Történetének legerősebb negyedévét zárta az ALTEO

Továbbra is kiemelkedően teljesít az ALTEO: az EBITDA az év első negyedében 70 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a konszolidált nettó eredmény pedig 103 százalékkal nőtt. Az újabb rekord-eredményesség – amelyre kedvező hatással volt a 2021 végétől megváltozott energiapiaci helyzet is – visszaigazolja az ALTEO hosszú távú stratégiájának létjogosultságát. Noha az ALTEO képességei szempontjából kedvező, extrém piaci körülmények várhatóan nem fognak hosszú távon fennmaradni, a vállalat a következő időszakban is maximálisan ki szeretné használni a piac által nyújtott lehetőségeket, amit az új tulajdonosi körrel létrejövő potenciál is kiegészít. Az ALTEO ezért további befektetéseket, beruházásokat tervez ezen lehetőségek kiaknázásához.

Történetének legerősebb negyedévét zárta az ALTEO

Konszolidálódó árak jellemezték az energiapiacot 2023 első negyedévében, ezek azonban még mindig szignifikánsan magasabbak a 2021 előtti szinteknél.  Ilyen feltételek között is kimagasló eredményt ért el az ALTEO: a konszolidált EBITDA elérte a 7,8 milliárd forintot. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest 70 százalékos emelkedésnek felel meg, amivel az ALTEO eredményessége jelentős mértékben meghaladja a 2022 elején bemutatott medián EBITDA-tartomány felső sávját. A jó számok elsősorban a hő- és villamosenergia-termelést irányító Szabályozási Központ kimagasló eredményességére vezethetők vissza, amit a kiskereskedelmi szegmens rekorderedménye egészített ki. A vállalat első háromhavi konszolidált nettó eredménye 5,7 milliárd forint volt, ami 103 százalékos növekedést mutat 2022 azonos időszakához viszonyítva.

„A 2021 végétől tapasztalható extrém energiapiaci helyzetet rugalmasságunknak és jól megválasztott stratégiánknak köszönhetően rendkívül jól, mondhatni a saját várakozásainkat is meghaladóan sikerült kihasználni. Az előttünk álló kihívás az, hogy az extrém piaci helyzet elmúltával is megtaláljuk azokat az üzleti lehetőségeket, amelyek hosszú távon is növekedési pályán tartják majd az ALTEO-t” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója. Szerinte ugyanakkor az ALTEO felépítésének, a fenntarthatóságra és a megújuló-alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiájának, diverzifikált portfóliójának és kiemelkedő szakembergárdájának köszönhetően a vállalat az előtte álló időszakban is képes lesz a piac által nyújtott lehetőségek maximumát kihasználni.

„Egy, a jelenleginél normalizáltabb energiapiaci helyzetre készülve különösen megnő a jelentősége annak, hogy folytassuk az eddig nagyon sikeres befektetési, beruházási tevékenységünket” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, aki beszámolt arról is, hogy ebből a szempontból bíztatónak látja, hogy a stratégiában foglalt aktív befektetési tevékenység tovább folytatódott 2023 első negyedévében is. Így a megújuló energiaforrást hasznosító erőművi szegmensben adásvételi szerződést írtak alá a 2 MW névleges kapacitású nagykőrösi biogázüzem 100%-át tulajdonló Energikum Zrt. felvásárlásáról és a hulladékkereskedelemben, valamint a biogázüzem alapanyag-beszerzésében aktív, már az ALTEO 67%-os tulajdonában lévő Eco-First Kft. további 33%-os üzletrészének megvételéről is. Mindkét tranzakció akkor valósulhat meg, ha az adásvételi szerződésben foglalt zárási feltételek teljesülnek.

Azt követően, hogy a tavaly megvásárolt, 20 MW-os naperőmű-fejlesztési lehetőséget birtokló Edelyn Solar Kft. megszerezte a fejlesztés megvalósításához szükséges engedélyeket, elérte az ún. fejlesztésre kész (ready to build) státuszt. Hamarosan – az ALTEO döntésének függvényében – megkezdődhet az újabb, megújuló energiaforrást hasznosító erőmű fejlesztése is.

A vállalat folyamatosan dolgozik Szabályozási Központjának további fejlesztésén is, amiben jelentős növekedési potenciált lát. A fejlesztések magukban foglalják az informatikai képességek, illetőleg az energiatárolási és egyéb energiatermelési kapacitások fejlesztését, amelynek keretében 2023 márciusában új, elektromos fűtésű kazánt állítottak üzembe. A közelmúltban pedig egy új, tisztán megújulóenergiaforrás-alapú erőműveket integráló szabályozási központ is megkezdte a működését az ALTEO-nál. Ezzel a vállalat úgy bővíti szabályozási tartalékpiaci lehetőségeit, hogy közben jelentős mennyiségű, új nap- és szélerőművek beléptetését lehetővé tevő többletrugalmassághoz juttatja a hazai villamosenergia-rendszert.

Az energiatermelési és -szolgáltatási tevékenységeken túl a hulladékgazdálkodási tevékenységében is jelentős fejlődési potenciált lát az ALTEO. A vezérigazgató szerint a várhatóan 2023 második felében elinduló hulladékgazdálkodási koncesszió kiemelkedő lehetőségeket tartogat a vállalatnak, amely az FE-Group 2022-es felvásárlásával tovább erősítette pozícióját a hulladékgazdálkodásban.

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás:

A jegybank célszintjén maradt júniusban a brit infláció

Az előző hónaphoz hasonlóan a Bank of England célszintjével azonos ütemű volt júniusban az éves összevetésű brit infláció.
2024. 07. 18. 05:00
Megosztás:

Az áttörés rally akár 800%-kal is felhajthatja az új előértékesítési tokent indulás előtt, ami arra ösztönözheti az Ethereum és BNB tulajdonosokat, hogy átszálljanak!

Ethereum és Binance Coin a kriptovaluták két oszlopa, amelyek forradalmi hasznossággal és lenyűgöző piaci kapitalizációval büszkélkedhetnek, ami a világ második és negyedik legnagyobb kriptovalutájává tette őket.
2024. 07. 18. 04:00
Megosztás:

Ingyenestől a luxus árkategóriáig: ezt keresik 2024-ben a használtpiacon

Tízmilliós luxuskaróra, kilencmilliós juhnyáj, nyolcmilliós jakuzzi - többek között ezek a termékek cseréltek gazdát a Jófogás apróhirdetési platformon az év első felében. Emellett azonban a legnépszerűbbnek továbbra is az ingyenesen elvihető tárgyak bizonyultak. A statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók rendre visszatérnek, és egy-egy felhasználó több hirdetést is elhelyez a platformon.
2024. 07. 18. 03:00
Megosztás:

Donald Trump durván elhúzott, megvan az USA új elnöke

Június elejéig nagyjából fej-fej mellett haladt Donald Trump és Joe Biden a november 5-én esedékes elnökválasztás esélyeseként. Aztán valami történt. Talán megfordíthatatlanul.
2024. 07. 18. 02:00
Megosztás:

Áttörés az elhízás gyógyszeres kezelésében - hatásos fogyókúra gyógyszer kap Svájcban engedélyt

Versenytársat kapott az Eli Lilly és a Novo Nordisk, mert a svájci gyógyszeróriás, a Roche szájon át szedhető fogyókúrás tablettája átment a klinikai vizsgálatokon.
2024. 07. 18. 01:00
Megosztás:

Éledezik a kripto piac, mutatjuk a legjobb lehetőségeket

Biztatóan indult az év a kripto piac számára, elég csak a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása utáni felhajtásra gondolnunk. A növekedés azonban alábbhagyott, sőt, az utóbbi hónapokban egyenesen csökkenésbe csapott át. Voltak érmék, különösen a mém szektorban, akik sokszorosan túlteljesítették a piacot, a többség azonban már huzamosabb ideje pirosban forog.
2024. 07. 18. 00:01
Megosztás:

Javuló környezet, romló kilátások Németországban

Az elmúlt egy évben először fordul elő, hogy csökkent a német gazdasági befektetői hangulat kilátásait mérő ZEW index.
2024. 07. 17. 23:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Játsszunk a Magyar Telekom tornyokkal, vagyis inkább a számokkal!

A Magyar Telekom a közelmúltban jelentette be, hogy vizsgálja a mobil infrastruktúrájának szétválasztását.
2024. 07. 17. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 07. 17. 20:00
Megosztás:

Olaszországban júniusban nőtt az infláció

Olaszországban az előzetes becsléssel összhangban 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban éves összevetésben, akárcsak májusban - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat kedden végleges adatként.
2024. 07. 17. 19:00
Megosztás:

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe

Újra az Európai Parlament elnökévé választották Roberta Metsolát kedden Strasbourgban a testület nyitóülésén.
2024. 07. 17. 18:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű gázt termelt ki az ukrán állami vállalat az elmúlt fél évben

Az első fél évben az Ukrhazvidobuvannya ukrán állami vállalat 8,8 százalékkal termelt ki több gázt, mint az előző év azonos időszakában, ami új rekordnak számít - közölte a cég kedden.
2024. 07. 17. 17:00
Megosztás:

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.
2024. 07. 17. 16:00
Megosztás: