Több, mint 200 milliárdot fizetünk magyar bankkártyával külföldön idén nyáron

Álomhatárok dőlhetnek meg a magyarok külföldi bankkártyás költéseiben idén nyáron annak ellenére is, hogy az egyre komolyabb magyar Revolut-tábor költései nem a magyar statisztikákat erősítik – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Több, mint 200 milliárdot fizetünk magyar bankkártyával külföldön idén nyáron

Egészen biztosan új csúcsot döntenek majd idén a külföldi magyar bankkártyás költések, ám fontos, hogy megkülönböztessük azt, amikor valóban külföldön fizetünk, attól, hogy csak plasztikunk adatai kerülnek egy külföldi webshopba. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly nyáron, a III. negyedévben ugyanis új csúcsot jelentő, 44,7 millió esetben vásároltak magyar bankkártyával külföldi kereskedőnél, és az elköltött 669 milliárd forint is új csúcsot jelentett. Gergely Péter szerint fontos látni, hogy ezek a számok nem a magyarok külföldi utazásaival, hanem az internetes webshopok példátlan forgalombővülésével magyarázhatóak:  a külföldön regisztrált magyar bankkártyás vásárlási tranzakciók közel 78, értékenek pedig 79 százaléka úgy történik meg, hogy a bankkártya tulajdonos jó eséllyel el sem hagyja Magyarország határait.

Ettől még biztosak lehetünk abban, hogy honfitársaink a nyaralás alatt fizikai vásárlásokkal is új csúcsot döntenek a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint, a kérdés csak az, mennyivel haladjuk meg az eddig elképzelhetetlennek tűnő 15 milliós külföldi fizikai bankkártyás vásárlás darabszámát és a 200 milliárd forintos költést. Gergely Péter emlékeztetett: a külföldi bankkártyás költésekben jellemzően a nyári negyedév a legerősebb. Márpedig tavaly a harmadik negyedévben 14,7 millió esetben került elő magyar bankkártya külföldi kereskedőnél, amelyek során közel 199 milliárd forintot fizettek a nyaralásuk alatt az ügyfelek.

A jegybanki adatokat elemző szakértő szerint az elmúlt év egészére az volt jellemző, hogy a külföldi kártyás költések darabszáma több mint harmadával volt magasabb, mint a 2022-es évben. A nyári negyedévben 34 százalékos növekedést lehetett látni tranzakciószámban - noha 2022 harmadik negyedéve bámulatos, közel 11 millió darabos kártyás fizetéssel abszolút csúcstartónak számított. A covid előtti utolsó nyáron, 2019-ben alig több mint 9 millió alkalommal használták külföldön a magyarok a bankkártyáikat.

Az elköltött összegben annak ellenére nem ilyen meredek a növekedés, a tavalyi nyári negyedévben 23 százalékkal több pénzt költöttünk csak külföldi kereskedőnél, mint egy évvel korábban. Ez pedig a BiztosDöntés.hu szakértője szerint egyértelműen azt jelzi vissza, hogy az átlagmagyarnak bizony alaposan lecsupaszította a pénztárcáját az infláció.

Gergely Péter annak ellenére biztos az újabb csúcsdöntésben, hogy a magyarok körében egyre népszerűbb Revolut már több, mint 1 millió magyar ügyféllel büszkélkedhet, márpedig az ő külföldi kártyás költéseik nem számítanak magyar bankkártyás költésnek.

Nagy kérdés ugyanakkor Gergely Péter szerint az, hogy tovább tart-e a tudatos bankkártya használat a külföldi költéseknél is. Miközben Magyarországon évek óta csökken a készpénzfelvételek darabszáma, addig - a covid időszakát leszámítva - egészen a tavalyi év második negyedévéig folyamatosan emelkedett a külföldi készpénz felvételek száma. 

2022 III. negyedévében 407 000 esetben vettek fel kártyával pénzt honfitársaink, több mint 32 milliárd forint értékben. Tavaly ugyanakkor a nyári hónapokban sem érte el a készpénzfelvételek száma a 380 ezret és a felvett összegben is 2 százalékos csökkenést mutatott ki a statisztika. 

A rendeletet aláírták! 55-77 éves nyugdíjasok készüljetek!

A nyugdíjelőleget 2024-ben már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Mit is jelent ez pontosan a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra vonatkozóan? A témát az adó.hu blogbejegyzése alapján járjuk körbe.
2024. 06. 21. 01:00
Megosztás:

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás: