3,6 millió eurós kutatási projekt magyar résztvevőkkel

Egyetemek és high-tech cégek közös informatikai fejlesztését támogatja az Európai Bizottság. A három évig tartó, 3,6 milliós kutatás-fejlesztés eredményként jelentős teljesítmény-, energiahatékonyság- és termékfejlesztési költségbeli előnyök érhetők el egyebek mellett a vasúti ellenőrzés, az ipari termelés és az egészségügy terén. A programban a Szegedi Tudományegyetem és a magyar evopro Innovation Kft. vesz részt.

Öt ország oktatási intézményei és ipari szakemberei dolgoznak együtt a REPARA projektben. A 3,6 millió euró összköltségvetésű program – amelyet az EU fő kutatásfinanszírozási eszközeként működő 7. Kutatási és technológiafejlesztési keretprogramja 2,6 millió euróval támogat – 2013 szeptemberében indult.
 
A 3 éven át zajló REPARA projekt az alkalmazások párhuzamos heterogén számítástechnikai rendszerekre történő telepítésére összpontosít. A program célja, hogy a végfelhasználók számára is elérhetővé tegye ezeknek a számítógépeknek a teljesítményben és energiahatékonyságban megmutatkozó előnyeit anélkül, hogy el kellene végezniük az ilyen összetett architektúrák esetében szokásos jelentős fejlesztéseket. A REPARA célterületeinek számító automatizált eszközök és munkafolyamatok révén lerövidül a piacra jutáshoz szükséges idő, csökkennek a fejlesztési költségek, ezáltal fokozódik a termékek versenyképessége.
 
A projektben öt oktatási intézmény vesz részt: a Madridi III. Károly Egyetem, a svájci Rapperswili Műszaki Egyetem, a Darmstadti Műszaki Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pisai Egyetem. A programban kulcsszerepet játszik továbbá két ipari partner: a magyar evopro Innovation és a spanyol Ixion Industry and Aerospace. Mindkét vállalat az alkalmazások széles spektrumán szerzett gyakorlati szakértelmével járul hozzá a kutatás sikeréhez.
 
Az FP7 a 7. Kutatási és technológiafejlesztési keretprogram rövidített elnevezése. Ez az EU fő eszköze az Európában zajló kutatások finanszírozására a 2007-2013 közötti időszakban. Az FP7 célja továbbá, hogy válaszoljon a foglalkoztatási igények, a versenyképesség és az életminőség kérdéseire. A program teljes költségvetése mintegy 50 milliárd euró.
 
A Madridi III. Károly Egyetem az ARCOS (számítógép-architektúrákkal, kommunikációval és rendszerekkel foglalkozó) kutatócsoporttal képviselteti magát, egyben ez az intézmény koordinálja a projektet. A Prof. J. Daniel Garcia által vezetett ARCOS csoport a nagyteljesítményű számítógépek és beágyazott rendszerek terén szerzett tapasztalatait szolgáltatja a kutatáshoz.
 
A Rapperswili Műszaki Egyetem (HSR) az Alkalmazott Tudományok Kelet-Svájci Egyetemének (FHO) tagja. A HSR a Prof. Peter Sommerlad vezette IFS (Institute for Software) révén vesz részt a projektben. Az IFS jelentős tapasztalattal bír a C++ alkalmazások refaktorizálását támogató Eclipse rendszerekben.
 
A Darmstadti Műszaki Egyetemet a beágyazott rendszerekkel és alkalmazásokkal foglalkozó ESA csoport képviseli, amelyet Prof. Andreas Koch vezet. Az ESA tapasztalatait az alkalmazás-specifikus újrakonfigurálható számítógépek számára készülő eszközök és architektúrák terén hasznosítják majd.
 
A Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszéke a Dr. Ferenc Rudolf vezette csoporttal vesz részt a REPARA projektben. A közös munkához főként a statikus elemzés, a szoftverminőség-biztosítás, az energiamérés és a modellezés terén felhalmozott szakértelmükkel járulnak hozzá.
 
A Pisai Egyetem Számítástechnikai Tanszékének munkatársait delegálja, akik a REPARA projekt során a Torinói Egyetemmel működnek együtt. Prof. Marco Danelutto vezeti az így felállt csoportot, amely a párhuzamos rendszerek hatékony futtatókörnyezete terén szerzett tapasztalatait adja a kutatáshoz.
 
Az evopro Innovation Kft. egy professzionális magyar mérnöki szolgáltató vállalat, amely innovatív kutatás-fejlesztési tevékenységet végez a közlekedéstechnológia, a beágyazott rendszerek, valamint a dedikált és mobil számítástechnika terén. Az evopro Innovation Dr. Szepessy Zsolt vezette csapata jelentős szakmai tapasztalattal bír a valós ipari alkalmazások, valamint a beágyazott DSP (digitális jelfeldolgozási) megoldások terén.
 
A spanyol Ixion Industry and Aerospace vállalatot azzal a céllal hozták létre, hogy kielégítse a társadalom automatizálás iránti igényét, korszerű technológiai megoldásokkal érve el a lehető legnagyobb folyamathatékonyságot. Az Ixion Dr. Jorge Villagrá vezette csapatának tapasztalatai egy sor ipari alkalmazásra terjednek ki a robotika és az ipari karbantartás terén.

Hozzászólások

OTP részvény - a bikák vagy a medvék az erősebbek?

Keresték az irányt hétfőn az európai és a tengerentúli tőzsdék is, nem volt egyhangú döntés a zárások közelében sem. A magyar BUX index kicsivel több mint 1 százalékot veszített erejéből a hét kezdetén és ehhez az OTP bukdácsolása is hozzájárult, a 13 100-as szinten fejezte be ugyanis a napot a bankpapír.
2021. 04. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a kistelepülési boltfejlesztés

Hétfőtől lehet pályázni arra a 48 milliárd forintra, amellyel a kormány támogatja kistelepülési boltok létestését, fejlesztését a Magyar falu programban - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón, Budapesten.
2021. 04. 13. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bírságbombán ülnek azok a párok, akik gyerek nélkül maxolják ki a CSOK-ot

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódóan 2021. januártól több kedvezmény is elérhető: használt és új lakás vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, új lakás vásárlásánál pedig visszaigényelhető az 5 százalékos általános forgalmi adó, azaz az áfa is. Csak ez a két támogatási forma több millió forintos segítséget jelenthet a családok számára, az óvatosság azonban nem árt, hiszen a csokhoz hasonlóan ezeknél is előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. Összefoglaltuk, mely esetekben kerülhet sor a visszafizetésre, és hogy ez mekkora terhet róna a családokra.
2021. 04. 13. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 30-ig lehet jelentkezni a Nemzeti VERSenyre

Április 30-ig várják a jelentkezéseket a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyére, a Nemzeti VERSenyre.
2021. 04. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Turisztikai startup program indul a fellendítésért

Közös programot indít a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Startup Campus, hogy támogassák a turisztikai startup szektort, és segítsék a koronavírus-járvány hatásaira reagáló megoldások kifejlesztését - közölték a szervezetek az MTI-vel hétfőn.
2021. 04. 12. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

6 milliárdos beruházást hajt végre a Bosch Vecsésen

Regionális szolgáltatóközpontot hoz létre Vecsésen a Bosch, Magyarország legnagyobb ipari vállalata; a 6 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 2,1 milliárd forint támogatást biztosít, a fejlesztéssel 225 új munkahely jön létre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2021. 04. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített ma a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 508,16 pontos, 1,16 százalékos csökkenéssel, 43 267,25 ponton zárt hétfőn.
2021. 04. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti saját márkás árukínálatát a Spar

Szinte az összes saját márkás árucsoport kínálatát növeli idén a Spar, a tervek szerint csak az élelmiszerek területén több mint háromszáz új cikkel bővíti saját márkás termékeit az áruházlánc.
2021. 04. 12. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezérigazgató-helyettes az UniCredit Bank Hungary-nál

Az UniCredit Bank Hungary felügyelőbizottsága jóváhagyta Giacomo Volpi kinevezését a bank új vezérigazgató-helyettesévé, a Magyar Nemzeti Bank előzetes engedélyének hatályával.
2021. 04. 12. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötszörös igény diákokra az újranyitás napjaiban

A nagyon várt, ám váratlan hirtelenséggel érkező kormányzati enyhítés mellett a legnagyobb hazai kuponos kedvezményt nyújtó vásárlási akciósorozat robbantotta fel a diákmunka iránti keresletet. Az alapos felkészülésen és a minden korábbit felülmúló rugalmasságon túl azonban működő és megnyugtató megoldásra is szükség volt az egy légtérben tartózkodó vásárlókra vonatkozó szabályok betartásához.
2021. 04. 12. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre bizakodóbbak a kisvállalkozások

A járvány ellenére egyre bizakodóbban tekintenek a kis- és közepes vállalkozások (kkv) a következő egy évre - közölte a K&H az első negyedéves kutatásaira hivatkozva az MTI-vel hétfőn.
2021. 04. 12. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diadalmenetét hozta az idei Részvényfutam

Véget ért a Budapesti Értéktőzsde tradicionális, a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben megvalósított tőzsdejátéka, a BÉT Részvényfutam. A hatodik alkalommal megrendezett, középiskolás diákokat, tanáraikat és szüleiket megszólító verseny ezúttal csaknem 1 300 tőzsdecápát mozgósított – a versenyzők az egy hónapon át tartó játék során közel 20 ezer megbízást indítottak. A játék történetében hagyományosan erős, kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium idén is különösen eredményesnek bizonyult: 2018 és 2019 után ezúttal is az iskola delegálta a legsikeresebb, a Futam végére 20,8 százalékos hozamot elért játékost, valamint a „Legjobb tanár” kategóriában is az iskola, 2019-et követően ismét első helyezett pedagógusa győzött.
2021. 04. 12. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A MÁP+ megtakarítások értéke átlépte az 5500 milliárd forintot

Átlépte az 5500 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszba (MÁP+) befektetett megtakarítások értéke - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn.
2021. 04. 12. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megfertőzte a transzferárakat is a koronavírus

A világjárvány gazdasági hatásai új kihívásokkal szembesítették a vállalkozásokat világszerte. A transzferárazás és ennek nyilvántartása többletfeladatot ró a vállalkozásokra, az adóhatóság azonban kiemelt ellenőrzési területként kezeli, ezért érdemes körültekintően eljárni.
2021. 04. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A lakásárak is követik az első negyedéves ingatlanpiaci felfutást

A Duna House országos lakásárindexe valós tranzakciók alapján a piacon legelsőként mutatja a lakásárváltozás irányát, mértékét és ütemét. Az idei első negyedéves adatok az eddig tapasztalt aktív piaci kereslet és megnövekedett tranzakciószámokat igazolva felfelé induló lakásárakat mutatnak szinte minden szegmensben. A teljes átlagot mutató országos lakásárindex nominál értéken rekordszinten, 199 ponton zárt, ami reálértéken kisebb ütemű emelkedést jelent.
2021. 04. 12. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP részvény befektetési kilátások

Fundamentumok alapján ez a hét leginkább az árak drágulásáról szólhatnak, jönnek ugyanis az inflációs adatok Európából és USA-ból is.
2021. 04. 12. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a magyar-román kereskedelmi forgalom - ábrán mutatjuk

A magyar-román kereskedelmi forgalom alakulása; behozatal; kivitel; milliárd forint
2021. 04. 12. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét jön a hideg és a hó is

Ismét jelentősen, egy nap alatt mintegy 10 fokos lehűlés várható a jövő héten. A hét nagy részén borús, esős idő lesz jellemző, nem csak eső, néhol havazás is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 04. 11. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elvitték a hatos lottót!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 14. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 04. 11. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek vizsgát a szakképzésben tanulók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
2021. 04. 11. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások: