32 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma februárban

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján a foglalkoztatottak száma idén februárban 4,723 millióra bővült, vagyis 32 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdai közleményében az adatokat értékelve kiemelte, a munkaalapú társadalom megszilárdult, a nemzeti kormány sikerrel védte meg a magyar munkahelyeket és a családokat.

32 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma februárban

A foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a Gyurcsány-korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetésért. Hozzátette, hogy februárban a foglalkoztatottság és a munkanélküliek száma párhuzamosan növekedett, miközben a regisztrált álláskeresők száma mélyponton van. Mindez azt jelenti, hogy bővül az aktivitás - a 15-74 éves korosztályban egy év alatt több mint 63 ezer fővel nőtt -, azaz olyanok jelennek meg a munkaerőpiacon, akik korábban inaktívak voltak. Ez lehetőséget, alapot biztosít a foglalkoztatás további bővítésére.

Kiemelte: 2024-ben a kormány újraindítja a gazdasági növekedést. A kormány általános versenyképességi célkitűzése, hogy hazánk 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi szintjének 90 százalékát. Ehhez az szükséges, hogy a GDP arányos beruházási ráta elérje a 30 százalékot, a foglalkoztatási ráta pedig a 85 százalékot.

Czomba Sándor hangsúlyozta, a foglalkoztatottság növelését a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával kell megvalósítani. Ennek elérését támogatja, hogy a kormány Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 460 milliárd forintot biztosít a foglalkoztatás növelésére. A forráskeretek háromnegyedét az olyan álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését támogató programok teszik ki, mint az Európai Szociális Alap Plusz társfinanszírozásával közel 200 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló Ifjúsági Garancia Plusz Program.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az áprilisban induló program a 15-29 év közötti se nem dolgozó, se nem tanuló fiatalok munkához, munkatapasztalathoz és piacképes tudáshoz jutását hívatott segíteni. A programban résztvevők bér-, lakhatási-, utazási-, illetve képzési támogatásban részesülhetnek, ami segítheti mielőbbi elhelyezkedésüket. Czomba Sándor szerint a legfontosabb, hogy ezek a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak munkaerő-piaci helyzetük javításához.

A program részletei áprilistól lesznek elérhetők a kormányzat foglalkoztatási portálján - fűzte hozzá az államtitkár.

Az Erste 1245 forintos célár mellett Felhalmozásra ajánlja a Magyar Telekomot

Az Erste szektorelemzője 910 forintról 1245 forintra emelte a Magyar Telekom célárát, ajánlását viszont Vételről Felhalmozásra rontotta.
2024. 10. 04. 13:00
Megosztás:

Fővárosi Közgyűlés - Megalakult az új testület

A júniusban megválasztott képviselők eskütételével megalakult az új Fővárosi Közgyűlés péntek délelőtt.
2024. 10. 04. 12:30
Megosztás:

Az élelmiszeripar és a gyógyszergyártás is jól teljesít, miközben a teljes ipari termelést továbbra is a német gazdaság gyengélkedése sújtja

A Központi Statisztikai Hivatal mai adatai alapján a magyar gazdaság egyes szektorai jobban, mások rosszabbul teljesítenek, de a magyar gazdaság egésze növekszik.
2024. 10. 04. 12:00
Megosztás:

Mi lehet az oka, hogy ennyien nem ajánlják fel az adójuk 1%-át?

A NAV adatai szerint az elmúlt évhez képest az idén 60 ezerrel kevesebb adózó ajánlotta fel személyi jövedelemadója (SZJA) 1%-át valamely civil szervezet számára. Bár a korábbi évekhez képest még mindig viszonylag magas az adakozási kedv, a felmérések azt mutatják, hogy bőven van tartalék a rendszerben, de sokakhoz nem jut el az információ a lehetőségről.
2024. 10. 04. 11:30
Megosztás:

Emelkedtek a fejlett piaci és a magyar kötvényhozamok is; a forint tovább gyengült az euróval szemben

Tegnap az amerikai ISM szolgáltatószektorra vonatkozó indexe a vártnál lényegesen jobban erősödött és 8 hónapos csúcsra ugrott, mind az üzleti aktivitás, mind az új megrendelések, mind az árazásra vonatkozó komponens jelentősen emelkedett.
2024. 10. 04. 11:00
Megosztás:

Újra mérséklődtek a tőzsdepiacok az USA-ban; tovább emelkedtek az olajárak

Az iráni rakétatámadást követő keddi esést, majd a későbbi stagnálást követően csütörtökön újra mérséklődtek a főbb amerikai indexek: a Dow Jones 0,4, az S&P 500 0,2%-kal csökkent, a Nasdaq Composite stagnált.
2024. 10. 04. 10:30
Megosztás:

Meredeken estek az európai tőzsdék a geopolitikai feszültség hírére

Csütörtökön estek az európai részvények, mivel a közel-keleti geopolitikai feszültségek fokozódása miatt a befektetők óvatosak maradtak, így az energiaipar kivételével a legtöbb ágazat csökkenést könyvelhetett el.
2024. 10. 04. 10:00
Megosztás:

Szakértők elmagyarázzák, miért emelkednek a Dogecoin, Cutoshi és Ethereum árak!

A kripto világáról ismert, hogy állandó változásban van, zöld és piros napok váltakoznak. Azonban különösen a DOGE, CUTO és ETH árfolyamának emelkedése keltette fel a szakértői elemzők figyelmét. Mi hajtja ezeket a kriptovalutákat? Nézzük meg, mit mondanak a szakértők.
2024. 10. 04. 09:30
Megosztás:

Elérhető közelségben a gazdagság: Az IntelMarkets (INTL) előértékesítése rekordokat dönt, felülmúlva a Ripple-t (XRP) és az Ethereumot (ETH)

A kriptovaluta világában nagyon kevés előértékesítés kelt akkora figyelmet, mint az IntelMarkets (INTL). Ez az új ICO néhány nap alatt elérte a harmadik szakaszt, miközben eddig több mint 900 ezer dollárt gyűjtött össze.
2024. 10. 04. 09:00
Megosztás:

Az építészetben helye van a kreativitásnak

Az építészetben helye van a kreativitásnak, és nemcsak az öncélú kreativitásnak, hanem a közösségben való gondolkodásnak is - hangsúlyozta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára a Középülettervező Zrt. (KÖZTI) 75. születésnapi rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2024. 10. 04. 08:30
Megosztás:

Így növelnék a betegápolás hatékonyságát

Újabb repülőgépeket bérelt a brit kormány a Libanonban tartózkodó brit állampolgárok elszállítására.
2024. 10. 04. 07:30
Megosztás:

Solana, SUI és a DTX Exchange nyereséges választások a vásárláshoz, mivel a kriptopiac felülteljesíti a részvénypiacot

A Federal Reserve 2024. szeptember közepén végrehajtott kamatcsökkentései nagyobb mértékben befolyásolták a kockázatos eszközökhöz elérhető likviditást, mint a részvénypiaci termékeket. A kriptodeviza tokenek egyre fontosabb szerepet töltenek be a globális pénzügyekben, és nemrégiben felülmúlták a részvénytermékeket is.
2024. 10. 04. 07:00
Megosztás:

CETOP 5/10/40 index számítása a BÉT-en

Új taggal bővül a Budapesti Értéktőzsde régiós tőzsdéket követő CETOP indexcsaládja. Megkezdődött a CETOP 5/10/40 index számítása a BÉT-en, amely a legjelentősebb közép-európai tőzsdei vállalatok teljesítményét tükrözi. Az új mérőszám nettó hozamindex és minden tőzsdenap végén kerül kiszámításra és közzétételre, így elsődlegesen benchmark funkciót tölt be. A legfontosabb újítás pedig, hogy megfelel azoknak a befektetési korlátoknak is, amelyeket az Európai Unió befektetési alapok kezelésére és értékesítésére vonatkozó direktívája (UCITS) ír elő.
2024. 10. 04. 06:00
Megosztás:

Lánszki Regő: az építészetben helye van a kreativitásnak

Az építészetben helye van a kreativitásnak, és nemcsak az öncélú kreativitásnak, hanem a közösségben való gondolkodásnak is - hangsúlyozta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára a Középülettervező Zrt. (KÖZTI) 75. születésnapi rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2024. 10. 04. 05:30
Megosztás:

Budapest súlya már nem a régi, de még mutatja az irányt

A 2008-ban beütött válság után éledező hazai lakáspiacon leghamarabb a fővárosban futott fel újra a forgalom. Ott a használtpiaci tranzakciók száma már 2015-ben évtizedes csúcsra ért, míg ez csak három évvel később következett be Pesten, a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Az ország egyéb régióiban – Nyugat- és Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, valamint Észak-Alföldön – pedig további három évet kellett várni arra, hogy időszakos forgalmi rekordokat regisztrálhassanak. Ezek az adatok is azokat igazolják, akik Budapestre, mint a piac „üveggömbjére” tekintenek, ahol a várható országos folyamatok a régiókat jóval megelőzve mutatkoznak meg. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője ehhez magyarázatként azt fűzi hozzá, hogy a fővárosi piacon nem csak a saját célra vásárlók számítanak fajsúlyos szereplőnek, hanem a hazai befektetők, s a külföldi vevők is, így mindhárom fő keresleti csoport mozgása gyorsan nyomot hagy a statisztikákon.
2024. 10. 04. 05:00
Megosztás:

Olasz belügyminiszter: a konfliktusokkal nő a terrormerényletek veszélye

A közel-keleti és ukrajnai háború szélesedésével nő az országainkat fenyegető terrortámadások veszélye, nem lehetünk felkészületlenek - jelentette ki Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a G7 országcsoport tárcavezetőinek találkozóján, amely csütörtökön kezdődött a dél-olaszországi Mirabella Eclanóban.
2024. 10. 04. 04:30
Megosztás:

Így gondolkoznak a vagyonosok a jövőről – egy vagyontervezési felmérés eredményei

A Jalsovszky vagyontervezéssel foglalkozó üzletága, a Jalsovszky Private 2024 nyarán felmérést végzett több, mint 100 ügyfele körében. A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett ügyfelek milyen céllal és módon hozták létre vagyonkezelési (különösen bizalmi vagyonkezelési és vagyonkezelő alapítványi) struktúráikat és hogyan gondolják a vagyonkezelésbe átadott, több mint 2,5 milliárd eurónyi vagyont a jövőben működtetni, kezelni. A felmérés pár kifejezetten érdekes eredménnyel és tanulsággal is szolgált.
2024. 10. 04. 04:00
Megosztás:

Magyarország jól teljesít az üzleti környezet javulásában

Magyarország a legjobban teljesítő országok között szerepel a Világbank Business Ready nevű új, az üzleti környezet minőségét mérő mutatórendszerében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 04. 03:30
Megosztás:

Philip Wood az Indotek Group új nemzetközi tranzakciós és vagyonkezelési igazgatója

Október 1-től Philip Wood tölti be az Indotek Group nemzetközi tranzakciós és vagyonkezelési igazgatói posztját. Az Indotek Group-hoz újonnan csatlakozott szakember a csoport nemzetközi terjeszkedési stratégiáját felügyeli majd, a közép-, dél- és nyugat-európai kulcspiacokra összpontosítva. Ő vezeti a továbbiakban a vállalatcsoport új piaci lehetőségek felkutatására irányuló erőfeszítéseit, valamint felel a vagyonkezelési üzletág fejlesztéséért és segíti az Indotek szélesebb körű stratégiai növekedési törekvéseinek megvalósítását 12 európai országban.
2024. 10. 04. 03:00
Megosztás:

Szlovák miniszterelnök: Meg kell tartani az Ukrajnán át érkező nyersanyagtranzitot

Meg kell találni a módját annak, hogy Ukrajna jelentős tranzitország maradjon a Nyugat-Európa számára is szükséges nyersanyag számára – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök pozsonyi sajtótájékoztatóján, a szlovák és az ukrán kormány hétfőre tervezett együttes ülésének célkitűzéseivel összefüggésben csütörtökön.
2024. 10. 04. 02:30
Megosztás: