1,5-2 millió forintba kerül egy 10 milliós lakáshitelnél, hogy ne rettegj a kamatemeléstől

Kamatemelési ciklusba kezdett az MNB, így még inkább fontossá vált, hogy a hitelfelvevők megfontolják, milyen hosszú kamatperiódussal vesznek fel hitelt. A Bank360 elemzői 10 millió forintos lakáshitelek esetén vizsgálták meg, hogy milyen különbségek vannak a változó és a különböző időszakokra fixált kamatperiódusú ajánlatok között.

1,5-2 millió forintba kerül egy 10 milliós lakáshitelnél, hogy ne rettegj a kamatemeléstől

A Magyar Nemzeti Bank kamatemelési pályára lépett júniusban, ami végső soron a hitelek drágulását vonja maga után. Ez a korábban felvett hitelekre is hatással lehet, kivéve, ha a futamidő alatt fix, de legalábbis hosszú évekre fixált kamattal vették fel őket.

Az ok egyszerű: a piaci hitelek esetében minél hosszabb időre fixálja egy pénzintézet a kamatot, annál magasabb THM-mel lehet felvenni az adott hitelt. Ellenben, egy ilyen konstrukció hosszú távra is biztonságot nyújthat, hiszen a kamatok emelkedésekor nem kell attól tartani, hogy a törlesztő azonnal megemelkedik.

A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy mennyivel magasabb költségek mellett kínálják a bankok a hosszú évekre vagy a teljes futamidőre fixált lakáshiteleket, az olcsóbb, változó kamatozású társaiknál.

Az elemzésben 10 millió forintos hitelösszeget vettek alapul, 20 éves futamidővel. A hitelfelvevőnek 220 780 forintos nettó jövedelmet feltételeztek – ez a legutóbbi, áprilisi medián bér –, és úgy kalkuláltak, hogy a hitel felvevője a jövedelmét a hitelfolyósító bankhoz utaltatja.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!

Az összehasonlításban tételenként azt is kiszámolták, hogy az adott ajánlathoz mekkora jövedelemre lenne szüksége egy hitelfelvevőnek, az MNB adósságfék szabályai ugyanis a jövedelem mértéke, hiteltípus és kamatperiódus alapján rögzítik, hogy a túlzott eladósodást megakadályozandó, egy hitelfelvevő a jövedelme mekkora részét költheti törlesztőkre. A példában az elemzők úgy számoltak, hogy a hitelfelvevőnek nincs más hitele, ezek ugyanis csökkentették volna a jövedelem új törlesztőrészletre rendelkezésre álló részét.

Mennyibe kerül felvenni 10 millió forintot?Az elérhető legrövidebb, 3 hónapos kamatperiódussal számolva, 20 év futamidőre egy 10 millió forintos lakáskölcsön 4,19 százalékos THM mellett érhető el a Gránit Banknál, 61 052 forintos havi törlesztőrészlettel és 14 671 330 forintos teljes visszafizetendő összeggel. A másik ajánlat, amely a Bank360 kalkulátora alapján elérhető ilyen rövid kamatperiódussal, az OTP ajánlata 6,47 százalékos THM-mel, 72 360 forintos havi törlesztővel és 17 292 200 forintos teljes visszafizetendővel.

Ezeknél az ajánlatoknál az adósságfék szabályok szerint nem elég a medián jövedelem, hiszen az 500 ezer forint alatti havi bevétel, valamint a rövid kamatperiódus miatt csupán a jövedelem 25 százaléka fordítható törlesztésre. A JTM-szabályok alapján számolt minimálisan szükséges jövedelem – társigénylő bevonása nélkül – a Gránit esetén 244 208, az OTP-nél pedig 289 440 forint lenne.

5 éves kamatperiódussal

Egy 10 millió forintos lakáshitelt 20 éves futamidővel, 5 éves kamatperiódusra már 3,83 százalékos THM-mel is fel lehet venni. A visszafizetendő összeg 14 237 170 forint, míg az induló havi törlesztőrészlet 59 243 forint lesz.Érdekes módon ez azt jelenti, hogy 5 éves kamatperiódussal a változó kamatozású hitelekhez képest hozzávetőlegesen 350 ezer forinttal kell kevesebbet visszafizetni, ráadásul ebben az időszakban biztosan nem éri meglepetés a hitelfelvevőt a törlesztő miatt. Ez azt jelenti, hogy hacsak valaki nem számít a kamatok csökkenésére a következő időszakban – és ezt az elemzők többsége nem várja –, akkor jelenleg nem igazán éri meg változó kamatozású jelzáloghitelt felvenni.

10 éves kamatperiódusAz ötéves kamatperiódussal összehasonlítva, ha 10 évre emeljük a kamatfixált időszakot, hozzávetőleg 0,5 százalékkal emelkedik a THM, a havi törlesztőrészleteknél pedig nagyjából
2 000 - 2 500 forintos növekedést tapasztalhatunk, a teljes visszafizetendők 5-600 ezer forinttal nőttek.

A változó kamatozású hitelekhez képest nagyjából ugyanannyit kell kifizetni 10 éves kamatperiódusnál, a teljes futamidőt vizsgálva mindössze 1-200 ezer forinttal drágábbak a hosszabb ideig állandó törlesztőrészletű hitelek.

Fix kamatperiódussal

Ha a futamidő alatt végig változatlan kamatokat szeretnénk, az már jóval többe fog kerülni. A K&H Minősített Fogyasztóbarát (MF) Lakáshitelének THM-e már meghaladja az 5 százalékot, jelenleg 5,44 százalékon áll. A hitelajánlathoz 67 050 forintos havi törlesztő és 16 238 280 forintos teljes visszafizetendő összeg tartozik, ami a Bank360 kalkulátora alapján az egyetlen ajánlat, aminek 17 millió alatt marad a visszafizetendője a fent részletezett feltételekkel.Az OTP Fix20 MF lakáshitele és a CIB VégigFix ajánlata elég közel áll egymáshoz, az előbbinek 6,47%, míg utóbbinak 6,67% a THM-e. Az OTP ajánlatának törlesztőrészlete 72 418 forint, visszafizetendője 17 503 120 forint. A CIB hitelének havi törlesztője kicsit magasabb, 74 373 forint, a teljes visszafizetendő összege pedig 17 856 120 forint.

A végig fix kamattal felvett hitelek esetén 1,5-2 millió forinttal kell többet visszafizetni, mintha egy változó kamatozású vagy az öt évre fixált kamatú kölcsönt választanánk – persze csak ha közben nem emelkednek a kamatok, hiszen amint ez megtörténik, a változó kamatozású konstrukciók előnye hamar elfogyhat.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: