Továbbra is piacvezetők az élelmiszer-gazdaság finanszírozásában a Magyar Bankholding tagbankjai

Piac feletti növekedést értek el az év eleje óta az agrár-élelmiszeripar hitelezésében a Magyar Bankholding tagbankjai, amelyek együttesen továbbra is piacvezetők a hazai élelmiszer-gazdaság finanszírozásában. Az MKB Bank és a Takarékbank teljes agrár- és élelmiszeripari hitelállománya mintegy 20 százalékkal gyarapodott 2022. január és szeptember között, és megközelítette az 530 milliárd forintot. Az állomány névleges növekedése hozzávetőleg 90 milliárd forint volt, amelynek túlnyomó részét a forgóeszközhitel-állomány bővülése tette ki.

Továbbra is piacvezetők az élelmiszer-gazdaság finanszírozásában a Magyar Bankholding tagbankjai

A bankcsoport önálló agrár- és élelmiszeripari üzletága, amely csaknem 40 ezer agrárvállalkozást szolgál ki a legkisebb őstermelőktől kezdve egészen az élelmiszeripari nagyvállalatokig és agrárintegrátorokig, mintegy 25 százalékos piacrésszel rendelkezik az agrár-élelmiszeripar finanszírozásában, a mezőgazdasági hiteleknek pedig csaknem harmadát, körülbelül 30 százalékát folyósította.

Az üzletág leginkább a nagyvállalatok körében folyósított forgóeszközhitelek tekintetében ért el növekedést, mindemellett őrzi egyértelmű vezető szerepét a mezőgazdasági kis- és nagyüzemek finanszírozásában. A forgóeszközhitelek terén a teljes piaci növekmény az év eleje óta mintegy 160 milliárd forintot tett ki, ennek felét a Magyar Bankholding tagbankjai adták. Az üzletág elemzői szerint egyelőre nem tapasztalható a beruházási kedv csökkenése a bankcsoport ügyfeleinek körében.

„Beigazolódni látszik, hogy 2022-2023 alapvetően a forgóeszköz-finanszírozás időszaka. Természetesen a beruházási hiteleknél is tapasztalható növekmény, de ez még áthúzódó hatás. Arra számítunk, hogy ez a hangsúlyeltolódás jövőre még látványosabban megmutatkozik” – mondta Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. A bankcsoport eredményeiről szólva hozzáfűzte: „Az agrárhitelezésben is látszanak már a tagbankok egyesüléséből fakadó előnyök, az őstermelőktől és a kisvállalkozásoktól kezdve a középvállalkozásokon át a nagyvállalatokig még nagyobb rálátásunk van a teljes élelmiszer-termékpályára, minden szegmensben erősebb a jelenlétünk”.

Trendek a hazai élelmiszer-gazdaság hitelezésében

Az Agrárminisztérium frissen közölt adatai szerint a magyar agrárium hitelállománya 12 százalékkal 1760 milliárd forintra nőtt január óta. Az adatokból kiderül az is, hogy 2021 vége óta a 12 hónapnál rövidebb futamidejű hitelek nagyobb mértékben növekedtek, mint az egy évnél hosszabb futamidejű kölcsönök, a devizahitelezés pedig a kedvezőbb kamatkörnyezet eredményeképpen 23 százalékkal bővült. Az agrárium teljes – a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is magában foglaló – hitelállománya növekedésének legnagyobb részét a mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozások hitelállományának természetes gyarapodása adta. A támogatott hitelek teljes agrárgazdaságra vetített aránya továbbra is 55 százalék körüli, az egyéni gazdaságok esetében azonban a 70 százalékot is eléri.

Hollósi Dávid mindezzel kapcsolatban rámutatott: „Becsléseink szerint hozzávetőleg 500-600 milliárd forgótőke hiányzik az ágazatból, főként az aszálykár és az energiaárrobbanás miatt. Ennek pótlása részben megkezdődött, köszönhetően az október közepe óta folyósított támogatáselőlegeknek, amelyek az árfolyamhatások miatt most magasabb összeget jelentenek. Ugyanakkor tovább növeli majd a forgótőkehiányt, hogy most indulnak az inputanyagvásárlások. A következő időszakban a teljes agráriumban tovább növekedhet a hitelek állománya. E növekedés mértéke idővel lekövetheti vagy akár meg is haladhatja az infláció mértékét. Erre folyamatosan készülünk, a jövőben is megbízható és szakértő partnerként szolgáljuk ki agrár- és élelmiszeripari ügyfeleink finanszírozási igényeit.”

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
2023. 02. 04. 04:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás:

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás: