Vastagon kétszámjegyű „céges inflációra” számítanak idén a vállalkozások

„Aki túlélte az elmúlt egy-két évet Magyarországon vállalkozóként, az igazi hősnek számít” – véli Avidor András vállalkozásfejlesztési és networking szakértő. A várakozások szerint ráadásul csak nagyon lassan jöhet ismét lendületbe a lakossági fogyasztás, a cégeket érintő infláció pedig minden bizonnyal kétszámjegyű marad idén is.

Vastagon kétszámjegyű „céges inflációra” számítanak idén a vállalkozások

Nagy kérdés, milyen kitörési lehetőségeket tudnak találni a hazai kkv-k, hogy kompenzálják a kihívást jelentő gazdasági környezetet, sőt, növekedni is tudjanak. Az okos vállalkozók ugyanakkor a jó gyakorlatokból inspirálódnak és a tartalékaikra támaszkodva igyekeznek egy lépéssel a piac előtt járni. Érdemes-e most külföldre kacsintgatni, hogyan lehet bővíteni az erőforrásokat kapcsolatépítéssel és miért egyre égetőbb probléma a vállalkozók körében a kiégés? A tudásmegosztásra épülő üzleti kultúrát hazánkban is meghonosító BNI összeszedte, várhatóan mire fókuszálnak a magyar kkv-k 2024-ben.

Továbbra sem jellemzi túlzott optimizmus a hazai kis- és középvállalkozásokat egy friss felmérés szerint: miközben bíznak abban, hogy 2024-ben javul a munkaerőhelyzet és kedvezőbbek lesznek a vállalati hitelkamatok, továbbra is mínusz 6 ponton áll a kkv-k bizalmi indexe – különösen a szolgáltatók, valamint az ipari és kereskedelmi cégek bizonyulnak borúlátónak.

„Az elmúlt években nagyon jól kellett gazdálkodni a tartalékokkal, és nem csupán a pénzügyekben, hanem a kapcsolati tőke tekintetében is, beleértve a beszállítókat, munkavállalókat, hazai és külföldi üzleti partnereket. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a magyar vállalkozók kitartóak és leleményesek, és akik nem visszavonulót fújtak, hanem inkább a bővülés lehetőségeit keresték, azok nagy előnyre tehettek szert. 2024 is a bizonytalanság éve lesz, és ilyenkor érdemes igazán kihasználni a vállalkozói kollektívákban felhalmozódott tudást és kapcsolatokat” – mondja Avidor András, a BNI Magyarország alapítója és vezetője. Az üzleti közösség tagjai a januári Évtervező hétvégén tekintették át a makrogazdasági kilátásokat és osztották meg egymással, milyen stratégiával készülnek a következő hónapokra.

2024-ben is lehet növekedni – új terepen a magyar vállalkozások

A hazai kkv-k iparágtól függetlenül tapasztalják a lakossági fogyasztás visszaesésének következményeit, és bár úgy látják, nincs nagyon nagy baj, abban is biztosak, hogy ha idén javul is valamennyit a helyzet, az a megrendelések volumenében leghamarabb az év második felében lesz érzékelhető. Arra számítanak, hogy a geopolitikai konfliktusok és az ebből adódó makrogazdasági kihívások sem csitulnak a közeljövőben és bár a következő hónapokra előrejelzett inflációs adatok lényegesen kedvezőbbek, mint az elmúlt évben, a vállalkozókat valóban érintő pénzromlás mértékét továbbra is 15% körülinek becsülik. A megosztott jó gyakorlatok ugyanakkor egyértelműen azt mutatják, hogy ebben a helyzetben érdemes inkább előre menekülni, mint visszavonulni: azok a cégek, melyek új szolgáltatásokat indítottak, terméket fejlesztettek vagy éppen külföldi piacokon jelentek meg, stabil növekedéssel és hosszabb távon is fenntartható működéssel számolhattak.

„A logisztikai szektorban is csomagszámcsökkenést tapasztaltunk, ugyanakkor igyekeztünk fejleszteni az értékesítést, plusz szolgáltatások eladásába fektetni, ami meg is térült. 2023-ban pedig céget alapítottunk Ausztriában is, amire egy ideje már nagy igény mutatkozott multinacionális partnereink részéről, akikkel itthon dolgoztunk együtt. Egyértelműen azt látjuk, hogy a magyar cégek maximálisan meg tudják állni a helyüket a nemzetközi piacon, hiszen minőséget kínálnak, és bár elindulni nehéz, ebben sokat segíthetnek a tudatosan ápolt üzleti kapcsolatok” – mondja Demján Lehel, a Gyűjtőszállítás.hu Kft tulajdonosa.

Lányi Péter, a Solar Future System Kft. ügyvezető-tulajdonosa hozzáteszi: „a környezetünkben is ezt tapasztaljuk, és nálunk is a növekedés a cél, idén szeretnénk megduplázni az árbevételünket. Ennek érdekében 2024-ben új szegmens felé nyitunk, a napelemes és hőszivattyús rendszerek telepítése mellett az ipari villanyszerelést is beépítjük a tevékenységi körünkbe, ezen aktívan dolgozunk jelenleg is. A változó viszonyok között elengedhetetlen a nyitottság, tájékozottság a saját, illetve a tágabb értelemben vett piaci viszonyok között, ennek függvényében pedig mindig készen kell állni a megújulásra, a rugalmas reagálásra.”

Változik a szervezet, könnyen „kiég” a vállalkozó

Abban tehát egyetértenek a kkv-k, hogy a szervezeti agilitás, valamint a partneri kapcsolatok ápolása és a tapasztalatok megosztása nagyban segíti a piaci kihívások sikeres kezelését. A növekedés ugyanakkor óhatatlanul együtt jár a vállalati infrastruktúra fejlesztésével, hogy az egyes folyamatok nagyobb létszám és megrendelésszám esetén is transzparensek, hatékonyak és gyorsak maradhassanak.

Ez napjainkban egyet jelent a digitalizációs törekvésekkel, 2024-ben is érdemes lehet tehát felmérni a vállalati informatikai rendszereket és nemzetközi piacokra optimalizálni azokat, esetleg új területeken is gépesíteni vagy automatizálni. Emellett persze a szervezetfejlesztés is sarokköve egy ilyen üzleti lépésnek, sokan ezekben az időkben szembesülnek azzal, hogy egyszemélyes vállalkozásból céggé szükséges alakulni, vagy éppen a néhány fős szervezet bővül ki hirtelen és gyorsan. Mindez ma már kulcskérdésnek számít, hiszen a munkatársak és erőforrások hatékony alkalmazása és delegálása eldöntheti egy-egy vállalkozás sikerét

„Ilyenkor érdemes körülnézni az üzleti kapcsolati hálóban is, és olyan stabil beszállítói kört kialakítani, akikkel biztosíthatjuk a működés folytonosságát a turbulens piaci helyzetben vagy felmérni, hogy mely folyamatokat lehetne optimálisabban megoldani kiszervezéssel. Ez a fajta cégnövekedés nagyon sok energiát igényel, ráadásul a folyamatos bizonytalanság is nagy súlyként nehezedik az alapító vállalkozókra. Nem csoda, hogy futótűzként terjed a kiégés problémája, mely súlyos esetben már lehetetlenné teszi a kiegyensúlyozott, jó teljesítményt a napi feladatokban. Ezért is fontos a belső szervezeti struktúra alapos átgondolása, melyben kell, hogy jusson tér a személyes fejlődésnek, feltöltődésnek mind a vezetők, mind a munkavállalók körében. Erre mindenképpen kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a vállalkozásoknak 2024-ben” – teszi hozzá Avidor András.

Az évente több ezer eseményt szervező BNI 2024-ben is segíti a cégeket a tudásmegosztásban, az iparágakon belüli és iparágak között piaci ismeretek és tapasztalatok hatékony hasznosításában, valamint az üzleti kapcsolatrendszerük bővítésében a hazai és külföldi üzleti színtéren egyaránt. Március 21-tól a Nemzetközi Networking Konferencián vehetnek részt a BNI-közösség tagja, majd március 25-én érkezik a XII. Next Stage Camp, amely a festői Balin segíti a vállalkozók egymásra találását az üzleti networking terén.

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás: