Több mint egy év után csak elindult az ingyenes bolti készpénzfelvétel

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer - írja a Bank360.hu.

Több mint egy év után csak elindult az ingyenes bolti készpénzfelvétel

Végre siker koronázta annak a Baranya vármegyei kisboltosnak az erőfeszítéseit, aki több mint egy éven át küzdött már azért, hogy bevezethesse a bolti készpénzfelvételt. A törvény már 2023 júliusától arra kötelezi a bankokat, hogy biztosítsák ezt a lehetőséget az ügyfelek számára.

A bankkártyás ügyfelek havonta két alkalommal összesen maximum 40 ezer forint erejéig díjmentesen vehetnek fel készpénzt a boltokban, ha vásárolnak, és ezt az üzletek is lehetővé teszik. Ez minden bank hirdetményében, üzletszabályzatában megtalálható 2023 júliusától, amióta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény módosításaként ez a szabály hatályba lépett.

A gyakorlatban azonban a megvalósítás késett, és nem csak azért, mert az üzletek nem akarták bevezetni ezt a szolgáltatást, ami számukra egyébként nem kötelező. Volt olyan falusi kisbolt, amelyik kifejezetten szerette volna, de hiába kilincselt több hitelintézetnél is, egyik sem adott neki olyan terminált, amely tudta volna nyújtani ezt a szolgáltatást. 

Így működik a bolti készpénzfelvétel 

Az OTP az idén nyárra megoldotta ezt a fejlesztést, és annál a néhány kereskedőnél, aki ezt igényelte, kicserélte a terminált egy újabbra, amelyik már ismeri a vásárlás készpénzátvétellel funkciót. 

A gyakorlat a jogszabálynál valamivel szigorúbb lett. A már működő cash-back szolgáltatással a vásárlók csak akkor tudnak készpénzt felvenni a boltban, ha minimum 3 ezer forintért vásárolnak, a felvehető készpénz összege kerek 1000 forint lehet csak, minimum 1000 és maximum 20 ezer forint vehető fel egy alkalommal. A jogszabályban nincs minimális vásárlási összeg, és elvileg mind a 40 ezer forintot fel lehetne venni egyetlen alkalommal is díjmentesen. Sőt akár többet is fel lehetne venni, de azért már díjat számolhatnak fel a bankok. 

Ezek a feltételek azonban csak a lakossági számlavezető bankokra kötelezőek. A boltok és a terminálokat üzemeltető pénzintézetek másképp is eljárhatnak, vagyis szigorúbb szabályokat is hozhatnak a készpénzfelvételnél. Ilyen a 3 ezer forintos minimális vásárlás, és a maximum 20 ezer forintos felvehető pénzösszeg is. Emellett persze azt is megtehetik, hogy egyáltalán nem vezetik be a boltban a készpénzfelvételt.

Az egyik kisboltos, akinek sikerült megfelelő szerződést kötnie az OTP-vel, és terminált is kapott, egyelőre még nem hirdette meg a lehetőséget a faluban, saját maga teszteli a rendszert, amely OTP-s bankkártyával működött, más bank kártyájával viszont nem. 

A bolti készpénzfelvétel mellett és ellen is sok érvet felhoztak. Az ellenérvek között ott van, hogy ha túl sok készpénzt kell tartani emiatt, akkor a rablók célpontjává válhat az üzlet, vannak, akik drágának tartják, mivel a kereskedő számára annyi a díja, mint egy bankkártyás vásárlásnak, ez a szolgáltatás csak a vásárlónak díjmentes. Sokan mondják azt is, hogy nincs rá igény. 

Volna rá igény, és a boltosnak is jó

A kis falvakban viszont, ahol nincs a közelben posta vagy ATM, jól jöhet ez a lehetőség. A boltosok is jól járhatnak vele vele, hiszen a kiadásaik jelentős részét (rezsi, adó, munkabérek, áruk) nem készpénzzel fizetik, hanem bankszámláról, a sok készpénzt emiatt be kell vinniük a bankba, ami sokba kerül, idő- és költségigényes. Emellett azt is elérhetik, hogy több vásárló megy be a boltba, és többet költ, ha van készpénzfelvételi lehetőség -  mondja Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője. 

A nagyobb üzletláncok egyelőre nem indultak el ebbe az irányba, az egyetlen Penny kivételével, amely már 2015 közepén bevezette ezt a szolgáltatást. Az elfogadott bankkártyák köre viszont szűk: csak a Mastercard vagy Maestro típusú kártyával rendelkező OTP-s ügyfelek tudnak készpénzt felvenni a diszkontlánc üzleteiben.

Így teljesített októberben az euróövezet gazdasága

Októberben szerény mértékben ugyan, de már a második hónapja csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2024. 10. 24. 14:00
Megosztás:

Jóváhagyta a jövő évi cseh költségvetés keretszámait a képviselőház

Jövőre 241 milliárd koronás (3825 milliárd forint) hiánnyal számol a cseh állam. A költségvetés keretszámait csütörtökre virradóra hosszú vita után hagyta jóvá a képviselőház.
2024. 10. 24. 13:30
Megosztás:

Czomba Sándor szerint reális az 1000 eurós minimálbér

Reális esély van az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos bruttó átlagkereset elérésére 2028-ra, ha a magyar gazdaság tervezett magasabb növekedési üteme megvalósul és az infláció kiszámíthatóan alacsony szinten tartható - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2024. 10. 24. 13:00
Megosztás:

Egyre több magyar befektető érdeklődik az amerikai olajbiznisz iránt

Bár az olajpiac az utóbbi években kiszámíthatatlannak tűnhet a volatilitása és a geopolitikai események hatásai miatt, mégis az egyik legvonzóbb befektetési lehetőség világszerte. Az olaj továbbra is alapvető energiaforrásként van jelen, és az energiaszektor globális átalakulása ellenére is stabil megtérülést kínál.
2024. 10. 24. 12:30
Megosztás:

Elkészült a kétmilliomodik autó a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, októberben legördült a gyártósorról a kétmilliomodik jármű. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB.
2024. 10. 24. 12:00
Megosztás:

További kamatvágások jöhetnek Európában

Az EKB két képviselője, Robert Holzmann és Fabio Panetta is arra számít, hogy a következő, decemberi ülésen ismételten kamatot csökkenthet az EKB.
2024. 10. 24. 11:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság megbírságolta a cseh és az osztrák államvasutakat

Az Európai Bizottság 48,6 millió euró (19,5 milliárd forint) pénzbírságra ítélte a cseh és az osztrák államvasutakat, amiért a két vasúttársaság megsértette az európai uniós versenyjogi szabályokat.
2024. 10. 24. 11:00
Megosztás:

A káprázatos hetes vezette az esést a tengerentúlon, a Fed „bézs könyve” gyenge gazdasági aktivitásról számol be

Estek szerdán az amerikai indexek: az S&P 500 0,9%-kal, a Dow 1,0%-kal, míg a NASDAQ 1,6%-kal csökkent. A szektorok szintjén egyedül a közművek és az ingatlanszektor zárt zöldben, a legnagyobb esés az alapvető fogyasztási termékekhez (-1,6%) és a technológiához (-1,4%) köthető.
2024. 10. 24. 10:30
Megosztás:

Generációváltás küszöbén: Az Y és Z generációk térnyerése a magyar üzleti életben

Magyarországon a generációváltás az üzleti életben kiemelten aktuális, mivel sok cég alapítója elérte a nyugdíjkorhatárt. Az X generáció még mindig a legnagyobb tulajdonosi réteg, de arányuk 2023-ban 50 % alá csökkent. Ezzel szemben az Y és Z generációk egyre nagyobb szerepet vállalnak, különösen az új vállalkozások alapításában, ahol a generációváltás már az ő javukra dőlt el.
2024. 10. 24. 10:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Többnyire visszaestek a részvények Ázsiában, miután a Wall Street harmadik egymást követő napon is veszteséget szenvedett.
2024. 10. 24. 09:30
Megosztás:

Trump növekvő esélyére emelkedtek az amerikai hozamok, változatlanul hagyta a kamatot az MNB

Donald Trump győzelmi esélyének javulása és az ezzel járó várható költségvetési hiánynövekedés és nagyobb inflációs nyomás miatt pár bázisponttal tovább emelkedtek a kötvényhozamok az USA-ban és ezzel négy hónapos csúcsra, 4,25% közelébe emelkedett a tízéves hozam.
2024. 10. 24. 09:00
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 10. 24. 08:30
Megosztás:

Csökkentek az európai piacok, kismértékben emelkedett az ESI

Kismértékben csökkentek az európai piacok – az angol FTSE100 0,1%-kal, a német DAX 0,2%-kal, míg a francia CAC40 0,5%-kal esett –, így a páneurópai Stoxx600 0,3%-os mínuszban zárt, mivel a befektetők elsősorban az amerikai jelentési szezonra fókuszálnak.
2024. 10. 24. 08:00
Megosztás:

Közel 20 milliárdos piac lesz néhány éven belül a magyar mérnöki kutatások élvonalát jelentő bionika

A globális gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő tudományága a bionika, a legfrissebb adatok szerint piaca 2024 és 2034 között évente átlagosan 10 %-kal fog növekedni. Jelentőségét mutatja, hogy idén a fizikai és a kémiai Nobel–díjat is a területhez kapcsolódó szakembereknek ítélték oda. Magyarország oktatási szempontból alakítja a trendeket a bionikában. Európában ugyanis legrégebb óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hallgatható külön mérnöki szakként a molekuláris bionika, ahol a hallgatók olyan kutatásokban és fejlesztésekben vehetnek részt, amelyek világszerte előremutatónak számítanak. Többek között látássérültek mindennapi életvitelét segítő applikációt, intelligens protéziseket, érzékelő robotikai és orvosdiagnosztikai eszközöket is fejlesztenek.
2024. 10. 24. 07:30
Megosztás:

Útkeresésben az európai akkumulátoripar – jön a Hungarian Battery Week

Az akkumulátoripar versenyképessége, az innováció és a globális trendekhez való alkalmazkodás az idei Hungarian Battery Week konferencia kiemelt témája. A Magyar Akkumulátor Szövetség és a White Paper Consulting szervezésében november 6–8 között megvalósuló esemény az év legjelentősebb akkumulátoripari szakmai találkozója hazánkban, ahol az iparág legfontosabb szereplői, hazai és nemzetközi szakértői Magyarország és a régió szerepét vitatják meg a fenntartható energiatermelés és -felhasználás jövőjét illetően. Az immár negyedik alkalommal megrendezett eseménynek idén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.
2024. 10. 24. 07:00
Megosztás:

Önkormányzatok: működhet-e a közvetlen demokrácia?

A közvetlen demokráciának több korlátja van egy önkormányzat életében, mint ahány alkalmazási területe. Ott viszont, ahol erre mód van, használata igen jelentős előnyökkel jár mind a lakosok, mind az önkormányzat számára, melyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Mindez technikailag ma már végtelenül egyszerű, lényegében csak szándék kérdése.
2024. 10. 24. 06:00
Megosztás:

Hazánkban megtérülnek a fenntarthatósági beruházások

A vártnál jobban megtérülnek a fenntarthatósági befektetések azoknál a hazai vállalatoknál, ahol komolyan veszik a kijelölt klímacélokat – mutat rá az EY több mint 500, köztük magyar fenntarthatósági vezetők (CSO-k) részvételével készült nemzetközi kutatása. Leginkább a klímavédelembe, a hulladékgazdálkodásba, a munkahelyi esélyegyenlőségbe, valamint az ellátási láncok kockázatkezelésének javításába fektetnek be itthon a cégek a fenntartható működés érdekében.
2024. 10. 24. 05:00
Megosztás:

2025-től a magyar nyugdíjasok komoly kockázattal néznek szembe

A 2025-ös év komoly kihívások elé állítja a magyar nyugdíjasokat, különösen a gazdasági bizonytalanságok és a tervezett reformok miatt.
2024. 10. 24. 04:00
Megosztás:

Pénzügyi horoszkóp: a héten jön a váratlan pénz! Mire figyelj, hogy ne menj el mellette?

Fedezd fel, milyen pénzügyi meglepetéseket tartogat számodra a hét második fele! Izgalmas és egyedi horoszkópunkban minden csillagjegy számára különleges történeteket gyűjtöttünk össze, melyek felfedik a szerencse titkait. Olvasd el, mikor és hogyan próbálj szerencsét, és fedezd fel, hol találhatod meg a szerencseszámaidat az életed apró jeleiben!
2024. 10. 24. 02:00
Megosztás:

Meggazdagodtál most hirtelen, ha itt vettél panel lakást!

Míg egy-két évtizeddel ezelőtt, aki csak tehette, elkerülte a panellakásokat, addig az elmúlt években jelentős érdeklődés alakult ki irántuk. Ugyanakkor a panelkínálaton belül is akadnak olyan típusok, méretek és adottságok, melyek az átlagnál gyorsabban kelnek el.
2024. 10. 24. 01:00
Megosztás: