28,3 milliárd forintos eredménnyel zárta a múlt évet a pécsi önkormányzat

A pécsi önkormányzat 77,3 milliárd forintos bevétel és 49 milliárd forintos kiadás mellett 28,3 milliárdos eredménnyel zárta a múlt évét. A baranyai megyeszékhely közgyűlése keddi ülésén fogadta el a város 2021-es zárszámadását.

28,3 milliárd forintos eredménnyel zárta a múlt évet a pécsi önkormányzat

Előterjesztőként Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester az ülésen emlékeztetett: 2021 elején csaknem 5,8 milliárd forint értékű állami kompenzációval tervezte meg költségvetését az önkormányzat, ebből azonban az év során - a rendkívüli önkormányzati támogatással együtt - csak 2,1 milliárd forint teljesült. Felhívta a figyelmet arra, hogy a csaknem 3,7 milliárd forint hiányzó forrás ellenére zárta maradvánnyal a pécsi önkormányzat a 2021-es évet.

Kiemelte: takarékossági intézkedések fenntartása, a kiadások folyamatos kontrollja és a sajáterős beruházások elmaradása, elhalasztása jellemezte a tavalyi évet, így Pécs - kerekítve -  28,3 milliárd forintnyi pénzeszközzel rendelkezett 2021 utolsó napján. Hozzátette, hogy ugyanakkor kötelezettségvállalásainak mértéke is elérte a 27,9 milliárd forintot. Így - összegzett a polgármester - a város rendelkezésére álló pénzeszközök mértéke csak mintegy 350 millió forintnyi.

Ruzsa Csaba, a város külsős alpolgármestere azt mondta: 2021-ben a város rendkívüli bevételhez jutott, hiszen a magyar állam csaknem egymilliárd forintért megvásárolta a helyi repteret. Ha ez a bevétel nem érkezik meg tavaly, akkor - egyebek mellett az emelkedő energiaárak, a béremelések és a közösségi közlekedés működtetésének növekvő költségei miatt - komoly nehézségek keletkeztek volna a költségvetésben.

A város még több mint ötmilliárd forinttal tartozik a magyar államnak az előző városvezetés idején felvett visszatérítendő támogatások miatt, ennek törlesztése pedig 2021-ben és 2022-ben is több mint 1,7 milliárd forinttal terhelte, illetve terheli meg a büdzsét - tette hozzá.

Csizmadia Péter, a közgyűlésben ellenzékben lévő Fidesz frakciójának vezetője úgy vélekedett: a zárszámadás dokumentumai is bizonyítják, hogy az önkormányzat működése - ahogy szerinte 2018 óta folyamatosan - stabil. Ezzel véleménye szerint újfent megdőlt a csődközeli állapotokról, a város kormány általi kivéreztetéséről és működésképtelenségről szóló "hazugságkampány, amellyel a baloldal két választáson, 2019-ben és 2022-ben is támadta a politikai ellenfeleit". Közölte: a város stabil költségvetését segítette, hogy a kormány gazdaságvédelmi intézkedései hatékonyak voltak, emellett 2021-re érett be az előző városvezetés beruházásösztönző programja. Mindezeknek is köszönhető - tette hozzá -, hogy a város rekordméretű iparűzési adóbevételt ért el, 10,5 milliárd forint került a városkasszába 2021-ben a szintén jó évnek számító 2019-es 9,5 milliárddal szemben.

Míg szerinte az intézmények példátlan megszorításokat szenvedtek el, a városvezetés változatlanul "fizette ki" a "baloldali holdudvar" képviselőit, azaz "az önkormányzatot és a város cégeit ellepő hasznavehetetlen tanácsnokokat, tanácsadókat". Kitért arra: az önkormányzat 2021-ben mulasztott, amikor nem nyújtott be időben támogatási igényt a kormányzathoz, holott kedvező elbírálás esetén egymilliárd forintos bevételre tehetett volna szert.

Csizmadia Péter szerint a városvezetés "felelőtlen és pazarló magatartása" nem folytatódhat az idén, hiszen a 2022-es év különösen nehéznek ígérkezik Pécsnek is.

A város tavalyi költségvetésének végrehajtásáról szóló előterjesztésnek az összevont költségvetési mérleget bemutató melléklete szerint 2021-ben személyi juttatásokra 9,3 milliárd, dologi kiadásokra 12,3 milliárd, míg beruházásokra 10,8 milliárd, felújításokra pedig 2,2 milliárd forintot költöttek.

Az összevont bevételeket és kiadásokat bemutató táblázatok szerint a költségvetési bevételek 87,7 százalékban, míg a kiadások 58,3 százalékban teljesültek a tervezetthez képest. A helyhatóságnak 2021 végén 16,2 milliárd forint volt az adósságállománya, ebből 5,25 milliárd forinttal a magyar államnak, 10,55 milliárd forinttal az Európai Beruházási Banknak tartozott.

Lemaradhat a Google Bard az AI-harcban?

Csalódást okozott a Google, miután tegnap Párizsban próbálták demonstrálni saját mesterséges intelligencia alapú chatbotjukat, a Bard-ot.
2023. 02. 09. 13:30
Megosztás:

Átalakítások a Disney-nél

5,5 milliárd dollár költséget tervez megtakarítani idén a Disney – mondta el Bob Iger vezérigazgató a gyorsjelentés publikálásakor.
2023. 02. 09. 13:00
Megosztás:

Lehull a lepel! Mennyi a január havi magyar infláció?

Holnap jön a januári inflációs adat. A piaci várakozások szerint a decemberi 24,5 százalék után januárban 25,2 százalékra nőhetett az áremelkedés üteme év per év összeghasonlításban - prognosztizálják az ERSTE elemzői.
2023. 02. 09. 12:30
Megosztás:

Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

Átadták az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett „40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” pályázat díjait. A felhívásra olyan 40 év feletti nőket lehetett ajánlani, akik példaképként szolgálhatnak a fiatalabb generációk és a karrierváltó nők számára, emellett munkájukon keresztül megismerhetjük a digitális gazdaság és a technológia (IKT) szektor lehetőségeit. A február 8-án, az EPAM Systems Székházban megrendezett gálán három kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy különdíjat is átadott.
2023. 02. 09. 12:00
Megosztás:

A föderalizmus kőkemény kérdése: mi legyen a gyémántokkal?

Az Európai Unió legújabb, Oroszország elleni szankció csomagjának tervezetében sem szerepel az orosz gyémánt behozatalának tilalma.
2023. 02. 09. 11:30
Megosztás:

Művészetek Völgye 2023 - Íme a fellépők és a Nagyszínpad programja

Teljes a Panoráma Színpad programja és még három tucat előadót jelentett be a Művészetek Völgye, amely idén július 21. és 30. között várja a fesztiválozókat a nyár legszínesebb 10 napjára Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.
2023. 02. 09. 11:26
Megosztás:

A MET Csoport új vezérigazgatót nevez ki spanyol leányvállalata élére

A MET Csoport Ángel Crespót nevezte ki a spanyolországi leányvállalata, a MET Energía España vezérigazgatói posztjára.
2023. 02. 09. 11:00
Megosztás:

Felgyorsítja digitális átalakulását a BMW-csoport

Kibővíti stratégiai együttműködését a BMW az SAP-val, hogy felgyorsítsa digitális fejlődését. A RISE with SAP bevezetésével a csoport teljes SAP-rendszere átalakul. A megoldás az üzleti folyamatok közös támogatásával rugalmasságot, gyors fejlődést és hosszútávú sikert biztosít a vállalatnak.
2023. 02. 09. 10:30
Megosztás:

Mennyivel tette tudatosabbá az ingatlanvásárlókat a dráguló energia?

Az elmúlt évben született kormányzati döntések többek között érintették a gáz, az elektromos áram és az üzemanyagok lakossági árát is. Az energiaárak növekedésének hatására sok ingatlantulajdonos kezdett tudatosabban viszonyulni az ingatlana energiafogyasztásához, illetve ez a tudatosság részben megjelent az ingatlanvásárlásoknál is.
2023. 02. 09. 10:00
Megosztás:

Mi hajtja az innovációt?

Nem szerepelt túl jól az EU innovációs eredménylistáján Magyarország. Bár a K&H innovációs index árnyalja a képet, sokkal jobb eredményt ez sem mutat. Arról, hogy mi lehet az oka a magyar vállalatok gyenge innovációs aktivitásának, Németh Balázst, a K&H Csoport innovációs vezetőjét kérdeztük.
2023. 02. 09. 09:40
Megosztás:

Minibölcsőde épül Vésztőn

Karakas Anikó (független) közölte, a forrást az úgynevezett Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) uniós keretből nyerték el; a beruházás összegének 27 százalékát (az áfatartalmat) hazai forrásból biztosítják.
2023. 02. 09. 09:00
Megosztás:

Az USA megosztja a NATO-szövetségesekkel a kínai hírszerzés léggömbjéről szerzett információkat

Az Egyesült Államok már több tucat partnerországgal osztotta meg információit a múlt héten amerikai felségvizek fölött megsemmisített kínai hírszerző léggömbről, amelynek maradványait folyamatosan elemzik - közölte az amerikai külügyminiszter szerdán, miután Washingtonban tárgyalt a NATO főtitkárával.
2023. 02. 09. 08:30
Megosztás:

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert csaknem 500 millió forintból - közölte a több mint nyolcezer lakosú, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település polgármestere az MTI-vel.
2023. 02. 09. 08:00
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 02. 09. 07:30
Megosztás:

Kihirdette az idei díjazottjait a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp - közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 09. 07:00
Megosztás:

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás:

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 09. 02:00
Megosztás: