Túl vagyunk a másfél milliárd 5G előfizetésen

Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban, vagyis a számos piacon továbbra is érezhető gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére töretlenül terjed a legújabb hálózati generáció – derül ki az Ericsson Mobility Report legfrissebb, 2023 novemberi kiadásából.

Túl vagyunk a másfél milliárd 5G előfizetésen

Az Ericsson a 25. alkalommal tette közzé a mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmányát, amelyből kiderül, hogy az 5G előfizetések száma a világ minden régiójában növekszik, és az év végére várhatóan átlépi az 1,6 milliárdot. Ez százmillióval több, mint amire a korábbi prognózisokból számítani lehetett. Az idén egyetlen év alatt 610 millióval nőtt az 5G előfizetések száma, ez 63 százalékos gyorsulást jelent 2022-höz képest. Ami a jövőt illeti, 2029-ig várhatóan 5,3 milliárd 5G előfizetés lesz. Míg idén a Föld lakosságának 45%-a számára elérhető a legmodernebb hálózat, az évtized végére ez az arány 85%-ra nő majd.

Több gigabájt, szinten tartott emisszió

A jelentés külön fejezetet szentel az infokommunikációs technológiai (IKT) szektor környezeti lábnyomának. Az Ericsson által gyűjtött adatokból kiderül, hogy 2007 és 2020 között mintegy 40-szeresére nőtt a vezetékes és mobil hálózatokon bonyolított adatforgalom, és 2,75-szeresére az előfizetések száma. Ám egyre több adatközpont és hálózati eszköz használ karbonmentes (megújuló vagy nukleáris) forrásból származó villamos energiát, így az egy előfizetésre jutó éves szén-dioxid-kibocsátás 125-ről 70 kg CO2-egyenértékre csökkent.

Egy szélessávú mobilinternet-kapcsolatot használó okostelefon-tulajdonos éves karbonlábnyoma pedig szinten maradt 2007, az érintőképernyős okostelefonok megjelenése óta. Méghozzá annak dacára, hogy közben az adatforgalom szinte nulláról havi 21 gigabájtra nőtt (ez a szám Közép-és Kelet-Európában 19 GB). Utóbbi trend folytatódni fog, bár lassuló mértékben. Az elmúlt 12 hónapban 33%-kal fogyasztottunk több mobilinternetet globálisan, mint a megelőző esztendőben, de a növekedési ütem az évtized végére 20% alá csökken majd. Az Ericsson számításai szerint 2029-ben havi 56 gigabájt lesz az átlagos mobil adatforgalom.

Fontolva haladó Közép-Kelet-Európa

Az 5G terjedésének ütemében továbbra is nagy regionális különbségek figyelhetők meg. Az éllovas még mindig Észak-Amerika, ahol 2023 végére elérte a 61%-ot az 5G penetrációja, míg Északkelet-Ázsiában a 41%-ot. Európában vegyes a kép: míg a földrész nyugati felén már minden negyedik előfizetés 5G alapú, addig Közép-Kelet-Európában mindössze 2,5% az ötödik generáció aránya az összes előfizetésen belül. Térségünk sok országában késett az 5G frekvenciák kiosztása, Lengyelországban például csak 2023 folyamán került rá sor, de ahol ez a lépés megtörtént, gyors növekedés indult meg. Csehországban főleg a gyártó cégek építettek ki nagy számban 5G alapú magánhálózatokat az okos ipari megoldások megvalósítására – emeli ki a jelentés.

Dedikált hálózatokon jön a játék és a virtuális valóság

Világszerte eddig 280 mobilkommunikációs cég indított el kereskedelmi 5G szolgáltatást, és ebből 40 dedikált hálózati architektúrára épülő, ún. standalone 5G-t. A legelterjedtebb 5G felhasználási módok közé tartozik a fejlett mobil szélessáv (enhanced mobile broadband, EMBB, vagyis a nagy sebességű adatátvitelre és alacsony késleltetési időre épülő alkalmazások, például a nagy felbontású video streaming), a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérés, az online játék, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR).

„Miután idén világszerte 600 millióval nőtt az 5G-előfizetések száma, és a növekedés minden régióban látszik, nyilvánvaló, hogy továbbra is erős igény mutatkozik a nagy teljesítményű hálózatokra. Gőzerővel folytatódik az 5G kiépítése, és különösen örömteli, hogy a távközlési szolgáltatók egyre több dedikált 5G hálózatot adnak át, ami utat nyit az új generációs mobilszolgáltatások előtt mind a fogyasztók, mind a vállalatok számára” – mondta el Fredrik Jejdling,az Ericsson ügyvezető alelnöke és hálózati igazgatója.

„Az adatforgalom növekedési üteme tükrözi a fogyasztók igényét az emelt szintű szélessávú alkalmazásokra. Ez a tendencia gyorsulni fog, ahogy világszerte egyre több fogyasztó vált az 5G-re. Új felhasználási esetek jelennek meg, ami az adatforgalom további növekedését vonja maga után. Mivel a forgalom nagy része az épületek belterében keletkezik, ahol az emberek jellemzően a legtöbb időt töltik, egyre nagyobb szükség lesz az 5G lefedettség kiterjesztésére a közepes frekvenciatartományban (mid-band) mind beltéren, mind kültéren” – tette hozzá Peter Jonsson, az Ericsson Mobility Report főszerkesztője. 

Az Ericsson Mobility Report 2023 novemberi kiadásának részletes cikkei:

-A standalone 5G hálózatok gyors ütemű telepítése a digitális átalakulás motorja Indiában
-A beltéri lefedettség iránti növekvő kereslet nagyobb teljesítményt követel a hálózatoktól
-Terjed az 5G-alapú agilitás a gigagyárakban (akkumulátorüzemekben) és a zöld acélgyártásban

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.
2024. 02. 21. 21:00
Megosztás:

Kezdetét vette a TwinEU

Elindult az Európai Unió innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje, a TwinEU, amelynek célja, hogy kidolgozza az európai villamosenergia-rendszer digitális másának koncepcióját; a konzorciumban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiemelt szerepet játszik - tájékoztatta az egyetem kedden az MTI-t.
2024. 02. 21. 20:30
Megosztás:

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.
2024. 02. 21. 20:00
Megosztás:

Kevéssé változott szerdán a forint árfolyama

Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
2024. 02. 21. 19:30
Megosztás:

Többségében nyereséggel zártak az európai indexek

A európai indexek vegyesen, többségükben nyereséggel zártak szerdán.
2024. 02. 21. 19:00
Megosztás:

Ismét történelmi rekordon zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
2024. 02. 21. 18:30
Megosztás:

Nyoma van a lengyel gazdák mozgolódásának

Közlekedési nehézségeket okoztak kedden Lengyelország-szerte az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó gazdák közúti blokádjai, az egyik ukrán határátkelőn a tüntetők ukrán gabonát eresztettek ki egy tehervonat vagonjaiból - közölte a Polsat News hírtelevízió.
2024. 02. 21. 18:00
Megosztás:

Nem hagyják esni a hatóságok a kínai tőzsdét, ismét közbeléptek a részvénypiacokon Kínában

Ismét közbeléptek a kínai hatóságok, hogy növeljék a kínai részvénypiacba vetett bizalmat.
2024. 02. 21. 17:30
Megosztás:

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás: