Sokat spórolhatnak a diákok egy jó diákszámla választásával

A felsőfokú tanulmányaikat kezdők jobb, ha még az iskolakezdés előtt nyitnak bankszámlát, hogy időben át tudják gondolni, melyik pénzintézetet választják. Mivel egy diákszámla általában évekre szól, a BiztosDöntés.hu szakemberei pár fontos választási szempontra hívják fel a figyelmet. Például már az is számít, hogy személyesen, vagy szelfivel nyit valaki bankszámlát.

Sokat spórolhatnak a diákok egy jó diákszámla választásával

A felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt nemcsak a megfelelő kollégiumot, vagy albérletet kell megtalálni, hanem kiemelt szempontként érdemes kezelni a bankválasztást is, hiszen ez évekre meghatározza majd a hallgató pénzügyeit.

Egyrészt figyelni kell a diákszámlák banki költségeit is, ugyanakkor a mobiltelefonokon felnövőknek legalább ennyire fontos, hogy milyen digitális élményt és szolgáltatást nyújtanak a bankok.

- 18 éves kortól kitárul a világ, és a főiskolások, egyetemisták bármilyen felnőtt bankszámlát is választhatnak. Mi mégis a diákszámlákat javasoljuk, mivel ezek díjmentességi feltételei kedvezőbbek, a számlanyitást pedig promóciókkal is ösztönzik a bankok - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu bankszámla-szakértője. - Ma már nem kell ehhez bankfiókba elmenni, hiszen egy szelfivel is teljes értékű diákszámlát lehet nyitni, arról nem is szólva, hogy vannak promóciók, amelyek kifejezetten ösztönzik ezt a fajta önkiszolgáló számlanyitást.

Szolgáltatások a banki mobilappokban

Az ma már természetes, hogy egyenleglekérdezésre, számlatörténet-böngészésre és átutalásra mindegyik banki applikáció alkalmas, de az egyenleget belépés nélkül is képes megmutatni a CIB, az OTP és az UniCredit Bank mobilalkalmazása.

Az egyik legfontosabb szolgáltatásban, a bankkártyát helyettesítő bolti érintéses mobilfizetésben elég jól állnak a hazai bankok. A 8 nagybank mindegyike integrálta már az Apple Pay-es fizetést, az androidos táborban pedig közülük csak a Takarékbank ügyfelei nem érhetik még el ezt a szolgáltatást. A következő egy évben azonban várhatóan ők is csatlakozhatnak majd a mobillal fizetők táborához. A hazai banki mobilfizetési applikációkkal, illetve az Apple Pay, Google Wallet alkalmazásokkal ugyanott és ugyanúgy lehet mobiltelefonnal fizetni, mint érintéses bankkártyával.

Mobilegyenleget a CIB, Erste, K&H és az OTP Bank applikációja képes feltölteni.

Sárga vagy fehér gépi csekket be lehet fizetni a CIB Bank, az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank és az UniCredit Bank appjával.

BKK és Volán közlekedési mobiljegyet lehet vásárolni és eltárolni a K&H Bank és a Simple mobilalkalmazásban. Utóbbi az OTP fejlesztése, de más bank ügyfeleinek kártyájával is működik. Érdemes tudni, hogy a Volán 5 százalékos kedvezményt ad az appon keresztül vásárolt jegyekre a jegypénztári vagy buszsofőrnél vett jegy árához képest.

Egyre terjed a digitális fejlesztésekben globálisan élenjáró Revolutnál már ismert díjmentes bankkártya-felfüggesztés, mely a használaton kívül kikapcsolja a bankkártyát, láthatatlanná téve azt az érintős kártyaolvasók előtt. A hazánkban ezt elsőként bevezető Gránit mellett az MKB, a K&H és a Raiffeisen Bank nyújtja még ezt a szolgáltatást.

Külön virtuális bankkártyát lehet igényelni internetes vásárlásokhoz a CIB Bank applikációjával, ahol lehetőség nyílik egyszer használatos kártyaszám igénylésére is. Ez utóbbi elvben az egyik legjobb védelmet adja a diákok internetes vásárlásaihoz, hiszen amint „kitudódik” a kártyaszám, egyből le is jár, így nem lehet vele visszaélni.

Végül költési csoportosításokkal, grafikonokkal, diagramokkal segíti a diákok pénzügyeinek elemzését a CIB, Erste, Gránit, OTP, Raiffeisen és az UniCredit bankok alkalmazása, ami a pénzügyileg tudatos rétegben szintén egy fontos választási szempont lehet.

Ajándékokkal és pénzzel csábítják a diákokat

A bankok a költségérzékeny főiskolásokat, egyetemistákat a diákszámlák - egy-két kivétellel - díjmentes számlavezetésével és legalább az első évben díjmentes éves bankkártyadíjjal támogatják. Az OTP Banknál havidíj-mentes számlavezetés mellett a második évtől is ingyenes a bankkártya éves díja.

Egyből a mobiltelefonról, egy szelfi készítésével meg tudja nyitni a számlát bármikor a 18 év feletti hallgató a CIB, Gránit, K&H és OTP bankoknál. A többi banknál is van mód távolról történő számlanyitásra, videóbankos ügyfélazonosítással, bankonként eltérő nyitva tartási időben.

A számlanyitásokat a nyár végéig, vagy szeptember első napjaiig promóciókkal ösztönzik a bankok. A diákok most 10 000 forintot kapnak a Gránit Banknál, ha szelfivel nyitják meg a számlát, 20 000 forintot a K&H Banknál, ahol egyéb kedvezmények is járnak, ha a számlanyitás mobilon történik.

1 forintért Huawei Band 7 okoskarkötőt lehet kapni a Raiffeisen diákszámla megnyitásakor, a CIB Bank pedig JBL fülest ad minden szelfivel megnyitott számla mellé.

Az Erste diákszámlásai sem maradnak ajándék nélkül: ők egy egyedi George dizájnos pulóvert kapnak ajándékba (a George az Erste Bank tavaly megújult internet- és mobilbankjának márkaneve).

Megnyílt a Ferenczy Múzeum új kiállítása

Megnyílt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új, A gyűjtemény (1900-2022) című kiállítása, amely 122 év alkotásaiból válogat. Az időről időre megújuló tárlat 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.
2023. 03. 26. 15:00
Megosztás:

Európa Játékok: Szigorú doppingellenőrzést ígérnek

Minden korábbinál szigorúbb doppingellenes akciót készülnek megvalósítani a házigazdák a június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén sorra kerülő nyári Európa Játékokon.
2023. 03. 26. 14:00
Megosztás:

Áprilisban nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Színes, érdekes programokkal várják az érdeklődőket a kaposvári Nárciszünnepen, a somogyi megyeszékhely turisztikai szezonnyitóján, amelyet április 1-jén tartanak a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.
2023. 03. 26. 13:00
Megosztás:

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.
2023. 03. 26. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, 2,57 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 03. 26. 11:00
Megosztás:

Stabilra javította Románia államadós-besorolás kilátását a Fitch Ratings

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte szombaton a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 03. 26. 09:00
Megosztás:

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás:

Víziközmű-rekonstrukció valósul meg Pécsen

Csaknem 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a pécsi víziközműrendszeren az év végéig - jelentette be a város külsős alpolgármestere csütörtökön.
2023. 03. 26. 07:00
Megosztás:

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten - mire készüljünk, mit okoz?

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.
2023. 03. 26. 06:00
Megosztás:

Díjat kapott a Wizz Air - de vajon kitől, és milyet?

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 26. 05:00
Megosztás:

Veszélyben mindannyiunk készpénze! Túl sok a KP a magyar háztartásoknál

Sok ember számára a készpénz használata hagyományos, megszokott és biztonságos fizetési mód. Azonban a sok készpénz tartása veszélyes lehet több okból is. A hasitasi - ami nem kér kódot - mégis gondot okoz? Igen, főleg ha sok van belőle otthon. Miért is?
2023. 03. 26. 04:01
Megosztás:

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA videojátékában

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Joe Biden megy a levesbe? Az USA elnöke mélyen van...

Eddigi mélypontja közelébe került Joe Biden amerikai elnök támogatottsága az AP hírügynökség által csütörtökön közölt országos közvéleménykutatás adatai szerint.
2023. 03. 26. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 1,1 százalékkal nőtt az új lakások eladása februárban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám tavaly augusztus óta a legmagasabb, 640 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.
2023. 03. 26. 00:05
Megosztás:

Súlyosan drogoznak ezekben a városokban, vigyázzunk!

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.
2023. 03. 25. 23:00
Megosztás:

Gyermeksürgősségi központot hoznak létre Debrecenben

Letették a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét csütörtökön. A teljes beruházás csaknem 3,3 milliárd forintból valósul meg, várhatóan idén októberig.
2023. 03. 25. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 25. 21:00
Megosztás:

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.
2023. 03. 25. 20:00
Megosztás:

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk

Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 19:00
Megosztás: