Volt olyan kamikaze, aki túlélte a bevetéseket? Mit csináltak velük utána?

A II. világháború vége felé Japán helyzete kilátástalanná vált, ezért a vezetés úgy döntött, hogy új haditechnikát alkalmaznak.

Volt olyan kamikaze, aki túlélte a bevetéseket? Mit csináltak velük utána?

A császári fegyveres erők kénytelenek voltak valamit lépni. Ekkor hozták létre a különleges műveleti egységeket. Ezeket azért hozták létre, hogy öngyilkos katonák szánt műveleteket hajtsanak végre, ami szemléletesen megmutatja mennyire kétségbe voltak esve. Öngyilkos bevetéseket nem csak repülőgéppel hajtottak végre, hanem torpedókkal is.

Ezek egyszemélyes lövegek voltak, amelynek a belsejében egy katona ült és a torpedót egyenesen a szövetséges hajók oldalának vezette, ahol a robbanó fej az ütközés következtében felrobbant. Később ezt a technikát továbbfejlesztve csónakokat és kisebb tengeralattjárókat is építettek. Természetesen ezt a műveletet egyetlen katona sem élte túl viszont az ellenség óriási veszteségeket szenvedett.

A háború vége felé a japánok kétségbeesésükben egyre őrültebb bevetéseket indítottak.

Érdekesség a toborzással kapcsolatosan az, hogy ezekre a küldetésekre senkit sem kényszerítettek. Önkéntességi alapon kerültek ezekbe az egységekbe a katonák, amelyet egy kérdőív kitöltése előzött meg.

A kérdőíven három lehetőség állt:

1. Nagyon szeretnék csatlakoznia a kamikazékhoz
2. Szeretnék csatlakozni...
3. Nem szeretnék csatlakozni 

A jelentkezőknek a kérdőív kitöltése után 5 percük volt egy szobában eldönteni, hogy melyiket választják.

Az első időszakban ez a folyamat demokratikusnak látszik. De idővel a választás lehetősége csak látszat lett.

A pilóták csoportos megkérdezésével pszichológiailag hatottak a katonákra, hiszen ha azt válaszolta, hogy "nem", a többiek megvetésére számíthatott. A legtöbb kamikaze pilóta 16-17 éves volt és híres akart lenni, mint a legtöbb tinédzser, és ezért erre az őrültségre is hajlandó volt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtöbb pilóta nem akart meghalni, és a hazafias érzelmek is gyengültek. Ilyenkor az otthon maradt szülőkre és testvérekre gondoltak, akik talán hőstettük után jobb életben reménykedhettek.

Mi lett azokkal a kamikázékkal, akik túlélték a háborút?

Azok a kamikazék, akik túlélték csak annak köszönhették életüket, hogy a háború véget ért. De ez sem hozta el a várva várt hírnevet, mert a szövetségesek mindent megtettek annak érdekében, hogy fanatikusoknak állítsák be ezeket az embereket és besározzák jellemüket, ez által kiközösítés várt rájuk, mert a saját kormányuk sem kelt védelmükre.

Nem kaptak munkát és tanulmányokat sem kezdhettek, ráadásul ezek a katonák egy egységhez tartozó szindrómával küzdöttek és kevés kivétellel soha nem tudtak visszatérni a normális életbe. A nemes halál megszállottjai voltak és képtelenek voltak új célt találni életüknek.

Az előítéletek sajnos a mai napig sem tűntek el, mert Japánban - és főleg a fiatalabb generáció - idiótáknak tartja ezeket a katonákat. De a helyzet világszerte ilyen és ehhez hasonlóan vélekedik ezekről az emberekről. A 90-es évektől némileg változott a megítélésük, és ismét hősökként tekintettek rájuk. De ezek az emberek már sajnos, ezt nem élték meg.

Februártól szankciókkal járhat, ha nem stimmelnek a tényleges tulajdonosi adatai

2022. február 1-jétől a NAV-nak is jelezhetik a hatóságok és a szolgáltatók, ha ügyfeleik tényleges tulajdonosi (TT) adataiban ellentmondást találnak. Ez pedig az érintettek TT-indexének csökkentéséhez, “megbízhatatlan” státuszhoz és akár szankciókhoz is vezethet - mutat rá a Mazars legfrissebb összefoglalója. Februártól ugyanis az ügyfél-átvilágításra kötelezett szolgáltatók és a hatóságok is korlátlanul hozzáférnek a tényleges tulajdonosok ún. UBO-nyilvántartásához. A tavaly májusban hatályba lépett törvény célja, hogy a gazdasági társaságok tulajdonosi viszonyai átláthatóbbak, a pénzmosás elleni fellépés pedig hatékonyabb legyen.
2022. 01. 26. 14:30
Megosztás:

A magyar autósok harmada még parkolóautomatában fizet

A digitális forradalom vívmányai ellenére nagyjából minden harmadik magyar autós még mindig jellemzően automatában fizet a parkolásért, ugyanakkor az okostelefonos alkalmazások már népszerűbbek, mint az SMS-fizetés – derül ki a Cristo autós alkalmazás megbízásából készült friss, reprezentatív kutatásból. Az elektronikus fizetési megoldások hátránya a parkoláson felül fizetendő kényelmi díj, amelynek összege szolgáltatónként jelentősen eltérhet és akár 100 Ft-nál több is lehet. Az autósok közel fele (45 százalék) semmit nem fizetne a szolgáltatás igénybevételén felül, 32 százalék is csak a törvényileg előírt 40 forintos minimumot. A jogszabályi háttér már több, mint egy éve adott a kényelmi díj eltörléséhez, de egy koncesszió kiírása még hátra van az új szabályok érvénybe lépéséhez.
2022. 01. 26. 14:00
Megosztás:

Hollandiában enyhítették a járványügyi korlátozásokat

A holland kormány szerdán enyhítette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legtöbb korlátozást, annak ellenére, hogy az új fertőzések napi átlaga 60 ezerre ugrott - jelentette az NlTimes holland hírportál.
2022. 01. 26. 13:30
Megosztás:

Holnaptól lehet a választási kérelmeket benyújtani

Csütörtöktől lehet az április 3-ai országgyűlési választáshoz és a vele egy napon tartott országos népszavazáshoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket benyújtani a választási irodáknál.
2022. 01. 26. 13:00
Megosztás:

Drágulással ért véget 2021, de az albérletárak még a járvány előtti szint alatt vannak

Folytatódott a drágulás az albérletpiacon: 2021 decemberében országosan 0,6 százalékkal Budapesten pedig 0,4 százalékkal nőttek a bérleti díjak novemberhez képest. Éves szinten 13,1, illetve 12,7 százalékos drágulás történt. Tavaly több mint 100 ezer lakást és házat kínáltak kiadásra, ami megfelel a 2020-as kínálati szintnek. 2021-ben Budapesten nőtt a kínálat, a többi városban pedig csökkent. Januárban Budapesten belül az V. kerületben lévő albérleteket kínálták a legdrágábban, a 245 ezer forintos bérleti díj több mint 50 százalékos emelkedésnek és történelmi rekordnak felel meg. Továbbra is a XXIII. kerület a legolcsóbb a budapesti piacon, ám tavaly januárhoz képest 29 százalékkal 110 ezer forintra nőtt a bérleti díj. A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron 17 százalékkal, Veszprémben 8 százalékkal, Debrecenben pedig 20 százalékkal nőtt az albérletek ára.
2022. 01. 26. 12:30
Megosztás:

Stratégiai partnerségre lép a 4iG és a Rheinmetall

Végleges megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. A német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12* százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben, amellyel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz. A többlépcsős ügylet zárásának feltétele, hogy a 4iG közgyűlése elfogadja a társaság új alapszabályát és felügyelőbizottságát, valamint a külföldi vállalatok tulajdonszerzésére vonatkozó jogszabály értelmében a Belügyminisztérium is hozzájáruljon a Rheinmetall AG tulajdonszerzéséhez.
2022. 01. 26. 11:30
Megosztás:

Európai földgázhiányra készül a Biden-kormányzat

Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.
2022. 01. 26. 11:00
Megosztás:

A zéró-Covid politika és az ingatlanfejlesztők húzhatják vissza a kínai gazdaságot

Csökkentette a 2022-es globális gazdasági növekedésről szóló előrejelzését az IMF.
2022. 01. 26. 10:30
Megosztás:

Emelkedett a foglalkoztatás az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban 68 százalékos volt a foglalkoztatás a tavalyi harmadik negyedévben, ami 0,6 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest - olvasható a párizsi székhelyű szervezet honlapján.
2022. 01. 26. 10:15
Megosztás:

Az szja visszatérítés mégis végrehajtható, ha tartozása van valakinek - Hogyan is?

A kormány legfrissebb döntése* mentesíti a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítését a követelésfoglalás alól. A Niveus Consulting Group szerint a végrehajtók ettől még rátehetik a kezüket a pénzre.
2022. 01. 26. 09:50
Megosztás:

150 ezer adag vakcinát adományoz Ecuadornak Magyarország

Az ecuadori kormány kérésére Magyarország 150 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adományoz a dél-amerikai országnak - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.
2022. 01. 26. 09:30
Megosztás:

Vegyes hangulat az ázsiai tőzsdéken

Mérsékelt gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a térségben még nyitva tartó börzék pedig vegyesen mozogtak.
2022. 01. 26. 09:00
Megosztás:

Kínai újév 2022 - Jön a Tigris éve a kínai horoszkóp szerint

A kínai újév 2022 - a Tigris éve, köszöntése a távol-keleti országban élők számára családi összejöveteleket, utazást és pihenést jelent, a világ többi részének viszont komoly logisztikai kihívásokat. A vállalkozások bezárnak, a gyárak felfüggesztik működésüket, a fuvarozók pedig az alacsonyabb keresletre reagálva csökkentik a kapacitást, mindez nagymértékben befolyásolja a globális áruszállítási piacot. Idén a kínai újév hatása várhatóan a szokásosnál nagyobb lesz a DACHSER szerint, hisz a munkaszüneti napok mellett a COVID-19 okozta szigorításokkal és a pekingi téli olimpiával járó forgalommal is számolnunk kell.
2022. 01. 26. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint

A kedd esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2022. 01. 26. 08:00
Megosztás:

A hazai webáruházak a karácsonyi szezon győztesei

A felnőtt magyarok háromnegyede a karácsonyra vásárolt ajándékok közül legalább egyet online rendelt meg 2021-ben, elsősorban belföldi webáruházakból – derült ki a Reacty Digital 2022. januári felméréséből. A csomagok többsége házhozszállítással érkezett, a webáruház által jelzett határidőn belül. Tavaly csupán a 18-79 évesek 8 százaléka utazott fizetős szálláshelyre az ünnepi időszakban, de általánosságban is jellemző, hogy inkább otthon, esetleg rokonoknál töltik az ünnepeket. A karácsonyi időszakban a távol élő rokonokkal való kapcsolattartás elsődleges eszköze a mobiltelefon, de a fiatalok körében már a chat alkalmazások a legnépszerűbbek. A szilvesztert legtöbben otthonukban töltötték, az ilyenkor szokásos tűzijátékozásról pedig megoszlanak a vélemények: legtöbben szeretik, sokan semlegesen állnak hozzá, az ellenzők pedig legnagyobb részben azért utasítják el, mert megijeszti az állatokat.
2022. 01. 26. 07:30
Megosztás:

2022 is az e-kereskedelem éve lesz: nyolc trend, amivel a magyar cégek is hasíthatnak

Azt régóta tudjuk, hogy sikeres vállalkozás ma már nem létezhet hatékony online jelenlét nélkül, de a világjárvány hazánkban is példátlan e-commerce robbanást hozott magával: 2021 első félévében 30%-os bővülés mellett bruttó 494 milliárd forintos belföldi forgalmat bonyolított a magyar online kiskereskedelmi piac. A képlet tehát egyszerű, de korántsem olyan könnyű kitalálni, mire harapnak a vásárlók az egymással versengő webáruházak zajában, miközben a körülöttünk lévő világ minden eddiginél gyorsabban változik. A Markestic összeszedte a nyolc legfontosabb trendet, melyre mindenképpen érdemes odafigyelnie a hosszú távra tervező kereskedelmi vállalkozásoknak.
2022. 01. 26. 07:00
Megosztás:

A versenyt élénkítő javaslatokkal orvosolná a GVH a COVID-gyorstesztek magas árait

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán. A nemzeti versenyhatóság szakemberei a magas árak mellett számos más problémát is feltártak, melyek orvoslására a GVH több, a versenyt serkentő javaslattal élt a társhatóságok, a jogalkotó és a piaci szereplők felé. Az ágazat szereplőinek nyolc napjuk van a vizsgálat nyilvános eredményeinek véleményezésére.
2022. 01. 26. 06:30
Megosztás:

Fél százalékkal emelkedett a hazai alapkamat

50 bázispontos kamatemelés. A Magyar Nemzeti Bank meglepetésre 0,5 százalékos kamatemelést hajtott végre, ezzel az alapkamat 2,9 százalékra, az overnight hitel és egyhetes hitel kamata 4,9 százalékra, az overnight betéti kamatszint 2,9 százalékra emelkedett.
2022. 01. 26. 06:00
Megosztás:

Új tulajdonoshoz került a depo.hu

Gazdát cserélt a hazai internet egyik legrégebbi szereplője, a depo.hu. A felvásárló Eazy Digital ügynökségnek komoly tervei vannak az online piactérrel.
2022. 01. 26. 05:30
Megosztás:

Gondot okozhat a jelentős béremelkedés

Már tavaly is tempósan emelkedtek az átlagbérek, de az infláció sokat elvesz belőle. Az idén is erre lehet számítani.
2022. 01. 26. 05:00
Megosztás: