Hátrányos helyzetű középiskolások kaphatnak pénzt!

Tiéd a holnap - A jövő kreatív tehetségeiért elnevezéssel ösztöndíjprogramot indít hátrányos helyzetű középiskolásoknak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) - jelentették be kedden a budapesti felsőoktatási intézményben.

Hátrányos helyzetű középiskolások kaphatnak pénzt!

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarország "jövőképessége" a felsőoktatási intézményeken múlik, és azon, hogy a magyar kreativitás, innováció hogyan válik egyre sikeresebbé. "Ezért újítottuk meg az elmúlt évek során egyetemeinket, hogy rugalmasabb, autonómabb, versenyképesebb működési modell alakuljon ki" - tette hozzá az államtitkár.

"Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, és elérjük azt az ambiciózus célt, hogy 2030-ra a legjobb tíz ország között legyünk az Európai Unióban az innovátorok között, hogy kiváló egyetemeink legyenek a nemzetközi ranglistákon, szükséges az is, hogy ebből a sikerből minél többen tudjanak részt venni" - folytatta Hankó Balázs. Örömtelinek nevezte, hogy olyan modell indul el az egyetemen, "amely a hátrányos helyzetben lévő régiók fiataljait vonzza be, kreatív módon, a felsőoktatásba". Az államtitkár azt mondta, erősíteni szeretnék a felsőoktatási intézmények "harmadik missziós célját" azzal, hogy a társadalomért, "közösségeinkért felelősséget vállaló diplomás szakembereket képeznek".

Hankó Balázs kitért arra, hogy emelkedik a publikációk száma, csökken a hallgatói lemorzsolódás, ami véleménye szerint annak köszönhető, hogy a felsőoktatási intézmények finanszírozását úgy duplázták meg, hogy ösztönző rendszert alkalmaznak az oktatás és a kutatás terén. Kiemelt cél a tehetséggondozás, a felzárkóztatás - szögezte le az államtitkár. Hozzáfűzte: az új ösztöndíjmodellben úgy ad segítséget a MOME, hogy segíti a fiatalok felsőoktatásba való bekapcsolódását és "formálja a közösséget is". Közölte, hogy a megújult felvételi rendszerben 27 százalékkal nőtt a jelentkezők száma és 69 százalékkal emelkedett a hátrányos helyzetű régiókból való jelentkezések száma. Célként jelölte meg, hogy "a magyar kreativitás sikereiből a magyar nemzet teljességében tudjunk részesülni".

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke felidézte, hogy az új alapítványi formában működő MOME szeptemberben lesz hároméves.

Beszélt arról, hogy a modellváltás óta jelentősen emelték az oktatói fizetéseket és az ösztöndíjakat, újratervezték a "működési filozófiát". Üzleti vállalkozói képzést és angol nyelvű képzéseket indítottak, mesterkurzusaikon a világ minden pontjáról fogadják az elismert előadókat, továbbá fenntarthatósági programjuk keretében erdőket ültetnek szerte az egész országban. Ma ez egy nagyon fontos lépéssel egészül ki azok számára, akik saját erőből nem jutnának el az egyetemre - közölte az alapítvány elnöke, a program ötletgazdája. Jelezte, most csupán 6 százalék a hátrányos helyzetű hallgatók aránya. "Magyarország jelentős része a mai napig láthatatlan volt a számunkra" - fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely.

Az ösztöndíjprogramról elmondta, két év alatt fogják felkészíteni a fiatalokat a sikeres felvételire. Az ösztöndíjasok "szakmai és mentális felkészítést" is kapnak: portfóliójuk összeállításában és a kellő magabiztosság kialakításában is támogatják őket. Emellett a képzések során ingyenes szállást és étkezést biztosítanak a programban részt vevő fiataloknak. "Hiszünk benne, hogy a program sikere nemcsak a MOME, de a hazai felsőoktatás és egész Magyarország számára értéket teremthet" - hangoztatta az alapítvány elnöke.

Az intézmény tájékoztatója szerint a program évről évre 25 hátrányos helyzetű fiatalnak nyújt majd ösztöndíjat, ők rendszeresen ellátogatnak a MOME campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat. Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések művészeti középiskoláiban tanuló, hátrányos helyzetű tehetségeknek nyílik meg a lehetőség, ezután Szabolcs vármegye kisebb településeivel, "a Kecskemét-Szolnok-Cegléd háromszöggel", valamint Székesfehérvárral és környékével bővül a program, helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, önkormányzatokkal szoros együttműködésben - írták.

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 11. 28. 16:00
Megosztás: