Új villamosokat vesz Budapest

Húsz új alacsonypadlós, légkondicionált CAF-villamost vesz Budapest - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Új villamosokat vesz Budapest

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését egyhangúlag támogatta a testület. Az új - rövid, 34 méteres - CAF-villamosok várhatóan a 3-as, a 24-es, a 42-es, az 50-es és a 61-es vonalán közlekednek majd.

A közgyűlési döntés értelmében a spanyol CAF céggel 2014-ben kötött szerződés alapján az opciós mennyiségből húsz villamost hívnak le az akkori árak inflációval növelt összegéért, mintegy 17 milliárd forintért.

A cégnek az első járművet a megrendelés kiadásától számított 680. napon kell átadnia a Budapesti Közlekedési Központnak, ezt követően pedig havonta két villamost. Ez alapján az első jármű tervezett szállítási határideje 2024. szeptember 24., majd 2024-ben további hat, 2025-ben pedig további tizenhárom jármű érkezne.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője közölte: sajnálja, hogy nincs lehetőség az összes, az opcióban szereplő 51 jármű megvásárlására, de támogatják a 20 villamos beszerzését. Kiemelte, Magyarországnak szüksége van az uniós forrásokra és ezért tartja szükségesnek, hogy Budapest csatlakozzon Szita Károly kaposvári polgármesternek, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnökének kezdeményezéséhez, amelyről a napirendi ponthoz egy módosító javaslatot nyújtott be.

Karácsony Gergely ehhez kapcsolódva szintén benyújtott egy módosító javaslatot, amelynek a tárgya szintén egy az Európai Bizottság elnökének címzett levél.

A levélben azt írják Ursula von der Leyennek, hogy "Szita Károly az 1980-as években a szovjet KGB érdekeit kiszolgáló magyarországi kommunista állambiztonság kiemelt ügynöke (titkos megbízottja) volt". Szerepel a levélben az is, hogy a magyar önkormányzatok álláspontja nem egyezik "a Fidesz propagandaszólamaival" az orosz elnök Ukrajna ellen indított háborúja ügyében.

A levél szerint "miközben a magyar kormány minden, Oroszország elleni szankciót megszavazott Brüsszelben, itthon a választók előtt a saját hibáinak és kudarcainak következményeit az Európai Unió és az európai értékek elleni, közpénzből folytatott propagandahadjárattal akarja relativizálni". Azt kérik, a bizottság elnöke tegyen meg mindent, hogy "a magyar polgároknak járó európai uniós források rendelkezésre bocsátása - a magyar kormányzatot leuraló, szervezett korrupció felszámolása és az uniós források elosztásában jelentkező politikai diszkrimináció megszüntetése mellett - ne szenvedjen késedelmet, mivel ezek a források elengedhetetlenek a magyar kormány lépéseivel súlyosbított energiapiaci válság következményeinek enyhítéséhez".

Wintermantel Zsolt szerint ez a levél "pártoskodó, személyeskedő, rágalmazó", ami "több mint méltatlan" a főpolgármesterhez, aki országos pártpolitikát akar csinálni ahelyett, hogy a főváros ügyeit intézné.

Karácsony Gergely válaszában felhívta a figyelmet arra, a Fidesz kérte "a CAF-villamosok beszerzése kapcsán a hamis narratívát tartalmazó levél jóváhagyását", és kiemelte, véleménye szerint nem egyértelmű, miért kell a Fővárosi Közgyűlésben ezzel a témával foglalkozni. Hangsúlyozta, a fővárosi önkormányzat vezetőinek nem az Oroszországra kivetett szankciók okozzák a problémát, hanem az, hogy drágán kapják az áramot az állami szolgáltatótól és hogy a háborútól függetlenül Magyarország nagyon drágán, "valószínűleg a piaci ár fölött" veszi a gázt a Gazpromtól.

"Mi vagyunk Európa lúzerei, egy ország van, ami nálunk drágábban veszi a gázt az oroszoktól" - jegyezte meg.

Wintermantel Zsolt javaslatát, hogy Budapest csatlakozzon Szita Károly kezdeményezéséhez, a képviselők többsége leszavazta, majd Karácsony Gergely visszavonta saját módosító javaslatát.

A napirend elfogadása előtt Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), XII. kerületi polgármester a gazdasági nehézségekről beszélve azt mondta, jelentős megszorításokkal, áldozatok árán ezt az évet békében és költségvetési szempontból biztonságban zárják az önkormányzatok. Ugyanakkor úgy vélte, a fővárosban ideje lenne felállítania a "Titanic-munkacsoportot".

"Ha jön egy irdatlan jéghegy, akkor nem lehet úgy tenni, mintha nem lenne az orrunk előtt" - fogalmazott. Kifejtette, a gazdasági helyzet miatt a fővárosnak a fontos feladatokat a fontosabbakkal kell szembeállítania és a spórolás érdekében "kíméletlen döntéseket" kell meghoznia.

Pokorni Zoltán azt kérte, hogy a főváros jövő évi költségvetését "ne politikai kalkuláció" alapján tervezzék meg, hanem azzal a felelősséggel, ami "valamennyiünkre háríttatott". A Fidesz-frakció nevében azt ígérte, nem fogják a városvezetést "méltatlanul megtámadni", amiért takarékoskodnak.

Karácsony Gergely egyetértett abban, hogy közös felelősségük van a történelmi helyzet kezelésében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosi önkormányzat létfontosságú közszolgáltatásokat működtet, és "nehéz prioritást felállítani" például a közvilágítás és a közösségi közlekedés között. Azt mondta, a közszolgáltatások biztosítása viszi el az energiaköltségek elsöprő többségét.

Közölte, meghoznak minden olyan intézkedést, amit az "energiajózanság" diktál, de nem akarják mélyíteni a válságot azzal, hogy fontos közszolgáltatásokat korlátoznak. Azt mondta, partnerek olyan vészforgatókönyvek felállításában, amelyek lehetővé teszik, hogy "ezt az évet túlélje a fővárosi önkormányzat, anélkül, hogy mélyítené a válságot".

A főpolgármester az ülés elején bejelentette: Déry Tibor újpesti polgármester, aki kilépett a Momentumból, a Demokratikus Koalíció fővárosi frakciójához csatlakozott.

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
2022. 11. 29. 18:30
Megosztás:

A Versenyhivatal is harcol az infláció ellen

Fokozza az infláció letörésével kapcsolatos versenyjogi törekvéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH féléves konzultációsorozatba kezdett annak érdekében, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára a jelenlegi inflációs környezetben. A versenyhatóság az egyeztetés-sorozat első eseményén a Magyar Pékszövetséget fogadta.
2022. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Közösségi befektetéssel robban be Európába az egyedülálló magyar applikáció, a Fishinda

Új fejezet nyílik a horgászoknak készített mobil applikáció, a Fishinda történetében, amelynek most bárki részese lehet. Az egyre népszerűbb, Kovács Attila és Pásztor Viktor alapítók által útjára indított alkalmazás komplex funkciókkal – köztük egyedülálló online piactérrel – töretlenül igyekszik kiszolgálni a 700 ezer hazai és több millió európai horgászt. Hazai viszonylatban már minden harmadik horgász regisztrált az appba, de több ezren használják azt Szlovákiában, Romániában és Csehországban is. Az, hogy 250.000 felhasználó szavazott bizalmat az alkalmazásnak nem meglepő, hiszen a Fishinda számos olyan egyedi funkcióval bír, amely teljesebbé teszi a horgászat élményét. Legyen szó a fogások rögzítéséről, a horgászvizekről való tájékozódásról, napijegy vagy felszerelés vásárlásáról itt mindent egy helyen találnak meg a horgászat szerelmesei. 
2022. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Egyre jobban megéri párhuzamosan több csatornán kommunikálni az ügyfelekkel

A fiatalabb generációk egyre aktívabbak, nekik pedig más igényeik vannak a vállalatokkal való kapcsolattartásban is. Egyre inkább felértékelődik a személyes ügyintézésben is a digitalizáció és a többcsatornás ügyfélkiszolgálás, hiszen napjainkban egymással párhuzamosan működnek ezek a csatornák.
2022. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Cégfelvásárlásokkal kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

A koronavírus-járvány visszatérésétől, még tovább növekvő geopolitikai feszültségektől és az inflációtól tartanak leginkább a vezérigazgatók – derül ki az EY 760 CEO megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából. Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül. Két kulcsterületet is kiemeltek, ami kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához.
2022. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Két hipertempójú bővülést követő év után jelentősen lassult az e-kereskedelem

Új korszakot nyitott az e-kereskedelemben 2022: két járvány sújtotta év és a digitális gazdaságban ezalatt tapasztalt hipernövekedés után az idén törvényszerűen várható volt egy megtorpanás a digitalizációban és az e-kereskedelemben. A jelenlegi gazdasági helyzet „csupán” ráerősített a kifulladó lendületre, így az elmúlt három negyedév, valamint az évvégi szezon első pár hetének és a Black Friday akcióinak tükrében 2022-ben mindössze 8-10 százalékos éves növekedés várható a belföldi online kiskereskedelemben. Az inflációt is figyelembe véve ez már visszaesés a tavalyi évhez képest – derül ki a GKID és az Árukereső.hu Online Kiskereskedelmi Index kutatásának idei harmadik fordulójából.
2022. 11. 29. 16:00
Megosztás:

77 millió euróért kelt el a Váci úti Green Court Office

A francia SCPI Affinités Pierre ingatlanbefektetési társaság képviseletében a Groupama Gan REIM 77,1 millió eurós vételáron megvásárolta a Váci úti irodafolyosó egyik emblematikus irodakomplexumát, a Green Court Office irodaházat – jelentették be a tranzakcióban érintett felek. A francia vállalat a Codic Hungary és a Pesti Házak Kft. projekttársaságtól vásárolta meg a két épületből álló együttest, amely összesen 20 181 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik, és amely 2021-ben elnyerte a Portfolio Property Awards az „Év Irodafejlesztése” címet, tegnap pedig a 24. FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első díját „Vegyes Funkciójú Épület” kategóriában. 
2022. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Százmilliárdos probléma: még mindig inkább pereskedünk a sokkal olcsóbb megegyezés helyett

Egyre népszerűbbek a peren kívüli jogvita-rendezési megoldások Magyarországon, és egyre többen fordulnak mediátorhoz is az utóbbi években, de Nyugat-Európában lényegesen többen élnek alternatív módszerekkel – derült ki a közvetítői törvény 20 éves jubileuma kapcsán szervezett konferencián. Hazánkban 100 perre egy mediációs eljárás jut, holott a bírósági út költsége és időigénye legalább négyszerese az alternatív vitarendezési megoldásoknak. A hazai gazdálkodó szervezetek peresített jogvitái évente több mint százmilliárd forintba kerülnek a pereskedő feleknek és a magyar államnak. A jogi lehetőségekben azonban Európában élen járunk: a közjegyző előtti egyezségi eljárás kuriózumnak számít, mert a közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség olyan erős biztosítékot ad a feleknek, mint egy jogerős bírósági ítélet.
2022. 11. 29. 15:00
Megosztás:

234 milliós befektetést szerzett a Water MiniLab

Az automatizáltan működő okos vízelemző műszer fejlesztésével foglalkozó Water MiniLab az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től és a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealaptól kapott finanszírozást, amely lehetővé teszi a csapat számára az értékesítés és a gyártás felgyorsítását.
2022. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Átadták a 2022-es Az Év Fiatal Vállalkozója díjat és Az Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat

A Fiatal Vállalkozók Hete keretén belül adták át 14. alkalommal Az Év Fiatal Vállalkozója díjat. Ezzel az elismeréssel a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége minden évben azt a 18-40 év közötti vállalkozót tünteti ki, aki fiatal kora ellenére komoly értéket teremt pénzügyileg és társadalmilag egyaránt. Az Év Fiatal Vállalkozója díj 2022-es nyertesei egy innovatív építőipari vállalkozás vezetői, Balázs Gábor és Sinkó Gergő lettek. Az idén először átadott Év Fiatal Családi Vállalkozója különdíjat pedig Dr. Barta Anita, a Barta Autó cégcsoport második generációs vezetője kaphatta meg.
2022. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás

Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.
2022. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál

Budapest, 2022. november 29. – 2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
2022. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Drasztikusan visszaesett a hazai munkavállalók optimizmusa

A jelenlegi geopolitikai környezet és ezzel összefüggésben a romló gazdasági mutatók már a munkaerőpiacon is jelentősen éreztetik a hatásukat. A magyar dolgozók 40%-a valamilyen mértékben aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami 12%-pontos emelkedést jelent fél éven belül, derül ki a hitelfedezeti biztosítások terén piacvezető BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.
2022. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Digitalizációval menekülhetnek előre a mostani válságból a hazai turisztikai szereplők

Előrejelzések szerint a turisztikai szektor, és azon belül a vendégéjszakák száma globálisan 30%-kal nőhet majd 2023-ban, az idei 60%-os bővülést követően, azonban a teljes nemzetközi idegenforgalmi szegmens teljesítménye még így is elmarad majd a pandémia előtti szinttől. Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiaválság és a tomboló infláció a turisztikai- és vendéglátó szektor hazai szereplőire is negatívan hatnak. A turizmus digitalizációja azonban esedékesebb, mint valaha, hiszen a technológiai megoldások segítenek a költségcsökkentésben, illetve az ügyfélélmény növelésén keresztül a versenyképességet is erősítik – hívta fel a figyelmet Rasztovits Dávid a Digitális Turizmus Zrt. alapító-vezérigazgatója
2022. 11. 29. 12:00
Megosztás: