Revolut előnyei Németországban élőknek (magyaroknak)

Ezt a cikket azért is írtam meg, mert van tapasztalatom németországi Revolut felhasználóként, valamint azt is látom, hogy többen olvassák Németországban is a Revinfo.hu oldal cikkeit. :)

Revolut előnyei Németországban élőknek (magyaroknak)

Összegyűjtöttem pár fontos információt és előnyt, valamint olyan szolgáltatásra is kitérek, ami németországi Revolut felhasználóknak elérhető, de magyarországi Revolut felhasználóknak még nem.

A Revolutról rengeteg hasznos, átfogó és naprakész információkat tartalmazó cikket találsz a Revinfo.hu oldalán.

Hogyan lehetsz németországi Revolut felhasználó?

Ha németországi az adóazonosító számod (Identifikationsnummer), akkor még nem biztos, de ha a profilodban németországi lakcímet adsz meg, akkor a fiókodra a Németországban elérhető díjak és szolgáltatások fognak vonatkozni. Ez a váltás szinte azonnal meg is történik.

A cím és adóazonosító szám megváltoztatása:

- Lépj be a Revolut appba és a főképernyőn bal felül a kör alakú profil ikonra nyomj rá.

- Ezután fent a 'Számla' menüpontot válaszd ki és utána a 'Személyes adatok' pontot.

- Itt a 'Cím' ablakban tudod megadni a lakcímedet.

- Valamint lejjebb az 'Egyéb információk' alatt meg tudod adni az adóilletőség országát és ide be tudod írni a német adóazonosító számodat (Identifikationsnummer)

Revolut csomagokról

Németországi Revolut felhasználóként ugye már euróban kell fizetned az esetleges csomag díjait és a havi ingyenes limitek is euróban vannak. A Revolut Standard csomag díjmentes, annak nincs havidíja.

Egy évre előre kifizetni egy Revolut csomagot kevesebbe kerül, két hónap ingyen jár így igazából.

Az is fontos, hogy hiába választod a havidíjas megoldást, akkor is egy előfizetéses csomagnál egy évre kötöd meg a szolgáltatás használatát és ha egy évnél korábban váltanál lejjebb (kivéve Ultra csomag, ahol fél év), akkor egyfajta kötbért kell fizetned, ami az adott csomag két havi díja és plusz még a kártya díját is kiszámlázhatják, ha igényeltél fizikai kártyát. Mindenesetben az app a csomagváltás előtt kiírja a pontos összeget.

Németországban már hónapok óta (magyarországi Revolut felhasználóknak most 2023. november 1-től) a Revolut Standard csomagban a havi ingyenes devizaváltás limit feletti részre (következő bekezdésben írok erről bővebben) 1% díjat kell fizetni a váltáskor.

Míg a Plus csomagban továbbra is 0,5% marad a díja ennek.

Fizetést lehet ide kérni

A fizetést is ki tudják utalni a legtöbb esetben a Revolut eurós számládra, mivel simán SEPA utalást el lehet végezni.

De ha mindenképpen DE-vel kezdődő bankszámlaszámra lenne szükség, akkor az ingyenes N26 online bankba is lehet könnyen regisztrálni, ahol DE-vel kezdődő számlaszámot kapsz és a németországi betétvédelem (Einlagensicherungsfonds) védi az ügyfelek pénzét 100 ezer euróig.

Az N26-ról ebben az átfogó cikkben találsz rengeteg információt.

Szolgáltatások rendszeres kifizetésére használható a Revolut számla

Németországban elterjedt az a rendszeres, havi fizetési módszer, hogy a bankszámlaszámot kell megadni (és nem a bankkártyaszámot) és megadott időközönként a számláról levonják az összeget (németül: SEPA-Lastschrift).

Így tudsz például biztosításokat, adókat, tömegközlekedés bérlet, konditerem bérlet stb... rendszeres díjait kifizetni.

Ehhez elfogadott a Revolut litván IBAN számos eurós bankszámlaszáma is (ezt teszteltem, vagyis havonta a felsorolt szolgáltatók erről vonják le a díjakat).

Rugalmas számlák, tárolt összegek kamatozása lekötés nélkül

Ami még a magyarországi felhasználóknak nem elérhető, viszont a németországi felhasználóknak már igen, az a rugalmas számlák (Megtakarítások).

Frissítés: Magyarországi Revolut felhasználók egy kis részének elérhető a megtakarítások, viszont még csak forintban lehet kamatoztatni az összeget.

Tehát németországi felhasználóknak három devizanemben tudsz kamatokat szerezni: euró, amerikai dollár és angol font.

Éves szinten vannak megadva a kamatok mértékei és naponta fizeti ki neked a Revolut.

Új számlát kell létrehoznod és a 'Megtakarításokban' tudod a kiválasztott devizában a rugalmas számlát létrehozni.

Ezután ide bármikor be tudsz tenni összeget és ki is tudsz venni. Kártyás fizetéskor, utaláskor nem tudsz a rugalmas számlákról összegeket levonni, szóval kb. úgy viselkednek mint a zsebek (korábban széfek).

Viszont az fontos különbség a zsebektől, hogy a rugalmas számládon tárolt pénzedet egy befektető cég kezeli, tehát ez befektetés. Ugye az éves kamatok devizanemenként eltérnek és a Revolut csomagodtól is függ, hogy mennyi kamatot kapsz éves szinten. Pár százalék és ezért is látható, hogy a befektetett pénz különböző állampapírokban van, nem magas kockázatú befektetés. Az éves kamatok mértéke természetesen változhat, emelkedhet és csökkenthet is.

Fontos, hogy az ilyen bevételek után esetleg adóznod kell, így a németországi adóbevalláskor ennek járj utána.

Ami hátrány lehet németországi Revolut felhasználóknak...

Valószínűleg sokan utalhatnak forint devizát haza, magyarországi számlákra. Ha magyarországi Revolut felhasználó vagy, akkor a Revolut forint egyenlegedről forintot egy magyar bankszámlára díjmentesen tudsz kiutalni.

Ha már németországi Revolut felhasználó vagy, akkor ennek már díja lehet. Igaz Revolut Premium és Metal csomagban havi egy utalás díjmentes ebben az esetben.

Viszont ha mondjuk családtagnak utalnál haza, akkor inkább érdemes a családtagnak is nyitni egy Revolut egyenleget és akkor utána mint ismerősnek, díjmentesen tudsz küldeni bármilyen devizában összeget és pillanatok alatt meg is kapja (míg egy magyar bankszámlára a forintutalás több munkanap is lehet).

Összegzés

Szerintem mindenképp érdemes váltani németországi Revolut fiókra, ha már Németországban élsz és dolgozol/adózol. Több funkció és szolgáltatás, előny is akár elérhető lesz számodra.

Elnézve az elmúlt időszakot és a Magyar Nemzeti Bank kommunikációját a Revoluttal kapcsolatban, nem biztos, hogy a Revolut könnyen fog tudni fejleszteni, újabb szolgáltatásokat bevezetni Magyarországon vagy sokkal lassabb lesz a folyamat más országokhoz képest.

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.
2024. 07. 16. 17:00
Megosztás:

Pénztárcabarát iskolakezdés kapcsán ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 16:00
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 15:00
Megosztás:

A Cardano (ADA) emelkedik a MAGA rally hátán? Az altcoinok vezetik a kriptovaluta-piac helyreállását

A Cardano (ADA), a tizedik legnagyobb digitális valuta piaci kapitalizáció szerint, értéke megugrott, amit az altcoin piac MAGA rally-ja vezetett.
2024. 07. 16. 14:00
Megosztás:

Így teljesít Kína gazdasága

Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
2024. 07. 16. 13:00
Megosztás:

7,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelése

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 16. 12:00
Megosztás:

Milyen kinyitható kanapét válasszunk a nappaliba?

A kinyitható kanapé a nappali meghatározó, központi bútordarabja, aminek esztétikusnak, kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie, fontos továbbá, hogy hozzájáruljon a helyiség kiegyensúlyozott stílusának a megteremtéséhez. 
2024. 07. 16. 11:34
Megosztás:

Népszerű AI platform vált a kriptópiac beszédtémájává, miután átlépte a 10 millió dolláros határt, vonzva a SHIB és MATIC támogatóit

A technológia világa izgatottan figyel egy új AI platform, az Algotech (ALGT) színre lépését. Nemrég átlépve a 10 millió dolláros értékelési határt, az Algotech nemcsak a befektetők figyelmét ragadta meg, hanem jelentős támogatást nyert el a kripto világ két legnagyobb közösségétől is: Shiba Inu (SHIB) és Polygon (MATIC).
2024. 07. 16. 11:00
Megosztás:

Hogyan segít spórolni egy bőr üléshuzat?

A bőr üléshuzat nem csupán egy hasznos kiegészítő az autóban, de hosszú távon praktikus és gazdaságos választás is egyben. Egy időtlen klasszikus, ami esztétikus, elegáns, mindezek mellett pedig még spórolni is segíthet.
2024. 07. 16. 10:31
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Gyengüléssel kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 16. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel, enyhe negatív korrekcióval indulhat kedden a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
2024. 07. 16. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 16. 08:00
Megosztás:

Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.
2024. 07. 16. 07:00
Megosztás:

A DTX Exchange 900 ezer dolláros teljesítménye eltereli a figyelmet a Fetch.ai (FET) és az Optimism (OP) platformokról

A DTX Exchange, amely jelenleg a 2. szakaszban van, beszédtémává vált a kriptóbefektetők körében, mivel az előértékesítése egy hónap alatt már meghaladta a 900 ezer dollárt. A szakértők úgy vélik, hogy a DTX a következő blue chip kripto lehet, nagy hasznossággal.
2024. 07. 16. 06:30
Megosztás:

Nem jól alakulnak a költségcsökkentések a Wells-Fargonál

Az átlagos elemzői várakozásoknál jobban alakult a Wells Fargo bevétele az idei év második negyedévében, a pénteki nyitás előtt publikált gyorsjelentés alapján.
2024. 07. 16. 06:00
Megosztás:

Erre a 3 dologra figyelj, ha most befektetsz pénzt bármibe is Magyarországon

Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági tevékenység az év eddigi szakaszában végig élénk volt, közben a fogyasztói kereslet és a munkaerő-piacok is megtalálták az egészséges egyensúlyi állapotot. A Fidelity International ezeket a javuló fundamentális körülményeket is figyelembe vette akkor, amikor megvizsgálta, mi lesz a harmadik negyedév három fő témája.
2024. 07. 16. 04:00
Megosztás:

Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont

Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 07. 16. 03:00
Megosztás:

Legjobb altcoinok, amelyeket júliusban érdemes figyelni: Kriptovaluták őrült növekedési potenciállal, de melyik lehet a legjobb hosszú távú befektetés?

Az altcoin piac hatalmas áttörés előtt állhat ezen a nyáron, mivel a Bitcoin dominanciája egyelőre a csúcson van. A kripto befektetőknek most lehetőségük van, hogy különböző ágazatok projektjeivel kiegyensúlyozzák portfóliójukat. A Kaspa (KAS), a Render (RNDR) és a PeiPei (PEIPEI) befektetői hatalmas nyereségeket érhetnek el júliusban, de egy új coin még ennél is nagyobb potenciállal rendelkezik.
2024. 07. 16. 02:30
Megosztás:

Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein

A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra, hogy a stadion látogatóinak és a focirajongóknak felejthetetlen élményeket nyújtsanak a torna ideje alatt. Ezt bizonyítják a Mastercard SpendingPulse legfrissebb adatai is, amelyek az üzletekben és online történő kiskereskedelmi eladásokat mérik minden fizetési helyzetre vetítve: a focimeccsek jelentősen növelték a vendéglátóipari eladásokat a rendező városokban - egyes esetekben akár 283 százalékkal is. Magyarország mérkőzései során az eladások növekedése (+62,7% és +66,5%) jelentős, de nem a legmagasabb a dokumentumban szereplő adatok közül. Azonban stabil növekedést mutatnak, ami pozitív hatással volt a helyi gazdaságra.
2024. 07. 16. 02:00
Megosztás:

9 órás iskolakezdés – Itt a bejelentés, senki nem számított erre

A közoktatásban többször felmerült már az a javaslat, hogy az oktatás reggel nyolc helyett kilenc órakor kezdődjön.
2024. 07. 16. 01:00
Megosztás: