Szemléletváltás, fenntarthatóság, klímavédelem – A TotalEnergies ismertette 2021-es eredményeit

A TotalEnergies "A Fenntarthatósági és éghajlatváltozási helyzetjelentés” közzétételét követően, ismertette az arculatváltásával egyidejűleg bevezetett stratégiájában megfogalmazott lépések eredményeit. A 2021. májusában tartott közgyűlésen tett célkitűzéseiknek eleget téve a vállalat számos újabb sikert ért el és ezzel további lépéseket tett azon törekvése felé, hogy elérjék 2050-re a zéró CO2 kibocsátást, ehhez jelentősen hozzájárult beruházási politikájuk, valamint gáz- és cseppfolyósított földgáz értékesítéseik növekedése is.

Szemléletváltás, fenntarthatóság, klímavédelem – A TotalEnergies ismertette 2021-es eredményeit

2021-ben a TotalEnergies bevezette innovációs stratégiáját, amelynek célja, hogy multienergetikai vállalattá, valamint az energiagazdálkodás meghatározó szereplőjévé váljon. A vállalat ekkor nem csak stratégiai szemléletet váltott, de arculatának átalakításával is ezen törekvését erősítette. Ennek fényében, az elindított projektjeiknek köszönhetően, a cég jelentős lépéseket tette abba az irányba, hogy 2050-re elérje a karbonsemlegességet.

A TotalEnergies felgyorsította fejlődését: a megújuló energiaforrásokba és villamosenergiába történő beruházásai az összes beruházásuk 25%-át tették ki, ami meghaladja az egy évvel ezelőtt tervezett 20%-ot. A vállalat cseppfolyósított földgáz (LNG) értékesítése 10%-kal nőtt, és elérte a 42 millió tonnát, amelynek 99%-a zéró kibocsátási kötelezettségvállalással rendelkező országokba áramlott. Továbbá a TotalEnergies 2021-ben határozott lépéseket tett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében: 44%-ra csökkentette a kőolajtermékek arányát értékesítési mixében (a 2015-ös 65%-ról), így 19%-kal csökkentette az ügyfelei által felhasznált kőolajtermékekhez kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátást. Emellett 2015-höz képest igen jelentős, 20%-os csökkenést ért el az általa üzemeltetett létesítmények kibocsátásának tekintetében, és 14%-kal csökkentette az Európában értékesített termékeinek szén-dioxid kibocsátását.

A TotalEnergies azzal a céljával és vállalásával, hogy 2030-ra – a 2015-ös szinthez képest - 40%-kal akarja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, kiáll az Európai Unió „Irány az 55%!” szemlélete mellett. Ennek értelmében a legfőbb cél, hogy 2030-ra legalább 55%-kal csökkenjen a nettó üvegházhatásúgázok-kibocsátása. A Transition Pathway Initiative (TPI) a TotalEnergies-t azon három olaj- és gázipari vállalat egyikeként emelte ki, amely olyan kibocsátáscsökkentési célokat tűzött ki maga elég, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet.

A TotalEnergies azonban még tovább akar menni, és ambícióit egy újabb törekvéssel bővíti: 2030-ig - a 2015-ös szinthez képest - több mint 30%-kal csökkenteni szeretné a kőolajtermékek értékesítéséhez kapcsolódó szén-dioxid kibocsátásokat. Mindezek mellett a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó terveiket is bővítik.

Mindezt természetesen egy fegyelmezett beruházási politika támogatja: a 2022-2025 közötti időszakban a beruházások 50%-át az energiaellátás növelésére fogja a vállalat fordítani. Ezen beruházások 30%-a, a szén-dioxid mentesített energia fejlesztésére, 20%-a pedig a gáz, elsősorban az LNG további fejlesztésére, illetve a szén villamosenergia termelésben való kiváltására irányul. A beruházások másik felét a TotalEnergies világszerte működő olaj- és gázipari létesítményei kapacitásainak fenntartására és átalakítására fordítják: 30%-ot a karbantartásra, 20%-ot pedig új, alacsony költségű, alacsony kibocsátású mezőkre és feltárásra fordítanak a lelőhelyek hanyatlása elleni küzdelem és az olajtermelés fenntartása érdekében.

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert csaknem 500 millió forintból - közölte a több mint nyolcezer lakosú, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település polgármestere az MTI-vel.
2023. 02. 09. 08:00
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 02. 09. 07:30
Megosztás:

Kihirdette az idei díjazottjait a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp - közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 09. 07:00
Megosztás:

Kevesebb német vállalat aggódik a jövője miatt

Januárban kevesebb németországi vállalat érezte úgy, hogy működése veszélyben van, mint a múlt év utolsó hónapjában - derült ki az ifo gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felméréséből.
2023. 02. 09. 06:30
Megosztás:

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás:

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 09. 02:00
Megosztás:

Csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése tavaly az utolsó negyedévben

A műtrágya-értékesítés volumene tavaly az utolsó negyedévben 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, növényvédő szerekből pedig 54 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint 2021 utolsó három hónapjában - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.
2023. 02. 09. 01:30
Megosztás:

Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján az MTI-t közleményben szerdán.
2023. 02. 09. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 09. 00:01
Megosztás:

Londonba utazik szerdán az ukrán elnök

Londonba látogat szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyebek mellett az ukrán katonáknak nyújtott nagy-britanniai kiképzési program jelentős bővítéséről tárgyal Rishi Sunak brit miniszterelnökkel - közölte szerda délelőtt Sunak hivatala.
2023. 02. 08. 23:30
Megosztás:

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt, a parlamentnek október 1-jéig módosítania kell a jogszabályt - közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap.
2023. 02. 08. 23:00
Megosztás:

Elvitték a Skandináv lottó főnyereményét

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 8-án megtartott 5. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 02. 08. 22:30
Megosztás:

A lengyel jegybank nem változtatott az alapkamaton

A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot.
2023. 02. 08. 22:00
Megosztás:

Leállította a Duna-Odera-Elba csatorna projektjét a cseh kormány

Megszüntette a Duna-Odera-Elba csatorna tervezett megépítésével kapcsolatos területek zárolásáról hozott korábbi döntéseket a cseh kormány - közölte Martin Kupka közlekedési miniszter szerdán Prágában.
2023. 02. 08. 21:30
Megosztás:

A közép-kelet-európai bankpiac ellenállónak bizonyul a turbulens makrogazdasági környezettel szemben

A Deloitte bemutatta a közép-kelet-európai banki fúziókról és felvásárlásokról szóló tanulmányát, melyet immár ötödik éve készít el. A közép-kelet-európai (KKE) bankpiac számos kihívással szembesült az elmúlt években, ideértve a COVID-19 járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet. A KKE bankszektor kiemelkedően stabilnak bizonyul a kihívásokkal szemben, és a konszolidált mérlegfőösszeg ezekben az időszakokban is növekvő pályán maradt. A Deloitte szakértői szerint azonban a jelenlegi magas inflációs környezet hátrányosan érintheti a jövőbeli növekedési kilátásokat, amennyiben tartósan negatív hatása lesz az eszközök árazására, a hitelek iránti keresletre, valamint a portfólióminőségen keresztül a jövedelmezőségre.
2023. 02. 08. 21:00
Megosztás:

Egyes nagy autógyárak hibrid autói mégsem annyira környezetbarátak

Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok - írta a legújabb tanulmányokra hivatkozva a Guardian brit lap online kiadása szerdán.
2023. 02. 08. 20:30
Megosztás:

Az EU javítani szeretné a tagállamok katasztrófákkal szembeni ellenállóképességét

Az Európai Bizottság ajánlást tett közzé szerdán az Európai Unió és a tagországok katasztrófákkal és vészhelyzetekkel szembeni ellenállóképességének növelésére és a szükséges együttműködés javítására.
2023. 02. 08. 20:00
Megosztás: