Tesla részvény elemzés - mi a helyzet most a Tesla cég körül és ennek milyen árfolyam hatása lehet?

Az ERSTE legutóbbi elemzése óta 33%-ot esett a Tesla részvénye, és ezzel együtt bő kétéves mélypontját is elérte az árfolyam. A továbbiakban azt próbáljuk megvizsgálni, hogy merre haladhat a közeljövőben az utóbbi évek egyik sztár technológiai papírja.

Tesla részvény elemzés - mi a helyzet most a Tesla cég körül és ennek milyen árfolyam hatása lehet?

Ugyan a tavalyi negyedik negyedéves eladási számok rekordot döntöttek, de a 405 ezer értékesített jármű elmaradt az elemzők várakozásától. A tavalyi összesen 1,31 millió eladott autó 40%-os éves növekedést jelent, ami szintén elmaradt Elon Musk 50% feletti növekedésről szóló víziójától. A cég akár 20%-kal is visszavághatja kínai üzemének termelését, miután a „Giga Factory” októberben és novemberben is nagyjából 80%-os kihasználtság mellett működött. Az eddigi adatok alapján ugyanis az ázsiai ország lakosságának kereslete nem tartja az ütemet az üzem havi nagyjából 100 ezer autóra bővült kínálatával.

A Tesla több ízben is csökkentette autóinak árát, Kínában, Európában és az USA-ban is. Az árcsökkentés mértéke több modell esetében is elérte a 20-30%-ot. Erre elsősorban az egyre jobban visszaeső kereslet felhajtása miatt volt szükség. A kínai piacon zajló árversenyről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Korábbi ígérete ellenére december közepén ismét részvényeket adott el Elon Musk, összesen kb. 3,6 milliárd dollár értékben. Azóta újabb ígéretet tett, hogy legalább két évig nem ad el papírt az általa vezetett cégből.

Egyre közelebb lehetünk a Fed kamatemelési ciklusának végéhez, az elemzői várakozások alapján kb. 80%-kal árazzák azt, hogy összesen „csak” 50 bázisponttal fog szigorítani a Fed (20%-ot adnak az 75 bázispontos emelésre). Ezen felül pedig a decemberi kamatdöntő ülésen a jelenlegi szintre vághatják a kamatcsúcsról az iránymutató kamatrátát. A csökkenő kamatpálya-várakozás segíthet erősödni a Teslának, ugyanis a növekedési részvény jövőbeli pénzáramainak jelenértéke többet fog érni a befektetők számára.

Friss hír, miszerint éppen per van folyamatban Elon Musk ellen. A vád szerint még 2018-ban azzal manipulálta a Tesla árfolyamát, hogy kijelentette, hamarosan felvásárolja a teljes céget. Ennek következtében a részvény ralizni kezdett, de a felvásárlás elmaradt, ezért többen is jelentős veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A részvényesek csoportosan, polgári pert indítottak a vezérigazgató ellen. A Bloomberg számításai szerint a részvényeseket nagyjából 6 milliárd dolláros veszteség érhette 2018 augusztusában. A hasonló esetekből kiindulva ennek körülbelül 10%-a lehet a büntetés, valahol 500 millió és 1 milliárd dollár között, de több friss cikkben is milliárd dollárokról beszélnek. Lényeges, hogy a büntetés miatt Musknak vélhetően még több részvényt kell majd eladnia, ami lefelé hajthatja az árfolyamot.

1. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

A Tesla elég komoly esést produkált 2021. novemberi csúcsa (414,5 dollár) óta, a tegnapi záróár (128,78 dollár) 69%-os leértékelődést jelent. A zuhanás tavaly szeptemberben még meredekebbre váltott, amióta a cég kapitalizációja 59%-kal csökkent. A hó eleji lokális minimumpont óta emelkedni tudott az árfolyam, és éppen kitörni készül a csökkenő trendcsatornából, azonban a 20 és a 30 napos mozgóátlagok ellenállást jelenthetnek és megfoghatják az utóbbi napok pozitív hangulatát.

2. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

A Tesla értékeltsége még mindig nagyon drága, 2025-re vonatkozóan is 17-es előremutató P/E ráta felett forog, miközben az autóipari átlag mindössze 6,6. EV/EBITDA alapon ugyanezen évre vonatkozóan 10,5 vs. 4,3 a különbség a Tesla „javára” az átlagossal szemben.

3. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

Az elektromosautó-gyártók körében már kedvezőbbnek nevezhető a Tesla értékeltsége, főleg azt figyelembe véve, hogy a versenytársak egy része se pozitív EBITDA-eredményt, se profitot nem tud elérni. A 2025-ös előremutató P/E és EV/EBITDA értékeltséget vizsgálva a BYD, a Nio és a Li Auto már egyaránt felveszi a versenyt a Teslával, sőt, esetenként még olcsóbb is az amerikai vetélytársnál.

A Bloomberg elemzőinek várakozása szerint a Tesla autóeladásai 2028-ig évente átlagosan 26%-kal fognak nőni, ami 5,3 millió eladott autót jelentene (világszerte). Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban a legjobb autóipari években 17 millió fölött, Európában 16 millió alatt, Kínában pedig 24 millió fölött tetőztek az eladási számok. Ezeket figyelembe véve szerintünk kérdéses, hogy a Tesla valóban képes lesz-e az újonnan regisztrált autók kb. egytizedét adni, anélkül, hogy drasztikusan csökkentené eladási árait.

Összegezve: Egyre több, a negatív irányba mutató hír jelenik meg a Tesláról, ahogyan a cég eladásainak üteme is egyre kevésbé képes megfelelni az Elon Musk vágyálmainak. A részvény az utóbbi két évben sokszor 40 feletti előremutató P/E rátán forgott, de még a mostani esés után is bőven az autóipari átlag felett, annak négyszerese közelében van. A magas értékelés mögött az a korábbi feltevés volt, hogy az évtized végére nagyságrendileg ugyanannyi elektromos autót adnak majd el, mint robbanómotorost, és az utóbbiak közül kimagasló piacvezető lesz a Tesla. A szektor szakértői ugyanakkor már egyre kevesebb esélyt látnak arra, hogy az elektromos autók ilyen mértékű teret hódítanak, ahogyan annak is egyre kisebb a valószínűsége, hogy a Tesla az élmezőnybe fog tartozni. A hangulat most mutathat akár a felpattanás irányába is, de ha a Tesla továbbra is elmarad a várakozásoktól, akkor könnyedén besorolhat a többi autógyártó közé, már ami az értékelést illeti, ez pedig jelentős leértékelődést hozna magával. Véleményünk szerint érdemes óvatosnak lenni a részvénnyel, inkább az eladás, mint a vétel irányába mutatnak a jelek.

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 01. 27. 19:00
Megosztás: