Összhang az üzleti igények és a megnyugtató IT-megoldások között

A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) második alkalommal ítélte oda az "Év információ-biztonsági vezetője” (CISO) díjat. A szövetség, valamint a világ egyik vezető nemzetközi IT szakmai szervezete, az ISACA magyar tagozatának közös kezdeményezésére létrejött díjat a szakmai zsűri idén Nagy Ádámnak, a K&H információbiztonsági főosztályát vezető szakembernek ítélte oda. Nagy Ádám több mint másfél évtizede dolgozik IT-biztonsági területen. A K&H Bankhoz 2011-ben érkezett, előtte több évig a Getronics-nál dolgozott különböző beosztásokban.

Összhang az üzleti igények és a megnyugtató IT-megoldások között

Biztonságos, de rugalmas

A zsűri példamutatónak ítélte azt a filozófiát, ahogy a szakember a növekvő szabályzói elvárásokhoz viszonyul. „A folyamatosan növekvő szabályozói elvárások, valamint az extrém gyorsan változó technikai környezet jelentette és jelenti ma is az egyik legnagyobb kihívást” – nyilatkozta Nagy Ádám, hozzátéve, hogy míg a szabályozói környezet változásaira van lehetőség felkészülni, a rapid technológiai fejlődés esetén sokszor kell gyorsan fontos döntéseket hozni, aminek mindig megvan a maga kockázata. „A legfontosabb kihívásaim egyike a biztonságos megoldások rugalmas adaptálása az üzleti igényekhez” – vallja a szakember.

A K&H-nál az elmúlt években a digitalizációval párhuzamosan folyamatosan növekedett az IT-biztonsági terület súlya és mérete, ezzel igazodva a felügyeleti elvárásokhoz és a technológiai környezet folyamatos változásához. „Büszke vagyok arra, hogy sikerült egy IT-biztonsági operatív központot felépítenünk még évekkel ezelőtt, ahol lehetőség van a folyamatos szakmai fejlődésre, tanulásra, saját fejlesztésekre. Az IT-biztonsági operatív központunk a gyorsan változó, mindig izgalmas és dinamikus külső környezet mellett stabilan, minimális fluktuációval üzemel." – jelentette ki Nagy Ádám.

A pandémia hatására felgyorsultak a folyamatok

Időközben a pénzintézet egész szervezete érettebbé vált IT-biztonsági szempontból is, így az információbiztonsági terület elfogadottsága is nőtt. Ezt nagyban megalapozta, hogy a pandémia időszakában sikerült hatékonyan és gyorsan a szervezet egésze számára lehetővé tenni, hogy fontos üzleti folyamatokat támogató alkalmazásokat tudjanak otthoni környezetből is használni.  ‒ természetesen állandó, titkosított kommunikációt használó virtuális magánhálózati kapcsolatot felépítve. Mivel a kiberbűnözők is idomulnak az új  otthoni munkavégzéshez, így mindig finomítanak a módszereiken, a rendszerátvizsgálás és kockázatfelderítés soha véget nem érő folyamat.

A bankszektor különösen kitett az adathalászatnak, a kiberbűnözők fantáziája ebben sem ismer határokat. A DDoS-támadások ellen is fel kell készíteni az informatikai rendszereket, a digitális megoldások terjedésével logikusan együtt jár a védelmezendő pontok számának növekedése is. „A K&H-nál rengeteg időt, energiát és erőforrást fektetünk be abba, hogy minimalizáljuk a lehetséges incidensek számát” ‒ vallja Nagy Ádám. A K&H információbiztonsági csapata különösen büszke a saját fejlesztésű innovációkra.

Felhőben rejlő kockázatok

Nagy Ádám a szakterületét érintő jövőbeni kihívásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a felhőalapú megoldások terjedése rendkívül gyors, és alapvető változásokat generál a pénzügyi szektorban. „Az IT-biztonság szempontjából is kiemelkedően fontos, hogy minden ilyen megoldás bevezetését a nemzetközi követelményrendszereknek megfelelően végezzük el, valamint gondoskodjunk az operatív kontrollokról is” – tette hozzá az informatikai szakember.

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás: