2025-ig megháromszorozódik a cégek legaltech megoldásokra fordított büdzséje

Ma már senki sem lepődik meg, ha elektronikus aláírásokkal és dokumentumkezelő rendszerekkel találkozik jogi ügyek intézése során, a terület teljes egészét átható digitalizáció azonban még gyermekcipőben jár hazánkban. Van hová zárkózni, hiszen a technológiai megoldások világszerte forradalmasítják a jogi osztályok és ügyvédi irodák munkáját, melyek 2025-ig a jelenlegi büdzséjük háromszorosát tervezik költeni információ-technológiai fejlesztésekre. A digitális megoldások segítő kezet nyújthatnak az ügyfélkommunikációban és a szerződéskezelésben, csökkentik a jelentős adminisztrációs terheket és növelik a hatékonyságot. De hogy jön a képbe a mesterséges intelligencia? Vegyünk-e házat a metaverzumban? A jog és az IT izgalmas találkozásában lévő legaltech terület legfrissebb trendjeiről szólt a Protechtor technológiai és üzleti videósorozatának legutóbbi epizódja.

2025-ig megháromszorozódik a cégek legaltech megoldásokra fordított büdzséje

A jog mára egy szűk réteget foglalkoztató, elit szakmából globálisan is meghatározó, közel 600 milliárd eurós iparággá nőtte ki magát, így nem kerülhette el az elmúlt évek mindent elsöprő digitalizációs hulláma sem. Ma már a nagy ügyvédi irodák is weblapokkal és közösségi profilokkal csábítják az ügyfeleket, mindennapossá váltak a videókonferenciák és a távmunka, miközben egyre többen igyekeznek kiaknázni az adatokban és a digitális megoldásokban rejlő korlátlan lehetőségeket. A döbbenetes tempóban fejlődő technológia pedig a jog számára is számtalan izgalmas kihívást tartogat. „Természetes, hogy ahogy életünk egyre nagyobb szeletét hódítják meg a mindent átszövő digitális fejlesztések – sőt, bizonyos esetekben a virtuális világ át is veszi a fizikai valóság szerepét – a szabályozói környezet igyekszik tartani a tempót. Fontos azonban, hogy emellett elegendő tér maradjon az innovációnak és a szabadon alakuló új ötleteknek, melyek a jövőnket formálják. Nagyon fontos lenne, hogy itthon is többet beszéljünk legaltech kérdésekről” – jegyezte meg Gönczy Gábor, a Protechtort szervező Stylers Group ügyvezető-tulajdonosa.

Kevesebb adminisztráció, eredményesebb szakmai munka

Habár a köztudatban a jog gyakran izgalmas bírósági ügyek és az emberiség sorsát befolyásoló szabályozói munkaként él, akik mindennapjaikat ügyvédi irodákban és a nagyvállalati jogi osztályokon töltik, pontosan tudják, hogy idejük legalább harmadát teszik ki a kevésbé érdekes, de annál fontosabb adminisztratív feladatok. Amikor az ügyfélkommunikáció és az ügyintézés a digitális térbe költözik, a dokumentumok és a készülő szerződések pedig bárhonnan, bármikor elérhető online platformokra kerülnek, az a gyorsabb és versenyképesebb működés lehetőségét nyitja meg a jogi területen dolgozóknak. Emellett lényeges előnye a technológia kiaknázásának, hogy mérhetővé, átláthatóvá és elszámolhatóvá teszi a jogászok munkáját, amely különösen az óradíjakat számlázó ügyvédi irodák számára nagy lépés. Ami pedig még ennél is fontosabb, az adatalapú szemlélet és az automatizáció teljesen új dimenzióba repítheti az egyébként hagyományosan konzervatív szemléletű szakmát.

„Ma már a jog világában is nélkülözhetetlen felismerni: ahol adat van, ott szükség van az azt hasznosító technológiára, és bizony ott vannak a legfontosabb üzleti folyamatok és lehetőségek is. Ha jobban belegondolunk, rengeteg adat keletkezik a lehető legegyszerűbb jogi eseteknél is, mind a megbízó, mind az ügyvéd oldaláról. Ha megtanítjuk a gépeket felismerni és rendszerezni ezeket az információkat, illetve mindezt a saját adminisztratív folyamataink könnyítésére használjuk, azzal nagyon sok időt spórolhatunk és növelhetjük a hatékonyságunkat. Gondoljunk csak az ügyfélkommunikáció első lépéseire: ha egy chatbotnak meg tudjuk mondani, milyen kérdéseket kell feltennie a jogi problémájával hozzánk fordulónak, akkor máris közelebb vagyunk egy lépéssel a közös munkához, ráadásul az időpontfoglalást is rábízhatjuk és azt is tudni fogjuk, melyik kolléga segíthet majd új ügyfelünknek. A jogi munka számos része automatizálható, ami mindkét fél hasznára válik – fejtette ki Dr. Zorkóczy Miklós, a Zorkóczy Ügyvédi iroda alapító-ügyvezetője.

Ahol a jog és az AI találkozik

A mesterséges intelligencia természetesen nem csupán a gyors, élményalapú ügyfélkommunikációt segíti, hanem a jogi munka legfontosabb, alapvető feladatait is. A hasonló, azonos mintázatra épülő szerződések elemeinek felismerésére és behelyettesítésére is megtaníthatjuk az algoritmusokat, képesek lehetnek azonosítani bizonyos adatok helyét és kicserélni azokat másokra. A hatalmas mennyiségű dokumentumok kezelésével járó átvilágításoknál, vállalatfelvásárlásokat megelőző auditoknál különösen nagy hasznát veszik a jogászok az ilyen eszközöknek, akik előbb megmutathatják a mesterséges intelligenciának, milyen kategóriákba kell besorolni az iratokat, aztán már minden megy az automatizmus útján. Persze a digitalizáció és a jog izgalmas találkozása ennél jóval messzebb is vezet, gondoljunk csak a blockchain technológiával megjelenő „intelligens szerződésekre”, melyek klasszikus értelemben nem is nevezhetők szerződésnek.

„Az ún. ’smart contract’ egyszerűen egy blokkláncon tárolt program, kód, amely előre meghatározott feltételek teljesülése esetén fut. Általában egy megállapodás végrehajtásának automatizálására szolgál, közvetítő közreműködése vagy időveszteség nélkül – mindez korábban elképzelhetetlen volt. Ezek a tranzakciók viszont nem ismerik a méltányosságot vagy éppen a részteljesítést, olyan fogalmakat, melyekkel eredményesen élhetünk a jog hagyományos világában. A blockchain technológia mellett fontos újdonság a metaverzum is, mely valószínűleg még nagyobb jelentőséget kap a következő évtizedekben: de mi történik, ha birtokunkba veszünk egy darab földet vagy egy ingatlant „odaát”? Valóban kikényszeríthetőek lesznek az ilyen adásvételi szerződések? Számos olyan érdekes kérdés van, melyre a technológia újdonságai miatt a jognak választ kell találnia a nagyon közeli jövőben” – tette hozzá Dr. Zorkóczy Miklós.

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás:

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 09. 02:00
Megosztás:

Csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése tavaly az utolsó negyedévben

A műtrágya-értékesítés volumene tavaly az utolsó negyedévben 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, növényvédő szerekből pedig 54 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint 2021 utolsó három hónapjában - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.
2023. 02. 09. 01:30
Megosztás:

Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján az MTI-t közleményben szerdán.
2023. 02. 09. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 09. 00:01
Megosztás:

Londonba utazik szerdán az ukrán elnök

Londonba látogat szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyebek mellett az ukrán katonáknak nyújtott nagy-britanniai kiképzési program jelentős bővítéséről tárgyal Rishi Sunak brit miniszterelnökkel - közölte szerda délelőtt Sunak hivatala.
2023. 02. 08. 23:30
Megosztás:

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a választókerületekről szóló törvényt, a parlamentnek október 1-jéig módosítania kell a jogszabályt - közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap.
2023. 02. 08. 23:00
Megosztás:

Elvitték a Skandináv lottó főnyereményét

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 8-án megtartott 5. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 02. 08. 22:30
Megosztás:

A lengyel jegybank nem változtatott az alapkamaton

A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot.
2023. 02. 08. 22:00
Megosztás:

Leállította a Duna-Odera-Elba csatorna projektjét a cseh kormány

Megszüntette a Duna-Odera-Elba csatorna tervezett megépítésével kapcsolatos területek zárolásáról hozott korábbi döntéseket a cseh kormány - közölte Martin Kupka közlekedési miniszter szerdán Prágában.
2023. 02. 08. 21:30
Megosztás:

A közép-kelet-európai bankpiac ellenállónak bizonyul a turbulens makrogazdasági környezettel szemben

A Deloitte bemutatta a közép-kelet-európai banki fúziókról és felvásárlásokról szóló tanulmányát, melyet immár ötödik éve készít el. A közép-kelet-európai (KKE) bankpiac számos kihívással szembesült az elmúlt években, ideértve a COVID-19 járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet. A KKE bankszektor kiemelkedően stabilnak bizonyul a kihívásokkal szemben, és a konszolidált mérlegfőösszeg ezekben az időszakokban is növekvő pályán maradt. A Deloitte szakértői szerint azonban a jelenlegi magas inflációs környezet hátrányosan érintheti a jövőbeli növekedési kilátásokat, amennyiben tartósan negatív hatása lesz az eszközök árazására, a hitelek iránti keresletre, valamint a portfólióminőségen keresztül a jövedelmezőségre.
2023. 02. 08. 21:00
Megosztás:

Egyes nagy autógyárak hibrid autói mégsem annyira környezetbarátak

Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok - írta a legújabb tanulmányokra hivatkozva a Guardian brit lap online kiadása szerdán.
2023. 02. 08. 20:30
Megosztás:

Az EU javítani szeretné a tagállamok katasztrófákkal szembeni ellenállóképességét

Az Európai Bizottság ajánlást tett közzé szerdán az Európai Unió és a tagországok katasztrófákkal és vészhelyzetekkel szembeni ellenállóképességének növelésére és a szükséges együttműködés javítására.
2023. 02. 08. 20:00
Megosztás:

Megcsillanhat a fény a vállalatok számára az alagút végén

A vállalatok az elmúlt időszak egyik legkeményebb évével szembesültek 2022-ben, mivel a világgazdaságot több, egyszerre érkező sokk is érte. Most, 2023 elején, a magasabb árak és magasabb kamatok miatt a vállalatok újabb nehéz év elé néznek. Ugyanakkor a Fidelity International évente elvégzett Elemzői felmérésének eredménye szerint már látszik a fény az alagút végén, a Kínában zajló fejlemények pedig különösen biztatónak tűnnek.
2023. 02. 08. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 08. 19:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX a kedvező európai hangulatban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,08 pontos, 1,47 százalékos emelkedéssel, 45 883,27 ponton zárt szerdán.
2023. 02. 08. 18:30
Megosztás:

PwC Vezérigazgató Felmérés: Nem tervez létszámcsökkentést a magyar vezetők többsége

A magyarországi cégvezetők többsége a világ- és a magyar gazdaság növekedésének egyértelmű lassulására számít 2023-ban, azonban a hazai gazdaság helyzetét még törékenyebbnek érzik a globálisnál – derül ki a PwC Magyarországi Vezérigazgató Felméréséből. A gazdasági növekedésre leselkedő legnagyobb veszélynek az energiaválságot gondolják, melyet az infláció és a makrogazdasági volatilitás követ. Erre az évre 15%-os inflációs rátát és 421 forintos euróárfolyamot jósolnak. A pesszimista kilátások ellenére a hazai vezetők zöme nem tervez létszámleépítést és a javadalmazások mérséklését sem, ehelyett a működési költségek csökkentésével és az árak emelésével enyhítenék a válság hatásait.
2023. 02. 08. 18:00
Megosztás: