Vasárnap kezdődik a PLACCC Fesztivál

Vasárnap kezdődik az idei PLACCC Fesztivál, amelyen egy hónapon át olyan művészek lépnek fel a főváros közterein, akiknek fontos a sokszínűség, az inkluzivitás, a tolerancia, a propagandával szembeni kritikus gondolkodás.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a PLACCC 2008-ban azzal az ambícióval indult, hogy nemzetközi viszonylatban is fontos fesztivállá váljon: a tizenöt év alatt közel harminc fesztiválkiadás, special edition és egyéb PLACCC-program keretében 19 országból 52 külföldi művész és alkotókollektíva szerepelt.

Mint írják, idén a PLACCC Fesztiválra a finanszírozási gondok miatt nem volt lehetőség nagyobb külföldi vagy akár magyar művészeti projekteket meghívni, ugyanakkor bizonyos lehetőségek beszűkülése más lehetőségeket szült.

Az idei fesztivál egy hónapon keresztül köztéren és rendhagyó helyszíneken alkotó művészek platformjává válik. A programban szerepelnek a fesztivállal évek óta rendszeresen együttműködő alkotókollektívák és művészek (Ziggurat Project, Meetlab, Somló Dávid, Bubla Éva, SVUNG Kutatócsoport, Horváth Brida), de lesznek olyan alkotók, akik első alkalommal lépnek ki a köztérre (Kelemen Patrik, Superfusion), valamint egy teljes programblokk várja az odalátogatókat a rakparton - hangsúlyozzák a közleményben.

A fesztivál programja a Ziggurat Project YogaWalks // Silence című részvételi előadásával kezdődik vasárnap. Vadonatúj projektük, a YogaWalks egy mindful városi séta és egy jógaóra keveréke, mindez közösségi élményként, piknikkel és beszélgetéssel zárva.

Szeptember 2-án a PLACCC a Rakparton program keretében a már korábban bemutatott projektek - mint a Meetlab és Szabó Bálint Azimut című videóinstallációja és Grélinger Ágnes With open doors to spaces without walls című mozgásprodukciója - az új helyszínen új kontextust kapnak, illetve első alkalommal látható alkotások is szerepelnek benne: a Femini duó Smorgasbord című részvételi előadása és Balogh Kata Spanyolországban élő táncos-koreográfus Choreographing attention című köztéri akciója. Ugyanitt mutatkozik be Bubla Éva Lélegzésre kijelölt hely című installációja is, a napot pedig rendhagyó formájú beszélgetés zárja a köztérhasználatról - olvasható a közleményben.

Mint írják, Bubla Éva installációja - egy városi környezetbe ágyazott, akut környezeti problémákra reflektáló tér, amely helyi lakókat, járókelőket megszólítva a köztér és közös ügyeink újszerű megélését, érzékenyítését célozza - szeptember 3. és 8. között más budapesti helyszínen is látható.

Somló Dávid egy radikálisan eszköztelen projekttel vesz részt a PLACCC programjában szeptember 8. és 10. között Budapest egy-egy nagy, forgalmas terén: az Egy bot finom egyensúlyozása olyan meditációs mozgásgyakorlat, amelynek során a résztvevők érzékeny és harmonikus kapcsolatot alakíthatnak ki egy bármelyik fa alatt megtalálható egyszerű bottal.

Szeptember 9-én hajnalban részvételen alapuló sétára és táncperformanszra invitál Horváth Brida Derengés című előadása, amely a napnak azon szakaszában zajlik, amikor a különleges fényviszonyoknak köszönhetően egy rövid időre nem látunk tisztán. Az esemény a kortárs tánc és a butoh művészi gyakorlatára támaszkodva kívánja feltárni az átmenet személyes és tágabb vonatkozásait.

Szeptember 11. és 16. között a Szendvicsbár Közösségi Térben látható a SVUNG Kutatócsoport JOURNEYing - an archive of memories című kiállítása, amelynek törzsanyagát a kollektíva két tagja külön-külön megtett féléves utazásainak szerkesztett lenyomata alkotja.

A PLACCC Fesztivál két záró produkciójaként a Gálik Éva és Varga Boglárka alkotta Superfusion szeptember 15-én Menetrend szerint címmel köztéri táncakciót tart, amelyben az előadók egy órán át követik a Széll Kálmán tér forgalmának ritmusát, Kelemen Patrik pedig hat alkalommal hívja a hazai kortárs táncosokat közös köztéri műhelymunkára és praxismegosztásra szeptember 14. és 24. között - összegez a közlemény.

Így ünnepelte Donald Trump 78. születésnapját

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.
2024. 06. 15. 15:00
Megosztás:

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás:

A 400 millió fős globális tartalomgyártói piacot hódítaná meg a RECnGO a vezető kínai videós hardvergyártóval karöltve

A RECnGO nevét ma már szinte mindenki ismeri, aki minőségi videós anyagok készítésével foglalkozik akár hobbi, akár profi szinten: a magyar startup forradalmi applikációja bármilyen okoseszközt képes egy gombnyomással profi videóstúdióvá változtatni. A kreatív tartalomgyártás mára egy több mint 400 millió fős globális iparággá nőtte ki magát, átlagosan pedig heti 17 órányi videót fogyasztunk a különböző platformokon. Az ebben rejlő üzleti lehetőségek szinte korlátlanok, ennek kiaknázásában pedig fontos együttműködést kötött a RECnGO. A kameratechnikai kiegészítők világpiacának 40%-át uraló kínai óriás, a SmallRig csúcskategóriás eszközei mostantól a magyar fejlesztésű alkalmazás tudásával felvértezve készíthetnek stúdióminőségű videókat bárhol, bármikor. A RECnGO ezzel közvetlen elérést kap a mintegy 70 millió kínai videós tartalomgyártóhoz, globálisan pedig még több kaput nyithat meg az együttműködés. A cél a 400 milliós globális piac minél nagyobb elérése.
2024. 06. 15. 13:00
Megosztás:

Nyílt nappal indítja a következő évadot a Radnóti Színház

Nyílt nappal indul a jövő évad szeptember 15-én a budapesti Radnóti Színházban, amely megtartotta évadzáró társulati ülését; Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, és kihirdette a következő szezon új bemutatóit.
2024. 06. 15. 12:00
Megosztás:

Nagyon beindultak a zöld lakáshitelek

Átlépte a 200 milliárd forintot a zöld lakáshitel állomány. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője szerint akár 2 millió forint is spórolható a fenntarthatóságot preferáló banki zöld hitel kamatkedvezménnyel. A bankok konstrukcióival kiegészíthető a júliusban induló otthonfelújítási program is.
2024. 06. 15. 11:00
Megosztás:

Elon Musk víziója: humanoid robotok

Mint a nagykönyvben, úgy viselkedett tegnap az S&P500 és a Nasdaq is. A tegnapelőtti szökési rés kialakulását követően napon belüli korrekciót láthattunk, azaz fekete gyertyákat, de a rések nem sérültek.
2024. 06. 15. 10:00
Megosztás:

Meglepő döntés a japán jegybanktól

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0-0,1 százalékos alapkamaton a japán jegybank, azonban a kötvényvásárlási programjával kapcsolatban meglepte a piacokat.
2024. 06. 15. 09:00
Megosztás:

Egyre növekvő HR-igények Baranyában – regionális központtá fejleszti pécsi irodáját az ország vezető HR-szolgáltatója

A Baranya megyei és régiós gazdasági fellendülés támogatása érdekében délnyugat-magyarországi regionális központtá alakítja Pécsett működő leányvállalata irodáját a Prohuman, Magyarország piacvezető és Közép-Kelet-Európa egyik leggyorsabban növekvő HR-szolgáltatója. A vállalat nemrég stratégiai megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, most pedig a térség gazdasági fellendülésére és az ezzel együtt megugró HR-igényekre reagálva régiós központtá fejleszti pécsi irodáját. Az ünnepélyes megnyitón a vállalat igazgatóságának elnöke mellett részt vett a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára is.
2024. 06. 15. 08:00
Megosztás:

Hosszú lesz a sárgabarack idei szezonja

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja az idén - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.
2024. 06. 15. 07:00
Megosztás:

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az Északi-tengeri hajózási útvonalról is tanácskoztak

A Roszatom részvételével tartott tanácskozáson a sarkvidéki teherflotta megújításáról, a műholdas adatszolgáltatásról és a Kínával folytatott logisztikai együttműködésről tárgyaltak.
2024. 06. 15. 06:00
Megosztás:

Erősebb autó = több baleset?

A kezdő vezetőknek általában azt tanácsolják, hogy amíg kellő tapasztalatot nem szereznek az utakon, lehetőleg olcsó és viszonylag kis teljesítményű motorral felszerelt autót vezessenek – így nagyobb eséllyel kerülhetik el a baleseteket. Ugyanakkor az is tény, hogy az erős járművek jobban irányíthatók, sőt a fékrendszerük is fejlettebb, ami viszont megkönnyíti a vezetést.
2024. 06. 15. 05:00
Megosztás:

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás: