Pánikvásárlók jelentek meg az év végén az ingatlanpiacon

A kamatemelések miatt sokan próbálják előbbre hozni ingatlanvásárlásaikat, ugyanakkor a kínálat régen nem látott mélységbe ereszkedett. Mit hoz az év vége az ingatlanpiacon? És hogyan indul a következő év?

Pánikvásárlók jelentek meg az év végén az ingatlanpiacon

Több tényező is befolyásolja jelenleg az ingatlanpiac alakulását, azonban 2021-ben egyik sem köthető kifejezetten az év végéhez, illetve a jövő év elejéhez. Októberben például elindult az úgynevezett “zöld hitel”, miközben lassan kivezetésre került a hitelmoratórium, illetve folyamatosan nő az infláció és vele az alapkamat, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a járványt és hatásait sem. A szakértők szerint mindezek befolyással vannak az év végi forgalomra.
 
Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője úgy fogalmazott: az idei év végén igencsak érdekes képet mutat az ingatlanpiac, mivel több egymással párhuzamosan ható, markáns erő is egyszerre fejti ki a hatását. Ő a legfontosabbnak ezen erők közül az évek óta kifejezetten alacsony alapkamat emelkedését tartja.
 
Az emelkedő alapkamat ugyanis magával húzza a hitelkamatokat, azon keresztül pedig a törlesztőrészleteket, ami előrehozott vásárlásokat eredményez. Hiszen a vevők tartanak a további áremelkedéstől, illetve az elszabaduló hitelkamatoktól. Sokan most úgy vélik, hogy a jelenlegi - egyébként már így magas - árak, valamint a hitelkamatok a jövőben számukra kedvezőtlen irányba mozdulnak, ezért "pánikfelvásárlásba" kezdtek. Illetve csak kezdenének, mert mára elfogytak a piacról a pár hónapja még jó vételnek számító lakások - jelezte a szakértő.
 
A tavalyi évhez képest mostanra mintegy harmadával esett vissza a kínálat az ingatlanpiacon - legalábbis Dél-Budán ezt tapasztalja Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. Ilyen szintű kínálati portfolió-szűkülésre a szakember szerint már körülbelül tíz éve nem volt példa, és ez alapjaiban határozza meg az év végi ingatlanpiaci forgalmat, mégpedig jelentős mértékben megfogva azt.
 
A szűkülésben talán az is közrejátszik, hogy sok eladó figyelembe veszi a gyorsuló inflációt, és a várható áremelkedés miatt kivárnak ingatlanjuk eladásával, ha nem sürgős számukra az értékesítés - hívta fel a figyelmet Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi szakmai irodájának vezetője. Azt is hozzátette, hogy a forgalom mérséklődése irányába hat az ismét fellángoló vírushelyzet is, melynek következtében több eladó és vevő is inkább halasztja a korábban tervezett ingatlan-tranzakcióit.
 
Balla Frigyes arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy aki most kezd el ingatlant keresni, igencsak meg fog lepődni a magas árakon. Az árakat ugyanis nemcsak a kereslet hajtja, hanem a megemelkedett nyersanyagárak is, amelyek Budapesten átlagosan 1 millió forintos négyzetméterárat eredményeztek az újépítésű ingatlanok piacán, ami pedig kihat a használt ingatlanok piacára is.
 
Nagy Csaba úgy látja, hogy  jelentősen túl vannak árazva azok az ingatlanok, melyek most piacra kerülnek. A használt ingatlanoknál egyébként a mozgás most jóformán a kisebb lakások szegmensére, illetve az agglomerációs ingatlanokra korlátozódik, utóbbin belül is leginkább az észak-budai és a pesti agglomerációra, valamint a vidéki ingatlanokra. Ezek viszont “dübörögnek”, ami Budapestről a legkevésbé sem állítható.
 
Az újépítésűek piacán is jelentős a lendület, annál is inkább, mivel október elején elindult zöld hitel. A további támogatásokkal együtt ez a használt piacról is vont el vevőket, hiszen Nagy Csaba szerint egy valóban jó kihasználható kedvezményes lehetőségről van szó, mellyel igyekszik is mindenki élni, aki csak tud.
 
Természetesen a piaci mozgás nem áll le teljesen a használt ingatlanok piacán sem, hiszen az élethelyzetek változása sokakat ingatlanvásárlásra kényszerít, így pedig még az emelkedő kamatokat is bevállalják. Ugyanakkor Nagy Csaba szerint azt lehet látni, hogy ez az év még a tavalyinál is nehezebb volt ingatlanpiaci szempontból.
 
De a jövő év sem lesz könnyebb, hiszen, mint Balla Frigyes rámutatott, a hitelkamatok tovább fognak emelkedni, és a magasabb törlesztőrészleteket kevesebben engedhetik meg maguknak, így a hitelből vásárlók száma csökkenhet, ami viszont jelentősen visszavetheti a 2022-ben létrejövő adásvételek volumenét.
 
Ezt a kiesést ellensúlyozhatja valamelyest a már kevésbé jó üzletnek számító MÁP+ állampapírból az ingatlanpiacra menekülő befektetők száma, akik felismervén, hogy a jelenlegi környezet nem kedvez a befektetésüknek, a jóval "inflációállóbb" ingatlanpiac felé fordulhatnak, és a készpénzben vásárlók táborát fogják erősíteni - tette még hozzá a szakértő.

Szlovéniában a koronavírustesztek kétharmada volt pozitív

Szlovéniában az elmúlt napban a koronavírustesztek mintegy kétharmada pozitív eredmény hozott, és a növekvő esetszámok miatt csökkentik a karanténidőszakot a fertőzöttek számára - közölte a szlovén egészségügyi minisztérium pénteken.
2022. 01. 21. 23:00
Megosztás:

Távmunkát rendelt el a szövetségi kormányapparátusnál az orosz miniszterelnök

A távmunkára való, lehető legnagyobb mértékű átállást rendelte el a szövetségi kormányapparátusnál és területi alárendelt szerveinél pénteken a koronavírus okozta Covid-19-járvány gyors terjedése miatt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, miközben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma abszolút rekordot döntött és megközelítette az 50 ezret az országban.
2022. 01. 21. 22:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek este a bankközi piacon reggelhez képest.
2022. 01. 21. 21:00
Megosztás:

Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service.
2022. 01. 21. 20:00
Megosztás:

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

Az telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC[1] GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.
2022. 01. 21. 19:30
Megosztás:

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kft.

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pénteken; az Euronics műszaki áruházláncot üzemeltető társaság 7 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2022. 01. 21. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
2022. 01. 21. 18:30
Megosztás:

Új megoldást találtak lengyel kutatók a szmog ellen

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.
2022. 01. 21. 18:00
Megosztás:

A Takarékbank lefelé módosította a tavalyi és az idei növekedési előrejelzését

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt - közölte a pénzintézet pénteken online sajtótájékoztatón.
2022. 01. 21. 17:30
Megosztás:

Az EU a WTO-hoz fordul az orosz faanyagexport probléma miatt

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.
2022. 01. 21. 17:00
Megosztás:

Gyeynge nyitás az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt gyengüléssel indítottak az értéktőzsdék New Yorkban pénteken.
2022. 01. 21. 16:30
Megosztás:

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság az EU-ban és az euróövezetben

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.
2022. 01. 21. 16:00
Megosztás:

Ukrajna közel egymillió dózis Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól

Ukrajna 999 180 dózis, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól, miközben az országban két hónapja először haladta meg ismét a húszezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma.
2022. 01. 21. 15:30
Megosztás:

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott "csaló portál" jelent meg az interneten - figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.
2022. 01. 21. 15:00
Megosztás:

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 21. 14:30
Megosztás:

jelentős fejlesztés előtt áll az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra - mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron pénteken.
2022. 01. 21. 14:00
Megosztás:

Ekkora volt a központi alrendszer tavalyi hiánya

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat - erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2022. 01. 21. 13:30
Megosztás:

Drágábban és kisebb mennyiségben importált földgázt Németország

Kevesebb földgázt importált Németország tavaly november végéig, mint egy évvel korábban, de így is jóval többe került az országnak a gázimport a német szövetségi gazdasági minisztérium statisztikai és felügyeleti hatósága, a BAFA pénteki jelentése alapján.
2022. 01. 21. 13:00
Megosztás:

Megnyugtatta kötvényeseit a kínai ingatlanfejlesztő Country Garden

A hét elején nagy esést produkáló Country Garden Holdings 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket.
2022. 01. 21. 12:30
Megosztás:

Rosszak a Netflix kilátásai

A Netflix piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves eredményét, amit után több, mint 20%-kal csökkent a részvényárfolyam.
2022. 01. 21. 12:00
Megosztás: