Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban, miután a kínai szárazföldön az első koronavírusjárvány-hullám kitörése óta eltelt két év legsúlyosabb járványhelyzetének megfékezésére szigorú korlátozásokat vezettek be az ország több részén.

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye

A csütörtökön közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI)49,5 pontra zsugorodott márciusban. Elemzők 49,9 pontra, vagyis a feldolgozóipar enyhébb visszaesésére számítottak a februári, 50,2 pont után. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A kínai feldolgozóipar a megelőző hónapokban négy egymást követő hónapban növekedett, jóllehet, visszafogott mértékben. A márciusi adat tavaly október óta a leggyengébb teljesítményt tükrözte.

Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokkal egy időben közzétett közleményben a teljesítmény visszaesését a kínai szárazföldön kialakult, újabb járványhullám, valamint a nemzetközi geopolitikai bizonytalanságok hatásaival magyarázta. A különböző járványügyi korlátozások miatt egyes vállalatok munkaerőhiányra panaszkodtak, amiért a dolgozóik nem tudtak bejárni a munkahelyükre, továbbá fennakadások alakultak ki az árufuvarozásban is. A szakértő ugyanakkor arra számít, hogy a járvány megfékezését követően a kereslet és kínálat ismét fokozatosan helyreáll majd.

A vállalatok mérete szerint bontott adatokból kiderül, hogy míg a feldolgozóipari nagyvállalatok márciusban is növekedni tudtak, a kis- és középvállalatok teljesítménye gyorsuló ütemben zsugorodott.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 0,9 ponttal gyengülve 49,5 pontra ereszkedett márciusban. Az új megrendelések állományának 48,8 pontos részindexe a kereslet visszaesésére utalt. A februári adat még növekedést tükrözött.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor 48,4 pontos márciusi BMI-je szintén a teljesítmény zsugorodását jelezte. A márciusi adat ráadásul a leggyengébb volt tavaly augusztus óta, és fél éve tartó növekedést tört meg.

Az építőipar teljesítménye márciusban továbbra is növekedett mindazonáltal, a bővülés üteme még gyorsult is februárhoz képest, 58,1 pontra emelkedve. A szolgáltatóipar ezzel szemben a februári növekedésből meredeken csúszott vissza a zsugorodásba, 46,7 pontos BMI-vel zárva a márciust. A növekedés kiugró, 55 pont fölötti szintjét regisztrálták ugyanakkor márciusban a telekommunikációval és tartalomszolgáltatással, valamint a pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokal foglalkozó szektorokban. A többi között a vasúti- és légi árufuvarozással, a vendéglátással, a szállás-, az ingatlan-, valamint a lakossági szolgáltatásokkal, illetve a kulturális és szabadidős tevékenységgel foglalkozó ágazatokban egyaránt visszaesést jegyeztek fel.

A statisztikai hivatal szakértője rámutatott: a szolgáltatóiparra látványosan negatív hatást gyakorolt az újabb járványhullám. A feldolgozóiparon kívüli ágazatokban az új megrendelések állománya gyorsuló ütemben zsugorodott márciusban is a szolgáltatóipari kereslet gyengülése következtében. Az építőiparban az új megrendelések állománya ugyan az 50 pontos küszöb fölött maradt márciusban is, ám számottevően csökkent februárról.

Az üzleti várakozások részindexe 54,6 pontra ereszkedett. Jóllehet ezzel jelentősen alulmaradt a februári, 60,5 ponttól, de még így is derűlátást tükrözött az elkövetkező egy év piaci körülményeit illetően.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index februárról 2,4 ponttal csökkenve 48,8 pontra gyengült márciusra.

Új Spar-üzlet nyilt Sárospatakon

A Spar új szupermarketet nyitott Sárospatakon, mintegy 750 millió forint beruházással, az áruház 20 új munkahelyet teremtett az észak-magyarországi városban - közölte a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 30. 20:00
Megosztás:

Erős évet zárt az MKB tavaly

Erős évet zárt az MKB Bank tavaly, a csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 176,6 milliárd forintot 2022-ben, ami 48,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - ismertette Krizsanovich Péter, az MKB és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
2023. 03. 30. 19:30
Megosztás:

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.
2023. 03. 30. 19:00
Megosztás:

Egyeztetés a hazai mezőgépgyártók és forgalmazók sikeréért

A sikeres hazai agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlen - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók érdekvédelmi szervezeteinek képviselővel folytatott egyeztetésen a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 30. 19:00
Megosztás:

Már minden belföldi InterCityn lehet okosjeggyel utazni

Már a Balaton déli partja, valamint Győr és Szombathely felé is váltható okosjegy, ezáltal ez a szolgáltatás már minden Magyarországon közlekedő belföldi InterCity-járaton elérhető, több mint 80 város felé - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 30. 18:30
Megosztás:

A felhőbiznisz tartja növekedésben az Oracle-t

Az Oracle a világ legnagyobb IT cégei közé tartozik. Adatbázis-kezelő szoftverei révén vált világhírűvé, de az utóbbi időben az iparági trendeket követve egyre nagyobb fókuszt kap a felhő-üzletág, ami a vállalat legdinamikusabban növekvő egysége.
2023. 03. 30. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését

Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő szoftvert fejlesztenek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei.
2023. 03. 30. 17:30
Megosztás:

A Mol Limo új díjazást vezetett be a biztonságosabb autózásért

A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel párhuzamosan csökkenti a perc- és óraalapú díjakat, akár 70 százalékkal is - közölte a közösségi autómegosztó csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 30. 17:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2023. 03. 30. 16:30
Megosztás:

Választások hétvégéje

Április másodikán két európai uniós tagországban is – Bulgáriában, illetve Finnországban – parlamenti választásokat rendeznek.
2023. 03. 30. 16:02
Megosztás:

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

Ágazati képzőközpontot adtak át csütörtökön Szekszárdon, a Tolna Megyei Szakképző Centrum (TMSZC) Ady Endre Technikumában, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 270 millió forintos támogatásával hoztak létre.
2023. 03. 30. 15:30
Megosztás:

Az MKB erős piaci pozíciókkal készül a fúzióra

Az MKB Bank Nyrt. ma közzétett pénzügyi jelentése szerint az MKB Csoport tavaly sikeresen alkalmazkodott a változó gazdasági környezethez és teljesítette stratégiai céljait. A makrogazdasági bizonytalanságok és az integráció első szakaszának teljesítése közepette nőtt a bank jövedelmezősége és hatékonysága, miközben ügyfélállományai tovább bővültek. A bankcsoport mérlegfőösszege 10 614,4 milliárd forint, korrigált adózás utáni nyeresége pedig 176,6 milliárd forint volt az év végén.
2023. 03. 30. 15:00
Megosztás:

Új üzleti stratégiai vezető a CETIN Csoportnál

Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a CETIN Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót.
2023. 03. 30. 14:30
Megosztás:

A szakértők szerint már idén újra nyereséges lehet a kukoricatermelés

Az elmúlt év eseményei sok hazai kukoricatermelőt elbizonytalanítottak, miközben a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az idei évben már eddig is csapadékosabb időjárásnak, a megfelelő vetőmagfajtáknak, valamint a magyarországi feldolgozóipar által biztosított stabil felvevőpiacnak és az ukrán szállítmányok okozta zavarok enyhülésének köszönhetően a kukorica idén szép hasznot hozhat a gazdáknak. A kereslet a kukoricára továbbra is biztosított: a hazai biofinomítók, mint például a Dunaföldváron működő Pannonia Bio évek óta a magyar gazdálkodók megbízható, állandó felvásárló partnere.
2023. 03. 30. 14:00
Megosztás:

Tizenegy év alatt vármegyényit bővült a lakásállomány

2011 és 2022 között valamivel több mint 200 ezerrel nőtt a magyar lakóingatlan állomány és a nyugatra tartás volt a magyarok otthonkeresésének jellemző iránya – ezt mutatják a legutóbbi népszámlálás már nyilvánosságra került eredményei. Az OTP Ingatlanpont elemzője szerint ez a vándorlási tendencia rányomta bélyegét a lakáspiac utóbbi évtizedének jellemző folyamataira is.
2023. 03. 30. 13:30
Megosztás:

Tehermentesítenék a regionális bankokat az USA-ban

Nagyobb részvállalást szeretne a nagybankoktól az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) – írja a Bloomberg.
2023. 03. 30. 13:00
Megosztás:

Stabil maradt az európai betétállomány

Nem okozott betétkiáramlást az eurózónás bankoknál az elmúlt pár hétben a turbulens piaci környezet az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel szerint.
2023. 03. 30. 12:30
Megosztás:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:
2023. 03. 30. 12:00
Megosztás:

A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad: vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjedne

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg.
2023. 03. 30. 11:30
Megosztás:

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.
2023. 03. 30. 11:00
Megosztás: