Uniós bíróság: Magyarország versenyjogot sértett az árstop bevezetésével

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson - olvasható az Európai Unió bíróságának csütörtökön közzétett ítéletében.

Uniós bíróság: Magyarország versenyjogot sértett az árstop bevezetésével

Közölték: 2022 februárjában a koronavírus-járvánnyal összefüggésben Magyarország kormányrendelettel szabályozta hat alaptermék - a cukor, a búzaliszt, a napraforgóolaj, a sertés- és baromfihús - valamint a tej bizonyos típusainak forgalmazását. 2022 novemberében az ukrajnai háború miatt módosították a kormányrendeletet, és két további termék, a tojás és a burgonya is felkerült a listára. A kormányrendelet 2023. július 31-ig volt hatályban. A rendeletben az is állt, hogy azok a kereskedők, akik e termékeket forgalmazták, bírság terhe mellett kötelesek voltak azokat előre meghatározott mennyiségben hatósági áron árusítani.

A Spar Magyarország a szegedi bíróságon támadta meg annak a büntetésnek a jogosságát, melyet a hatóságok azért róttak ki rá, mert egyik vidéki üzletében nem találták megfelelőnek néhány árstopos áru raktárkészletét.

A szegedi törvényszék ezután az uniós bírósághoz fordult a jogszabályok értelmezése végett.

Csütörtöki ítéletében az uniós bíróság megállapította, hogy a kormányrendelet sérti a szabad versenyt, amely a mezőgazdasági piacok közös szervezésével összefüggő uniós rendelet (KPSZ) alapvető alkotóeleme.

"Azon kötelezettség ugyanis, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket hatósági áron és meghatározott mennyiségben árusítsanak, megakadályozza a kereskedőket abban, hogy gazdasági megfontolások alapján, szabadon határozzák meg eladási áraikat és az általuk értékesíteni kívánt mennyiségeket" - olvasható az ítéletben.

A bíróság úgy véli, hogy a rendeletben foglalt intézkedések "nem arányosak" azon érvek ellenére sem, hogy azokat az infláció elleni küzdelem és a hátrányos helyzetben lévő fogyasztók védelme miatt vezették be.

"A kereskedők hatékony versenyfeltételek melletti szabad piacra jutásának sérelme, valamint a hatósági árak és az e kereskedőkkel szemben előírt mennyiségek által az ellátási lánc egészében okozott zavarok ugyanis meghaladják a kormányrendelet által kitűzött célok eléréséhez szükséges mértéket" - állapította meg a luxemburgi székhelyű uniós bíróság.

Kettős magyar siker a 34. EU Fiatal Tudósok Versenyén

A közlemény szerint az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjére - szeptember 9. és 14. között - 65 000 fiatal közül kiválasztott 150 középiskolás diák érkezett.
2024. 09. 17. 22:30
Megosztás:

Csökkent az MVM csoport árbevétele

Az MVM csoport konszolidált értékesítési árbevétele 2156 milliárd forint volt az idei első hat hónapban a tavalyi első fél évben elért 2769 milliárd forint után, adózott eredménye 222 milliárd forintra nőtt a tavaly ugyanebben az időszakban elért 209 milliárd forintos nyereségről - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2024. 09. 17. 22:00
Megosztás:

Megfordulhat az Intel szerencséje

Tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy az Intel 3 milliárd dolláros támogatásban részesülhet az amerikai kormány Secure Enclave programja révén.
2024. 09. 17. 21:30
Megosztás:

Indul a CheckINN Turisztikai innovációs verseny

Hatodik alkalommal rendezi meg a CheckINN Turisztikai Innovációs Ötletversenyt felsőoktatási hallgatóknak a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA), idén a megmérettetés középpontjában Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációja, a Balaton áll.
2024. 09. 17. 21:00
Megosztás:

Mi a baja a BofA-nak az OTP Bank részvényeivel?

A BofA új elemzéssel állt elő a CEE bankok tekintetében. Szinte minden bankot vételre ajánl, kivéve az OTP-t és az RBI-t.
2024. 09. 17. 20:30
Megosztás:

Megkezdte az árvízi védekezést az E.ON

Megkezdte az árvízi védekezést az E.ON, a dunai árhullám levonulása során veszélyhelyzet esetén azonnal kikapcsolják az áramot - közölte az energiaipari cég kedden az MTI-vel.
2024. 09. 17. 20:00
Megosztás:

Az AKKO Invest Igazgatótanácsa nem javasolja a társaság részvényeire tett vételi ajánlat elfogadását

Az AKKO Invest Igazgatótanácsa nem javasolja részvényeseinek a nyilvános vételi ajánlat elfogadását, mivel a WING Csoportba tartozó ajánlattevő célja összhangban van a társaság céljaival, növekedési stratégiájával, így amennyiben azok megvalósulnak, az megteremtheti várhatóan annak a lehetőségét, hogy a tulajdonukban lévő részvények piaci értéke emelkedjen.
2024. 09. 17. 19:30
Megosztás:

Új szabályokkal és új Tippmixpro-funkcióval indul a Bajnokok Ligája

Szeptember 17-én elrajtol a labdarúgó Bajnokok Ligája új szezonja megújított lebonyolítással és most először 36 csapattal a főtáblán. Az új rendszer szerint most minden együttes egy tabellán kap helyet, és az ott elért helyezés függvényében alakul ki a kieséses szakasz mezőnye. Így az elsőtől az utolsó fordulóig nagy izgalmak várhatóak, a Tippmixprón pedig egy vadonatúj funkció, a kétgólos előnynél elérhető korai kifizetés várja a fogadókat.
2024. 09. 17. 19:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) árfolyam előrejelzés 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

Új piaci elemzési adatok feltárják a Bitcoin (BTC) árfolyamának várható alakulását a belátható jövőre nézve.
2024. 09. 17. 18:00
Megosztás:

250 lóerő felett ezek a kocsik a menők Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője utánajárt annak, hogy 250 lóerő felett mely modellekre és milyen átlagárakon harapnak az érdeklődők. Érdekesség, hogy német prémiumautók mellett csak a Ford Mustang fért be a top 10-be.
2024. 09. 17. 17:00
Megosztás:

Száz gyorshajtót fogtak a rendőrök a XIII. kerületben

Közlekedésrendészeti akciót tartottak múlt szombat éjjel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) XIII. Kerületi Rendőrkapitányságának munkatársai a Lehel úton, a Béke úton, a Váci úton és az Árpád hídon: a Váci úton 28, a Lehel úton 72, összesen száz gyorshajtást rögzítettek.
2024. 09. 17. 16:00
Megosztás:

Hiába fülelnek le mind több csalót, negyedével nőtt az ellopott pénz értéke

Meghaladta az 50 ezer forintot az átlagos bankkártyás kár, a számlák elleni támadásban pedig 1-1 lakossági számláról 1,85 millió forint kerül a csalók kezébe. A visszaélésekben érintett összegek a bankkártyák esetében 50, a számlacsalásoknál 80 százaléka az ügyfelek kára lesz. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint némi örömre az ad okot, hogy gyors ütemben emelkedik a meghiúsított csalási kísérletek száma.
2024. 09. 17. 15:30
Megosztás:

Roller és babakocsi: ami nem hiányozhat  a járgányok és a gyerekjátékok közül

Akár az első, akár már a sokadik közlekedési eszközt vásároljuk a gyerekünknek, mindig figyeljünk arra, hogy az biztonságos legyen, és hosszú távon kiszolgálja az igényeket! Ha pedig még környezetbarát és trendi is az adott járgány, pillanatok alatt bele is szeretünk. 
2024. 09. 17. 15:00
Megosztás:

Árvízkezelés: közös válságtérképet használ Csehországban a lakosság és a katasztrófavédelem

Csehországban ezekben a napokban nagyon hasonló az árvízhelyzet, mint hazánkban: van, ahol már intenzíven védekezni kell, máshol még csak készülnek a közelgő árhullámra. A helyzetre reagálva a Munipolis, a cseh önkormányzatok és lakosság közötti kommunikáció vezető, Magyarországon is jelen lévő platformja bevezetett egy új, katasztrófatérkép nevű funkciót. Ezt a lakosok és az önkormányzatok mellett a válságkezelő csapatok és a különböző vonuló szolgálatok (mentők, tűzoltók, rendőrség, katasztrófavédelem, önkéntesek, de akár a hadsereg) is folyamatosan látják és nyomon tudják követni. Az alkalmazást Magyarországon is több, az árvíz által veszélyeztetett település használja, így hazánkban is gyorsíthatja a lakosság és az önkormányzatok közötti információcserét a következő napokban.
2024. 09. 17. 14:30
Megosztás:

Átalakuló vállalatok – Régi gépek értékesítése, új lehetőségek kihasználása

Amikor a következő generáció veszi át egy vállalat irányítását, az gyakran friss szelet és új ötleteket hoz magával. De az innováció változást is jelent: A régi gépeknek, amelyek lekötik a tőkét, vagy már nem működnek hatékonyan, teret kell adniuk a korszerűsítésnek.
2024. 09. 17. 14:00
Megosztás:

Míg az eladó ingatlanok piacán mérsékelt a lelkesedés, a bérleti piac virágzik

Megtorpanás nélkül emelkedtek az elmúlt hónapokban a kiadó ingatlanok bérleti díjai, hiszen a kereslet folyamatosan erős, ugyanakkor a kínálat már nem annyira.
2024. 09. 17. 13:30
Megosztás:

Csökkenhetnek a klímatelepítési költségek az őszi szezonban

Az őszi szezon ideális időszak a klímaberendezések vásárlására és telepítésére, hiszen ilyenkor a csökkenő kereslet miatt a cégek kedvezőbb árakat kínálnak.
2024. 09. 17. 13:00
Megosztás:

Minibölcsőde épült Ladánybenén

Minibölcsőde épült a Bács-Kiskun vármegyei Ladánybenén, ahol eddig nem volt a három év alatti gyermekek ellátását biztosító intézmény – közölte a település polgármestere az MTI-vel.
2024. 09. 17. 12:30
Megosztás:

Már lehet nevezni a KSH országos statisztikai versenyére

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idén is meghirdeti a középiskolások számára a STAT WARS, a felsőoktatásban tanulók részére pedig a STAT WARS UNI országos statisztikai csapatversenyt, mindkettőre október 15-én éjfélig lehet jelentkezni - közölte a KSH az MTI-vel.
2024. 09. 17. 12:00
Megosztás:

Új egészségháló a ChinaCham tagvállalatainak

A ChinaCham együttműködési megállapodást kötött a BOKMED Kft-vel azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak a Magyarországon működő kínai érdekeltségű vállalatok, intézmények, kiemelten a ChinaCham tagvállalatai részére orvosi-gyógyítói, kiemelten foglalkozás egészségügyi, egészségszűrési és -megőrzési, az érvényes jogszabályi kötelezettségek alapján megvalósuló tevékenységek megszervezésére, ellátására.
2024. 09. 17. 11:30
Megosztás: