1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Az akkori és a mai helyzet között több hasonlóság is látszik, így érdemes – persze kitérve a különbségekre is – párhuzamot vonni és megvizsgálni, hogy az egyes eszközosztályok akkor hogyan teljesítettek, és mi lehet ebből releváns a jelenre nézve is.

A gazdaságtörténetet véleményem szerint azért érdemes figyelemmel követni, mert bár maga a piac szerkezete, a befektetési iparág, annak infrastruktúrája is rengeteget változtak (elég csak az információáramlás sebességére, a piacok mélységére, a QE vagy az AI megjelenésére gondolni),  egy nagyon fontos tényező viszonylag állandó: mégpedig az emberi természet. A gazdaságtörténet abban nyújthat segítséget, hogy egy bizonyos forgatókönyv fennállása esetén milyen reakciók várhatóak a befektetők részéről.

Ezért ugorjunk is 1994-1995 környékére!

1994 februárját követően relatíve rövid időn belül 7 alkalommal jelentős mértékben emelt kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). Köztük volt egy 75 bázispontos, látványos szigorítás is, amivel összességében az irányadó ráta 1995 elejére 3%-ról 6%-ra nőtt. A kamatemelések eredményeként az infláció kordában is maradt, a gazdaság pedig nemcsak, hogy nem omlott össze, de még közel 5 évig kitartott a növekedési ciklus és vele a tőzsdei bikapiac. A kamatok 6%-on tetőztek, ami nagyságrendileg hasonló, mint a mostani célsáv tetejét jelentő 5,5%.

A gazdaság pedig úgy nőtt tovább, hogy a munkaerőpiac inflációs sokk nélkül erősödött, úgyhogy 1995-ben már kamatot is lehetett vágni. Itt is érdekes a hasonlóság: a piaci kereskedők többször is mély kamatvágásokat, adott esetben 200 bázispontos lazítást is árazni kezdtek, a Fed azonban végül „csak” 75 bázisponttal lazított, mivel a gazdaság sosem lassult annyit, mint amennyit a konszenzus várt.

Ez kísértetiesen hasonlít a jelenlegi helyzethez: 2024 januárjának közepén a piac mintegy 160-180 bázispontos kamatvágást várt a Fed-től az idei év egészére, míg a jegybankárok csak 75 bázispontos lazítást vizionáltak az előrejelzéseikben. (Az időközben beérkező erős amerikai makroadatok hatására mérséklődtek is a kamatcsökkentési várakozások: jelenleg mintegy 95 bázispontos lazítást vár a piac, ami erősen közelít ez utóbbihoz.)

Kezdjük egy ábrával, amely megmutatja, miért is volt az 1990-es évek második fele a tökéletes puha landolás mintapéldája. 1994-től  úgy sikerült az inflációt 2% közelében, vagy alatta tartani, hogy a gazdasági növekedés még 1995-ben sem maradt el nagyon a 3%-tól. A következő években pedig rendre 4% felett alakult egészen a 2000-es évek elején kipukkadt “dotcom lufi”– ig. A munkanélküliségi ráta is folyamatosan csökkent: az 1990-91-es recessziót követő, 7%-ot meghaladó értékről 1997-ben süllyedt (1973 óta először) 5%, majd a 2000-es évek elejére 4% alá.

usa infláció és növekedés ábra grafikon

Mi történt ez idő alatt a kötvény és részvény piacokon?

Az 1995-ös ciklus idején a kamatcsökkentést követően az amerikai 10 éves kötvényhozamok nagyságrendileg 50 bázisponttal korrigáltak még a kamatvágási ciklus közepén, amikor újra árazódtak a ciklus mértékét illető várakozások. Az újabb hozamesést követően egy nagyjából 150 bázispontos korrekció is történt, amikor 75 bázispont kamatcsökkentést követően véget ért a ciklus – holott volt, amikor a piac csaknem háromszor akkora kumulált vágást várt.

A hozamokban jelentős volatilitás volt, a piac többször “túlfutott” a realitásokon, de a korábbi legmagasabb szintekhez már nem tért vissza. Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai kamatkörnyezet végig magas maradt: 1995 és 2001 eleje között a medián kamat 5,5% volt, és ez olyan támaszt adott a dollár árfolyamának is, hogy az kisebb ingadozásoktól eltekintve (jellemzően a kamatvágások idején) végig erős maradt – persze ez utóbbiban jelentős szerepet játszott a kiemelkedő növekedés és részvénypiaci rali is.

USA alapkamat és 10 éves USA állampapírpiaci hozam grafikon

Kamatemelés ide-vagy oda, a részvényindexek kisebb-nagyobb megállókkal emelkedtek tovább, csak a 2000-ben kipukkanó “dotcom lufi” vége tudott megálljt parancsolni az extrém hosszú felfelé ívelő gazdasági és tőzsdei ciklusnak.

amaerikai tőszdeindexek

Most menjünk bele kicsit mélyebben is az 1995-ös folyamatokba, részletekbe, hogy megnézzük, vajon a mai hasonlónak tűnő ciklusban mi valósulhat meg mindezekből.

Szerző: Németh Gábor, VIG Alapkezelő

További hasznos pénzügyi, befektetési témájú írások a TotalReturn blogban.

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás: