2025-ig megháromszorozódik a cégek legaltech megoldásokra fordított büdzséje

Ma már senki sem lepődik meg, ha elektronikus aláírásokkal és dokumentumkezelő rendszerekkel találkozik jogi ügyek intézése során, a terület teljes egészét átható digitalizáció azonban még gyermekcipőben jár hazánkban. Van hová zárkózni, hiszen a technológiai megoldások világszerte forradalmasítják a jogi osztályok és ügyvédi irodák munkáját, melyek 2025-ig a jelenlegi büdzséjük háromszorosát tervezik költeni információ-technológiai fejlesztésekre. A digitális megoldások segítő kezet nyújthatnak az ügyfélkommunikációban és a szerződéskezelésben, csökkentik a jelentős adminisztrációs terheket és növelik a hatékonyságot. De hogy jön a képbe a mesterséges intelligencia? Vegyünk-e házat a metaverzumban? A jog és az IT izgalmas találkozásában lévő legaltech terület legfrissebb trendjeiről szólt a Protechtor technológiai és üzleti videósorozatának legutóbbi epizódja.

2025-ig megháromszorozódik a cégek legaltech megoldásokra fordított büdzséje

A jog mára egy szűk réteget foglalkoztató, elit szakmából globálisan is meghatározó, közel 600 milliárd eurós iparággá nőtte ki magát, így nem kerülhette el az elmúlt évek mindent elsöprő digitalizációs hulláma sem. Ma már a nagy ügyvédi irodák is weblapokkal és közösségi profilokkal csábítják az ügyfeleket, mindennapossá váltak a videókonferenciák és a távmunka, miközben egyre többen igyekeznek kiaknázni az adatokban és a digitális megoldásokban rejlő korlátlan lehetőségeket. A döbbenetes tempóban fejlődő technológia pedig a jog számára is számtalan izgalmas kihívást tartogat. „Természetes, hogy ahogy életünk egyre nagyobb szeletét hódítják meg a mindent átszövő digitális fejlesztések – sőt, bizonyos esetekben a virtuális világ át is veszi a fizikai valóság szerepét – a szabályozói környezet igyekszik tartani a tempót. Fontos azonban, hogy emellett elegendő tér maradjon az innovációnak és a szabadon alakuló új ötleteknek, melyek a jövőnket formálják. Nagyon fontos lenne, hogy itthon is többet beszéljünk legaltech kérdésekről” – jegyezte meg Gönczy Gábor, a Protechtort szervező Stylers Group ügyvezető-tulajdonosa.

Kevesebb adminisztráció, eredményesebb szakmai munka

Habár a köztudatban a jog gyakran izgalmas bírósági ügyek és az emberiség sorsát befolyásoló szabályozói munkaként él, akik mindennapjaikat ügyvédi irodákban és a nagyvállalati jogi osztályokon töltik, pontosan tudják, hogy idejük legalább harmadát teszik ki a kevésbé érdekes, de annál fontosabb adminisztratív feladatok. Amikor az ügyfélkommunikáció és az ügyintézés a digitális térbe költözik, a dokumentumok és a készülő szerződések pedig bárhonnan, bármikor elérhető online platformokra kerülnek, az a gyorsabb és versenyképesebb működés lehetőségét nyitja meg a jogi területen dolgozóknak. Emellett lényeges előnye a technológia kiaknázásának, hogy mérhetővé, átláthatóvá és elszámolhatóvá teszi a jogászok munkáját, amely különösen az óradíjakat számlázó ügyvédi irodák számára nagy lépés. Ami pedig még ennél is fontosabb, az adatalapú szemlélet és az automatizáció teljesen új dimenzióba repítheti az egyébként hagyományosan konzervatív szemléletű szakmát.

„Ma már a jog világában is nélkülözhetetlen felismerni: ahol adat van, ott szükség van az azt hasznosító technológiára, és bizony ott vannak a legfontosabb üzleti folyamatok és lehetőségek is. Ha jobban belegondolunk, rengeteg adat keletkezik a lehető legegyszerűbb jogi eseteknél is, mind a megbízó, mind az ügyvéd oldaláról. Ha megtanítjuk a gépeket felismerni és rendszerezni ezeket az információkat, illetve mindezt a saját adminisztratív folyamataink könnyítésére használjuk, azzal nagyon sok időt spórolhatunk és növelhetjük a hatékonyságunkat. Gondoljunk csak az ügyfélkommunikáció első lépéseire: ha egy chatbotnak meg tudjuk mondani, milyen kérdéseket kell feltennie a jogi problémájával hozzánk fordulónak, akkor máris közelebb vagyunk egy lépéssel a közös munkához, ráadásul az időpontfoglalást is rábízhatjuk és azt is tudni fogjuk, melyik kolléga segíthet majd új ügyfelünknek. A jogi munka számos része automatizálható, ami mindkét fél hasznára válik – fejtette ki Dr. Zorkóczy Miklós, a Zorkóczy Ügyvédi iroda alapító-ügyvezetője.

Ahol a jog és az AI találkozik

A mesterséges intelligencia természetesen nem csupán a gyors, élményalapú ügyfélkommunikációt segíti, hanem a jogi munka legfontosabb, alapvető feladatait is. A hasonló, azonos mintázatra épülő szerződések elemeinek felismerésére és behelyettesítésére is megtaníthatjuk az algoritmusokat, képesek lehetnek azonosítani bizonyos adatok helyét és kicserélni azokat másokra. A hatalmas mennyiségű dokumentumok kezelésével járó átvilágításoknál, vállalatfelvásárlásokat megelőző auditoknál különösen nagy hasznát veszik a jogászok az ilyen eszközöknek, akik előbb megmutathatják a mesterséges intelligenciának, milyen kategóriákba kell besorolni az iratokat, aztán már minden megy az automatizmus útján. Persze a digitalizáció és a jog izgalmas találkozása ennél jóval messzebb is vezet, gondoljunk csak a blockchain technológiával megjelenő „intelligens szerződésekre”, melyek klasszikus értelemben nem is nevezhetők szerződésnek.

„Az ún. ’smart contract’ egyszerűen egy blokkláncon tárolt program, kód, amely előre meghatározott feltételek teljesülése esetén fut. Általában egy megállapodás végrehajtásának automatizálására szolgál, közvetítő közreműködése vagy időveszteség nélkül – mindez korábban elképzelhetetlen volt. Ezek a tranzakciók viszont nem ismerik a méltányosságot vagy éppen a részteljesítést, olyan fogalmakat, melyekkel eredményesen élhetünk a jog hagyományos világában. A blockchain technológia mellett fontos újdonság a metaverzum is, mely valószínűleg még nagyobb jelentőséget kap a következő évtizedekben: de mi történik, ha birtokunkba veszünk egy darab földet vagy egy ingatlant „odaát”? Valóban kikényszeríthetőek lesznek az ilyen adásvételi szerződések? Számos olyan érdekes kérdés van, melyre a technológia újdonságai miatt a jognak választ kell találnia a nagyon közeli jövőben” – tette hozzá Dr. Zorkóczy Miklós.

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás:

A SMOG már 110 ezer felhasználót számlál és 1 millió dolláros airdropot hirdetett

A SMOG, a Solana blokkláncon futó, rendkívül népszerű mém érme jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az 1 millió dolláros airdrop program első fázisát éppen most zárta le. A Smog gyors felfutása egészen a 110 000 felhasználóig azt bizonyította, hogy képes megnyerni a közösséget a zsúfolt mém érme térben.
2024. 04. 14. 00:01
Megosztás:

A Wizz Air zöld üzemanyagra szeretne váltani

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) - közölte a légitársaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 13. 23:00
Megosztás: