2023: Az infláció lassan enyhülhet már

A fogyasztói infláció már túl van a csúcspontján, de az elmúlt évben tapasztalt – harminc éve nem látott mértékű − áremelkedés hosszú távú hatásairól még jó darabig zajlik majd a vita. Jerome Powell, a Fed elnöke a múlt hónapban még nem volt meggyőződve, és úgy nyilatkozott, hogy „jóval több bizonyítékra” van még szükség ahhoz, hogy kimondhassuk: az áremelkedés tartósan lejtmenetbe kapcsolt. A Fidelity évente elkészített Elemzői felmérésének eredményei alapján ezek a bizonyítékok már a rendelkezésünkre állnak.

2023: Az infláció lassan enyhülhet már

Az USA-beli, európai és ázsiai vállalatokat a helyszínen figyelemmel kísérő több mint 150 részvény- és kötvényelemző körében elkészített körkérdés eredménye azt sugallja, hogy a vállalkozásokra nehezedő költségnyomás az első negyedév végéig eléri csúcspontját.

A Fidelity elemzői szerint a földgáz, a kőolaj és egyéb árucikkek árcsökkenésének hatására a fogyasztói infláció az elmúlt két hónapban megindult lefelé, és máris gyorsan enyhíti a vállalatokra nehezedő árnyomást: a válaszadók nagyjából fele arra számít, hogy az általuk megfigyelt vállalatokra ható nyomás már vagy elérte, vagy 2023 első negyedéve során fogja elérni a maximumát. Mindössze 22%-uk nyilatkozott úgy, hogy a csúcspontra 2023 közepénél később fog sor kerülni.

A költségek összetétele

A Fidelity szakemberei arra következtethetnek, hogy az infláció visszaszorulásának fő oka a nem munkabér jellegű költségek csökkenése. Az elemzők összességében még mindig arra számítanak, hogy a következő hat hónap során ezek a költségek emelkedni fognak, de e várakozáshoz kapcsolódó meggyőződés sokat gyengült az elmúlt hónapokban, és jelenleg két év óta nem tapasztalt mélyponton áll.

Most, hogy az üzemanyag- és egyéb költségek tavalyi, jelentős hatása lassan kigördül az éves mutatókból, a Fidelity egyik, észak-amerikai iparvállalatokkal foglalkozó részvényelemzői arról számoltak be, hogy az egy hónappal ezelőtti kilátásokhoz képest tapasztalható legnagyobb változás az elsősorban árupiaci termékeket értékesítő vállalatoknál volt megfigyelhető.

Az ázsiai-csendes-óceáni informatikai vállalatoknál az ellátási fennakadások már nem okoznak problémát, a fő hiány már a végfelhasználói keresletben mutatkozik, és nem az ellátási láncban.

Az alapanyagokat figyelemmel kísérő elemzők már egyenesen az általuk követett vállalatok bemeneti költségeinek deflációjára számítanak, csakúgy, mint a tech-cégekkel és az ipari gyártókkal foglalkozó szakemberek.

De mi lesz a bérekkel?

A nagy kérdés azonban az, hogy a tavalyi áremelkedés hogyan hat majd a bérekre, mivel egy emelkedés a vállalatok számára újabb kör költségnövekedést eredményezhet és további árnyomást okozhat. Az amerikai és európai gazdaságok különböző ágazatait lefedő elemzőik továbbra is szorosan figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Decemberben globálisan valóban erősödött a Fidelity szakembereinek meggyőződése a munkaerőköltségek következő hat hónapban történő emelkedésével kapcsolatban. A legmagasabb értéket az európai vállalatokra összpontosító elemzőktől érkeztek − ezek a cégek ugyanis egész sor béremelési követeléssel néznek szembe, mivel a családoknak komoly gondot okoz az élelmiszerek, az üzemanyag és más alapvető cikkek áremelkedése. „A legerősebb német ipari szakszervezet legutóbbi bértárgyalásai nyomán viszonylag mérsékelt emelésre került sor. Így elmondható, hogy a „bérinfláció” még nem terjedt el Európában. Az Egyesült Királyságban és máshol zajló sztrájkok is ezeket a megélhetési költségekre nehezedő nyomásokat tükrözik, és béremelési követeléseket idézhetnek elő” – mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Mivel az Egyesült Államok munkaerőpiaca továbbra is feszült, az észak-amerikai elemzők szintén továbbra is a munkaerőköltségek egyértelmű emelkedésére számítanak az elkövetkező hónapokban, bár ez a várakozás a tavalyi legmagasabb értékekhez képest folyamatosan csökkent:

A felmérés összes eredménye még átfogóbb képet ad a vállalatok előtt a következő évben álló nagyobb kihívásokról. Az előzetes eredmények miatt sok elemzőt aggasztanak a makrogazdasági háttér által a vállalataik jövőbeli terveire gyakorolt hatások. „A költségnövekedés és a nyugati gazdaságokat érintő esetleges recesszió miatti aggodalmak hatására a vállalatvezetők egyre kevésbé bíznak a nagyszabású beruházások sikerében” – tette hozzá Al-Hilal.

A költségkilátásoktól függetlenül az elemzők évek óta először számítanak arra, hogy vállalataik nehezen fognak tudni árat emelni az értékesítési volument érintő áldozatok nélkül. A következő 12 hónapban a légitársaságok fundamentális adatait érintő legnagyobb kockázat a keresletcsökkenés a Fidelity kötvénypiaci elemzői szerint, a részvényekkel foglalkozó szakemberek hasonló aggályokról számoltak be, attól félnek, hogy a keresletcsökkenés egybeesik majd a vártnál nagyobb fájdalmat okozó inflációval.

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás: