Revolut előnyei Németországban élőknek (magyaroknak)

Ezt a cikket azért is írtam meg, mert van tapasztalatom németországi Revolut felhasználóként, valamint azt is látom, hogy többen olvassák Németországban is a Revinfo.hu oldal cikkeit. :)

Revolut előnyei Németországban élőknek (magyaroknak)

Összegyűjtöttem pár fontos információt és előnyt, valamint olyan szolgáltatásra is kitérek, ami németországi Revolut felhasználóknak elérhető, de magyarországi Revolut felhasználóknak még nem.

A Revolutról rengeteg hasznos, átfogó és naprakész információkat tartalmazó cikket találsz a Revinfo.hu oldalán.

Hogyan lehetsz németországi Revolut felhasználó?

Ha németországi az adóazonosító számod (Identifikationsnummer), akkor még nem biztos, de ha a profilodban németországi lakcímet adsz meg, akkor a fiókodra a Németországban elérhető díjak és szolgáltatások fognak vonatkozni. Ez a váltás szinte azonnal meg is történik.

A cím és adóazonosító szám megváltoztatása:

- Lépj be a Revolut appba és a főképernyőn bal felül a kör alakú profil ikonra nyomj rá.

- Ezután fent a 'Számla' menüpontot válaszd ki és utána a 'Személyes adatok' pontot.

- Itt a 'Cím' ablakban tudod megadni a lakcímedet.

- Valamint lejjebb az 'Egyéb információk' alatt meg tudod adni az adóilletőség országát és ide be tudod írni a német adóazonosító számodat (Identifikationsnummer)

Revolut csomagokról

Németországi Revolut felhasználóként ugye már euróban kell fizetned az esetleges csomag díjait és a havi ingyenes limitek is euróban vannak. A Revolut Standard csomag díjmentes, annak nincs havidíja.

Egy évre előre kifizetni egy Revolut csomagot kevesebbe kerül, két hónap ingyen jár így igazából.

Az is fontos, hogy hiába választod a havidíjas megoldást, akkor is egy előfizetéses csomagnál egy évre kötöd meg a szolgáltatás használatát és ha egy évnél korábban váltanál lejjebb (kivéve Ultra csomag, ahol fél év), akkor egyfajta kötbért kell fizetned, ami az adott csomag két havi díja és plusz még a kártya díját is kiszámlázhatják, ha igényeltél fizikai kártyát. Mindenesetben az app a csomagváltás előtt kiírja a pontos összeget.

Németországban már hónapok óta (magyarországi Revolut felhasználóknak most 2023. november 1-től) a Revolut Standard csomagban a havi ingyenes devizaváltás limit feletti részre (következő bekezdésben írok erről bővebben) 1% díjat kell fizetni a váltáskor.

Míg a Plus csomagban továbbra is 0,5% marad a díja ennek.

Fizetést lehet ide kérni

A fizetést is ki tudják utalni a legtöbb esetben a Revolut eurós számládra, mivel simán SEPA utalást el lehet végezni.

De ha mindenképpen DE-vel kezdődő bankszámlaszámra lenne szükség, akkor az ingyenes N26 online bankba is lehet könnyen regisztrálni, ahol DE-vel kezdődő számlaszámot kapsz és a németországi betétvédelem (Einlagensicherungsfonds) védi az ügyfelek pénzét 100 ezer euróig.

Az N26-ról ebben az átfogó cikkben találsz rengeteg információt.

Szolgáltatások rendszeres kifizetésére használható a Revolut számla

Németországban elterjedt az a rendszeres, havi fizetési módszer, hogy a bankszámlaszámot kell megadni (és nem a bankkártyaszámot) és megadott időközönként a számláról levonják az összeget (németül: SEPA-Lastschrift).

Így tudsz például biztosításokat, adókat, tömegközlekedés bérlet, konditerem bérlet stb... rendszeres díjait kifizetni.

Ehhez elfogadott a Revolut litván IBAN számos eurós bankszámlaszáma is (ezt teszteltem, vagyis havonta a felsorolt szolgáltatók erről vonják le a díjakat).

Rugalmas számlák, tárolt összegek kamatozása lekötés nélkül

Ami még a magyarországi felhasználóknak nem elérhető, viszont a németországi felhasználóknak már igen, az a rugalmas számlák (Megtakarítások).

Frissítés: Magyarországi Revolut felhasználók egy kis részének elérhető a megtakarítások, viszont még csak forintban lehet kamatoztatni az összeget.

Tehát németországi felhasználóknak három devizanemben tudsz kamatokat szerezni: euró, amerikai dollár és angol font.

Éves szinten vannak megadva a kamatok mértékei és naponta fizeti ki neked a Revolut.

Új számlát kell létrehoznod és a 'Megtakarításokban' tudod a kiválasztott devizában a rugalmas számlát létrehozni.

Ezután ide bármikor be tudsz tenni összeget és ki is tudsz venni. Kártyás fizetéskor, utaláskor nem tudsz a rugalmas számlákról összegeket levonni, szóval kb. úgy viselkednek mint a zsebek (korábban széfek).

Viszont az fontos különbség a zsebektől, hogy a rugalmas számládon tárolt pénzedet egy befektető cég kezeli, tehát ez befektetés. Ugye az éves kamatok devizanemenként eltérnek és a Revolut csomagodtól is függ, hogy mennyi kamatot kapsz éves szinten. Pár százalék és ezért is látható, hogy a befektetett pénz különböző állampapírokban van, nem magas kockázatú befektetés. Az éves kamatok mértéke természetesen változhat, emelkedhet és csökkenthet is.

Fontos, hogy az ilyen bevételek után esetleg adóznod kell, így a németországi adóbevalláskor ennek járj utána.

Ami hátrány lehet németországi Revolut felhasználóknak...

Valószínűleg sokan utalhatnak forint devizát haza, magyarországi számlákra. Ha magyarországi Revolut felhasználó vagy, akkor a Revolut forint egyenlegedről forintot egy magyar bankszámlára díjmentesen tudsz kiutalni.

Ha már németországi Revolut felhasználó vagy, akkor ennek már díja lehet. Igaz Revolut Premium és Metal csomagban havi egy utalás díjmentes ebben az esetben.

Viszont ha mondjuk családtagnak utalnál haza, akkor inkább érdemes a családtagnak is nyitni egy Revolut egyenleget és akkor utána mint ismerősnek, díjmentesen tudsz küldeni bármilyen devizában összeget és pillanatok alatt meg is kapja (míg egy magyar bankszámlára a forintutalás több munkanap is lehet).

Összegzés

Szerintem mindenképp érdemes váltani németországi Revolut fiókra, ha már Németországban élsz és dolgozol/adózol. Több funkció és szolgáltatás, előny is akár elérhető lesz számodra.

Elnézve az elmúlt időszakot és a Magyar Nemzeti Bank kommunikációját a Revoluttal kapcsolatban, nem biztos, hogy a Revolut könnyen fog tudni fejleszteni, újabb szolgáltatásokat bevezetni Magyarországon vagy sokkal lassabb lesz a folyamat más országokhoz képest.

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, amikor a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,13 százalékos emelkedéssel rekordszinten, 39 ezer 116 ponton zárt.
2024. 02. 22. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás: