Használt autót vennél? A BMW-vel nagyon vigyázz!

Bár a használt autók piaca az utóbbi években egyre átláthatóbbá vált, van még hova fejlődnie. A gépjárműadatok gyűjtésével foglalkozó carVertical kutatása szerint a platformon megtalálható BMW-k fele sérült. 17,7%-os arányával a tolvajok körében is népszerű célpontnak számít. 2023-ban a platformon ellenőrzött járművek 7,5%-ának módosították a futásteljesítményét, összesen 7,7 milliárd kilométerrel. 2023 legnépszerűbb autója a Volkswagen Golf volt, megelőzve a 3-as BMW-ket.

Használt autót vennél? A BMW-vel nagyon vigyázz!

A legtöbb balesetet elszenvedő autó a BMW

2023-ban 1,78 millió balesetre derült fény a carVertical oldalán, amely egyértelmű növekedés az azt megelőző évi 1,4 millióhoz képest. Az anyagi szempontból legsúlyosabb sérülés egy Lamborghini Huracánhoz köthető, amelyben 250 000 euró értékű kár keletkezett.

A kutatásban vizsgált járművek sérüléseinek összértéke meghaladja a 4,4 milliárd eurót. 2022-ben ez a szám 5,1 milliárd euró volt.

A BMW képviseli a „legsérülékenyebb” márkát a platformon – az összes közül 48,4%-nál következett be káresemény. Azonban az Audi (43,9%), a Skoda (43,7%), a Dacia (43,5%) és a Lexus (42,4%) sincs sokkal lemaradva. Átlagosan a platformon ellenőrzött használt gépjárművek 39,3%-a szenvedett már sérülést, tehát annak az esélye, hogy vásárláskor egy kétes múltú autóra esik a választásunk, igencsak nagy.

A felső kategóriás német autók vonzzák a legtöbb tolvajt

Tavaly számos lopott autót szúrtak ki a carVertical oldalán. Bár a lopások valódi száma Európában ennél százszor magasabb is lehet, hiszen a lopott autók ritkán bukkannak fel  a használt autók piacán. Ezeket legtöbbször szétszerelik és alkatrészként eladják a feketepiacon.

A legkedveltebb autó a tolvajok körében a BMW, hiszen a platformon megtalálható lopott autók 17,7%-a a német autógyártó terméke. A Mercedes-Benz (15,3%) és az Audi (12%) szintén vonzó az elkövetők számára, így okkal állíthatjuk, hogy a felső kategóriás autók tulajdonosai jobb, ha elővigyázatosak. Az első 5 helyre még a Fordnak (6,1%) és a Volkswagennek (5,4%) sikerült bejutnia.

A legtöbb lopott autót 2016 és 2019 között gyártották, hiszen az 5–7 éves autók a legkeresettebbek a használtautó-piacon. A lopott autók többsége (12,4%) 2016-os évjáratú.

Autó lopás kalkulátor ITT.

Minden 13. autó kilométeróráját visszatekerték

A 2023-ban a carVervertical oldalán ellenőrzött járművek kilométerórájának 7,5%-át visszatekerték. Ez azt jelenti, hogy a piacon lévő autók közül minden tizenharmadiknak módosították a futásteljesítményét, ezzel többletfizetésre kényszerítve a vásárlókat. Összesen 7,7 milliárd elcsalt kilométert rögzítettek a platformon, amely több az előző év 7,4 milliárd kilométeréhez képest.

Az év legmagasabb futásteljesítmény-módosítását egy Volvo V70-es tudhatja magáénak, amelynek az óráját elképesztő mértékben, 450 000 km-rel tekerték vissza. Képzeljük csak el a visszatekerés előtti, valódi óraállást! Azonban továbbra is verhetetlen egy Toyota RAV4-es a maga 993 000 km-es futásteljesítményével.

Egyes járműmárkák „fogékonyabbak” a futásteljesítmény-csalásra. Az Opelek 14,3%-ának visszatekerték a kilométeróráját, amely felhívja a figyelmet az autótörténeti jelentések fontosságára használt autó vásárlása során. Az Opelt a Jeep (12,8%), a Land Rover (11,4%), a Lexus (10,08%)  és a Porsche (10,5%) követi.

A futásteljesítmény-módosítás jellemzőbb az öregebb autókra. Az 1995-ben gyártott autók 13,8%-ának visszatekerték a kilométeróráját, így az ezen évjáratú autók a legkockázatosabbak ilyen szempontból. A kilométer-számláló átállítása gyakori a 2012 és 2016 között gyártott autók esetében is, ahol a módosított autók aránya 11% körül mozog. Az újabb autók kilométerórájához speciális diagnosztikai eszközökkel lehet hozzáférni, nincs szükség mechanikus beavatkozásra.

2023 legtöbbször ellenőrzött autója a Volkswagen Golf

A platform felhasználóinak kedvence a BMW, 14,7%-os aránnyal, tehát a platformon ellenőrzött autók közül minden hetedik a gyártóé. A Volkswagen (14,3%), az Audi (11,9%), a Mercedes-Benz (8,4%) és a Ford (5%) is igen népszerűek.

A legkeresettebb modell a carVerticalon 2023-ban a Volkswagen Golf volt (a platform autótörténeti jelentéseinek 4,91%-át tudhatja magáénak). A BMW 3-sorozat (4,89%), a Volkswagen Passat (3,8%), a BMW 5-sorozat (3,7%) és az Audi A4 (3,5%) szintén népszerű választás a használt autót vásárlók körében.

Bár az autó színe ízlés kérdése, a piacot a fekete (29,6%), a szürke (26,6%) és a fehér (18,8%) színek uralták. A kirívóbb színek, például a zöld, a lila vagy a sárga ritkán érik el az 1%-os arányszámot.

A tanulmány 26 különböző ország adatait vette alapul: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. Az itt közölt információk alapjául a vállalat összesített adatai szolgáltak.

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás:

A SMOG már 110 ezer felhasználót számlál és 1 millió dolláros airdropot hirdetett

A SMOG, a Solana blokkláncon futó, rendkívül népszerű mém érme jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az 1 millió dolláros airdrop program első fázisát éppen most zárta le. A Smog gyors felfutása egészen a 110 000 felhasználóig azt bizonyította, hogy képes megnyerni a közösséget a zsúfolt mém érme térben.
2024. 04. 14. 00:01
Megosztás:

A Wizz Air zöld üzemanyagra szeretne váltani

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) - közölte a légitársaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 13. 23:00
Megosztás:

Már nyártól kétszázmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a hazai élelmiszeripari vállalkozók

Mintegy 480 milliárd forint értékű forrást szán az élelmiszeripari fejlesztésekre a gazdasági kormányzat a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében. Az ehhez kapcsolódó, a napokban közzétett pályázatok számos tekintetben a korábbiaknál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak támogatást az érintett piaci szereplőknek – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön az Agroinform.hu közel 400 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.
2024. 04. 13. 22:00
Megosztás:

Már öt banknál lehet akár 10% önerővel lakáshitelt felvenni

Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját otthonukat vásárolnák meg banki finanszírozással. A Bankmonitor szakértői szerint ennek azért van jelentősége, mert az egyes pénzintézetek hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank meghitelez valakit, egy másik elutasítja őt, vagy a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára.
2024. 04. 13. 21:00
Megosztás:

Rekordév után emelt osztalékfizetésről és új igazgatósági tagokról döntött a Waberer’s közgyűlése

Budapest, 2024. április 12. – Rekordévet zárt a Waberer’s International 2023-ban is, így az előző évit meghaladó mértékű, részvényenként 120 forintos osztalék fizetéséről döntött a társaság éves rendes közgyűlése. A részvényesek emellett elfogadták a vállalat beszámolóját, valamint két új Igazgatósági és egy új Felügyelőbizottsági tagot is választottak. A Waberer’s a közgyűléssel egyidőben publikálta első Fenntarthatósági jelentését is.
2024. 04. 13. 20:00
Megosztás:

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt. Nélkülük ma teljesen máshogy nézne ki a Holdjáró, kevesebbet tudnánk a napszél jelenségről vagy a vízről a Marson, többük munkásságára pedig a NASA is felfigyelt. Az április 12-i Űrhajózás Világnapja alkalmából a National Geographic – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtött 5+1 olyan kiváló magyar tudóst és felfedezést, amik előremozdították az űrkutatást.
2024. 04. 13. 19:00
Megosztás:

Egy megdöbbentő kétharmad - ezúttal a lakáshitel piacon

Egy év alatt kétharmadával ugrott meg, és történelmi csúcsra, 15,5 millió forint fölé emelkedett a felvett lakáshitelek átlagos összege. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a növekedésnek egyértelműen az év elején jól debütáló CSOK Plusz az oka. A magasabb kölcsönök nagyobb arányban fedezik a lakás vételárát, ráadásul a fiatal igénylők esetében egyre több banknál elég 10 százalékos önerő felmutatása a hiteligényléskor.
2024. 04. 13. 18:00
Megosztás:

Lelassult a német infláció márciusban

Az előzetesen közölttel összhangban közel hároméves mélypontra lassult a németországi infláció márciusban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 04. 13. 17:00
Megosztás: