Sokat spórolhatnak a diákok egy jó diákszámla választásával

A felsőfokú tanulmányaikat kezdők jobb, ha még az iskolakezdés előtt nyitnak bankszámlát, hogy időben át tudják gondolni, melyik pénzintézetet választják. Mivel egy diákszámla általában évekre szól, a BiztosDöntés.hu szakemberei pár fontos választási szempontra hívják fel a figyelmet. Például már az is számít, hogy személyesen, vagy szelfivel nyit valaki bankszámlát.

Sokat spórolhatnak a diákok egy jó diákszámla választásával

A felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt nemcsak a megfelelő kollégiumot, vagy albérletet kell megtalálni, hanem kiemelt szempontként érdemes kezelni a bankválasztást is, hiszen ez évekre meghatározza majd a hallgató pénzügyeit.

Egyrészt figyelni kell a diákszámlák banki költségeit is, ugyanakkor a mobiltelefonokon felnövőknek legalább ennyire fontos, hogy milyen digitális élményt és szolgáltatást nyújtanak a bankok.

- 18 éves kortól kitárul a világ, és a főiskolások, egyetemisták bármilyen felnőtt bankszámlát is választhatnak. Mi mégis a diákszámlákat javasoljuk, mivel ezek díjmentességi feltételei kedvezőbbek, a számlanyitást pedig promóciókkal is ösztönzik a bankok - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu bankszámla-szakértője. - Ma már nem kell ehhez bankfiókba elmenni, hiszen egy szelfivel is teljes értékű diákszámlát lehet nyitni, arról nem is szólva, hogy vannak promóciók, amelyek kifejezetten ösztönzik ezt a fajta önkiszolgáló számlanyitást.

Szolgáltatások a banki mobilappokban

Az ma már természetes, hogy egyenleglekérdezésre, számlatörténet-böngészésre és átutalásra mindegyik banki applikáció alkalmas, de az egyenleget belépés nélkül is képes megmutatni a CIB, az OTP és az UniCredit Bank mobilalkalmazása.

Az egyik legfontosabb szolgáltatásban, a bankkártyát helyettesítő bolti érintéses mobilfizetésben elég jól állnak a hazai bankok. A 8 nagybank mindegyike integrálta már az Apple Pay-es fizetést, az androidos táborban pedig közülük csak a Takarékbank ügyfelei nem érhetik még el ezt a szolgáltatást. A következő egy évben azonban várhatóan ők is csatlakozhatnak majd a mobillal fizetők táborához. A hazai banki mobilfizetési applikációkkal, illetve az Apple Pay, Google Wallet alkalmazásokkal ugyanott és ugyanúgy lehet mobiltelefonnal fizetni, mint érintéses bankkártyával.

Mobilegyenleget a CIB, Erste, K&H és az OTP Bank applikációja képes feltölteni.

Sárga vagy fehér gépi csekket be lehet fizetni a CIB Bank, az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank appjával.

BKK és Volán közlekedési mobiljegyet lehet vásárolni és eltárolni a K&H Bank és a Simple mobilalkalmazásban. Utóbbi az OTP fejlesztése, de más bank ügyfeleinek kártyájával is működik. Érdemes tudni, hogy a Volán 5 százalékos kedvezményt ad az appon keresztül vásárolt jegyekre a jegypénztári vagy buszsofőrnél vett jegy árához képest.

Egyre terjed a digitális fejlesztésekben globálisan élenjáró Revolutnál már ismert díjmentes bankkártya-felfüggesztés, mely a használaton kívül kikapcsolja a bankkártyát, láthatatlanná téve azt az érintős kártyaolvasók előtt. A hazánkban ezt elsőként bevezető Gránit mellett az MKB, a K&H és a Raiffeisen Bank nyújtja még ezt a szolgáltatást.

Külön virtuális bankkártyát lehet igényelni internetes vásárlásokhoz a CIB Bank applikációjával, ahol lehetőség nyílik egyszer használatos kártyaszám igénylésére is. Ez utóbbi elvben az egyik legjobb védelmet adja a diákok internetes vásárlásaihoz, hiszen amint „kitudódik” a kártyaszám, egyből le is jár, így nem lehet vele visszaélni.

Végül költési csoportosításokkal, grafikonokkal, diagramokkal segíti a diákok pénzügyeinek elemzését a CIB, Erste, Gránit, OTP, Raiffeisen és az UniCredit bankok alkalmazása, ami a pénzügyileg tudatos rétegben szintén egy fontos választási szempont lehet.

Ajándékokkal és pénzzel csábítják a diákokat

A bankok a költségérzékeny főiskolásokat, egyetemistákat a diákszámlák - egy-két kivétellel - díjmentes számlavezetésével és legalább az első évben díjmentes éves bankkártyadíjjal támogatják. Az OTP Banknál havidíj-mentes számlavezetés mellett a második évtől is ingyenes a bankkártya éves díja.

Egyből a mobiltelefonról, egy szelfi készítésével meg tudja nyitni a számlát bármikor a 18 év feletti hallgató a CIB, Gránit, K&H és OTP bankoknál. A többi banknál is van mód távolról történő számlanyitásra, videóbankos ügyfélazonosítással, bankonként eltérő nyitva tartási időben.

A számlanyitásokat a nyár végéig, vagy szeptember első napjaiig promóciókkal ösztönzik a bankok. A diákok most 10 000 forintot kapnak a Gránit Banknál, ha szelfivel nyitják meg a számlát, 20 000 forintot a K&H Banknál, ahol egyéb kedvezmények is járnak, ha a számlanyitás mobilon történik.

1 forintért Huawei Band 7 okoskarkötőt lehet kapni a Raiffeisen diákszámla megnyitásakor, a CIB Bank pedig JBL fülest ad minden szelfivel megnyitott számla mellé.

Az Erste diákszámlásai sem maradnak ajándék nélkül: ők egy egyedi George dizájnos pulóvert kapnak ajándékba (a George az Erste Bank tavaly megújult internet- és mobilbankjának márkaneve).

Élelmiszeripari fejlesztés zárult a Nyíregyházi-Kenyérgyár Kft.-nél

Mintegy 1,7 milliárd forint értékű élelmiszeripari fejlesztés valósult meg a sütőipari termékeket gyártó Nyíregyházi-Kenyérgyár Kft.-nél, a projektzáró ünnepséget csütörtökön tartották a nyírségi megyeszékhelyen.
2022. 09. 30. 12:30
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) csütörtöki jelentése alapján.
2022. 09. 30. 12:00
Megosztás:

Beszédet mond Putyin

Az energiaügyi miniszterek mai brüsszeli találkozóján várhatóan döntenek néhány energiapiaci intézkedésről.
2022. 09. 30. 11:30
Megosztás:

Rohamosan terjednek a gyermekeket veszélyeztető online kihívások

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint rohamosan terjednek a gyermekeket veszélyeztető online kihívások.
2022. 09. 30. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést az európai tőzsdék túlnyomó többsége.
2022. 09. 30. 10:30
Megosztás:

Az év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok árkompenzációját

Romániában újabb három hónapra, vagyis az év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok 50 banis (42,4 forintnak megfelelő) árkompenzációját, az erről szóló jogszabályt csütörtöki ülésén fogadja el a bukaresti kormány - jelentette be a román miniszterelnök.
2022. 09. 30. 10:00
Megosztás:

Most akkor változott, vagy sem a számlázás rendje az MVM-nél?

Egyes sajtóhírekkel ellentétben az MVM számlázási rendje nem változott, a számlázás időpontja visszakerül a megszokott időpontra - közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 30. 09:30
Megosztás:

Megszavazták a kedvezményes lakossági energiaárakról szóló tervezetet

Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
2022. 09. 30. 09:00
Megosztás:

Kétszázmilliárd eurós tehercsökkentési programot indít a német kormány

Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
2022. 09. 30. 08:30
Megosztás:

Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult péntek reggel a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben. Csütörtökön a forint új árfolyammélypontokat ért el az euró, a dollár és a svájci frank ellenében.
2022. 09. 30. 08:00
Megosztás:

Hogyan védjük otthon a klímát?

„Alig vagyunk túl a világjárvány nehezén, máris nyakunkon az energiaválság, a háború, az aszály és az élelmiszerválság. A legtöbb válsággal persze szembe tudunk nézni, de már tényleg nagyon kevés időnk maradt” – hívta fel a figyelmet Ürge-Vorsatz Diána klímakutató a K&H Csoport támogatásával a fenntarthatóság hónapjában szervezett rendezvényen. Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője arról beszélt, hogy a magánemberek, családok és cégek hogyan tudnak maguk is tevőlegesen hozzájárulni a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentéséhez.
2022. 09. 30. 07:30
Megosztás:

A pénzügyi vezetők állják a sarat a bizonytalan környezetben is

A gazdasági, geopolitikai, technológiai változások hatására mind a külső szabályozás, mind a belső érdekelt felek egyre nagyobb elvárást támasztanak a pénzügyi vezetőkkel szemben. Ezt a jelentősen növekvő szerepet a PwC szakértői által megkérdezett CFO-k 73%-a érzékeli is a mindennapokban. Mivel a változások komplexen érintik a szervezeteket, a pénzügyi vezetőknek egyre sokrétűbb kérdésekben kell együttműködniük a belső vállalati érdekeltekkel is.
2022. 09. 30. 07:00
Megosztás:

Jó hír a vevőknek: tovább nőtt az alku lehetősége

Az erős évkezdet után tavasszal fordult a kocka és nyáron még tovább erősödött a vevők piaci pozíciója – derült ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb értékesítési adataiból. Ha jól alkusznak, egyre nagyobb részt spórolhatnak meg leendő otthonaik meghirdetett árából. Ám sok függ attól is, hogy hol próbálkoznak: például a fővárosi paneleknél csupán harmad akkora az átlagosan elérhető kedvezmény, mint a községi családi házaknál.
2022. 09. 30. 06:30
Megosztás:

Viharfelhők gyűlnek az építőipar felett, a gyártók adhatnak esernyőt

A tömegesen felfüggesztett állami beruházások, az építési projektek számának csökkenése, a fizetési nehézségekkel küzdő megrendelők számának emelkedése félreérthetetlenül jelzik az építőipar lassulását. Az ágazatnak fel kell készülnie a helyzet kezelésére a Mapei Kft. szerint.
2022. 09. 30. 06:00
Megosztás:

A recessziós sokk után is fejlődés vár az online kiskereskedelemre

A gazdasági visszaesés és annak réme akár új lendületet adhat a hazai online kiskereskedelmi szektornak, amely 2022-ben a valaha volt leggyengébb növekedést mutató negyedévét hozta össze. A GKID és az Árukereső.hu Online Kiskereskedelmi Indexének legutóbbi kiadása azt is megállapította, hogy az online értékesített termékkategóriák között a divatcikkek és ruházat hamarosan beérheti és megelőzheti a jelenleg még éllovasnak számító műszaki termékeket.
2022. 09. 30. 05:30
Megosztás:

Tüntettek a tervezett nyugdíjreform ellen

Tüntetésekkel és sztrájkokkal tiltakoztak csütörtökön a franciák a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, amelyet Emmanuel Macron államfő már a télen el akar fogadtatni a parlamenttel. Kudarc esetén a köztársasági elnök nem zárta ki az előrehozott választásokat.
2022. 09. 30. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a vesztesei a sárga csekkek új befizetési határidejének

Sok tízezer hazai nyugdíjas ember fog szorult helyzetbe kerülni amiatt, mert a MVM változást eszközölt a rezsiszámlák kifizetésének határidejében, így a sárga csekkek feladásának határideje a havi nyugdíjfolyósítási időpontokhoz képest korábbi időpontokra kerül - írja az Index.hu. Miről is van szó pontosan?
2022. 09. 30. 04:01
Megosztás:

Zivatarveszély miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ péntekre

Zivatarveszély miatt három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
2022. 09. 30. 03:30
Megosztás:

Magyarország történetének legnagyobb űripari beruházására készül a REMRED

Űrtechnológiai központ létrehozását kezdte meg Magyarország egyik vezető űripari magánvállalata a REMRED Kft., amelyben komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzi majd. A nagyságrendileg 10 milliárd forintos befektetést igénylő REMTECH névre keresztelt központ közel 70 új, magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyet teremt és olyan speciális technológiai hátteret biztosít majd a szakemberek számára, amely megfelel a legszigorúbb űripari szabványoknak. A beruházással a REMRED célja, hogy betöltsön egy hiányt a hazai, de egyben régiós űrszektorban és olyan képességhez jusson, amelynek segítségével a kisműhold- és rendszerintegráció európai piacának egyik kiemelkedő szereplőjévé váljon.
2022. 09. 30. 03:00
Megosztás:

Az infláció a jövő év elejétől lassulni kezd

Az infláció üteme ez év végéig, döntően szeptemberben tovább emelkedik a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők miatt, utána jövő év elejétől lassulás várható, a dezinflációs hatások 2023 második felében erősödnek - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.
2022. 09. 30. 02:30
Megosztás: