3. Húsvéti finomságok – mi kerül a magyar ünnepi asztalra?

Klasszikus húsvéti ételek
Főtt, füstölt sonka: gyakran órákig főzik hagymahéjjal vagy babérlevéllel, és hidegen, szeletelve tálalják.
Főtt tojás: lehet natúr vagy festett – a húsvéti tál kötelező eleme.
Torma: erős íze miatt nem mindenki kedvence, de a hagyomány szerint Jézus szenvedésére utal.
Fonott kalács: édes vagy enyhén sós formában, gyakran tojással lekenve, aranybarnára sütve kerül az asztalra.
Regionális és különleges ételek
Sárgatúró (főként Északkelet-Magyarországon és a Felvidéken ismert): túró, tojás, tej és cukor főzésével készülő édesség.
Báránysült: vallási szimbólumként is fontos – Jézus az „Isten báránya” a keresztény hit szerint.
Tojáskrém, kaszinótojás, francia saláta: ezek már modernebb fogások, de sok családban húsvétkor kerülnek elő.
A húsvéti ételek nem csupán a test táplálására szolgálnak, hanem az ünnepi hangulat, a közös családi étkezések révén a lelki feltöltődést is segítik. Régen sok helyen csak azután ültek az asztalhoz, hogy a megszentelt ételeket hazavitték a templomból.