Vége az óraállítgatásnak! Elköszönünk a téli és nyári időszámítástól

Európa lakossága évtizedek óta megszokta, hogy évente kétszer, tavasszal és ősszel, átállítja az órákat.

Vége az óraállítgatásnak! Elköszönünk a téli és nyári időszámítástól

Ez a szokás azonban hamarosan a múlté lesz, miután az Európai Unió az elmúlt években komoly döntést hozott annak eltörléséről. Az óraállítás rendszerét eredetileg az energiatakarékosság és a napfény jobb kihasználása érdekében vezették be, de mára egyre inkább kétségbe vonják annak előnyeit, különösen az egészségre és az emberi bioritmusra gyakorolt hatások miatt.

Az óraállítás története

Az óraállítás ötletét először Benjamin Franklin vetette fel a 18. században, aki azt javasolta, hogy az emberek jobban kihasználhatnák a nappali órákat azáltal, hogy igazodnak a napkelte és napnyugta időpontjaihoz.

Modern formájában azonban az óraátállítást Németország vezette be 1916-ban, az első világháború alatt, hogy energiát takarítsanak meg. Később más európai országok is átvették ezt a gyakorlatot, és az 1980-as években már az egész Európai Unióban egységesen alkalmazták.

Az óraállítás eltörlésének kezdeményezése

Az évek során egyre többen tiltakoztak az óraállítás ellen, mert az orvosi kutatások szerint a hirtelen időeltolódások megzavarják az emberek bioritmusát, alvásproblémákat okoznak, és növelik a balesetek számát a változást követő napokban.

Egy 2018-as uniós felmérésben a válaszadók 84%-a szavazott az óraátállítás eltörlésére. Ennek nyomán 2019-ben az Európai Parlament megszavazta a szezonális óraállítás megszüntetését, de az implementációs döntéseket a tagállamokra bízta.

A tervek szerint az egyes országok dönthetnek arról, hogy állandóan a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e fenntartani. Azonban a COVID-19 világjárvány és más geopolitikai események, mint például a Brexit és az ukrajnai háború, hátráltatták a tárgyalások véglegesítését.

Mikor várható a változás?

Bár a parlamenti döntést 2021-re tervezték, a konkrét dátum az óraállítás eltörlésére jelenleg is bizonytalan. Az EU hivatalos tárgyalásai még folyamatban vannak, és a végleges megállapodás várat magára.

Így 2024-ben még biztosan megtörténik az óraállítás március végén és október végén. Az óraállítgatás végleges eltörlése egyelőre a jövő zenéje, és még nem áll rendelkezésre egyértelmű, végleges időpont.

IDE kattintva írtuk meg, hogy mikor kell az órákat 2024 őszén átálítani a téli időszámításra.

A DTX Exchange (DTX) izgalmat kelt a 2,8 millió dolláros előértékesítéssel, hiszen a Solana (SOL) és a Binance Coin (BNB) bálnák csaptak le rá

Ismét egy zöld nap a kriptopiacon, és „Uptober” (a kripto világ októberi fellendülése) közeledtével még több bullish (emelkedő) ármozgásra számíthatunk. A befektetők bővítik portfólióikat, felkészülve a várható izgalmas időszakra.
2024. 09. 27. 06:00
Megosztás:

Így növeld a lakásod, ingatlanod értékét úgy, hogy még a zsebedben is pénz maradjon

Az ingatlanhirdetésekben egyre gyakrabban emelik ki a felújítások során használt anyagok és technológiák minőségét, különösen az energetikai korszerűsítések esetében. Ez nem véletlen: a magas színvonalú energetikai fejlesztések, például a hőszigetelési rendszerek alkalmazása, nemcsak az ingatlan energiahatékonyságát javítják, hanem jelentősen növelik az ingatlan tartósságát és piaci értékét is. Egy prémium hőszigetelési rendszer például hosszú távon csökkenti a fenntartási költségeket, miközben kényelmesebb lakókörnyezetet biztosít. Azok számára, akik energetikai korszerűsítést terveznek, érdemes körültekintően választani, hogy a felújítás valóban növelje az ingatlan értékét.
2024. 09. 27. 05:30
Megosztás:

A magyar fiatalok számára a pénzügyi függetlenség számít a legnagyobb hosszú távú sikernek

A magyar fiatalok számára a pénzügyi függetlenség számít a legnagyobb hosszú távú sikernek - ez derült ki az OTP Bank Junior üzletága által végzett reprezentatív felmérésből.
2024. 09. 27. 05:00
Megosztás:

Ritka kincs, Munkácsy Mihály egyik nagyméretű festménye bukkan fel a Virág Judit Galéria aukcióján

Munkácsy Mihály egyik gyönyörű, nagyméretű olajfestménye bukkan fel a Virág Judit Galéria október 15-i, őszi aukcióján. A Randevú az ablaknál című festmény egykor a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt. A képet a nagyközönség is láthatja október 4-14. között a galériában.
2024. 09. 27. 04:30
Megosztás:

Mit lehet tenni, ha fél évig tart eladni egy autót?

Az eladásra szánt autók hónapokat, akár fél évet állnak kihasználatlanul, új tulajdonosra várva, mind a kereskedésekben, mind a magánszemélyeknél. Eközben folyamatosan csökken az értékük, az autó tulajdonosa egyre kevesebb pénzre számíthat az eladásukból. Sok tulajdonos ezt a kiesést a gépjárműveik bérbeadásával pótolják. Mindeközben sokan felismerik, hogy hosszú távon is jobban járhatnak a bérbeadással, mintha eladnák az autójukat.
2024. 09. 27. 04:00
Megosztás:

Mi a baj az osztrák gazdasággal?

Csökkent a feldolgozóipari aktivitás Ausztriában szeptemberben, immár a 26. egymást követő hónapban az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 09. 27. 03:30
Megosztás:

A Budapesten élők még beljebb költöznének - de hová?!

A KSH legfrissebb összegzései szerint 2023-ban 51 ezren váltottak állandó lakhelyet Budapesten belül, akár maradva a korábbi kerületükön belül, vagy más városrészbe költözve. Ez az előző évi fővárosi mobilitáshoz képest mintegy 27 százalékos visszaesés. Ezzel a vándorlás intenzitása legalább három évtizedes mélypontra zuhant, ugyanis a tavalyinál csekélyebb költözésszámot 1995, a regiszter megnyitása óta nem rögzítettek. Ám az általános visszaesés igencsak eltérő mértékben érintette az egyes kerületeket, s ezek a különbségek arra utalnak, hogy 2023 egyik markáns trendje a város belseje felé irányuló vándorlás volt.
2024. 09. 27. 03:00
Megosztás:

Több médiaszolgáltató is megsértette szerződéses vállalásait

Nem indokolt hatósági eljárást indítani a nyári olimpiai játékok nyitóünnepsége miatt az azt élő adásban közzétevő médiaszolgáltató ellen – egyebek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület szeptember 24-i ülésén jogsértéseket tárt fel több rádiós és televíziós médiaszolgáltató hatósági ellenőrzése során, egyes ügyekben pedig külföldi társhatóságokat is megkeresett.
2024. 09. 27. 02:00
Megosztás:

A legjobb 15%-ba került az ALTEO az EcoVadis fenntarthatósági minősítésén

Ezüst minősítést szerzett az ALTEO Nyrt. a világ egyik legmegbízhatóbb fenntarthatósági rendszerében. Az EcoVadis független értékelő platform a vállalatok és beszállítók teljesítményét vizsgálja a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok alapján. Jelenleg több mint 130.000 vállalatot értékel a világ minden országában.
2024. 09. 27. 01:30
Megosztás:

Ötöslottót tervezel feladni a héten? Itt a bejelentés a főnyeremény változásáról

Márciusban volt utoljára telitalálat az Ötöslottón, akkor 227 millió forintot vihetett haza a játékos. Azóta, senki sem találta el mind az öt számot, így az összeg több mint huszonötszörösére duzzadt.
2024. 09. 27. 01:00
Megosztás:

Felpörög a Memebet Token előértékesítés – a befektetők korán akarják biztosítani a profitot

A Memebet olyan közismert mém érmékre koncentrál, mint a Pepe, a Bonk, a Dogecoin vagy a Shiba Inu, hiszen egy olyan kaszinót szeretne létrehozni, amelyben mém érmékkel lehet fogadni. A platform ráadásul nemcsak mém érme fogadást tesz lehetővé, de széles kínálattal és közösségvezérelt élménnyel is várja a játékosokat.
2024. 09. 27. 00:01
Megosztás:

Saját bankjait menti Kína - mekkora a baj?

A kormányzati beavatkozások útján történő gazdaságélénkítés újabb lépésének tekinthető az a terv Kínában, amely 142 milliárd dollárnak megfelelő jüant juttatna a legnagyobb bankokhoz.
2024. 09. 26. 23:30
Megosztás:

A legjobb 5 kriptovaluta, amelyek 300%-os nyereségre esélyesek az év vége előtt – Íme, amit tudnod kell

Készülj fel arra, hogy felfedezd az altcoinok világát, amelyek a következő hónapokban figyelemre méltó növekedés előtt állnak. Ismerd meg az öt legígéretesebb kriptovalutát, amelyek erős potenciállal bírnak arra, hogy jelentős hozamot érjenek el az év vége előtt. Ezek a rejtett gyöngyszemek lehetnek a kulcs a lenyűgöző nyereséghez. Tudd meg, mely érmék állnak a robbanásszerű növekedés küszöbén, és miért érdemelnek figyelmet.
2024. 09. 26. 22:30
Megosztás:

Javított idei globális növekedési prognózisán az OECD

Javított kissé idei globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a szerdán kiadott prognózisában az előző, májusi becsléséhez képest, míg a jövő évi előrejelzést változatlanul hagyta.
2024. 09. 26. 22:00
Megosztás:

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MBH Bank és a Bank of China Limited Magyarországi Fióktelepe

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MBH Bank és a Bank of China Limited Magyarországi Fióktelepe annak érdekében, hogy hosszú távú, stabil és kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatot hozzanak létre. A jövőbeni együttműködés kiemelt célja, hogy a felek feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket mind a pénzügyi szolgáltatások, mind pedig a finanszírozási megoldások terén.
2024. 09. 26. 21:30
Megosztás:

Appeninn: 30%-kal magasabb árbevétel, 7,5 millió eurós EBITDA 2024 első felében

2024 első fél évében több mint 30 százalékkal 11,816 millió euróra növelte árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest az Appeninn Nyrt. – áll a tőzsdei társaság ma kiadott első féléves jelentésében. A konszolidált leányvállalatokkal együtt az Appeninn-csoport első hat hónapos EBITDA-ja 7,511 millió euró volt. A számottevő növekedés hátterében elsősorban a 2023 során végrehajtott akvizíciók sikeres integrálása áll, de az eredményhez hozzájárult a bérbeadási tevékenység jövedelmezőségének növelése, valamint a vállalatnál korábban lezajlott operatív költséghatékonysági program is.
2024. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Elérheti a Shiba Inu ára az 1 dollárt? A SHIB token piaci rally potenciáljának elemzése a 2021-eshez hasonlóan

A Shiba Inu token (SHIB) az egyik legtöbbet emlegetett <a href="https://profitline.hu/kriptovalutak" target="_blank">kriptovaluta</a> a megjelenése óta. A 2021-es árrobbanása után a tulajdonosok most azt kérdezik, vajon a SHIB token ismét képes lehet-e egy újabb rallyra, hogy elérje az 1 dolláros mérföldkövet. Ahogy a piaci dinamikák változnak, elemezzük a Shiba Inu árának potenciálját, hogy követheti-e a korábbi rallyhoz hasonló pályát.
2024. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Golden Visa körkép: Hol helyezkedik el a magyar arany?

Míg a magyarországi aranyvízum szabályai még az utolsó finomításokon mennek át, addig az unió más országaiban már évek óta népszerűek a hasonló programok. Látható viszont, hogy amint a szabályok itthon kikristályosodnak, a magyar Golden Visa uniós összehasonlításban is rendkívül versenyképes lesz. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemezte az európai helyzetet.
2024. 09. 26. 19:45
Megosztás:

Szeptemberben tovább lassul az infláció

Az augusztusi 3,4 százalékos infláció megfelelt a jegybank várakozásainak, a szeptemberi adatot 3,1 százalékosra várják, az év hátralévő részében enyhe emelkedésre számítanak, decemberben kevéssel 4,0 százalék feletti ráta valószínű - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője a szeptemberi Inflációs jelentést ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón.
2024. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Pazarlóbban bánunk a készételekkel

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint a háztartások pazarlóbban bánnak a készételekkel - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 26. 19:00
Megosztás: