Ötmilliárd forintos támogatási program indul kezdő vállalkozásoknak

Péntektől újraindul a Startup Factory program.

Ötmilliárd forintos támogatási program indul kezdő vállalkozásoknak

A kormány mintegy ötmilliárd forintos keretösszeggel nyújt támogatást olyan inkubátoroknak, amelyek mentorálással és tőkebefektetéssel is segítik az induló magyar startupokat - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteki közleményében.

A kormány célja, hogy teret és támogatást adjon a magyar kreativitásnak, innovációnak, ezzel is elősegítve a magyar gazdaság növekedését - tette hozzá a KIM.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2013. óta negyedszer hirdeti meg a technológiai startup cégek fejlesztését, inkubációját támogató Startup Factory elnevezésű programot - emlékeztettek.

Az ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program legfontosabb jellemzője, hogy az állami támogatás inkubátorokon keresztül jut el az innovatív induló vállalkozásokhoz. Az inkubátorok korai fázisú startup cégeket támogatnak az új technológiákra alapuló termékeik piacra vitelében, és a szükséges további finanszírozás megszerzésében. Mivel az inkubátor a saját tőkéjét is kockáztatja, elemi érdeke, hogy olyan startupokat válasszon ki, amelyek hosszabb távon ígéretes eredményeket mutatnak. Ezáltal az állami támogatás is a lehető legjobb helyre kerül - részletezték.

A minisztérium hangsúlyozza: a most meghirdetett felhívás célja, hogy a korábbi Startup Factory programokban már bizonyított technológiai inkubátoroknak lehetőséget biztosítson a folytatásra, és továbbiaknak adjon belépési lehetőséget. A korábbi tapasztalatok és a startup ökoszisztéma résztvevőitől érkező vélemények alapján a programot idén bővebben, összesen négy kategóriában hirdetik meg: "Régi inkubátor", "Specializációs inkubátor", "Új inkubátor" és "Védelmi inkubátor".

A Startup Factory programokban eddig csaknem kétszáz ötlet kapott finanszírozást, és közülük mintegy kilencven jutott további befektetésekhez, többségében magán forrásból. Tíz fölött van azon startupok száma, amelyek már külföldi befektetést is kaptak, továbbá összesített árbevételük meghaladja a tízmilliárd forintot - sorolta a KIM.

A tavasszal meghirdetett Neumann János Program célja, hogy teret és támogatást adjon a magyar kreativitásnak, innovációnak - hívta fel a program meghirdetése kapcsán a figyelmet Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a közleményben. Hozzátette: A kormány ezzel a programmal jelentős támogatást biztosít a fiatal magyar vállalkozóknak, hogy ötleteiket mentorokon keresztül a piacra jutásig segítse.

A Startup Factory nyerteseinek a támogatást a hazai startup környezet fejlesztésére, a kezdő innovatív vállalkozók üzleti lehetőségeinek fokozására kell fordítaniuk. A program részletes kiírása már elérhető a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán - hívta fel a figyelmet a KIM.

Nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye az első fél évben

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. konszolidált adózott eredménye 2,048 milliárd forint volt az első fél évben, a tavaly ugyanebben az időszakban elért 562 millió forintos nyereség után - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 08. 30. 18:30
Megosztás:

Ömlenek a kiadó lakások a piacra

Egymástól teljesen eltérő irányba mozdult az országos lakásbérleti piac kínálati és keresleti oldala az idei albérletszezonban - derül ki az ingatlan.com csütörtökön megjelent legfrissebb elemzéséből, amely a pótfelvételik augusztus végi eredményhirdetésének apropóján mutatja be az albérletpiachelyzetét.
2024. 08. 30. 18:00
Megosztás:

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júliusban

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma júliusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
2024. 08. 30. 17:00
Megosztás:

Médiaszolgáltatókat bírságolt a Médiatanács

Médiaszolgáltatókat bírságolt a Médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2024. 08. 30. 16:00
Megosztás:

Donald Trump a gyerekvállalási kedv növeléséért kampányol

A születések számának növelése érdekében jelentett be intézkedési tervet Donald Trump, republikánus elnökjelölt csütörtökön Michigan államban tartott kampányeseményén.
2024. 08. 30. 15:00
Megosztás:

Megugrott a Nvidia negyedéves profitja és bevétele

Meredeken emelkedett a Nvidia amerikai grafikus processzorgyártó adózott eredménye és bevétele a második pénzügyi negyedévében, és kedvező előrejelzést közölt a folyó negyedévre is.
2024. 08. 30. 14:00
Megosztás:

Veszteséges volt a Rába az első fél évben

A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele 21,6 százalékkal 31,4 milliárd forintra csökkent az idei év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest, adózott eredménye 448 000 000 forint veszteség lett, szemben a 2023. első fél évében elért 2,4 milliárd forint nyereséggel - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 08. 30. 13:00
Megosztás:

Lengyelország jövőre a GDP 4,7 százalékát fordíthatja védelmi célokra

Lengyelország jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékát fordíthatja védelmi célokra - közölte szerdán Stanislaw Wziatek lengyel védelmiminiszter-helyettes.
2024. 08. 30. 12:00
Megosztás:

Nőtt a vendégéjszakák száma júliusban

2024. júliusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 2 400 000 vendég 6 600 000 vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 4,1, a vendégéjszakáké 2,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 08. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 08. 30. 10:00
Megosztás:

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Kedvező hangulatban, mérsékelt emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 08. 30. 09:10
Megosztás:

A szakértők arra utalnak, hogy egy új kriptovaluta gyorsabban érheti el az 1 dolláros értéket, mint a Dogecoin (DOGE) és a Tron (TRX)

Az emberek mindig keresik a következő nagy dobást a kriptovaluták világában.
2024. 08. 30. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás péntek reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 08. 30. 08:00
Megosztás:

Felejtsd el a BNB és a Ripple (XRP) lehetőségeit, fektess be 100 dollárt a DTX Exchange-be, és nézd meg, hogyan változhat 10 000 dollárrá

Felejtsd el a Binance Coin (BNB) és a Ripple (XRP) befektetést, mert a DTX Exchange lehet a következő nagy dobás! Ha most 100 dollárt fektetsz be a DTX-be, azt 10 000 dollárrá változtathatod. A DTX különlegessége, hogy ötvözi a nagy tőzsdék és a kisebb, privát tőzsdék legjobb tulajdonságait.
2024. 08. 30. 07:01
Megosztás:

Ezek a fejlesztések is segítik a diákok pénzügyi nevelését az új tanévben

Százhetvenöt ezer példányban érkeztek meg a hazai iskolákba a pénzügyi tudatosság fejlesztését támogató Állampolgárok pénzügyei című munkafüzetek a 8. és 12. évfolyamos diákok számára. Emellett 520 ezer példányt rendeltek az iskolák a pénzügyi és gazdálkodási ismereteket is tartalmazó tankönyvekből és a pénzügyi fejezetekkel kiegészített munkafüzetekből - ismertette az MTI-nek csütörtökön megküldött összefoglalójában a Pénziránytű Alapítvány.
2024. 08. 30. 06:00
Megosztás:

Egyre nagyobb bajban a kínai gazdaság

Több elemzőház és bank felmérése szerint egyre kisebb az esélye, hogy idén megugorja az 5 százalékos GDP növekedést Kína gazdasága.
2024. 08. 30. 05:00
Megosztás:

Mennyi pénzt keresett az MBH Bank 2024 első fél évében? Mutatjuk!

A csökkenő hozamkörnyezetben is jól teljesített az MBH Bank az idei első fél évben: a társaság korrigált adózás előtti eredménye meghaladta a 162,6 milliárd forintot, a csoport mérlegfőösszege pedig 11 727 milliárd forintot tett ki a fél év végén, egy év alatt 12 százalékot emelkedett - közölte a tőzsdei jelentése alapján csütörtökön összeállított összefoglalójában hitelintézet.
2024. 08. 30. 04:00
Megosztás:

Átadta a VGP a LINDE + WIEMANN új telephelyét Kecskeméten

A kecskeméti VGP Park területén adták át a német Linde + Wiemann, autóipari szerkezeti alkatrészgyártó új, 16 000 m2-es telephelyét. A VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója gyártási és raktározási tevékenységéhez alakította az épületet, így az több speciális építészeti és műszaki megoldással került átadásra. A VGP egy alagút kiépítéséről is gondoskodott, amely megkönnyíti az árupakolást.
2024. 08. 30. 03:00
Megosztás:

400.000 Ft-os minimálbér Magyarországon - ezekkel a gazdasági hatásokkal kell számolni

Magyarországon a minimálbér emelése az elmúlt években folyamatosan napirenden volt, különösen a gazdasági helyzet és az infláció alakulásának tükrében.
2024. 08. 30. 02:00
Megosztás:

Ez a három csillagjegy váratlan pénzhez juthat augusztus végén, csak tudd, mire figyelj!

Ahogy az augusztus vége és szeptember kezdete közeledik, a csillagok új lehetőségeket és váratlan fordulatokat tartogatnak számodra. Most itt az idő, hogy felfedezd, milyen pénzügyi szerencse vár rád ezen a hétvégén. Vajon egy régi befektetés hoz váratlan nyereséget, vagy egy spontán döntés vezet anyagi bőséghez? Olvasd el részletes horoszkópunkat, hogy megtudd, mikor és hogyan érdemes szerencsét próbálnod, és melyek azok a napok, amikor a szerencseszámaid a legfényesebben ragyognak!
2024. 08. 30. 01:00
Megosztás: