Új kormánybiztost neveztek ki

Kormánybiztost neveztek ki a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésére - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-t hétfőn közleményben.

Új kormánybiztost neveztek ki

A szaktárca ismerteti: Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára 2024. március 12-től a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésért felelős kormánybiztosként is dolgozik. Kiemelt feladata lesz, hogy megkísérelje a bősi erőmű ügyében mindmáig rendezetlen kérdések, több évtizedes viták kompromisszumos lezárását.

A kinevező határozat nevesíti a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyét, amelyben a tárgyalási álláspont tervezetét kell kidolgoznia és a kormány elé terjesztenie. A kormánybiztos látja el a továbbiakban ehhez kapcsolódóan a kormány képviseletét az energetikai, környezetvédelmi szakpolitikai és nemzetközi jogi egyeztetéseken - ismertették.

Az EM emlékeztet: a nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel. 1989. óta nem született kölcsönösen elfogadható megoldás egyebek mellett a Duna vízhozamának megosztásában sem. A vitás kérdések annak ellenére állnak fenn, hogy több mint negyedszázados a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete is, amely rendezésükre kötelezi a feleket.

A kétoldalú kapcsolatok kedvező alapulása jó alapot teremthet a rég időszerű megállapodásra - mutat rá az EM. A hosszú távon fenntartható megegyezés mellett szól, hogy a két ország adottságai, kihívásai szakpolitikai szempontból jórészt hasonlóak, helyzetüket összességében inkább jellemzi az egymásrautaltság és érdekazonosság.

A minisztérium tájékoztatása szerint Czepek Gábor 2014. óta több minisztériumban és stratégiai iparágakban működő, meghatározó állami cégek élén vállalt vezetői szerepet. Jelenleg az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozik, emellett az MVM Zrt. Igazgatóságának elnöke, e feladatokat a jövőben is ellátja. Kormánybiztosi tevékenységét az energiaügyi miniszter útján a miniszterelnök irányítja.

A bálnák dupláznak erre a 4 mémcoinra – Ne maradj le az 5000%-os nyereségről!

Jelentős befektetők növelik pozícióikat bizonyos mémkriptovalutákban. Ez a lépés arra utal, hogy ezek a digitális érmék figyelemre méltó növekedést érhetnek el. Érdekel, hogy mely tokenek keltették fel a nagy szereplők figyelmét? Ez a cikk bemutatja azt a négy mémcoint, amelyek lenyűgöző növekedés előtt állnak, és elmagyarázza, miért lehetnek a következő nagy lehetőségek a kriptopiacon.
2024. 10. 05. 19:15
Megosztás:

Dogecoin, PEPE vagy RCO Finance: Melyik altcoin hozhat 50 000 dollárt 500 dollárból?

A szakértők nemrégiben a Dogecoin, a PEPE és az RCO Finance tokeneket emelték ki, mint potenciálisan magas hozamú befektetéseket. Azonban ami minden alkalommal bosszantja a befektetőket, amikor ezeket az altcoinokat mérlegelik, az a bizonytalanság, hogy vajon melyikük képes egy szerény 500 dolláros befektetést 50 000 dollárrá alakítani az év vége előtt.
2024. 10. 05. 18:00
Megosztás:

A kriptó bálnák elfordulnak a Cardanótól és a SHIB-től, a DTX Exchange szeizmikus 3,5 millió dolláros előértékesítési rallyjába

Miközben a Cardano (ADA) és a Shiba Inu vegyes jeleket mutatnak a teljesítménymutatóik alapján, kemény versenytársuk, a DTX Exchange (DTX) megfordította a helyzetet. Ez a feltörekvő platform felülmúlta ezeket a jól ismert projekteket az égbe szökő előértékesítési rallyjával, csökkentett kereskedési díjaival, prémium funkciókhoz való hozzáféréssel és további előnyökkel!
2024. 10. 05. 17:00
Megosztás:

A magas jutalmakat kínáló IntelMarkets előértékesítés megcélozza az 1 dolláros rallyt, miközben a Dogwifhat és az XRP csökkenést mutat

A Dogwifhat és az XRP éles csökkenést tapasztal, miközben a befektetők figyelme más irányba fordul. Az IntelMarkets önállóan tanuló botokkal, AI-alapú eszközökkel és erős előértékesítéssel nyer teret.
2024. 10. 05. 16:00
Megosztás:

Ilyen céges adókedvezmény még nem volt Magyarországon – pénzt utalhat vissza az adóhatóság

Régóta várt lehetőséget vezetett be a jogszabályalkotó 2024. január 1-jével, amely alapján a K+F tevékenységet végző cégek akár pénzvisszatérítésben is részesülhetnek az adóhatóságtól. Ilyen adókedvezményre eddig még nem volt példa Magyarországon, de sokan még mindig nem tudnak róla – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere.
2024. 10. 05. 15:00
Megosztás:

Indul a vidéki elektromos töltőhálózat bővítését szolgáló pályázat

Mától érhető el a 28 milliárd forintos támogatási lehetőség végleges pályázati felhívása, a kölcsönkérelmeket 2024. november 6-tól jövő május végéig lehet benyújtani - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 05. 14:00
Megosztás:

Emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe szeptemberben

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) péntekijelentése szerint az elmúlt másfél évet tekintve szeptemberben volt a leggyorsabb növekedés az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatójánál, és – a cukor árával az élen – minden megfigyelt árucsoport jegyzése emelkedett.
2024. 10. 05. 13:00
Megosztás:

A végső Bitcoin portfólió: A legjobb DeFi token, amely 2025-re 300 dollárt 600,000 dollárrá alakíthat!

A Bitcoin befektetők számára az újabb nagy lehetőség utáni kutatás sosem áll meg. Míg a Bitcoin továbbra is sok portfólió alapköve marad, a DeFi (Decentralizált Pénzügy) tokenekből származó exponenciális hozamok lehetősége már figyelmen kívül hagyhatatlan.
2024. 10. 05. 12:05
Megosztás:

Szigorodnak a gyárakra vonatkozó környezetvédelmi előírások

Jelentősen szigorodnak a gyárakra vonatkozó környezetvédelmi előírások - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 05. 12:00
Megosztás:

Uniós támogatással fejlesztettek új elektromos midibuszt Baján

Elkészült Baján a GANZ-SOR EBN8 elnevezésű elektromos midibusz prototípusa, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszban 271,92 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a projekt - közölte a busz gyártásában résztvevő GANZ Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. (GTKB) pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 05. 10:00
Megosztás:

A bankok nem közelítenek az 5 százalékos THM-hez a lakáshitelekben, csak a személyi kölcsönöknél volt kamatvágás

A lakáshitelek kamatai semmit sem csökkentek október elején, egyelőre nyoma sincs, hogy a bankok elindulnának a tőlük kért 5 százalékos THM felé. A személyi kölcsönöknél van példa kamatvágásra, de ennek azok örülhetnek, akik az átlagosnál valamivel magasabb nettó jövedelmet tudnak felmutatni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 05. 09:00
Megosztás:

Egy repülőjegy áráért most Portugáliát is megnézheted Amerika felé

Izgalmas lehetőséget kapnak most akik Amerika felé repülnek. A portugál nemzeti légitársaság megújult stopover programjával ugyanis most egy repülőjegy áráért nemcsak az amerikai célállomásra, például Miamiba lehet eljutni, de Lisszabont is felfedezhetjük út közben. A legjobb az egészben, hogy ehhez nem kell külön fizetni az extra megállóért, így néhány napot eltölthetünk Portugália fővárosában, mielőtt tovább repülnénk.
2024. 10. 05. 08:00
Megosztás:

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is megjelent a madárinfluenza

Békés vármegyét követően Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is megjelent a madárinfluenza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 05. 07:00
Megosztás:

Miért váltanak az Ethereum és Dogecoin tulajdonosok az izgalmas új Cutoshi előértékesítésre?

Az Ethereum és a Dogecoin a legismertebb kriptovaluták közé tartoznak, de most a tulajdonosaik a Cutoshi felé fordítják figyelmüket – egy izgalmas új projektre, amely ötvözi a DeFi funkciókat a mémkultúrával. A jelenleg zajló Cutoshi előértékesítés új lehetőséget kínál azok számára, akik szeretnének részesei lenni a kriptoipar következő nagy trendjének.
2024. 10. 05. 06:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a magániskolák iránti kereslet hazánkban

Magyarországon az állami oktatás helyzete miatt (alulfinanszírozottság, pedagógushiány, elavult tantervek stb.) a magánintézmények iránti kereslet jelentősen megnövekedett.
2024. 10. 05. 05:00
Megosztás:

Sokba kerülhet az 5%-os lakáshitelek ígérete

A Nemzetgazdasági Minisztérium arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét szorítsák 5% alá. Még nem tudható, mikor érkeznek a „szuperolcsó” konstrukciók, ezért a money.hu szakértője kiszámolta, mennyibe kerülhet a kivárás azoknak, akik bármilyen oknál fogva nem lesznek ilyen hitelre jogosultak. Figyelembe véve az ingatlanárak várhatóan átlagon felüli emelkedését is.
2024. 10. 05. 04:00
Megosztás:

Nagy kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át Győrben

A hazai összes kapacitás közel egyötödét biztosító, 8 megawatt (MW) teljesítményű, 16 megawattóra (MWh) névleges kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át pénteken a Győri Ipari Parkban, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. telephelyén.
2024. 10. 05. 03:10
Megosztás:

Kínai bölcs: Ezt tedd a pénztárcádba, hogy megsokszorozódjon a tőkéd

Egy réges-régi legenda szerint a kínai bölcsek között volt egy titokzatos mester, akit csak a "Zsákos Öreg" néven emlegettek.
2024. 10. 05. 02:30
Megosztás:

Az MVM Zrt. 150 milliárd forint összegű új klubhitelszerződést kötött kilenc kereskedelmi bankkal

Az MVM Zrt. 150 milliárd forint összegű rulírozó hitelkeret-szerződést írt alá egy kilenc kereskedelmi bankból álló konzorciummal - jelentette be pénteken az energetikai társaság.
2024. 10. 05. 02:20
Megosztás:

Megvan a hajhullás oka és a természetes ellenszere!

A hajhullás problémája sokakat érint, és nem csupán esztétikai gond, hanem pszichológiai hatásokkal is járhat. De mi áll a hajhullás hátterében, és hogyan lehet természetes módon kezelni ezt a kellemetlen jelenséget?
2024. 10. 05. 01:30
Megosztás: