzáállása az ország NATO-tagságához.
2024. 10. 08. 01:30
Megosztás:

Visszatér a sparhelt a magyar háztartásokba! Ha okos vagy, Te is veszel egyet!

A tikkasztó nyár után gyorsan beköszöntött a hűvös idő és elindult a fűtési szezon. Az utóbbi években egyre többen fedezik fel újra a fatüzeléses kandallókat, kályhákat, sparhelteket és kazánokat, amelyek nem csak a meleget biztosítják, de különleges hangulatot is teremtenek az otthonokban.
2024. 10. 08. 01:00
Megosztás:

Innováció, passzív bevétel, 10-szeres potenciál? – Igen, ez mind megvan a Pepe Unchained-ben

A nagy felhajtás a bálnákat is a Pepe Unchained (PEPU) köré vonzotta, de joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon megfelel-e majd ez az új Layer 2 projekt az elvárásaiknak.
2024. 10. 08. 00:01
Megosztás:

Lemaradtál a Dogecoin és a Shiba Inu emelkedéséről? Íme 3 érme, amelyek készen állnak a következő bikapiacon való kitörésre

Sok befektető látta, ahogy a Dogecoin és a Shiba Inu az egekbe szökött, és most kíváncsiak, mi lesz a következő nagy dobás. Egy újabb piaci emelkedés küszöbén több ígéretes digitális valuta is felhívja magára a figyelmet. Ez a cikk három kiemelkedő eszközt mutat be, amelyek jelentős növekedést érhetnek el, friss lehetőségeket kínálva azoknak, akik a következő hullámot szeretnék meglovagolni.
2024. 10. 07. 23:30
Megosztás:

Több mint 200 kilométeres szakaszon fejleszti áramhálózatát az MVM

Az MVM fejleszti az Északkelet-Magyarországtól a Dél-Alföldig húzódó nagyfeszültségű áramhálózatának több mint 200 kilométeres szakaszát - közölte az MVM Démász Áramhálózati Kft. hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 07. 23:00
Megosztás:

Tőzsdei rally jöhet Amerikában a Goldman szerint

A Goldman Sachs 6.000-ről 6.300 pontra emelte az S&P 500 célárát a gazdaság stabil teljesítményére hivatkozva.
2024. 10. 07. 22:30
Megosztás:

MTA: a két kutató felfedezése a génszabályozás egy teljesen új mechanizmusára derített fényt

A génszabályozás egy teljesen új mechanizmusára derített fényt az orvosi-élettani Nobel-díj idei két kitüntetettje, Victor Ambros és Gary Ruvkun felfedezése - emelték ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfői közleményében.
2024. 10. 07. 22:00
Megosztás:

A bérlakás szektor piacbarát szabályozását javasolja a Rentingo

A bérlakás- és kollégiumépítések inkább hosszabb távon enyhíthetik az albérletpiac feszültségeit, miközben a szektor piacbarát szabályozásával gyorsabban válhatnak többek számára megfizethetővé a bérlakások - írta hétfői közleményében a Rentingo.com közösségi albérletkereső, bérbeadó platform, amely ehhez kapcsolódóan javaslatokat is megfogalmazott.
2024. 10. 07. 21:30
Megosztás:

Elindította pénzügyi szemléletformáló kampányát az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén újra elindította pénzügyi szemléletformáló kampányát "Sok kicsi sokra megy" címmel, amely arra ösztönzi a lakossági ügyfeleket, hogy mindennapi pénzügyi szokásaik átgondolásával és megtakarítások képzésével nagyobb pénzügyi biztonságot érjenek el - közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 07. 21:00
Megosztás:

Oroszbarát hackercsoport intézett támadást több belga kormányzati weboldal ellen

Több belga kormányzati weboldal ellen intéztek támadást hétfőn oroszbarát hackerek - jelentette a Belga nevű belgiumi hírügynökség.
2024. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak Ausztriában

Ausztriában a nagykereskedelmi árak havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek szeptemberben az osztrák statisztikai hivatal, a Bundesanstalt Statistik Österreich hétfőn közzétett kimutatása szerint.
2024. 10. 07. 19:30
Megosztás: