Viharkárok és villámcsapás, avagy mi minden sújtotta idén a hazai ingatlanokat?

Viharkárok, villámcsapás miatt kialakuló lakástűz, otthoni balesetek - ezek a káresetek határozták meg a nagyobb hazai biztosítók kifizetéseit 2021 első felében, de a koronavírus-járvány hatása is több területen megmutatkozik. A Bank360.hu elemzői lakásbiztosítói körképükben arról kérdezték a biztosítókat, hogy melyek voltak a leggyakrabban előforduló káresemények, illetve, hogy mekkora összegben térítettek az ügyfeleknek.

Viharkárok és villámcsapás, avagy mi minden sújtotta idén a hazai ingatlanokat?

Jelentős viharkárokat és több háztartási balesetet hozott 2021 eddig a biztosítók számára, az online biztosításkötések számának azonban még van hova nőni. A nagyobb hazai biztosítótársaságok hasonló tapasztalatokról számoltak be a lakásbiztosítással összefüggő káresetek kapcsán, erről készítettek egy összefoglalót a Bank360.hu elemzői.

Az Allianz Hungária Biztosító 2021 nyarán a villámcsapások és tüzek mellett egy viharkár-bejelentés után fizette ki a legnagyobb összeget egyik ügyfelének, ami tízmillió forintot meghaladó összeget jelent. Villámcsapás esetén pedig 20 millió forint feletti kifizetés is történt. Ezzel szemben a téli hónapokban tűzkárok fordultak elő gyakrabban, a kifizetett biztosítási összeg több esetben is meghaladta a 10 millió forintot.

Az Allianz tapasztalatai alapján tíz ügyfélből átlagosan hatan élnek a kényelmes és gyors, számla nélküli kifizetést biztosító lehetőséggel - ami azt jelenti, hogy az ügyfelek többsége elfogadja a biztosító által készített kárszámítás alapján felajánlott összeget.

Meglepő, hogy az online megkötött lakásbiztosítások aránya a pandémia során tapasztalt, felgyorsult digitalizáció ellenére is alacsony maradt az Allianznál, annak ellenére, hogy a teljes folyamat száz százalékban online is végigvihető, a kötés közben pedig chaten és telefonon keresztül is kérhetnek segítséget az ügyfelek, ha elakadnak vagy ha kérdés merül fel. Emellett a bejelentés, a kárstátusz követés és a szerződésmódosítás is elvégezhető otthonról.

Az Aegon Biztosítónál a meteorológiai károk száma meghaladta idén a 30 ezret, a kifizetés pedig a 2 milliárd forintot - ennek az összegnek a jelentős részét villámcsapás, jégverés és viharkárok után fizették ki. Érdekesség, hogy 2021-ben a korábbi tapasztalatoktól eltérően a nyári viharok egy viszonylag rövid periódusba szűkültek össze, 6-7 hét alatt következett be az a kármennyiség, ami korábban három hónapban oszlott meg.

A koronavírussal összefüggésben elmondta a biztosító, hogy érezhetően megemelkedett a kisebb, otthoni, háztartási balesetek száma. Ezek jórészt otthoni barkácsolással vagy kisebb saját kezű felújítási munkálatokkal voltak összefüggésben.

A Groupama Biztosítónál augusztus 31-ével bezárólag

-vezetékes vízkárral összefüggésben több mint 15 ezer bejelentés érkezett, 1 milliárd forint feletti kifizetéssel,
-viharkárral összefüggésben 8 ezer feletti bejelentés érkezett, mintegy 440 millió forint kárkifizetéssel,
-üvegtöréssel, üvegrepedéssel összefüggésben közel 4500 bejelentés érkezett, 120 millió forint feletti kifizetéssel,
-jégveréssel összefüggésben  4 ezer feletti bejelentés érkezett, fél milliárd forint feletti kifizetéssel,
-csonttöréssel, csontrepedéssel összefüggésben 4 ezer feletti bejelentés érkezett, közel 100 millió forint feletti kifizetéssel,
-felhőszakadással összefüggésben 3 ezer feletti bejelentés érkezett, közel 150 millió forint kifizetéssel,
-villámcsapás másodlagos hatásával összefüggésben 2 ezer feletti bejelentés érkezett, 180 millió forint feletti kifizetéssel.

A Groupama az előző év időarányosan számított bejelentéseihez képest a jégverésnél darabszámban több mint háromszoros, míg a kifizetett kárösszegek tekintetében több mint négyszeres emelkedést tapasztalt.

Az Union Biztosítónál ezidáig a vihar és a jég okozta károk voltak a leggyakoribbak, az előző évhez viszonyítva kiemelkedtek az ilyen típusú káresetek. A biztosítóhoz közel 2000 kárbejelentés érkezett idén, és több száz millió forint kifizetés történt.

Az Uniqa Biztosítónál idén eddig több mint 20 ezer kárbejelentés történt lakásbiztosításra, ezekre közel 5 milliárd forint értékben történt kifizetés. Idén az időjárás okozta káresemények voltak többségben, de közel ugyanennyi csőtöréses esetet is regisztráltak. Ugyanakkor kárérték szempontjából a személyi sérüléses balesetekkel összefüggésben fizette ki a legtöbb kártérítést a biztosító. A home office-ban töltött megnövekedett időnek köszönhetően az emberek többet barkácsoltak, kertészkedtek, nagytakarítottak vagy főztek, így több balesetet szenvedtek fűrészelés, flexelés, létrára mászás, illetve égési sérülés miatt.

Az Uniqa eredményei alapján a csőtörés kockázat kárai évek óta növekvő trendet mutatnak, ami az épületgépészeti anyagok (csövek, fittingek) elöregedésével van kapcsolatban. Az üvegkárok aránya viszont csökkenő tendenciát mutat, ami elsősorban a modern nyílászárók erősebb és tartósabb üvegezésének köszönhető.

Egy évvel meghosszabbította a globális emberi jogi szankciórendszerének érvényeségét az EU

Az Európai Unió egy évvel, 2022. december 8-ig meghosszabbította a világ különböző országaiban elkövetett súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősökkel szembeni szankciórendszerének érvényességét - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
2021. 12. 07. 02:30
Megosztás:

Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emmi

Hatások és ráhatások címmel szervezett V4 kulturális konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kétnapos online rendezvényen a négy ország kulturális életének kormányzati vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat a pandémia által előidézett helyzetről és a kultúra szerepéről a járványkezelésben.
2021. 12. 07. 02:00
Megosztás:

Ammónia szivárgott egy gyöngyösi húsüzemben

Ammóniaszivárgást észleltek hétfő reggel egy gyöngyösi húsüzemben, a veszélyhelyzetet a tűzoltók elhárították, sérültről nem tudnak - közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.
2021. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Nagy-Britanniában nőtt az autóeladás

Nagy-Britanniában öt hónapon belül először nőtt az autóeladás éves szinten novemberben - állt a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) közleményében.
2021. 12. 07. 01:00
Megosztás:

Ekkora előleget fizettek ki a gazdáknak november végéig

Az előlegfizetési időszak csaknem másfél hónapja alatt a Magyar Államkincstár mintegy 262 milliárd forint közvetlen és vidékfejlesztési támogatást fizetett ki a termelőknek, ezen felül pedig az átmeneti nemzeti támogatások folyósítása is megkezdődött - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleményében Nagy István miniszter.
2021. 12. 07. 00:01
Megosztás:

A magyarok közel fele műfenyőt vásárol karácsonyra

Magyarországon a megkérdezettek 45,8 százaléka műfenyőt vásárol karácsonyra, a válaszadók 36 százaléka vágott, 8,8 százalékuk pedig visszaültethető, földlabdás fenyővel ünnepel - közölte az IKEA hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.
2021. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal

Az uniós állampolgárok 80 százaléka szerint a digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal - olvasható az Eurobarométer hétfőn közzétett felméréséből.
2021. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Újabb jelentős előtörlesztés a magyar adósságfinanszírozásban

Az adósságfinanszírozás újabb eredményeképpen ezúttal a forint kötvény piacon sikerült Magyarországnak jelentős, 1300 milliárd forintos előtörlesztést végrehajtania - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalára feltett videóüzenetében hétfőn.
2021. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Három évig tartó vezetékes hálózatfejlesztést zár le a DIGI

A DIGI három évig tartó vezetékes hálózatfejlesztési munkálatokat zár le idén decemberben, az újításoknak köszönhetően a vállalat 16 vidéki nagyvárost is lefedő gerinchálózata saját optikai hálózaton kapcsolódik a budapesti központhoz - közölte a DIGI Kft. hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Horvátországban is kimutatták az omikron változatot

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója hétfőn.
2021. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Szigorodtak az oltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.
2021. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás Hétfőn

Vegyesen mozgott a forint hétfőn a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon: az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, ugyanakkor a frankkal összevetve erősödött.
2021. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Jövőre több mint 7 százalékos infláció várható Csehországban

A jövő évben több mint 7 százalékos infláció valószínűsíthető Csehországban, elsősorban a dráguló energiaforrások következtében - mondta Petr Král, a Cseh Nemzeti Bank monetáris szekciójának vezetője abban az interjúban, amelyet hétfőn közölt a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.
2021. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Pozitív hangulat volt európai tőzsdéken

Egy százalékot meghaladó pluszban zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2021. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Gyorsfagyasztott gombakeveréket hívott vissza az Auchan

Allergiás reakciót kiváltó gomba szennyezettség miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta a Les Natures márka jelzésű, 450 grammos kiszerelésű gyűjtött gombákból álló gyorsfagyasztott darabolt gombakeveréket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 18:30
Megosztás:

Minuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 181,49 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel, 50 723,42 ponton zárt hétfőn.
2021. 12. 06. 18:00
Megosztás:

Megtalálta az új fegyvert a vírus ellen a Pécsi Tudományegyetem

A koronavírus fehérjéinek károsítása nélkül sikeresen szüntették meg a világjárványt okozó kórokozó wuhani és delta variánsának fertőzőképességét pécsi kutatók saját fejlesztésű eszközük segítségével, ezzel szélesebb körben válik kutathatóvá a megbetegedés kórokozója - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 17:30
Megosztás:

Hamarosan elérhetőek a Magyar Falu Program új pályázatai

A kistelepülésen élők életminőségének további javítása érdekében 14 felhívással 2022. január 3-án megjelennek a Magyar Falu Program pályázati kiírásai, és már aznap beadhatók a kérelmek - közölte Gyopáros Alpár Modern Települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-vel.
2021. 12. 06. 17:00
Megosztás:

Kiszabták az első bírságot egy busz utasára mert nem volt beoltva

Róma belvárosában bírságolták meg az első utast, aki védettségi igazolás nélkül szállt buszra hétfőn, miután a tömegközlekedési eszközökön, valamint a vendéglátásban is életbe léptek az oltás nélkülieket korlátozó szigorítások.
2021. 12. 06. 16:30
Megosztás: