Öntözőrendszerek fejlesztésére kaptak támogatást a gazdák

A megváltozott klimatikus viszonyok miatt minden, gazdálkodók által megvalósítani kívánt öntözésfejlesztési projekt támogatást kapott az Agrárminisztériumtól (AM) - közölte a tárca keddi közleménye szerint Nagy István a közösségi oldalán.

Öntözőrendszerek fejlesztésére kaptak támogatást a gazdák

A Vidékfejlesztési Program keretei között több mint 1200 öntözési projekt részesült támogatásban, összesen 176,5 milliárd forint összegben. A támogatási lehetőségek folytatódnak, melyek a KAP Stratégiai Terv keretei között is elérhetők lesznek.

A Vidékfejlesztési Programban hosszú éveken át volt elérhető "A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése" elnevezésű kiírás. A felhívás átfogó jelleggel biztosított fejlesztési forrást minden, az öntözéshez kapcsolódó tevékenységhez. Többek között új vízkivételi művek kialakításához, új öntözőgépek és vezetékek telepítéséhez, valamint az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez is lehetett pályázni forrásokra. Csak az elmúlt hetekben több mint 76 milliárd forint értékben születtek öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések - tette hozzá az agrárminiszter.

A közlemény szerint míg 2018-ban a felhívással még csak 240 vízgazdálkodási pályázat szerepelt eredményesen 8,6 milliárd forint értékben, addig 2024. június 30-ig már 1212 öntözési projekt rendelkezik támogatói okirattal, valósult meg vagy áll megvalósítás alatt, 176,5 milliárd forint összegben. A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően számos létesítmény korszerűsödött, és 32 ezer hektáron valósulhat meg új öntözési fejlesztés a régiekhez képest.

Nagy István kitért arra is, hogy a mezőgazdasági termelésben kiemelt szerepe van a gazdák közötti együttműködésnek, és így van ez az öntözéses gazdálkodásban is. A VP-nek köszönhetően lehetőség nyílt az öntözési közösségek együttműködésének támogatására is. A sikeresen pályázó projektek maximum 250 ezer eurónak megfelelő forint összegű támogatásban részesülhettek úgy, hogy a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 90 százaléka lehetett. A felhívás alapján a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetésére, fenntartására, illetve új öntözési beruházások előkészítésére lehetett pályázni. A felhívás megjelenése óta az eddig meghozott döntések eredményeként már 144 öntözési közösség részesült 10,65 milliárd forint támogatásban - emelte ki a miniszter.

Hangsúlyozta, az Agrárminisztérium - ahogy eddig, úgy a jövőben is - prioritásként kezeli az öntözéses gazdálkodás fejlesztését. A támogatási lehetőségek folytatódnak, melyek a KAP Stratégiai Terv keretei között is elérhetők lesznek - írták.

Magyarország mezőgazdasági termelésének megerősítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több öntözésfejlesztéssel kapcsolatos beruházás valósuljon meg. A cél az, hogy 2030-ra az öntözött területek nagysága megközelítse a 350 ezer hektárt - húzta alá az agrártárca vezetője a közlemény szerint.

NMHH: Problémás volt a TV2 Comedy és a Balázsék műsor is

Figyelmeztetésben részesítette a román társhatóság a médiatanács jelzése nyomán a TV2 Comedyt a klasszifikációs rendelkezések megsértése miatt. Keddi ülésén a médiatanács közigazgatási hatósági eljárást indított a Radio Plus Kft.-vel szemben, miután az határidőn túl tett eleget a testület határozatában foglalt közlemény közzétételi kötelezettségnek a Balázsék című műsorszám három adására vonatkozóan - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 06. 15:00
Megosztás:

Ezt gondolja az Agrárminisztérium a labóratóriumi húsról

A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel, amelyek többségére még nem rendelkezünk megnyugtató válaszokkal - mondta Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár Brüsszelben az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint.
2024. 07. 06. 14:00
Megosztás:

Az egész európai légteret érintik a késések

Az egész európai légteret érintik a késések, nemcsak Budapestet - mondta a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese szombaton az M1 aktuális csatornán.
2024. 07. 06. 13:00
Megosztás:

20 milliárd forintos beruházással Kazahsztánban terjeszkedne Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja

A tervek szerint körülbelül 50 millió eurós – azaz mintegy 20 milliárd forintos – összértékű beruházással Kazahsztánban folytatná terjeszkedését az UBM, hazánk piacvezető takarmánygyártó, és egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedő cégcsoportja. Az UBM két éven belül egy nagyságrendileg 30 ezer tonna éves kapacitású premixüzemet, egy laboratóriumot, valamint egy oktatási központot tervez felépíteni Kazahsztán déli részén. A mezőgazdasági cégcsoport a beruházás második szakaszában – várhatóan 2028-ig – három, egyenként mintegy 100 ezer tonna éves kapacitással rendelkező takarmánygyárat is létesítene a közép-ázsiai országban.
2024. 07. 06. 12:00
Megosztás:

Joe Biden nem lép vissza

Joe Biden amerikai elnök választási gyűlésen erősítette meg pénteken, hogy nem áll szándékában visszalépni a jelöltségtől az elnökjelölti vitán mutatott gyenge szereplése, valamint az erre vonatkozó felhívások ellenére sem.
2024. 07. 06. 11:00
Megosztás:

Megalakította kormányát Sir Keir Starmer brit miniszterelnök

Megalakította kormányát péntek este Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök.
2024. 07. 06. 10:00
Megosztás:

Negyed százalékponttal csökkentette az alapkamatot a román jegybank

Romániában negyed százalékponttal csökkent a jegybanki alapkamat - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 07. 06. 09:00
Megosztás:

A kereskedők eladják a Dogecoin-t (DOGE), a Floki Inu-t (FLOKI) és más mémcoinokat, ahogy a piac összeomlik; a tőke a DTX Exchange-re áramlik

A legutóbbi kriptopiac-összeomlás sok befektetőt megrémített, mivel a mémcoinok, mint a Dogecoin (DOGE) és a Floki Inu (FLOKI) jelentős árfolyamcsökkenést szenvedtek el.
2024. 07. 06. 07:32
Megosztás:

A magyar erdők a magyaroké, így az abból származó haszon is

A magyar erdők haszna a magyar embereké - hangoztatta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön Egerben, az Országos Erdészeti Egyesület 154. vándorgyűlésének nyitónapján.
2024. 07. 06. 07:00
Megosztás:

Az ETFSwap (ETFS) előértékesítés vezeti a kriptopiac fellendülését, mivel bálnák 2 millió dollár fölé tolták

Ahogy a kriptoszektor kilábal a súlyos visszaeséséből, egy reménysugár jelent meg egy Ethereum-alapú projekt formájában.
2024. 07. 06. 06:00
Megosztás:

Ennyit nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 06. 05:00
Megosztás:

Az XRP árfolyama várhatóan csökken a 2 milliárd dolláros büntetés miatt, míg az MTAUR emelkedése várható

A Ripple (XRP) jelenleg jelentős kihívásokkal néz szembe, mivel az SEC egy közelgő 2 milliárd dolláros büntetésétől tart, amelyet a Binance ügyével való összehasonlítások elutasítottak. Ez a helyzet lefelé irányuló nyomást helyezett a Ripple-re (XRP), hozzájárulva a közelmúltbeli visszaeséséhez. Ahogy a Ripple (XRP) navigál ezen szabályozási akadályok között, a kriptopiac szorosan figyeli az eredményt, amely a Ripple (XRP) árfolyamát az aktuális szintek alá nyomhatja.
2024. 07. 06. 04:00
Megosztás:

Viharos idők

Szokatlan erővel indul idén a hurrikánszezon. A Mexikói-öbölben június elején kezdődik a hurrikánszezon, de az első hetekben csak heves zivatarok, kisebb viharok szoktak előfordulni.
2024. 07. 06. 03:00
Megosztás:

Dupla áramot fogyaszt a légkondid, ha nem figyelsz erre az egyszerű dologra!

A nyári hőségben a légkondicionáló berendezések a lakások elengedhetetlen kellékei. Ezek a készülékek képesek a hőmérsékletet kellemes szinten tartani, ám működtetésük jelentős mennyiségű elektromos áramot igényel.
2024. 07. 06. 02:00
Megosztás:

Korlátozni akarják a készpénzhasználatot? Vagy akkor miért ez a rendelet?

Az MNB még 2023 elején rendeletben határozta meg, hogy a bankoknak mennyi bankjegykiadó automatát (ATM) kell üzemeltetniük.
2024. 07. 06. 01:00
Megosztás:

Bitcoin-vérengzés: Megismétlődhet a 2021 májusi összeomlás?

Andrew Kang alapkezelő nemrég arra figyelmeztetett, hogy a BTC akár a 2021 májusi összeomlást is megismételheti.
2024. 07. 06. 00:01
Megosztás:

Csökkent a hazai ipari termelés éves szinten

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2024. áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 05. 23:00
Megosztás:

4,2 %-ra ugorhat jövőre a GDP-növekedés, de idén is tartható a 2,7 %-os növekedési cél

Az MBH Bank elemzői a 2024-es évre 2,7 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, 2025-re viszont az ideinél is jelentősen kedvezőbb, akár 4,2 százalékos növekedést vetítenek előre – derült ki az MBH Bank legfrissebb makrogazdasági előrejelzéseket bemutató sajtóeseményén.
2024. 07. 05. 22:00
Megosztás:

Egyre hosszabb időre adósodnak el a családok

Extra hosszúságra, átlagosan már több mint 14 évre fixálták lakáshiteleik kamatát és törlesztőrészletét a májusban hitelt felvevő ügyfelek, azaz egyre nyúlik a hitelek futamideje. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a futamidő végéig fix törlesztés kiszámíthatóságot ígér, és bár most nincs jele, hogy a lakáshitel kamatok a következő hónapokban komolyan tovább csökkennének, a bankok egyre nagyobb része ajánl majd hitelkiváltást ügyfeleinek.
2024. 07. 05. 21:00
Megosztás:

Csökkent a termék-külkereskedelmi többlet májusban

2024. májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.
2024. 07. 05. 20:30
Megosztás: