Pénzügyeink az orosz helyzetben - Nem árt, ha aggódunk, de ne pánikoljunk!

Meglepő volt tapasztalni az ismerősi körben, hogy voltak olyanok akik – szerintem – az indokoltnál talán jobban aggódtak (talán pánikoltak) a kialakult helyzet kapcsán - írja az ERSTE Befektetési Zrt. elemzője mai elemzésében. Nyílván, amikor olyan hírek jönnek, hogy Putyin készenlétbe helyezi az atomcsapásmérő eszközöket, akkor azért minden jó érzésű embernek megemelkedik a gyomra picit, még akkor is, ha a második gondolat már az, hogy csak a mai tárgyalások kapcsán, nyomásgyakorlásként használja ezt a lépést.

Pénzügyeink az orosz helyzetben - Nem árt, ha aggódunk, de ne pánikoljunk!

Apropó, mai tárgyalások...

Az általános vélekedés, hogy nem fognak megegyezni a mai napon. Ugyanakkor azért azt is gondoljuk, hogy Putyin-nak egyelőre nem sikerült a mesterterve, a gyors kisfájdalommal járó háború, kormánycserével, barátira. Az elhúzódó háború, nem kedvez neki több okból sem. A háborúhoz pénz kell, amelytől próbálják megfosztani a nyugati hatalmak, a bankbetétek zárolásával és a SWIFT rendszerről való szelektív leválasztással.

Ugyankkor a külföldi tulajdonú bankokat nagy valószínűséggel a leválasztás nem fogja érinteni, miközben az olaj és földgázszállítást sem érinették eddig közvetlenül a szankciók. Azért a kereskedelmi érdekek fontosak mind a két fél számára, még akkor is, ha az elkövetkező két hónapra – tudomásunk szerint – a Gazprom, nem kötött le szállítási kapacitást az északi vezetéken. Ugyanis a partnerek a jelenlegi magas áron nem kívánnak gázt vásárolni, inkább a tárolókat, saját kitermelést használják.

Visszatérve a hosszú háborúhoz, a sok pénzen kívül, sok hadianyagot használ, amelynek a gyártása nem megy egyik percről a másikra, pláne szankciókkal súlytott időkben. Így például, kifogyhat rakétákból, meg más harci eszközökből is az orosz medve. Aztán ne feledkezünk el arról sem, hogy mivel sok rokoni szál köti össze az ukránokat az oroszokkal, ezért egy elhúzódó háború, több áldozattal, szintén nem növelné Putyin népszerűségét!

Így akár az is előfordulhat, hogy az egyezség csírái előbukkannak a földből a mai találkozón (Ukrajna deklaráltan semleges állam lesz, megfelelő garanciákkal, de pl. csatlakozhat az EU-hoz…. stb.) Újra megismételjük, hogy továbbra is úgy néz ki, hogy a cégek többségének árfolyama nagyobbat esett, mint a várható potenciális negatív hatás.

Nem meglepő, hogy ma eséssel kezdték a kereskedést a piacok. Hiszen az általánosan negatívvá váló hangulaton kívül (SWIFT és egyebek), technikai oka is van az esésének. Újabb eszközök, követelések fagytak be, amelyek egy része akár fedezeti eszköz lehetett eddig, amely most nem elfogadható. Ennek köszönhetően lehetnek újabb likvidálási lépések is a piacon. (Gondoljuk például arra, hogy az orosz jegybank nem engedélyez külföldiek számára tőzsdei eladásokat az orosz piacon!)

A DAX eséssel nyitotta a kereskedést. Az index bizonyos technikai indikátorok alapján elég túladottnak tűnik. A BUX is újra a mélybe bukott ma reggel. Még a nagyon jó Richter eredmény sem tud pozitívan hatni, mint ahogy korábban a MOL-nál is történt. Pedig a Richter kb. az első negyedévre a deviza kockázatokat lefedezte, s az elszámolásait és a kiszállításait sem érintik a kiszállítások. Reményre ad okot, hogy a MOL már emelkedik a mai napon, hiszen vannak alternatív beszerzési forrásai is (Janaf), ha leállna az orosz szállítás. Igaz drágább lenne, mint a jelenlegi opció.

Stabil maradt az európai betétállomány

Nem okozott betétkiáramlást az eurózónás bankoknál az elmúlt pár hétben a turbulens piaci környezet az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel szerint.
2023. 03. 30. 12:30
Megosztás:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:
2023. 03. 30. 12:00
Megosztás:

A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad: vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjedne

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg.
2023. 03. 30. 11:30
Megosztás:

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.
2023. 03. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 03. 30. 10:30
Megosztás:

Egyre több külföldi hallgató dolgozna Magyarországon

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q épületben pedig neves cégek tartottak előadásokat kiemelt szakmai témákban. A kétnapos eseményre közel húszezren látogattak ki, amely a külföldi diákok körében is egyre népszerűbb. Ezzel összehangban jól látható, hogy közülük egyre többen maradnának Magyarországon az egyetem elvégzése után is.
2023. 03. 30. 10:00
Megosztás:

Tojástermelők szövetsége: nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem

Nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem, de a húsvéti szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés - mondta az MTI megkeresésére a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) alelnöke.
2023. 03. 30. 09:30
Megosztás:

A technológiai ipar vezető szereplői a mesterséges intelligencia fejlesztések felfüggesztését követelik

A technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették szerdán a mesterséges intelligencia fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.
2023. 03. 30. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2023. 03. 30. 08:30
Megosztás:

Gyermekvédelemben lévő fiatalok számára indulnak szőlészeti képzések Baranyában

Szőlészetekben alkalmazható tudást és elhelyezkedési lehetőséget biztosít gyermekvédelemben lévő fiatalok számára egy európai uniós támogatással megvalósuló program keretében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal - jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Pécsen.
2023. 03. 30. 08:00
Megosztás:

A felírt receptek is láthatók az EESZT-felületen

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 03. 30. 07:30
Megosztás:

Valóra vált a vevők álma: van, ahol már beindult a lakásárcsökkenés

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó. A használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent. Március végén a fővárosi használt lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint volt, ez pedig lényegében stagnálást jelent az év elejét jellemző szinthez képest. Több városrészben, köztük az egyik legnépszerűn lokációnak számító XIII. kerületben is csökkentek az árak a kínálati piacon. A vármegyeszékhelyen az éves drágulás 3-34 százalékot tett ki, de több nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsen is csökkentek a négyzetméterárak január óta.
2023. 03. 30. 07:00
Megosztás:

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás: