Tüntettek a magyar gazdák

Mintegy ezer gazdálkodó, több száz járművel tartott demonstrációt a záhonyi magyar-ukrán határállomás közelében pénteken, tiltakozva az ellen, hogy az Európai Bizottság egy évvel meghosszabbítaná az ukrán mezőgazdasági termékek korlátlan importját.

Tüntettek a magyar gazdák

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett tüntetésen a gazdák traktorokkal, kombájnokkal és teherautókkal foglalták el a határátkelőhelyre vezető 4-es főút mindkét oldalát, jelentősen megakasztva ezzel a személy- és teherforgalmat.

A körülbelül öt kilométeren felsorakozott mezőgazdasági munkagépekre transzparenseket és magyar zászlókat akasztottak, a határállomás közelében tartott tüntetésen pedig számtalan, Brüsszelt és az Európai Bizottságot kritizáló, a magyar mezőgazdaság védelme mellett kiálló molinót és transzparenst fogtak a kezükben a gazdák.

Az eseményen Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke az egész Európában tapasztalható hasonló gazdatüntetésekkel összefüggésben azt mondta, Brüsszelben "hozzá nem értő" emberek teszik tönkre az európai mezőgazdaságot, és ezzel a polgárok életét.

Tavaly szeptemberben egyszer már jelezték a magyar gazdák, hogy nem kérnek a brüsszeli szabályokból, és megvédik a mintegy ötmillió hektárnyi magyar termőföldet, valamint a rajta megtermelt élelmiszer-alapanyagokat - emlékeztetett a szövetségi elnök.

Kifejtette, a magyar gazdák azt akarják, hogy a rájuk vonatkozó uniós előírásokat terjesszék ki azokra az unión kívüli országokra, amelyekből élelmiszer-alapanyag vagy kész élelmiszer érkezhet Magyarországra.

Azt mondta, az ukrán nagygazdaságok méretével és produktivitásával nem versenyezhetnek az európai termelők, az ezeket tulajdonló - adóparadicsomokban bejegyeztetett - gazdasági társaságok tulajdonosai és befektetői brüsszeli segítséggel egyre több ukrán termőföldet szeretnének megszerezni, az ezeken megtermelt terményekkel pedig gyengíteni, majd megszerezni akarják az európai piacot.

Emiatt az uniós gazdák támogatásai 20-30 százalékkal is csökkenhetnek, a fejlődés megáll, és ezzel út és tér nyílik az ukrán termékeknek az Európai Unióban - figyelmeztetett Jakab István.

Hangsúlyozta, ezért fontosak a közelgő európai parlamenti választások, hiszen az Európai Parlament átalakulásával az Európai Bizottság is megváltozik, az új testület pedig kedvezőbb döntéseket hozhat a gazdák számára ezekben a kérdésekben.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke abszurdumnak nevezte az Európai Bizottság azon döntését, amely egy évvel meghosszabbítaná az ukrán mezőgazdasági termékek korlátlan importját, majd arról beszélt: ezt a szabályt Brüsszel nem kényszerítheti rá az európai és a magyar gazdálkodókra.

Messze nem csak a gabonáról van szó: a baromfihús, a tojás, illetve a híres és keresett magyar méz is azt várja, hogy exportpiacot találjon - mondta a NAK elnöke.

Arról van szó - folytatta -, hogy jellemzően valamilyen Ukrajnán kívüli, nagytőkés rendszer befektetéseit védik Brüsszelben az európai gazdálkodók érdekeivel szemben, ami "döbbenetes", ezt pedig Nyugat-Európa is kezdi már érzékelni.

A kamarai elnök leszögezte, a magyar kormány nemzeti hatáskörben ugyan betiltotta az ukrán termékek behozatalát, de az Európát elárasztó termények miatt elvesztett piacok visszaszerzése érdekében már Brüsszelnek kellene lépnie.

"Az ukrán mezőgazdasági termékeknek eddig is megvolt a piacuk, vigyék oda, ahova eddig vitték, nekünk nem kell egy kiló sem" - hangoztatta Győrffy Balázs. Szavait helyeslő éljenzés és kiabálás fogadta.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében hangsúlyozta, az ország számtalan pontjáról érkeztek ide termelők, eljöttek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye és más vármegyék országgyűlési képviselői is, ez az összefogás pedig ahhoz szükséges, hogy a kormány tudja folytatni a gazdák érdekeiért folytatott harcot Brüsszelben.

"Ha nincs gazda, nincs élelem és nincs jövő" - idézte Tilki Attila a francia gazdatüntetés egyik jelmondatát, majd megerősítette, hogy a magyar kormánynak a magyar föld és a magyar gazdák a legfontosabbak.

A beszédek végén a gazdák a magyar-ukrán határátkelőhely közelébe vonultak, ahol rendőrök állták útjukat, a demonstrálók ezt követően visszatértek az esemény eredeti helyszínére.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője a záhonyi gazdatüntetéssel kapcsolatban az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta, a nemzeti civilek teljes mértékben kiállnak a magyar és az európai gazdák azon törekvése mellett, hogy tiltakoznak az Európai Bizottság döntése ellen, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát.

Kiállnak a magyar kormány mellett, amikor azt szorgalmazza az uniónál, hogy gondolja át a szolidaritási folyosók működését - fogalmazott a szóvivő.

Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette, a CÖF-CÖKA fontosnak tartja, hogy Magyarország több uniós tagállam mellett fellép az ukrán dömping ellen.

Azt írta, a szervezet Záhonyban személyesen is kifejezte szolidaritását a gazdák irányába, és támogatásáról biztosította Jakab Istvánt.

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás: