25 éve Magyarországon a Grafton Recruitment

Negyedszázada nyitotta meg magyarországi irodáját a hazai munkaerő-közvetítő ágazat egyik legnagyobb szereplője, a Grafton Recruitment. A vállalat ennek apropóján május elején online konferenciát tart, ahol az ágazat elmúlt negyedszázados változásait mutatják be. Többek között arra is rávilágítanak, hogy munkaerőpiaci szempontból mi a különbség a 2008-as jelzálogkrízis és a koronavírus-válság között.

Május elején ünnepli magyarországi megjelenésének 25 éves évfordulóját a hazai munkaerő-közvetítő ágazat legnagyobb cégei közé sorolt Grafton Recruitment. A vállalat az alapítását követően szinte azonnal a szektor meghatározó szereplőjévé vált. Ezt jól szemlélti, hogy a közreműködésükkel az eltelt időszakban – 2020 végéig – több mint 11 200 ember talált magának új munkahelyet. A története során folyamatosan innováción, fejlesztéseken dolgozó társaság tavaly két új szolgáltatást – munkaerő-kölcsönzés és a felsővezetői keresés – indított el itthon. 
 
„Eredményeink mögött nem a számok hajszolása húzódik meg. Kollégáink szakmai tudására, ismereteire támaszkodunk, arra, hogy olyan emberekkel dolgozunk, akik képesek folyamatosan és minden részletre kiterjedően támogatni egymást. Mindez kiegészül azzal a nem pótolható, több évtizedes tapasztalattal, amit az alapításunk óta halmoztunk fel Magyarországon. Ezekre építve újra és újra finomítani tudjuk toborzási rendszerünket, ami biztosítja ügyfeleink elégedettségét és a sikereinket” – mondta Palásti G. György, a Grafton Recruitment ügyvezetője  

A világ egyik legnagyobbja a háttérben

A társaság a Gi Group tulajdonában van, miután az olasz hátterű társaság 2018-ban felvásárolta a teljes Grafton Recruitment Europe Holdings cégcsoportot. Ezzel egy hatalmas hálózat részévé vált a magyar leányvállalat is, hiszen közvetlen jelenlétének és stratégiai partnerségének köszönhetően közel 60 országban jelenlévő Gi Group egyike a globális munkaerő-piac legnagyobb szereplőinek. Tevékenysége négy kontinensre, Európára, Amerikára, Ázsiára és Afrikára is kiterjed. Profilja lényegében az ágazat teljes szolgáltatási körét lefedi, hiszen a munkaerő-kölcsönzéstől, a munkaerőközvetítésen, toborzáson át, tréningek szervezésével, HR tanácsadással, outsourcinggal, de adminisztratív szolgáltatások nyújtásával is foglalkozik. Ezzel komoly hátországot tud nyújtani a magyarországi leányvállalat számára is. A hazai társaság ráadásul egy erős régiós tömörülés része, miután Grafton Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is jelen van. E mellett az elmúlt két évben a Grafton komoly hálózatfejlesztést hajtott végre, amelynek köszönhetően már tíz országban, többek között Romániában, Litvániában, Hollandiában, Franciaországban, Németországban is jelen van. 
 
A piacra lépés negyedszázados évfordulója kapcsán a Grafton több rendezvényt is tervez. Ezek közül az első a május 7-i online konferencia, amelynek témája a honi munkaerőtoborzás elmúlt 25 éves története és főbb mérföldkövei. A szimpózium központi eseményét az a panelbeszélgetés adja, amelynek szereplői mindannyian a vállalati oldal meghatározó HR vezetői, illetve a toborzási ágazat kiemelkedő alakjai. Nem mellékes, hogy karrierjük egy szakaszában mindannyian a Graftonnál tökéletesítették tudásukat. 

Nagyot változott a szektor

Túlzás nélkül állítható, hogy a toborzás és munkakeresés az eltelt időben jelentősen átalakult a digitalizáció hatására, s a jelöltfelkutatási és kiválasztási módszerek markánsan megváltoztak. Az ezredforduló előtt a személyes kapcsolat és ismeret játszotta a legnagyobb szerepet a sikerben. Egy felsővezető, mérnök vagy akár egy könyvelő elérése ilyen háttér nélkül szinte lehetetlen volt. Ma ennek a súlya jóval csekélyebb. Immár a döntéshozókat, a szellemi munkakörben dolgozókat szinte bármikor el lehet érni, hiszen csaknem folyamatosan a számítógép előtt vannak. A fizikai munkakörben, vagy például olyan mérnökök felkutatása jóval nehezebbé vált, akik szinte állandóan ipari környezetben dolgoznak.
A munkaerőpiacon a magántulajdonú munkaerő-közvetítők súlya és szerepe folyamatosan nőtt, amelyet az adatok[1] is jól tükröznek. Az évtized elején ugyanis évente 19 728 ember sikeres közvetítését bonyolították le, ami 2019-re évi 40 ezer fölé emelkedett.  

Más ez a válság

A Grafton szakemberei szerint munkaerőpiaci szempontból az elmúlt 25 év két nagy gazdasági válsága, a mostani koronavírus-járvány utáni visszaesés és a 2008-as krízis között jól látható különbségek vannak. A jelzálogválság kirobbanását követően ugyanis még hosszú évekig túlkínálat feszítette a munkaerőpiacot. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint például 2010-ben 1,49 millió munkát keresőt regisztráltak, ami mintegy kétszerese volt a 2007. évi szintnek. Ehhez képest még nem is ült el a járványveszély, de a vendéglátás és a turizmus kivételével 2021 tavaszára Magyarországon már visszaállt a korábbi évekre jellemző jelöltvezérelt piac.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: