Újabb támogatások segítik a vállalkozások és kutatók bekapcsolódását nemzetközi programokba

Magyar vállalkozások és tudásközpontok nemzetközi bekapcsolódását támogatják a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett nemzetközi célú pályázatok; amíg előző évben összesen 3,5 milliárd forint keretösszeg jutott erre a célra, addig 2022-ben már 6 milliárd forint - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

Újabb támogatások segítik a vállalkozások és kutatók bekapcsolódását nemzetközi programokba

A közleményben kiemelték, hogy jelenleg öt pályázaton születtek támogatói döntések mintegy 807 millió forint értékben. A különböző konstrukciók keretében megítélt támogatások a magyar szervezetek és kutatók részvételét segítik elő az EUREKA, az ERA-NET, a Horizont Európa Accelerator és az osztrák-magyar tudományos és technológiai együttműködés programjaiban, valamint ösztönzik a nemzetközi színvonalú kutatási infrastruktúrák használatát itthon és külföldön.

Az EUREKA programban való magyar részvétel támogatása (2020-1.2.3-EUREKA) a vállalkozói szféra, különösen az innovatív kkv-k nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködéseit segíti, biztosítva a hazai részfinanszírozást a nemzetközi pályázaton nyertes magyar résztvevőknek.

Az ERA-NET COFUND és EJP COFUND programok közös nemzetközi pályázati felhívásaiban sikeresen szereplő magyar szervezetek támogatása (2019-2.1.7-ERA-NET) a hazai részfinanszírozást a nemzetközi pályázatokon nyertes magyar résztvevőknek biztosítja. A Horizont Európa Accelerator rásegítő pályázat (2021-1.2.2-EU_KKV) a nemzetközi pályázat kidolgozásához szükséges üzleti tervet is tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését támogatja az innovatív kkv-k körében - áll a közleményben.

A kétoldalú Tudományos és Technológiai (TÉT) együttműködés támogatása (2021-1.2.4-TÉT) a kutatói mobilitás és szakembercsere támogatásával segíti a más országokkal - jelen esetben osztrák intézményekkel - közös projekteket. A nemzetközi és hazai kutatási infrastruktúrák használatának támogatása (2021-4.1.2-NEMZ_KI) pedig a kutatói mobilitás támogatásával a hazai kutatókat segíti a nagy nemzetközi kutatási infrastruktúrák igénybevételében, illetve a nemzetközi kapcsolódású jelentős hazai kutatási infrastruktúrák használatát ösztönzi a külföldi kutatók körében - írták.

György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a közlemény szerint elmondta: az a céljuk, hogy a Nobel-díj közelébe segítsék a kutatókat. "Hiszem, hogy ez sikerülhet, mert a potenciál megvan a magyar kutatókban és oktatási rendszerünkben. A célunk eléréséhez elengedhetetlen, hogy a hazai szereplők, köztük a kutatás-fejlesztésben aktív vállalkozások, felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és egyéni kutatók egyre intenzívebben kapcsolódjanak be a világ tudományos vérkeringésébe és előremutató nemzetközi együttműködésekbe" - fogalmazott.

A nemzetközi rásegítő pályázatok célja az is, hogy a magyarországi szervezetek képesek legyenek minél eredményesebben helytállni a kutatási és innovációs támogatásokért zajló nemzetközi versenyfutásban, különösen az EU Horizont Európa programjában, mert így a hazainál is jelentősebb forrásokat tudnak bevonni a céljaik eléréséhez - hangsúlyozta.

A tárca arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unió 2021-ben elindított új hétéves kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont Európa minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós költségvetésből ír ki pályázatokat. Az előző hétéves ciklusban a hazai szervezetek 1589 sikeres pályázati részvételen keresztül mintegy 373 millió euró támogatáshoz jutottak, ami az akkori keretprogram, a Horizont 2020 teljes költségvetésének 0,6 százalékát jelenti.

Kormányzati cél, hogy 2027-re Magyarország részesedése a közvetlenül pályázható uniós forrásokból elérje a lakosságával arányos 2,18 százalékos részesedést. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén összesen 6 milliárd forint keretösszegből tud támogatni olyan projekteket, amelyek a nemzetközi bekapcsolódást célozzák - olvasható a minisztérium közleményében.

A kormány növeli az Ural/Brent különbözetre kivetett különadót a MOL-ra

A kormány tegnap jelentette be, hogy 40%-ról 95%-ra emeli az Ural/Brent különbségre kivetett különadót. 
2022. 12. 08. 11:30
Megosztás:

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, az idei adat 1,3 százalékponttal magasabb a tavalyi értékhez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 08. 11:00
Megosztás:

Fejlesztés valósult meg az élőhelyek kezelése érdekében a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a természetvédelemért felelős államtitkár szerdán Keszthelyen.
2022. 12. 08. 10:30
Megosztás:

Drága a benzin, havi bérlet vásárlásra buzdít a BKK

Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát - olvashatjuk a BKK hivatalos oldalán.
2022. 12. 08. 10:00
Megosztás:

Az idei volt az ötödik legmelegebb november Európában

Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegőhőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.
2022. 12. 08. 09:30
Megosztás:

A kínai fizetőeszköz, a renminbi hamarosan letaszíthatja a dollárt?

A G20-csúcs kiváló alkalom volt arra, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök leporolja nemzetközi ambícióit, miszerint országa több üzletet kíván folytatni saját fizetési rendszerein keresztül, saját pénznemében, amely fizetőeszközük, a renminbi státuszának erősödéséhez vezethet. Mindezen törekvései a dollár mozgásával párba állítva izgalmas képet rajzolhat ki.
2022. 12. 08. 09:00
Megosztás:

Hogyan kerüld el a magas rejtett költségeket?

A mai, modern világban a cégek csak úgy tudnak versenyképesek maradni, ha lépést tartanak a technikai fejlődéssel és a jogszabályi környezet változásaival. Ilyen változás a bankkártya-elfogadás lehetőségének megteremtése, amelyre 2021. január 1-je óta törvény is kötelezi az online pénztárgépet használó vállalkozásokat.
2022. 12. 08. 08:55
Megosztás:

Az Air7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg - közölte a forgalmazó az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 08:30
Megosztás:

Tavaly 8 százalékkal nőtt a TOP 100 vasi vállalkozás árbevétele

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben együttesen meghaladta az 1598 milliárd forintot, nyolc százalékkal volt több, mint a megelőző évben - olvasható a TOP 100 Vas megye című kiadványban.
2022. 12. 08. 08:00
Megosztás:

Októberben 79 millió eurót fordított a cseh jegybank a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 08. 07:30
Megosztás:

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás: