Sikeresen zárult az idei Digitális Témahét

Sikeresen zárult az idén kilencedik alkalommal megtartott Digitális Témahét, melynek ünnepélyes záróeseményén a pályázók értékes díjakat vehettek át - közölte az Ökumenikus Segélyszervezet hétfőn az MTI-vel.

Sikeresen zárult az idei Digitális Témahét

Tájékoztatásuk szerint a rendezvényhez ebben az évben több mint 800 köznevelési és szakképzési intézmény csatlakozott határon innen és túl, a díjakat a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárságának támogatásával az Ökumenikus Segélyszervezet, az Oktatásért Alapítvány, valamint további 14 szakmai támogató partner biztosította több millió forint értékben.

Az eseményen köszöntőt mondott és a díjakat átadta Balatoni Katalin, a belügyi tárca köznevelési helyettes államtitkára és Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet ügyvezető igazgatója.

A közlemény szerint a helyettes államtitkár a díjátadón hangsúlyozta: ebben a digitális világban a köznevelési szakterületnek is megvan a felelőssége, hogy támogassa a digitális korszakváltást. Fontosnak nevezte, hogy az iskolák és a tanulók eszközellátottsága megfelelő legyen, hogy magas fokú digitális kompetenciákkal rendelkező pedagógusok dolgozzanak, valamint jó tananyagok legyenek elérhetőek valamennyi köznevelési intézményben. Ebből a célból több mint 200 új digitális, interaktív okostankönyv készült el, több tízezer pedagógus vett részt továbbképzéseken, és több ezer feladatellátási helyen valósult meg sávszélesség-bővítés vagy wifi-hálózat kiépítése, valamint több mint 453 ezer eszközt adtak át - mondta Balatoni Katalin.

A közlemény idézte Gáncs Kristófot is, aki kiemelte, hogy a Digitális Témahét mindig követte a digitális világ változásait, ezért is irányult nagy figyelem idén a mesterséges intelligencia oktatási alkalmazásaira, illetve ezek a témák a pályázatokban is megjelentek. Az Ökumenikus Segélyszervezet számára külön öröm, hogy a témahét projektjei közül több foglalkozott a digitális esélyteremtéssel, a mentális egészséggel, a digitális biztonsággal, az edukációs kiadványokkal, vagy akár az 1 százalékos kampányok szervezésével - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A díjak átadását követően 10 kiválasztott pályázat mutatkozott be egy teachmeet-konferencia formájában.

A programon az intézményekben megvalósuló projektek száma meghaladta a 2200-at. A változatos eseményeken, programokon és a digitális eszközökkel támogatott pedagógiai projektek megvalósításában csaknem 5500 pedagógus, továbbá több mint 120 ezer tanuló vett részt - ismertették.

A kilencedik Digitális Témahét pályázati kiírása minden korábbi évnél több kategóriában kínált értékes nyereményeket. A fő kategóriákban a különdíjakkal együtt több mint 100 pályázat érkezett be, az indulók közül 12 intézmény és 36 pedagógus vehetett át díjakat 21 kategóriában. Idén több új kategória is megjelent, így most először adták át az Év Digitális Témahét Nagykövete elismerést, amelyet azon 6 kiváló pedagógus egyike kap meg, aki a legtöbb pedagógust támogatta a felkészülésben a témahétre - közölték.

Azt írták, hogy a 2016. óta évről évre megrendezett Digitális Témahét mára a digitális pedagógia legnagyobb hazai eseményévé nőtte ki magát. Célja nemcsak a pedagógiai projektek elterjesztése iskolai környezetben, hanem olyan alkotó és kreatív digitális eszközhasználatra épülő tanulási folyamatok ösztönzése, amelyek révén a gyermekek a világot értő, gazdasági-társadalmi folyamataira tudatosan reflektáló, azt aktívan formáló szereplőkké válhatnak.

Idén a kiemelt témák közé tartozott a digitális állampolgárság, a digitális biztonság és digitális esélyteremtés - sorolták.

A pedagógusok szabadon választhattak egyéb, a tantervhez illeszkedő projekttémákat is, a szervezők pedig idén is online megtekinthető webináriumok és workshopok keretében nyújtottak számukra szakmai támogatást. Ezen programokhoz a Digitális Témahét előtt és alatt mintegy 2500 érdeklődő pedagógus csatlakozott.

A webináriumok felvételei elérhetőek a Digitális Témahét YouTube-csatornáján, a korábban rögzített nagyjából 300 online előadással együtt - áll az Ökumenikus Segélyszervezet közleményében.

Gyengült a forint szerda reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 24. 08:00
Megosztás:

Exkluzív jelentés: A WW3Shiba 90%-os éves hozammal szárnyal, messze maga mögött hagyva az Avaxot, a Stellart és a Brettet a medvepiac közepette, állítják a szakértők

A medvepiaci trend sokak számára nem jó hír, de ez a tökéletes pillanat arra, hogy alulértékelt gyöngyszemeket találjunk. Az egyik ilyen a WW3Shiba, amely jelenleg szembemegy a medvepiaci érzéssel, és lenyűgöző 90%-os éves hozamot kínál a korai befektetőknek, túlszárnyalva még a bullish versenytársakat, mint az Avax és a Stellar.
2024. 07. 24. 07:22
Megosztás:

A BC GEN Hungary Kft. négyszáz új munkahelyet hoz létre Salgótarjánban

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása négyszáz újabb munkahelyet hoz létre Salgótarjánban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 07:00
Megosztás:

Nőttek a német adóbevételek júniusban

Erőteljesen nőtt a német szövetségi és regionális tartományi kormányok adóbevétele júniusban éves szinten - közölte a pénzügyminisztérium.
2024. 07. 24. 06:00
Megosztás:

Kiderült, hogy moziznak gyermekeikkel a magyarok

Öt-hét éves kora körül vinné el moziba a gyermekét első alkalommal a magyarok többsége – mutat rá az ETELE Cinema és Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése. A legkisebbek első jó mozis élménye leginkább a film kiválasztásán múlik, de sokat számít a családbarát terem, illetve a kedvenc snack és üdítő is.
2024. 07. 24. 05:00
Megosztás:

AI Kereskedési Platform eléri az utolsó előértékesítési kört, miután 50 000 tulajdonost és 9,5 millió dollárt gyűjtött össze

A kriptovaluta és a blokklánc technológia dinamikus világában a Solana (SOL) és a Fetch.ai (FET) kiemelkedik a skálázhatóság és a mesterséges intelligencia fúziójának innovatív lépései miatt. Egy új szereplő is feltűnt, felkeltve az érdeklődést. Az Algotech (ALGT), egy AI-vezérelt kereskedési platform, most érte el előértékesítési fázisának végét, jelentős figyelmet vonzva a befektetőktől.
2024. 07. 24. 04:00
Megosztás:

Nagy a szórás most az ingatlanpiaci alkuknál: 25 százalék és teljes alkuképtelenség is előfordul

Némileg megoszlanak most a vélemények az ingatlanpiacon elérhető alkukról, ugyanis egyes szakértők szerint a jelentős túlárazottság miatt olykor 20-30 százalékos alkukkal is találkozni, míg mások szerint csökkenőben a mértéke.
2024. 07. 24. 03:30
Megosztás:

A fiataloknak fontosabb az állásuk biztonsága, mint a fizetésük mértéke

Az utóbbi években rendkívül fontossá vált a munkavállalóknak, hogy egy állás hosszú távon is biztosított legyen. Ez a szempont leginkább a fiatalabbak számára elvárás, míg az idősebb generációknál a jó munkahelyi kapcsolatok kerültek előtérbe – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A magyar dolgozók válaszai sok esetben eltérnek a globális trendektől.
2024. 07. 24. 03:00
Megosztás:

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás:

Bikás mém érmék technikai elemzései, ez most a legjobb köztük 2024-ben?

Ebben a cikkben a legjobb mém érméket vesszük górcső alá, és megosztjuk a javasolt bikás piaci célokat a következő 6-12 hónapban.
2024. 07. 24. 00:01
Megosztás:

Garzonlakást venni vagy bérelni éri meg jobban Budapesten?

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a bérlés helyett a lakásvásárlás kérdése is előkerül azoknál a családoknál, ahol van elegendő saját erő egy lakáshitel felvételéhez. A dilemma a saját keresettel rendelkező fiatalok esetében is rendszeresen felmerül.
2024. 07. 23. 23:00
Megosztás:

Azt gondolnánk, hogy nő a kockázat a tőzsdéken, de...

Azt gondolnánk, hogy ahogy éleződik az elnökválasztási verseny az utolsó hónapokban, az kihatással van a részvénypiacokra is. Méghozzá a kockázatok növekedésével, csökkenés formájában. Éppen ezért megnéztük, hogy 1960-tól mostanáig hogyan alakult az S&P500 index az elnökválasztások évében, s egy picit meglepődtem.
2024. 07. 23. 22:00
Megosztás:

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben - állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.
2024. 07. 23. 21:00
Megosztás:

Vasárnapig gyere el, vár a 33. Művészetek Völgye Fesztivál!

Félidőnél jár a Művészetek Völgye Fesztivál, amely idén közel 3000 programmal csábítja a látogatókat Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 40 különféle helyszín vár mindenkit, művészek, társulatok költöznek be a három település udvaraiba.
2024. 07. 23. 20:30
Megosztás:

Ukrajna felfüggeszti a Lukoil szállításait a Barátság kőolajvezetéken

A magyar sajtó a hétvégén arról írt, hogy Ukrajna felfüggesztette az orosz Lukoiltól származó kőolaj szállítását Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken.
2024. 07. 23. 20:00
Megosztás:

A Spotifytól hangos a tőzsde

A tőzsdenyitás előtt tette közzé második negyedéves eredményét a Spotify.
2024. 07. 23. 19:30
Megosztás:

A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon

A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik - közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornával.
2024. 07. 23. 19:00
Megosztás:

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.
2024. 07. 23. 18:00
Megosztás: