Szigorít a francia kormány

A francia kormány szigorítaná az állampolgársághoz jutás feltételeit az Indiai-óceánban található, Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetén, amely súlyos migrációs válsággal és robbanásveszélyes szociális és közbiztonsági helyzettel küzd.

Szigorít a francia kormány

Franciaország 101. megyéje január 22-e óta megbénult az útlezárások és blokádok miatt, amelyekkel a helyiek tiltakoznak az ellenőrizetlen bevándorlás és a közbiztonság romlása ellen.

"Radikális döntést fogunk hozni, mégpedig azt, hogy a születési állampolgárságot (amikor valaki egy állam területén való megszületésével szerez jogot az ottani állampolgársághoz) Mayotte-on megszüntetjük olyan alkotmánymódosítással, amelyet a köztársasági elnök fog meghatározni" - jelentette ki vasárnap Gérald Darmanin belügyminiszter, amint leszállt a repülőgépről a szigeten.

"Többé nem lehet majd francia állampolgárrá válni, ha az ember nem francia szülő gyermeke" - tette hozzá, s jelezte, meggyőződése, hogy ez az intézkedés "szó szerint elvágja a vonzerőt", amelyet a francia megye jelent a szomszédos Comore-szigetek felöl érkező migráció számára. "Ez egy rendkívül erős, egyértelmű, radikális intézkedés, amely nyilvánvalóan a szigetcsoportra korlátozódik" - hívta fel a figyelmet.

Mansour Kamardine, a sziget jobboldali képviselője üdvözölte az "erős" bejelentést, míg a baloldal azonnal tiltakozott. A Szocialista Párt már bejelentette, hogy ellenezni fogja az alkotmány felülvizsgálatát. Marie Toussaint, a Zöldek európai parlamenti választási listavezetője pedig úgy vélte, hogy "a születési állampolgársági jog megszüntetése Mayotte-on nem fogja megoldani a terület problémáit", de "tönkreteszi a köztársaságot az értékeink lerombolásával".

A 310 ezer lakosú Mayotte szigete, amely földrajzilag a Comore-szigetek része, 1974-ben a Franciaországhoz tartozásra szavazott, azonban a Comore-szigetek állama ezt nem ismeri el. Mivel a Comore-szigetekhez tartozó legközelebbi sziget, Anjouan mindössze 70 kilométerre van Mayotte-tól, számos Comore-szigeteki és egyéb afrikai bevándorló érkezik évek óta Mayotte szigetére, a legtöbben illegálisan, hagyományos halászhajókon, s azt követően nyomornegyedekben élnek.

A legszegényebb francia megye, Mayotte lakosságának már mintegy a fele nem francia állampolgárságú, ők többnyire tartózkodási engedéllyel sem rendelkeznek. A francia állampolgársággal nem rendelkezők harmada már Mayotte szigetén született, de a jelenlegi törvények szerint ők nagykorúvá válásukkor jogosulttá válnak az állampolgárságra.

A belügyminiszter a tengerentúli megyékért felelős új tárcavezetővel, Marie Guévenoux-val érkezett a szigetvilágba, s látogatást tesznek vasárnap a mamoudzoui Cavani-stadionban, ahol az afrikai Nagy-tavak térségéből érkező illegális bevándorlókat helyezték el.

Gérald Darmanin jelezte, hogy a mayotte-i születési állampolgárság eltörlése mellett a decemberben elfogadott új bevándorlási törvény alapján a családegyesítésre vonatkozó szabályok is szigorodnak. Az előbbi a felháborodott helyiek egy fő követelése, akik három hete útblokádokkal lassítják a forgalmat, és megbénítják a sziget gazdaságát.

A belügyminisztérium azt is bejelentette, hogy "új, nagyszabású műveletre készül a bűnözés és az illegális bevándorlás ellen" Mayotte szigetén. A tavaly májusban indított, Wuambushu nevű művelet keretében már eddig is több száz fős biztonsági erőt vezényeltek a szigetre az illegális bevándorlás megfékezésére. A művelet alapvető célja az egészségtelen lakhatás felszámolása, a bűnözés elleni küzdelem, valamint a többnyire a Comore-szigetekről érkező illegális bevándorlók kitoloncolása.

Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

Az Európai Bizottság több mint hétmilliárd euró összegű uniós támogatásban részesít 134 közlekedési projektet, köztük kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.
2024. 07. 18. 22:00
Megosztás:

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás:

Fellendült a lakáshitelezés az első fél évben

A magyar lakáshitelpiacon csaknem 10 százalékkal több hitelt vettek fel az idei első fél évben, mint tavaly egész évben - közölte a Bankmonitor szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 18. 18:00
Megosztás:

Romániában nőtt a külföldi turisták száma májusban

Romániában 12,4 százalékkal nőtt az országba látogató külföldi turisták száma májusban a tavalyi év azonos időszakához képest - írta Radu Oprea gazdasági miniszter közlése alapján a Profit.ro.
2024. 07. 18. 17:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.
2024. 07. 18. 16:00
Megosztás:

Lassult az euróövezeti infláció júniusban

Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
2024. 07. 18. 15:00
Megosztás:

Már több mint húszezren dolgoznak a Nyári diákmunka programban

A kormány idén tizenkettedszer hirdette meg az országszerte népszerű Nyári diákmunka programját mintegy 3,8 milliárd forint keretösszegből. A kimagasló érdeklődés miatt a forráskeretet a vármegyék még közel félmilliárd forinttal megemelték, így eddig csaknem 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudja megvalósítani 4,3 milliárd forintból - összegezte szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 07. 18. 13:00
Megosztás:

A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója

A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással foglalkozó vállalata bejelentette, hogy augusztus 1-jei hatállyal Alex Henriksent nevezi ki a vállalat kelet-európai működéséért felelős ügyvezető igazgatójának. Henriksen Lyndsey Loyden-Edwards helyét veszi át, aki hamarosan új pozícióban folytatja a munkát.
2024. 07. 18. 12:05
Megosztás:

40 év után ismét Szilvásváradra figyel a világ

Az ország talán legnépszerűbb kirándulóhelye minden évszakban izgalmas kalandokat, a nyugalomra vágyóknak pedig teljes kikapcsolódást kínál. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megszámlálhatatlan lovasprogram, kerékpáros túrák, lebilincselő gyerekprogramok várják a látogatókat. Szeptemberben pedig 1984 után újra a település ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak.
2024. 07. 18. 11:00
Megosztás:

Rendkívül kedvező áron beszerezhető a szlovák autópálya matrica

Magyarországon egy ideig nem emelkedett évről évre az autópálya matricák ára. Amióta viszont bevezették az inflációkövető áremelést, egyre mélyebben kell a magyar autósoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha igénybe szeretnék venni hazánk gyorsforgalmi útjait.
2024. 07. 18. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás:

A jegybank célszintjén maradt júniusban a brit infláció

Az előző hónaphoz hasonlóan a Bank of England célszintjével azonos ütemű volt júniusban az éves összevetésű brit infláció.
2024. 07. 18. 05:00
Megosztás: