Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország számára fontosak az azeri kapcsolatok, a két ország közötti együttműködést pedig tovább szeretnék erősíteni.

Azért dolgozunk, hogy a barátság mentén a gazdasági partnerséget is mélyítsük - tette hozzá a közlemény szerint.

A tárcavezető az egyeztetésen kitért arra is, hogy olyan globális kihívásokkal szembesülünk, amelyekre nehéz megtalálni a megfelelő válaszokat, ezért a tudományra sokkal nagyobb figyelem szegeződik, mint korábban. Az oktatási intézmények tudásmegosztására és a diákok cseréjére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ebben a folyamatban kiemelt szerep hárul a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemre is - olvasható a közleményben.

Nagy István beszél arról is, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjban évente 200 azeri pályázó részesülhet.

Kifejtette, az agrárium egyre jobban felértékelődik az élelmezés-biztonság ugyanis stratégiai kérdés. A szélsőséges időjárás okozta kihívásokra közösen kell megtalálni a jó válaszokat. Az automatizációban és a digitalizációban olyan hatalmas lehetőségek rejlenek, amelyeket a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak is ki kell használnia. Emellett Magyarország elkötelezett az akvakulturális ágazat további fejlesztése mellett is - hangsúlyozta a tárcavezető a közlemény szerint.

A megbeszélés keretében Azerbajdzsán agrárminisztere meghívta Nagy Istvánt Karabahba - tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Újabb 1,5 millió tonna fenntartható kerozint vásárol az Air France-KLM

A francia-holland légiközlekedési csoport kibővítette a TotalEnergies vállalattal kötött korábbi megállapodását, ennek értelmében újabb 1,5 millió tonna fenntartható forrásból származó kerozint (SAF) vásárol 10 év alatt. Ez az Air France-KLM történetének legnagyobb egyszeri bioüzemanyag-vásárlása.
2024. 09. 24. 01:00
Megosztás:

Milliomosokat szült a hörcsögös kriptó első airdropja - Vajon a Memebet Token utána tudja csinálni?

A Hamster Kombat első szezonja egy airdroppal zárul, a Memebet Token pedig új belépőként érkezik a piacra. A hihetetlen népszerűségnek örvendő Hamster Kombat egy Telegram alapú tap-to-earn játék, amelynek első szezonja a közelmúltban fejeződött be. A Memebet Token előértékesítése szintén elstartolt, a projekt forradalmi újítást hoz a GameFi ökoszisztémába.
2024. 09. 24. 00:01
Megosztás:

A 6 legjobb megfizethető altcoin, amelyek három számjegyű nyereség előtt állnak a 2024 októberi bika piac során

Készülj fel hat kedvező árú altcoin részletes elemzésére, amelyek a szakértők szerint jelentős nyereséget hozhatnak 2024 októberében. Ez a cikk kiemeli azokat a kriptovalutákat, amelyek hatalmas növekedést érhetnek el. Fedezd fel, mely érméket jósolják meredek árfolyam-emelkedésre, és ragadd meg a következő bika piac hullámát.
2024. 09. 23. 23:00
Megosztás:

200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programot indít Magyarország Csádban

Aláírásra került a megállapodás Magyarország és Csád között a 200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programról, amellyel nem csak a hazai cégek fognak jól járni, hanem az afrikai emberek is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.
2024. 09. 23. 22:30
Megosztás:

Vízügy: az árvíz kedden elhagyja az országot

A Duna tetőzését keddre Mohácsnál várják a szakemberek és az árvíz ezt követően napközben elhagyja az országot - jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2024. 09. 23. 21:30
Megosztás:

Állampapír-vásárlási nyereményjátékot hirdetett a MÁK

Kampányt indított az öngondoskodás és az állampapír-vásárlások erősítésére a Magyar Államkincstár: nyereményjátékot hirdetett egymillió forintos fődíjjal - közölte a Magyar Államkincstár (MÁK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 23. 20:30
Megosztás:

Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat

Az Európai Bizottság több mint 119 millió euró pénzügyi hozzájárulást javasolt hétfőn Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia mezőgazdaságai számára, amelyek súlyosan megérezték az idén tavasszal és nyáron a szélsőséges időjárási jelenségeket.
2024. 09. 23. 20:00
Megosztás:

5 kriptovaluta most, szakértők ajánlásával, amelyek 333%-os emelkedést érhetnek el az FOMC kamatcsökkentés miatti piaci volatilitásban

A piaci változások izgalomba hozzák a kriptovilágot. A Federal Reserve kamatcsökkentései miatti piaci volatilitás felerősödésével a szakértők felfedik azokat a kriptovalutákat, amelyek hatalmas növekedés előtt állhatnak. Ismerje meg, mely érmék várhatók robbanásszerű növekedésre a pénzügyi turbulencia közepette.
2024. 09. 23. 19:30
Megosztás:

Ennyit ad az EU az árvízkárok enyhítésére

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn több mint egymilliárd euró pénzügyi hozzájárulást hagyott jóvá Olaszország, Szlovénia, Ausztria, Görögország és Franciaország számára a tavalyi pusztító árvizek utáni helyreállítás költségeihez.
2024. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Dogecoin elemzés: Bika trendek és kulcsfontosságú ellenállási kihívások

A Dogecoin ára jelenleg 0,108 dollár, és a tulajdonosok figyelmét fokozottan leköti a piaci mozgás. Ugyanakkor vannak olyan kihívások, amelyek korlátozhatják az árfolyam növekedését. Ez a cikk a jelenlegi trendeket, az ellenállási szinteket és azokat a fontos információkat tárgyalja, amelyeket a Dogecoin kereskedőinek érdemes tudniuk.
2024. 09. 23. 18:30
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkentek - jóllehet továbbra is élénkülést jeleznek - a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai szeptemberben.
2024. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Vízfertőtlenítő patront fejlesztet egy magyar cég

A Geopolar Kft. regenerálható vízfertőtlenítő patron gyártási technológiáját fejlesztette ki, és készítette el a prototípusát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 198,232 millió forint vissza nem térítendő támogatásával - közölte a társaság az MTI-vel projektzáró közleményében.
2024. 09. 23. 17:30
Megosztás:

Kétéves csúcsot döntött a magyarországi ingatlanpiaci kereslet

Kétéves csúcsot döntött a hazai ingatlanpiaci kereslet idén az év első nyolc hónapjában - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Kellemetlen szagot áraszt a klíma? Betegséget is okozhat, ha nem foglalkozunk vele

A penész télen a szobák sarkaiban, ablakai környékén jelenhet meg, nyáron pedig a klímaberendezést lephetik el a különféle gombák, amelyek az egészségre is veszélyesek. Kellemetlen szag jelzi a penészgombák elszaporodását, melyek rövid idő alatt meg tudnak telepedni a beltéri egységben.
2024. 09. 23. 16:00
Megosztás:

A Scope Ratings GmbH megerősítette a Magyar Telekom BBB+ hitelminősítését

A Scope Ratings GmbH, a hitelminősítés éves felülvizsgálata eredményeként, megerősítette a Magyar Telekom BBB+ kibocsátói hitelkockázati besorolását, valamint a nem alárendelt, nem biztosított adósságához tartozó BBB+ minősítést, míg a kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását pozitívról stabilra módosította - tudatta a társaság hétfőn.
2024. 09. 23. 15:30
Megosztás:

A Gazdasági Versenyhivatal rendezi meg az 50. Európai Versenynapot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi meg az 50. Európai Versenynapot, az európai versenyjog egyik legkiemelkedőbb szakmai eseményén a versenypolitika legaktuálisabb kérdéseit vitatják meg hazai és külföldi szakemberek - tájékoztatta a versenyhatóság hétfőn az MTI-t.
2024. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Véget ér a kivárás az agráriumban, újraindulhat a növekedés

Az agrárszektor az elmúlt évtized dinamikus fejlődését követően 2023 második negyedévében megtorpant. A mezőgazdasági inputok árai jelentősen megemelkedtek, emellett a finanszírozási lehetőségek szűkülése, a kamatok emelkedése, valamint a pályázati lehetőségek kifutása számos nehézséget okozott. Mindez arra ösztönözte a szereplőket, hogy visszafogják beruházásaikat és kivárjanak. Ezt igazolja a Magyar Nemzeti Bank júniusi, a hitelintézetek összevont mérlegéről szóló statisztikája, amely szerint a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 2024 első hat hónapjában 227 milliárd forinttal, majdnem 2%-kal nőtt. Ezzel szemben a mezőgazdasági cégek hitelállománya stagnált, míg az élelmiszeriperi cégek hitelállománya az év első hat hónapjában 5%-kal csökkent.
2024. 09. 23. 14:30
Megosztás:

A forint árfolyamának friss elemzése: vegyünk EURÓT?

A múlt hétig olyan volt a forint árfolyama, mintha egy rugó végén üldögélne. Ha nagyon kihúzták az EURHUF árfolyamát lefelé (azaz erősödött a forint), akkor növekedett a kamatvágás valószínűsége, ha pedig 400 felé járt (volna), akkor meg éppenséggel csökkent (volna) a valószínűsége a kamatvágásnak.
2024. 09. 23. 14:00
Megosztás:

MOL: megállapodás született az azerbajdzsáni ACG mező gázvagyonának kiaknázásáról

A MOL hivatalos bejelentése szerint a BP és a Socar megegyezett az ACG mező alatti gázvagyon kiaknázásáról. Az ACG mezőben a MOL is tulajdonos, így az egyezmény a céget és a többi konzorciumi tagot is érinti.
2024. 09. 23. 13:30
Megosztás:

Árvíz - Lengyelországban megkezdődött a helyreállítás

Megkezdődött hétfőn a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítását támogató, Feniks (Főnix) elnevezésű katonai művelet, amely a bejelentések szerint legalább az év végéig tart.
2024. 09. 23. 13:00
Megosztás: