2022 óta Budapesten is elérhető a kéztőalagút-szindróma kezelését forradalmasító világszínvonalú ultrahangos eljárás

Akár egy hétre csökkenthető a minden tizedik magyart érintő elváltozás gyógyulási ideje. Az orvostudomány terén zajló fejlődés nem ismer határokat, különösen igaz ez a minimálisan invazív műtéti technikák területére, amelyek forradalmasítják a betegellátást és javítják a gyógyulási esélyeket. Dr. Czigléczki Gábor 2022 óta egy olyan, Magyarországon egyedülálló és Európában is csak két helyen, Innsbruckban és Párizsban elérhető ultrahang vezérelt műtéti technikát alkalmaz a kéztőalagút-szindróma kezelésében, melynek köszönhetően a betegek gyorsabban, kevesebb fájdalommal és minimális hegesedéssel gyógyulhatnak.

2022 óta Budapesten is elérhető a kéztőalagút-szindróma kezelését forradalmasító világszínvonalú ultrahangos eljárás

A hazánkban minden tizedik embert érintő kéztőalagút-szindróma (carpalis alagút szindróma) nem csupán kellemetlen tüneteket okoz, hanem komoly munkaképesség-csökkenést is eredményezhet. A Dr. Czigléczki Gábor által Innsbruckban elsajátított speciális eljárás új reményt ad azoknak, akik a kéztőalagút-szindróma kellemetlen tüneteivel küzdenek. A páciensek a műtét után már másnap visszatérhetnek a mindennapi tevékenységeikhez, 2 héttel később pedig akár munkába is állhatnak, radikálisan csökkentve ezzel a gyógyulási időt és a kiesett munkaórák számát.

"Az ultrahangos eljárás által biztosított precizitás és a gyorsabb rehabilitáció lehetősége új dimenziót nyit a kéztőalagút-szindróma kezelésében. Ezzel az eljárással minimálisra csökkenthető a komplikációk kockázata, és a gyógyulás is lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos műtéti módszerek esetén, ami hatalmas lépést jelent a páciensek gyorsabb, kényelmesebb és teljesebb gyógyulása felé” – avat be Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerinc- és az ultrahangos kéztő alagút szindróma műtétek specialistája.

Enyhe tünetek, súlyos állapotok

A kéztő a csukló felett, a tenyér belépésénél található csontos csatorna, amelynek tetejét egy szalag fedi. Ez a szalag kezdhet el vastagodni – szűkítve az alatta lévő csatornát – azoknál, akik a mindennapi tevékenységeik során intenzíven használják a kezüket, vagy bizonyos alapbetegségeik vannak. A kéztőalagút-szindróma akkor alakul ki, amikor a csatorna beszűkül, az ott található középső ideg összenyomódik, így a kézben és az alkarban zsibbadás, bizsergés, fájdalom és gyengeség jelentkezhet. Korai felismerés és a megfelelő kezelés nélkül a kéz funkciói akár visszafordíthatatlanul is károsodhatnak.

A páciensek gyakran figyelmen kívül hagyják a kezdeti tüneteket, például az ujjak zsibbadását vagy a kéz fájdalmát, és gyakran csak akkor vagy még akkor sem fordulnak orvoshoz, amikor a fájdalom már az éjszakai pihenést is akadályozza. Azért van óriási jelentősége a korai diagnózisnak és az azonnali kezelésnek, mert a műtétet halogató pácienseknél az ideg tartós károsodása léphet fel, ami a kéz funkcióinak visszafordíthatatlan elvesztéséhez vezethet” – mutat rá a korai felismerés fontosságára Dr. Czigléczki Gábor.

Ön is érintett lehet

A kéztőalagút-szindróma nem válogat. Éppúgy érintheti a szorgos varrónőt, vagy a napi 8 órát gépeléssel töltő irodai dolgozót, illetve informatikust, mint egy fodrászt, taxisofőrt és mindenki mást, aki a munkája során a kezeit használja, és ezzel hosszan tartó nyomás alá helyezi a kéztő alagútban futó középső ideget. Emellett a terhesség és a pajzsmirigyproblémák is hajlamosítanak a betegség kialakulására. A maradandó károsodás megelőzése érdekében egyes páciensek esetében műtéti beavatkozás javasolt az ideg nyomásának csökkentésére, ami jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.

"Fontos, hogy a páciensek és az egészségügyi szakemberek is tisztában legyenek a kéztőalagút-szindróma kialakulásának okával és a korai tünetekkel. Az intenzív kézhasználat, bizonyos betegségek vagy akár a genetikai hajlam is hozzájárulhatnak a probléma megjelenéséhez. A korai diagnózis és a személyre szabott kezelési terv kritikus jelentőségű a tartós idegkárosodások elkerülése érdekében. Az általam végzett ultrahang vezérelt műtéti technika lehetővé teszi a gyors és biztonságos beavatkozást, minimalizálva a gyógyulási időt és javítva a páciensek életminőségét" – hangsúlyozza a szakértő, aki több száz sikeres műtétet végzett már ezen a területen.

Dr. Czigléczki Gábor Képünkön: Dr. Czigléczki Gábor

Teljes gyógyulás rövid idő alatt

A hosszú évtizedek óta alkalmazott, hagyományos műtéti eljárás során 5-7 centiméteres bemetszésre is szükség lehet a tenyéren, hogy hozzáférjenek a megvastagodott szalaghoz. Ez a módszer azonban jelentős fizikai megterhelést jelent a beteg számára, hosszabb, 4-6 hetes gyógyulási idővel és nagyobb hegesedési kockázattal. Ezzel szemben a Dr. Czigléczki Gábor által alkalmazott ultrahang vezérelt technika mindössze 2-3 milliméteres bemetszést igényel, nagymértékben csökkentve a fertőzési kockázatot és jelentősen redukálva a hegképződést. A műtétet követően a páciens már másnap használhatja az operált kezét a mindennapokban és rövid időn belül teljesen visszatérhet a munkájához.

"Az ultrahang vezérelt műtéti technika igazi áttörést jelent a kéztőalagút-szindróma kezelésében. A betegek számára a műtét kevésbé megterhelő, mert az apró bemetszésen keresztül bevezetett miniatűr szike lehetővé teszi a szalag alulról történő átvágását anélkül, hogy nagyobb bemetszésre lenne szükség, így a műtétet követő hegesedés is jelentősen csökken. A műtét egynapos sebészeti ellátás keretében zajlik. A technika teljes mértékben ultrahang vezérelt, ami azt jelenti, hogy minden mozdulatot és vágást a legnagyobb pontossággal és biztonsággal hajtunk végre. Az apró seb miatt varrni sem kell, egyszerűen steril ragasztás és bekötözés történik. A beteg a kezét másnap már tornáztathatja és használhatja a mindennapokban” – foglalta össze az ultrahangos műtéti eljárás előnyeit az endoszkópos gerinc- és az ultrahangos kéztőalagút szindróma műtétek specialistája.

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot - mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 03. 16:00
Megosztás:

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.
2024. 05. 03. 15:30
Megosztás:

Felújítják Kunágota önkormányzati konyháját

Százhúszmillió forintos támogatást nyert el az önkormányzati konyha felújítására a Békés vármegyei Kunágota - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 03. 15:00
Megosztás:

Furcsa félidő - Európai tőzsdekörkép

Ma reggelig 253 vállalat tette közzé negyedéves jelentését a STOXX Europe 600 indexből, és ezzel meg is érkeztünk a félidőhöz.
2024. 05. 03. 14:30
Megosztás:

A BUX 4,2 százalékot emelkedett egy hónap alatt áprilisban

Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban, a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 14:00
Megosztás:

Csökkent több államkötvény aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél hatvanmilliárd forinttal nagyobb összegben, kilencvenmilliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 03. 13:30
Megosztás:

Rohamosan esett az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 05. 03. 13:00
Megosztás:

Ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében, a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MNB.
2024. 05. 03. 12:30
Megosztás:

Több százmillió forintos fejlesztést zárt le a Bonag Kft. Békéscsabán

Háromszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a főként szerkezetépítéssel foglalkozó Bonag Kft. két békéscsabai telephelyén - közölte a cég csütörtöki közleményében az MTI-vel.
2024. 05. 03. 12:00
Megosztás:

Javított globális előrejelzéseit az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 11:30
Megosztás:

Uniós forrásból épült orvosi rendelő Bagon

Közel négyszázmillió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból 292 négyzetméter alapterületű új orvosi rendelő épül a Pest vármegyei Bagon - írta a település önkormányzata az MTI-nek eljuttatott közleményben.
2024. 05. 03. 11:00
Megosztás:

Áprilisban folytatódott az ingatlanpiac felfelé ívelése

Tovább folytatódott az ingatlanpiaci felívelés áprilisban: a 11 200 ingatlan-adásvétel az előző hónaphoz képest 1 százalékos, éves összevetésben 65 százalékos növekedés - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslését a Duna House csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 03. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 05. 03. 09:30
Megosztás:

Így néz ki péntek reggelre a forint árfolyama

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.
2024. 05. 03. 09:00
Megosztás:

Párját ritkítja a vadállományunk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra - közölte Nagy István agrárminiszter a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén, szerdán az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 03. 08:30
Megosztás:

Nőtt Románia államadóssága

A GDP 52,4 százalékára nőtt februárban Románia államadóssága - közölte szerdán a bukaresti pénzügyminisztérium.
2024. 05. 03. 08:00
Megosztás:

Már most a júliusra elvárt szint felett jár a gáztárolók töltöttsége

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 03. 07:30
Megosztás:

Borsodban is megkezdődnek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 05. 03. 07:00
Megosztás:

Bővítik a zalaegerszegi autóipari tesztpálya műhelyszárnyát

Az egyre gyarapodó megrendelések miatt új beállókkal bővítik a személyautók és teherjárművek fogadására egyaránt alkalmas műhelyszárnyat a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán.
2024. 05. 03. 06:30
Megosztás: